Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: ViaMichelin Navigation 5

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 21 januari 2007


ViaMichelin 5 tijdens het navigeren.

Het hoofdmenu van ViaMichelin.

Je kunt de bestemming invoeren op onder andere plaats/postcode of op poi's. Bij poi's kun je de gevonden toeristische plekken nog nader verfijnen door te zeggen dat je alleen musea wilt zien.

ViaMichelin levert informatie uit de rode restaurantgidsen en de groene toeristische gidsen mee. Bij musea vind je een omschrijving, openingstijden (let op tikfout!) en prijs.

Je kunt bij toeristische attracties ook adres, telefoonnummer, website en commentaar lezen.

Na het hoofdscherm is dit het belangrijkste scherm met toegang tot alle functies.

Handig: een samenvatting van de route, waarbij je elk onderdeel met de naastgelegen knoppen kunt aanpassen.

Navigatieopties.

Ook als plattegrond te gebruiken tijdens wandelingen.

De belangrijkste restaurantinformatie in een oogopslag.

Restaurants: ook type keuken en voorzieningen worden getoond.

Restaurants: geaccepteerde betaalmethoden en commentaar.

ViaMichelin en TomTom zijn de twee overgebleven bedrijven die nog actief navigatiesoftware voor de Palm ontwikkelen. Michelin richt zich tegenwoordig vooral op all-in-one navigatiesystemen zoals de X-950 en X-980 - net als de concurrentie. Toch brengen ze ook nog steeds navigatiesoftware voor Palm en Pocket PC uit. Met de laatste versie 5 voerden we deze test uit.

Een jaar geleden waren er nog drie navigatie-oplossingen voor de Palm: TomTom, ViaMichelin en het op Digi-Map gebaseerde Perfect Passenger. Nu Digi-Map is opgekocht door het eveneens Duitse bedrijf Navigon, is er weinig kans dat de software nog verder ontwikkeld zal worden. Er blijven dus twee oplossingen over. TomTom 6 kent iedereen inmiddels wel, maar wat heeft ViaMichelin inmiddels gedaan? 

Inleiding

De laatste keer dat we over ViaMichelin's MapSonic schreven was in 2004, bij de bespreking van een Palm-navigatieset, bestaande uit een Zire 31 en versie 2.5.1 van de software. Sindsdien is er veel veranderd in navigatieland, zoals de gewoonte om navigatiesoftware plug-and-play te maken. Installeren van de desktopsoftware is niet meer nodig: ViaMichelin levert een 1 GB geheugenkaartje mee, waarop een aantal landen al zijn voorgeïnstalleerd, te weten: Benelux, Frankrijk, Zwitserland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. De overige landen - Duitsland, Spanje, Portugal, Italie, Scandinavie, Oostenrijk, Polen, Tsjechische Republiek, Hongarije en Slowakije - vind je op de meegeleverde dvd. Eigenlijk vind ik de selectie van landen die voorgeïnstalleerd zijn, niet zo handig. Nederlanders gaan vaker met de auto richting Duitsland en Italië dan naar Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Waarschijnlijk heeft ViaMichelin landengroepen gemaakt; maar ook dan is het raar want Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland worden vaak in één adem genoemd als centrale regio. Hoe dan ook: zo'n meegeleverde sd-kaart waarop in ieder geval je eigen regio staat, is natuurlijk altijd handig. Het kaartmateriaal is uit het 4e kwartaal van 2005.

Toch nog een puntje van kritiek: de software op de sd-kaart is geschikt voor PalmOS en Windows Mobile, maar veel modellen van bijvoorbeeld HTC werken tegenwoordig met minisd-kaartjes. ViaMichelin had beter een minisd-kaartje met adapter mee kunnen leveren, zodat het in beide typen uitbreidingssloten past. Door voor het (overigens goedkopere) sd-formaat te kiezen sluit ViaMichelin daardoor een groeiende groep gebruikers uit. Door de desktopsoftware MapStore valt nog een tweede groep gebruikers weg: deze is namelijk alleen geschikt voor Windows 2000 en XP, niet voor de Mac. 

