Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: GSMtool en interview met maker Martin Renschler

Door Wilbert Scheer Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 28 januari 2000


Telefoonnummer kiezen

Martin Renschler

Alle SMS-berichten bekijken

De SMS Inbox

Een SMS-bericht versturen

SMS-instellingen

Synchroniseren, stap 1

Synchroniseren, stap 2

Synchroniseren, stap 3

Synchroniseren, stap 4

Sync-instellingen

het tools-menu

Eigenaars van een GSM én een Palm(Pilot) zijn zeer te benijden. Want zeg nou zelf: wie wil er nu niet een webbrowser, faxapparaat, e-mailbox en GPS-ontvanger in zakformaat of een WAP-compatible oplossing? De combinatie van een GSM/Palm blijkt zeer succesvol getuige het toenemend aantal applicaties en de nieuwe versies daarvan die aan de lopende band verschijnen. Er is één programma, of liever utility, dat nauw samenwerkt met een GSM, waarmee je niet online kunt en hoeft, maar dat in niemands collectie mag ontbreken.

Idee

Zou het niet handig zijn om slechts op één plek een adressenbestand bij te houden? En dat niet alleen voor de Palm en een desktopapplicatie, maar ook voor een GSM? Die vraag werd bevestigend beantwoord in Duitsland. Martin Renschler beschikte over een Ericsson GF768 met een DI27 IR-modem en bedacht dat het mogelijk moest zijn om het telefoonboek van de Palm te synchroniseren met dat van de GSM door gebruik te maken van het externe IR-modem. Na wat uurtjes ontwikkelen lukte dat en hij doopte de applicatie 'DI27'. Een naam die later nogal eens tot erwarring zou leiden.

Martin vertelt: "DI27 was eigenlijk voor eigen gebruik, maar via mijn homepage liet ik er anderen ook kennis mee maken. Daarna wilde ik het concept uitbreiden naar andere GSM's, maar het bleek dat ik daarvoor toch echt over de bewuste mobiele telefoon moest beschikken." Het Duitse tijdschrift CT leende hem een Nokia 8810 en het lukte Martin om in één avond de applicatie (toen nog DI27 genoemd) compatible te maken met de Nokia. Het bleek een waar probleem om meer telefoons aan de lijst toe te kunnen voegen. "Ik kreeg veel vragen uit de markt, maar zolang ik niet over de GSM kon beschikken zou dat niks worden. De enige manier om dat voor elkaar te krijgen, leek de aanschaf van de GSM's; ik had eerder bij Nokia aangeklopt voor medewerking, maar zij reageerden nergens op", vertelt Martin. "GSM's kopen kost natuurlijk geld evenals het verzenden van de vele SMS-berichten om de applicatie te testen.

Vandaar dat ik besloot om de applicatie een andere naam te geven en GSMtool als shareware uit te brengen. Naast het ontwikkelen van nieuwe features kan ik het programma daardoor met meer GSM's compatible maken." Martin heeft nog een paar aardige ideeën (en een hele lange 'wish-list'), die hij de komende tijd wil verwezenlijken, waaronder een uitgebreide handleiding, aparte dialoogvensters voor fax, SMS en mail. Verder is ondersteuning van Bosch-GSM's en de Nokia 61xx-serie binnenkort te verwachten.

