Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Phone Technician 2.5

Door Gert-Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 21 oktober 2006


Het beginscherm met alle opties

Het About scherm

Instellingenscherm van de ringtones

Instellingen van de Soundbooster: wel of niet gebruiken

Wie heeft er tegenwoordig op zijn of haar mobiele telefoon geen leuke, nieuwe of aparte ringtone staan als er een gesprek binnen komt? Of een apart geluid bij een nieuw sms-bericht? De gemiddelde Nokia, Sony-Ericsson of Motorola draait hier zijn antenne niet voor om en speelt alles af, mits je het zelf op de telefoon krijgt. De Treo's hebben deze mogelijkheid nooit echt gehad; de keuze blijft beperkt tot de ingebouwde ringtones, tenzij je via een ingewikkelde procedure zelf een melodie wilt maken.

Voor veel mensen was dit een nadeel, en inmiddels is er dan ook een flinke collectie extra software die dit probleem voor je op kan lossen. Phone Technician van Hobbyist Software is zo'n programma, maar dan met een hele rits extra mogelijkheden!

Achtergrond

De naam van het bedrijf zegt het eigenlijk al: geboren uit een hobby. De ontwikkelaar ontwikkelde een klein programma om het volume op te krikken op de Treo 600 en Palmgear vroeg hem wat voor naam zijn bedrijf had. Aangezien het als hobbyprojectje ontwikkeld was, was de naam snel gevonden. Het aantal applicaties groeide daarna gestaag en de naam bleef. Wie de programma's koopt van Hobbyist krijgt een jaar lang gratis updates op de software.

Mogelijkheden

Phone Technician is een zeer uitgebreide applicatie, met een leuk aantal mogelijkheden om het gebruik van de Palm Treo-serie te optimaliseren. De meest bekende is waarschijnlijk de mogelijkheid om mp3-, wav-, ogg- of midibestanden te gebruiken als belmelodie, of als geluid bij een binnenkomend sms-bericht. Voor inkomende gesprekken en sms-berichten zijn ook verschillende muziekjes te selecteren. Naast het kiezen van een bepaalde melodie of muzieknummer kan er bij een binnenkomende oproep ook worden ingesteld of de vibratiefunctie gebruikt moet worden, en zo ja - hoe lang of hoe vaak. Het afspelen van een muziekje kan ook oplopend in volume worden ingesteld. Zelfs de kleur van de ingebouwde LED kan worden aangepast! Al met al genoeg mogelijkheden om een oproep te personaliseren. Dit is alles tegen een zeer redelijke prijs; een concurrerende applicatie als RingoPro is aanzienlijk duurder en biedt niet de overige mogelijkheden van Phone Technician.

VolumeBooster

Naast het instellen van andere belmelodiën biedt PhoneTechnician nog een aantal andere mogelijkheden, die hieronder kort besproken zullen worden. Bijvoorbeeld de Volumebooster. In een drukke omgeving met veel achtergrondgeluiden kan het nog wel eens lastig zijn om de persoon aan de andere kant te verstaan, zelfs met een maximaal volumeniveau. PhoneTechnician biedt te mogelijkheid om het geluid nóg een streep hoger te zetten, wat net het verschil kan zijn tussen het wel of niet verstaan van 'de andere kant van de lijn'.

Alarms uitstellen

Wat tijdens telefoneren eveneens zeer handig kan zijn, is de mogelijkheid om alarmmeldingen even uit te stellen. Een ieder die gebruikt maakt van alarms in de Agenda weet dat een alarmnotificatie pijnlijk hard klinkt als je middenin een telefoongesprek zit. Allerminst een prettig gehoor! PhoneTechnician stelt het alarm uit met de instelling Disable Alarms. Het prettige van deze instelling is dat zodra het gesprek afgelopen is, het ingestelde alarm alsnog zal afgaan.

Automatisch telefoonfunctie beheren

Wie even niet gestoord wil worden, kan via Phone Technician instellen op welke tijden de telefoonfunctie van de Treo uitgeschakeld moet zijn. Ook kan er via PhoneConnection aangevinkt worden of de Treo na een reset automatisch de telefoonfunctie aan moet zetten. Deze optie wordt ook geboden in de applicatie 2PlayMe, waarbij gezegd moet worden dat 2PlayMe dit eigenlijk handiger oplost. Nadeel van Phone Technician is namelijk dat de pincode van de telefoonverbinding niet ingegeven kan worden: bij het opnieuw aanzetten blijft Phone Technician dan hangen op het pincodescherm. Veel voordeel voor de Europese gebruiker zal deze functie dus niet opleveren; vrijwel iedereen heeft een pincode op de SIM-kaart.

Bellen vanuit elke applicatie

EasyDial - ook een optie in de lijst met mogelijkheden - herkent (telefoon)nummers binnen applicaties als Memo Pad. Wie in een memo een telefoonnummer heeft staan, hoeft het nummer alleen maar te selecteren en daarna op de groene belknop te drukken, waarna de Treo het geselecteerde nummer zal gaan kiezen.

Energiezuinige opties

Wie veel belt met de Treo zal beamen dat de batterijduur niet al te hoog is; opladen moet veelvuldig gebeuren. Om dit leed enigzins te verzachten biedt PhoneTechnician de mogelijkheid om tijdens het gesprek het scherm volledig uit te schakelen. Dit scheelt aanzienlijk in het batterijverbruik. Wederom een optie met weinig mogelijkheden: aan of uit, meer smaken zijn er niet.

Samenbellen

De laatste instelling in de lijst met mogelijkheden is EasyConference. EasyConference moet de mogelijkheid bieden om op een zeer eenvoudige manier een gesprek te hebben met drie (inclusief jezelf) personen tegelijk. Deze test mislukte echter met mijn Treo; ik kreeg geen verbinding met de tweede persoon in hetzelfde gesprek. Of dit aan mijn persoonlijke instelling ligt of aan de mogelijkheden van mijn provider is mij niet bekend.

Conclusie

Zelfs al ben je alleen maar op zoek naar een mogelijkheid om je ringtones te personaliseren is Phone Technician een goede keus. De prijs is zeer goed te noemen en dan zijn ook de andere mogelijkheden meteen beschikbaar. Wel is duidelijk dat de software gemaakt is met de Amerikaanse markt in gedachten. Vooral de netwerk 'gelockte' toestellen daar beschikken niet vaak over een aparte pincode voor telefonieverbindingen, wat aan- en uitzetten dus vereenvoudigd. PhoneConnection zal hier dus weinig gebruikt worden. PhoneTechnician 2.5 is een stabiele applicatie die gedurende het testen functioneerde zoals beloofd en altijd met de juiste melodie een gesprek aankondigde. Ook na een softreset blijven alle instellingen actief. Wie op zoek is naar een stukje software wat - vooral op telefoniegebied - een mogelijkheid biedt om te personaliseren moet PhoneTechnician absoluut eens proberen! 

Pluspunten

  • Overzichtelijk
  • Veel waar voor je geld
  • Belmelodie-instellingen zijn zeer uitgebreid

Verbeterbaar

  • Mogelijkheid om pincode in te voeren bij het PhoneConnection-onderdeel

Specificaties

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Voldoende
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android