In de doos

In de doos, ter grootte van een dvd-box vind je behalve het 1 GB sd-kaartje ook de dvd, een snelstartgids met 7 pagina's Nederlandstalige uitleg (de Franse uitleg is iets uitgebreider en neemt 12 pagina's in beslag) en een boekje waarin specifieke informatie over de 2006-versie wordt besproken. Deze bevat twee pagina's Nederlandse uitleg over het updaten van kaarten, het toevoegen van nieuwe kaarten en het verwijderen van de software. Volgens dit gidsje is ViaMichelin 5 geschikt voor de Palm Tungsten E2, de T|X en de Treo 650. Ik heb een T|X gebruikt om te testen. Op de dvd staan behalve alle Europa-kaarten ook de desktopsoftware MapStore, de poi-software POI Manager en een snelinstallatieprogramma voor kaarten met de naam QuickInstall.

Van start

Na het insteken van het sd-kaartje komt ViaMichelin meteen in actie: je krijgt de vraag of je de navigatiesoftware wil 'lanceren'. Het hoofdscherm is maar kort in beeld; er verschijnt meteen een pop-up om een koppeling met de gps-ontvanger te maken. Als dat gedaan is kun je meteen wegrijden. Op het hoofdscherm bevinden zich drie knoppen: Route zoeken naar, Traject plannen en Opties. Daarbij is meteen duidelijk dat je de eerste optie moet kiezen om simpelweg naar een bestemming te rijden en de tweede optie als je een ingewikkelde route met meerdere tussenstops wilt inplannen. Bij het plannen van een route kun je het vertrek- en aankomstpunt apart aangeven, maar je kunt ook gewoon vanaf je huidige locatie naar een bestemming rijden. Je kunt de bestemming invoeren als adres (plaats of postcode), nuttige plaats (poi), op basis van een punt op de kaart, uit een lijst van favorieten of eerder ingevoerde bestemmingen (geschiedenis), aan de hand van adressen uit je adresboek of met behulp van gps-coördinaten. Bij het invoeren van een adres hoef je geen land te kiezen. Je vult de plaatsnaam in en kunt daarna voor stadscentrum kiezen, of je bestemming nader specificeren door het invullen van de straat. Daarna heb je de keuze uit huisnummer, middelpunt van de straat of een kruispunt. Simpel, duidelijk, niets op aan te merken.

In gebruik

Tijdens het navigeren zie je een kaart, die dankzij autozoom steeds de juiste mate van detail laat zien. Linksboven zien je een pijl met de afstand tot de volgende afslag. Je ziet ook de nog resterende afstand, de snelheid, de resterende tijd en de naam van de volgende afslag of straat. Onderin het scherm zijn knoppen om handmatig in en uit te zoomen, je ziet een GPS-icoon met het huidige aantal satellieten, de naam van de straat waar je je op dat moment bevindt en een TMC-icoontje. Als er poi's voorbijkomen zie je die natuurlijk ook op de kaart. ViaMichelin biedt ook de mogelijkheid om de kaart als 2D-stadsplattegrond te tonen; handig voor wandelaars. Je kunt tijdens het bekijken van de kaart op de knoppen V en A tikken om het vertrek- en aankomstpunt in te stellen. 

Ook handig is dat het programma vooraf een overzicht kan geven van de route. Dit scherm bestaat uit drie knoppen: in de eerste twee staan het begin- en eindpunt en in de derde knop zie je het gekozen voertuig en het soort route. In het hiernaast afgebeelde voorbeeld rij je van de huidige gps-positie naar het Rokin in Amsterdam, met de auto, waarbij je de snelste route wilt rijden. Met de knoppen ernaast kun je elk van deze elementen snel aanpassen. Slim bedacht! Het kaartmateriaal is uitgevoerd in een combinatie van grijs en geel, waarbij de route als groene lijn op de kaart verschijnt. Vergeleken met het review uit 2003 is de software er flink op vooruit gegaan. Er is nu wel 3D-weergave, je kunt op postcode zoeken en grensoverschrijdend plannen is zonder problemen mogelijk. De instellingsmogelijkheden zijn sindsdien ook sterk verbeterd: bijna alles kan aangepast worden en bij het instellen van de taal kun je voor de interfacetaal, de taal van de gesproken aanwijzingen en de taal van de kaart als je wilt drie verschillende keuzes maken.