Het programma


GSMtool is ontworpen om in een paar stappen het telefoonboek te synchroniseren met de Palm. Daarnaast kunnen SMS-berichten door middel van GSMtool worden beheerd en gecomponeerd. Verder kan er vanuit het programma een telefoonnummer uit het adressenboek van de Palm worden gekozen en gebeld (figuur 4). Wanneer GSMtool wordt gestart verschijnen eerst twee configuratieschermen. Daarin moeten een aantal parameters worden ingesteld, waaronder netnummers en het nummer van de SMS-centrale. Daarnaast moet ook de opbouw van de naam, zoals die later in de telefoon verschijnt, worden vastgesteld. Zo kan de naamregel van een Ericsson SH888 in totaal 11 karakters aan en wordt daarvoor een combinatie gemaakt van de beschikbare velden van een adresrecord (zie figuur 3). Wanneer dat is gebeurd, verschijnt direct het adresboek, zoals iedere Palm-gebruiker dat kent. Het opvallende verschil is een lijst van alle beschikbare telefoonnummers in de Palm, geordend per naam. Door op een naam te klikken, vraagt GSMtool of het bewuste record moet worden bewerkt. Wanneer op een telefoonnummer wordt geklikt, verschijnt het Dial-venster en kan het nummer met behulp van de GSM worden gedraaid.

Het synchroniseren van het telefoonboek gaat heel eenvoudig via het Tools menu. Bij deze operatie worden eerst een aantal statistieken gemaakt met betrekking tot de aantalen telefoonnummers en de vrije ruimte op de GSM, waarbij ze met elkaar vergeleken worden. Nieuw ingevoerde nummers kunnen na deze eerste stap in de Palm worden weggeschreven. Vervolgens worden (nieuwe) telefoonnummers uit de Palm geselecteerd (stap 3), waarna die in stap 2 in -naar keuze- het geheugen of de SIM-kaart van de GSM worden overgezet. De positie op de SIM-kaart of het geheugen wordt direct zichtbaar gemaakt. Deze stappen vergen even wat oefening en is niet altijd even duidelijk.

SMS

Een ander onderdeel van GSMtool is het opstellen (en versturen) van een SMS-bericht en het beheer daarvan. Voor dat doel beschikt deze software over een aantal opties: SMS Mailbox, SMS Send, SMS Receive all en SMS Receive new. Met de eerste mogelijkheid wordt een Inbox in MemoPad aangemaakt, die dient als SMS Mailbox van GSMtool. Met SMS Send kan een bericht worden gemaakt en vervolgens naar een nummer naar keuze verstuurd (er is een Lookup functie). Onderin beeld loopt het aantal mogelijke karakters mee (tot 160). Met SMS Receive all worden alle SMS-berichten zichtbaar op de Palm. Die kunnen vervolgens worden opgeslagen als memo of gedelete. Vanzelfsprekend is een actie niet verplicht en kunnen de berichten ook gewoon in de GSM bewaard blijven. Uitsluitend nieuwe SMS-berichten zichtbaar maken, is mogelijk met SMS Receive new. figuur 9: Alle SMS-berichten bekijken figuur 10: De SMS Inbox figuur 11: Een SMS-bericht versturen

Conclusie


Het programma werkt met de geteste IR-verbinding zeer snel, bij zowel het synchroniseren als het SMS-gedeelte. Met name het synchroniseren van het telefoonboek is een hele handige functie. Niet alle onderdelen spreken voor zich en vergen wat meer tijd om door te krijgen, mede door het ontbreken van een fatsoenlijke handleiding. De kosten van $20 zijn niet te hoog als je het afzet tegen het gemak wat je ervan hebt. Bovendien zorgt de maker er met dat geld voor, dat er steeds weer nieuwe snufjes aan het programma worden toegevoegd. GSMtool is bovendien een zeer stabiele applicatie.

Op dit moment werkt GSMtool op alle Palm-modellen met alle Ericsson-telefoons uitgerust met een DI27/28 extern IR-modem, Ericsson R320, SH888, I888, Nokia 8810 en 7110, Siemens S25 en Motorola Timeport.

Meer informatie is te vinden op http://www.gsmtool.de/. Daar is ook een link naar Palmgear waar GSMtool is te downloaden en te registreren voor $20. Verder zijn de meest gestelde vragen en antwoorden in één bestand gebundeld op de site te vinden. Een niet geregistreerde versie is dertig dagen bruikbaar.

De test werd uitgevoerd op een Palm III in combinatie met een Ericsson SH888 via IR.

Verwijzingen

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android