Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Kees van der Velde over Palm V upgrade

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 12 oktober 1999

Update 27-12-2002: EFIG is gestopt met haar upgrade-service.

Hij is net uit in Amerika: de Palm Vx. Het is een Palm V met 8 MB geheugen, het vierdubbele aan geheugen van de Palm V. Jammer genoeg komt deze uit in limited edition (meer informatie)

Er zijn meer mogelijkheden zijn om 8 MB in een Palm te krijgen. Het vraagt wel heldenmoed om je Palm te upgraden, daar de garantie van 3Com op de geliefde Palm komt te vervallen. Er is slechts één service die wel bereid is die garantie af te geven, en dat is EFIG (niet meer actief), maar voor die garantie wordt een hoge prijs betaald.

De oplettende lezer van ons prikbord (het vroegere forumsysteem op deze website) zal nu weten dat er nu ook een Nederlandse waaghals zich aan deze halszaak heeft gewaagd. Kees van der Velde heeft eigenhandig een 8 MB chip in zijn Palm V gesoldeerd. Geen electrotechnicus van huis uit, bovendien was hij niet optimaal voorbereid ("waar is die pincet gebleven?").

Dit is wat hij schreef: "Ik ben al wel zo'n 10 jaar met de soldeerbout actief; het is mijn hobby. Ik werk in de IT op dit moment (wie niet?). Dit was eigenlijk mijn eerste aanraking met SMD (Surface Mount) techniek. In plaats van de IC met z'n pootjes door het print-plaatje te duwen en dan vast te solderen door aan de onderkant een beetje tin toe te voegen, ligt met SMD de IC op de printplaat. Dit betekent dat je moeilijker bij de pootjes komt met de soldeerbout. Ik had de plaatjes op de diverse sites bestudeerd en toch viel het me tegen hoe klein alles was. Vooral de drie weerstandjes zijn erg klein, kleiner dan 2 bij 2 bij 1 milimeter. En ik heb ook nog grote handen. Tel hierbij op dat ik m'n pincet niet kon vinden. Hierom heeft het me ruim vijf uur gekost om de Palm V te upgraden."

"Ik heb het ding natuurlijk heel voorzichtig behandeld. Nu ik weet hoe de Palm V in elkaar zit zal het wel wat sneller gaan. Het moeilijkste gedeelte van de hele upgrade is het open- en dicht maken van de behuizing. Dit komt voornamelijk omdat ik de fout gemaakt heb de originele lijm na opening te verwijderen. Ik dacht dat ik het ding wel weer dicht zou krijgen met wat thermische lijm, wat me ook wel gelukt is, maar niet zo perfect als bijvoorbeeld Tony Rudenko."

"Over het technische gedeelte ben ik wel tevreden. Hij draait nu vanaf zondag met 8MB en ik heb nog geen problemen ondervonden. Behalve dan dat ik niet weet hoe ik 'm vol moet krijgen! Ik heb nu nog steeds 4,5MB over: da's een lekker gevoel. Ik hoop dat ze bij PalmTop snel een patch uitbrengen van Route Europa om meerdere kaarten tegelijk te kunnen gebruiken... Dan komt-ie wel vol denk ik."

"Ik merk wel dat het stroom-verbruik iets is toegenomen. Ik HotSync normaal altijd via IR op m'n laptop en dan eens in de twee of drie weken mag 'ie overnachten in de cradle om bij te tanken, maar dat zal nu wel iets vaker moeten. Het lijkt nu natuurlijk snel te gaan met de accu, maar ik ben er dan ook veel mee aan het synchronizen via IR wat ook vermogen vreet. Nu ik 'm weer gewoon gebruik is het bijna niet te merken dat de Palm een hoger batterijverbruik heeft. Als je gewend bent minimaal één keer per 1 â 2 weken op te laden, dan zul je geen verschil merken."

"De cosmetische kant van de operatie is iets minder geslaagd. Er zijn bij mijn eerste poging het apparaat open te krijgen twee krasjes onstaan, gelukkig minuscuul en onopvallend. Verder door het probleem met de lijm heb ik de behuizing niet helemaal dicht kunnen krijgen. Het nadeel van thermische lijm is namelijk dat het snel afkoelt en dan niet meer te verwerken is. En het oppervlak was toch eigenlijk net iets te groot. Ik heb daarom de losse behuizing eerst warm moeten maken met een föhn, dan de lijm erop, snel dicht en aandrukken. En dan zo vier keer omdat ik het gewoon niet voor elkaar kreeg (ook een oorzaak van die vijf uur)."

"Ik ben nog aan het denken over een andere techniek. Eentje zonder thermische lijm. Nadeel daarvan is wel dat je 'm nooit meer open krijgt. Maar ja, als het allemaal werkt hoeft 'ie ook nooit meer open. Ik ga dat zeker nog proberen en ik hoop dat dan de cosmetische kant ook naar tevredenheid is."

Verder lezen

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android