Toch is niet iedereen blij met ViaMichelin 5: op de al eerder genoemde Duitse Palm-website wordt geklaagd over de routeplanning. De routes die op de Palm worden gepland zijn in veel gevallen (althans in Duitsland) veel langer dan nodig is. De supportafdeling van ViaMichelin verschool zich achter de mededeling dat straten nu eenmaal wijzigen, maar een paar weken later werd in januari 2007 toch een patch uitgebracht. De update naar versie 5.08 lost alleen de fouten in de routeberekening op, dus er was wel degelijk iets aan de hand. 

Toeristische info

Nieuw in versie 5 van ViaMichelin is dat de poi's zijn aangevuld met toeristische info en details over horeca. In de meeste navigatiesoftware vind je weinig aanvullende informatie bij de poi's: er staan wel hotels, restaurants en musea in, maar veel meer dan de naam weet je niet. Openingstijden, telefoonnummer, opvallende kenmerken en waardering zouden ook van pas komen als je in een vreemde stad bent. ViaMichelin heeft daarom niet alleen informatie uit de Rode Michelingids (hotels, restaurants) toe te voegen, maar ook informatie uit de Groene Michelingids (toeristische informatie). Eerlijk gezegd dacht ik dat die gidsen alleen bekend waren in het thuisland Frankrijk, maar tijdens een bezoek aan de Makro bleek dat de gidsen ook in het Nederlands worden verkocht.

Toeristische informatie is een trend, want NAVTEQ is met de nieuwe dienst Discover Cities ook bezig om allerlei reisinformatie te verzamelen en toe te voegen aan de kaarten. Het kaartmateriaal van ViaMichelin is echter niet afkomstig van NAVTEQ, maar van concurrent TeleAtlas. ViaMichelin heeft daar informatie uit de eigen gidsen aan toegevoegd. Het minpunt van deze informatie is natuurlijk wel, dat het enigszins elitair is: details over de betere hotels en restaurants staan erin, maar wie een goedkoop eetcafé zoekt of in een snelwegmotel wil overnachten, kan minder goed uit de voeten. De rode gids bevat  betaalbare restaurants die het stempel Bib Gourmand hebben gekregen (goed eten voor een redelijke prijs), maar soms wil je gewoon een simpel sateetje of een broodje bal...

Flitspalen

ViaMichelin levert gratis 'radarinformatie' mee. Dat klinkt goed, maar volgens de website blijkt het momenteel nog te gaan om 718 vaste flitspalen in Frankrijk en 165 in België. Gelukkig kun je ook zelf poi's toevoegen, met het meegeleverde programma POI Manager. Hierin kun je bestanden in het formaat .asc importeren. Je kunt de toevoegde poi's koppelen aan een bestaande categorie. In het programma zijn al 16 categorieën poi's aanwezig: toeristische bezienswaardigheden uit de Groene Gids, golfterrreinen, skistations, tankstations, parkings, garages, gelegenheden om iets te drinken, culturele plaatsen, ontspanningsmogelijkheden, diensten, verkooppunten van levensmiddelen, winkels, verzorgings- en schoonheidsstudio's, uitgaansgelegenheden, sportvoorzieningen en radarinformatie (zoals gezegd alleen van Frankrijk en België). Poi's verschijnen zoals gebruikelijk als pictogrammen op de kaart. Je kunt het tonen van de pictogrammen en straatnamen ook aan- en uitzetten. Verder kun je aangeven dat de software moet waarschuwen wanneer je 30 en 10 seconden van de poi bent verwijderd.

