Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: EzRemote 1.2: bedien je PC op afstand

Door Bram Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 30 september 2006


Alle mogelijke instellingen

Ingezoomd op het bureaublad

Toetscombinaties sturen via het menu
Windows XP Professional en de Server-edities van Windows sinds versie 2000 bieden de mogelijkheid om op afstand bediend te worden. Dit is erg handig voor systeembeheerders die vanaf hun eigen werkplek problemen op willen lossen, maar ook thuisgebruikers kunnen de vruchten plukken van deze functionaliteit. EzRemote stelt je in staat om je pc over te nemen vanaf je Palm.

Uiterlijk 

Het startscherm van EzRemote oogt eenvoudig: er is een grote lijst waar je servers op kunt slaan en er zijn knoppen beschikbaar om die lijst te bewerken of naar die servers te verbinden. Voor die verbinding kun je kiezen tussen 8- en 16-bits kleuren, wat overeenkomt met 256 of 65536 verschillende kleuren. Omdat ik zelf voornamelijk met het langzame GPRS werk, kies ik altijd voor de 8-bits modus die aanmerkelijk sneller is.
Bij het aanmaken van een server kun je veel dingen instellen. Standaard is een omschrijving en hostnaam of ip-adres voldoende, maar het is ook mogelijk om standaard een gebruikersnaam en/of wachtwoord in te laten vullen, een andere resolutie te gebruiken of de verbindingspoort te wijzigen. Let wel op bij het standaard invullen van een wachtwoord: deze wordt niet-geëncrypteerd opgeslagen en kan eventueel later zonder problemen worden uitgelezen door kwaadwilligen.

In gebruik

Voordat je EzRemote kunt  gebruiken moet je eerst eenmalig je computer instellen om verbindingen van buitenaf te accepteren. Hoe je dit doet staat geïllustreerd aan de hand van screenshots op de website van de maker.
Eenmaal verbonden kun je echt alles doen wat je lokaal ook kunt. De enige beperking is de schermgrootte waardoor je veel moet scrollen. EzRemote lost dit op door twee verschillende schermmodi te introduceren: eentje ingezoomd en eentje die het totale beeld weergeeft. Wanneer je in het totaaloverzicht ergens klikt, zoomt hij op dat punt in. Eenmaal ingezoomd kun je in de PAN-modus met de 5-way navigator over het scherm scrollen.
Via het menu kunnen speciale commando's verzonden worden. Denk hierbij aan de rechtermuisknop, ctrl-alt-del, of een willekeurige andere toetscombinatie. In de handleiding, die net iets meer dan 3 pagina's beslaat en voor de verandering wél nuttig is om te lezen, staat met welke hardbuttons je enkele andere belangrijke handelingen uit kunt voeren. Zo kun je met de datebook-knop switchen naar de PAN-modus of bedien je de rechtermuisbutton met de contacts-knop.
Het RDP-protocol biedt naast beeld ook de mogelijkheid om geluid op afstand te laten horen. Je kunt dan de gehele muziekcollectie op je computer op afstand beluisteren. EzRemote beperkt zich tot beeld, en doet verder niets met het geluid.
De servereditie van Windows kan meerdere gebruikers tegelijk laten werken, door elke gebruiker een eigen virtueel scherm te geven. Soms wil je echter werken op het echte scherm, de zogenaamde console. Waar de normale Windows-client deze mogelijkheid biedt, lijkt geen enkele PalmOS-client hiervoor geschikt.

Via GPRS

De verbinding naar een computer wordt gemaakt via een netwerk (Prefs, Network). Dat betekent dat je niet alleen via WiFi kunt verbinden maar ook via GPRS; direct via een smartphone of indirect via een gsm. Zoals eerder vermeld, werk ik voornamelijk via GPRS. In praktijk blijkt dit technisch te werken, al is de vertraging bij GPRS goed merkbaar. Kleine wijzigingen op het scherm, zoals wat ingetypte tekst, verschijnen binnen een seconde. Het openen van een nieuw programma duurt aanmerkelijk langer: de wachttijd ligt tussen de 3 en 10 seconden. Scrollen in de PAN-mode gaat wel vloeiend, omdat EzRemote de niet-zichtbare delen van het scherm al in zijn geheugen heeft geladen. Voor kleine essentiële taken zoals het bekijken van een enkel mailtje of document of het doen van kleine wijzigingen aan een configuratiebestand om een server weer te laten werken is GPRS prima geschikt. Een Word-document typen of een film kijken is daarentegen niet verstandig.

Geteste versie

In overleg met de maker is versie 1.2 getest. Deze versie is niet op de website van pda everyday te vinden, dus je hebt deze link nodig om hem te downloaden. Een grote verbetering ten opzichte van versie 1.1 is dat de 8-bits modus er een stuk beter uitziet. Versie 1.2 zal niet los uitgebracht worden, maar gelijk zal de stap gemaakt worden naar versie 1.4. In deze versie zullen ook enkele van de in dit review genoemde verbeterpunten verholpen zijn. Daarnaast zal versie 1.4 20% zuiniger omspringen met bandbreedte in de 8-bits modus.

Alternatieven

Voor remote control zijn er twee populaire protocollen: VNC en RDP. Die eerste heeft als voordeel dat het ook op vrijwel elk systeem werkt, RDP dat encryptie standaard aanwezig is, de resolutie zelf in te stellen valt en het vloeiender werkt. Voor VNC is er een gratis PalmOS-client, PalmVNC genaamd, wat de stap iets kleiner maakt om het eens uit te proberen. Voor RDP kun je naast EzRemote kiezen voor Mobile TS ($39,99) RemotePlus ($29,95) en Mocha Remote ($20). Voor mij viel de keuze op RDP omdat de machines die ik ermee bedien niet anders ondersteunen, en vervolgens op EzRemote vanwege de instelmogelijkheden (instelbare serverpoort en keuze 8 of 16-bits kleuren).

Conclusie

EzRemote bevat vrijwel alle functionaliteit die je van een PalmOS RDP-client mag verwachten. De aanwezigheid van geluid zou het programma perfect maken, maar voor zover bekend is er geen enkele PalmOS RDP-client met deze mogelijkheid. Met de hardbuttons zijn de belangrijkste functies snel toegankelijk en het programma is prettig in gebruik. Wie op zoek is naar een RDP-client, hoeft niet verder te zoeken.

Pluspunten

  • Veel instelmogelijkheden
  • Ondersteuning 5-way navigator

Verbeterbaar

  • Shift-indicatoren ontbreken
  • Wachtwoorden worden niet versleuteld
  • Geen mogelijkheid naar console te verbinden
  • Geluid wordt niet doorgegeven

Specificaties

 

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android