Verkeersinformatie

Een van de andere troeven van ViaMichelin is de gratis verkeersinformatie via TMC. Rechts onderin het scherm staat een icoontje voor de TMC-informatie, maar hier heb je uiteraard wel een gps-ontvanger met tmc-functie voor nodig. De dienst waarschuwt niet alleen voor files, maar ook voor ongevallen, wegwerkzaamheden, spookrijders, gevaarlijke weerssituaties en dergelijke. Dit wordt automatisch elke 3 tot 5 minuten bijgewerkt. ViaMichelin heeft voor TMC-berichten die via het RDS-kanaal verstuurd worden gekozen, omdat er geen extra (gprs-)abonnement voor nodig is en de informatie in eigen taal wordt verspreid. Welke landen precies worden afgedekt, wordt niet gezegd: de website geeft alleen informatie over de dekking in Frankrijk en is de rest afhankelijk van het betreffende land. Uit navraag bij ViaMichelin blijkt dat Nederland en België inderdaad zijn afgedekt. Bij verkeersinformatie speelt overigens het probleem dat dit in sommige Europese landen gratis beschikbaar wordt gesteld, terwijl het in andere landen wordt verzorgd door een commerciële organisatie, waarbij er betaald moet worden. ViaMichelin heeft dat zoveel mogelijk afgekocht. Een brochure op de website wekt de indruk dat dit inmiddels voor alle landen is gelukt. Dat mag ook wel, want het Europa-pakket van ViaMichelin 5 is €50 duurder dan TomTom Navigator 6. Bij TomTom moet je dan nog wel apart voor de flitspaal- en verkeersinfo betalen.

Tenslotte

ViaMichelin blijkt de software ook te verkopen in navigatiepakketten met de Palm T|X en Tungsten E2. Daarbij krijg je een soort houder waar je de pda in kunt steken en daardoor in landschapsmodus kunt gebruiken. Maar echt verstand van zaken hebben ze niet: "De nieuwe Pocket PC Tungsten™ E2 combineert de voordelen van een GPS-navigatiesysteem voor in de auto met organisatorische functionaliteiten." Nieuw? Pocket PC? Gelukkig is de navigatiesoftware wel helemaal up-to-date. De makers van kaartsoftware hebben de laatste tijd een aantal verbeteringen doorgevoerd, zoals het tonen van verkeersborden, afslagborden en rijstroken. Dat laatste is handig op ingewikkelde verkeersknooppunten: je weet vaak niet of je het beste helemaal links of ergens in het midden moet gaan rijden. Een andere vernieuwing is dat je naast de snelste en kortste route ook een door Michelin aanbevolen route kan laten berekenen. Daarbij wordt rekening gehouden met gemak, eenvoud en veiligheid.

Conclusie

Ik was tot nu toe wel onder de indruk van de kwaliteit van de ViaMichelin-software. In versie 5 is dat alleen nog maar beter geworden: de software is qua functionaliteit helemaal up-to-date, met functies die je ook in de nieuwste all-in-one-systemen vindt. De uitgebreide toeristische info is leuk, maar ViaMichelin prijst zich een beetje uit de markt door de veel hogere prijs ten opzichte van TomTom.

Pluspunten

  • Toeristische informatie
  • Uitgebreide restaurantinformatie (maar helaas wel beperkt de betere restaurants)
  • Nieuwe navigatiefuncties zoals rijstroken, verkeersborden en afslagborden zijn al aanwezig
  • Aanbevolen routes
  • Mooi vormgegeven, duidelijke interface

Verbeterbaar

  • Flitspaalinformatie alleen in Frankrijk en België beschikbaar
  • Kaartmateriaal relatief oud (4e kwartaal 2005)
  • Relatief duur (TomTom kost €149 voor heel Europa)

Specificaties

  • Product: ViaMichelin Navigation 5
  • Fabrikant: ViaMichelin
  • Geteste versie:5.08
  • Geschikt voor: Palm Tungsten E2/T5, Palm T|X, Treo 650
    en diverse Windows Mobile Pocket PC's
  • Minimale systeemeisen voor pc: 128 MB RAM, 200 MHz processor, DVD-ROM-drive, Microsoft 2000 of XP, tussen 500 MB en 2 GB schijfruimte, afhankelijk van kaart
  • Te koop bij: online winkel van ViaMichelin, Mediamarkt, FNAC en ANWB
  • Prijs: €109 voor Benelux, €199 voor West-Europa

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android