Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Facer Pro 3.1 - combinatie van launcher en Today-scherm

Door Gert-Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 05 augustus 2006


Het Application-scherm

Het Today-scherm

Algemene programmainformatie

Het categoriescherm

Een keuze maken uit de verschillende gadgets
Palm heeft - wellicht ten onrechte - zelden complimenten gekregen voor de handige menustructuur voor het opstarten van programma's. Vanaf het allereerste begin zijn er ontwikkelaars geweest die vonden dat er meer uit het startscherm te halen was. Facer is een dergelijke launcher; te gebruiken op elke PalmOS-handheld met OS 5, maar wel ontwikkeld vanuit de Treo-gedachte.

Installatie

Zoals de meeste Palm-programma's is de installatie kinderlijk eenvoudig: een enkel prc-bestand installeren is alles wat nodig is. Bij de eerste keer starten zal het programma zich dan volledig installeren op de pda. Facer koppelt zich daarna aan de applicatieknop van de Palm (de knop met het huisje). Via het Preferences-scherm is de applicatie aan te passen aan je eigen smaak. Dat wil zeggen: je kunt aangeven of je wel of geen geluid wilt horen en hoe de programmaindeling eruit moet zien. Bij deze laatste optie heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de iconen wel of niet te tonen, om de applicaties in lijstweergave te tonen, enzovoorts. De mogelijkheden zijn legio.

Structuur

Facer als applicatie bestaat eigenlijk uit twee delen: een zogenaamd Today-scherm en een Application-scherm. Today is bij Facer de standaardweergave bij het opstarten van je Palm. Uiteraard is dit aan te passen. Het scherm is opgebouwd uit drie verschillende delen. In de bovenste balk worden de datum en twee groene pijlen getoond. Hiermee kun je met een stylusklik voor- en achteruit bladeren in de agenda. Als je Palm is voorzien van een D-pad, dan kun je deze ook gebruiken om door de kalender te bladeren.

Het hoofdgedeelte van het Todayscherm is het belangrijkste. Je ziet hier de afspraken die gepland staan voor vandaag en morgen en eventueel ook openstaande taken als je die nog moet afhandelen. Is er een notitie bij de afspraak gemaakt, dan zal dit ook zichtbaar zijn. Door op een notitie te klikken wordt deze deels zichtbaar. Veel nut heeft die mogelijkheid naar mijn mening dus niet; wil je even snel de notitie kunnen lezen, dan moet je toch eerst naar de agenda toe.

Gadgets

Onder de afspraken is ruimte vrijgehouden voor een achttal (voorkeurs)applicaties die rechtstreeks te kiezen zijn. Standaard wordt er door Facer een selectie gemaakt, maar deze is uiteraard naar wens aan te passen. Ook een rechtstreekse link naar een webpagina behoort tot de mogelijkheden. Een handige snelkoppeling naar het Palmclub Mobiele forum is bijvoorbeeld een idee.

Als laatste is er een balk waar een aantal 'gadgets' neergezet kunnen worden. Je hebt daarbij de keuze uit tien stuks, die je niet verder kunt configureren. Vier daarvan staan altijd vast: rechts staan iconen voor de batterij- en geheugenstatus en links staan iconen van een huisje en een mapje. Het huisje brengt je terug naar het Today-scherm en het mapje brengt je naar het Applicatiescherm. Switchen tussen deze twee schermen kan trouwens ook door op de home-toets van de Palm zelf te drukken.

De overige gadgets zijn naar wens zelf toe te voegen. In het schermvoorbeeld is duidelijk te zien dat er bijvoorbeeld van HotSync-gadget toegevoegd kan worden. Deze is dus zichtbaar in de onderste balk. Je kunt er daarentegen ook gewoon voor kiezen om de HotSync-applicatie bij de voorkeursapplicaties te plaatsen.
Met de getoonde klok (zie schermafbeelding) wordt trouwens nog een klein grapje uitgehaald: hoe verder de dag vordert, hoe meer het gele balkje onder de klok zich vult.

Applicatieview

Ook de Applicatieview is helder en overzichtelijk opgebouwd, met wederom ruim voldoende mogelijkheden om deze naar eigen wens aan te passen. Het bovenste gedeelte van het scherm kun je aanpassen met de al eerder genoemde gadgets. Het huidige geselecteerde tabblad is te herkennen aan de linksboven getoonde naam. Hierop klikken levert een lijst op met alle tabbladen van de (zelf) aangemaakte categorieën. Programma's die nieuw geïnstalleerd zijn worden pas in het Unfiled-tabblad getoond nadat je Facer opdracht hebt gegeven om de applicaties te verversen. Applicaties die op een geheugenkaartje staan leveren geen probleem op en kunnen in elk willekeurig tabblad worden getoond. Ook het verwijderen, kopiëren, zenden en informatie opvragen over een bepaalde applicatie werkt moeiteloos. Dit kun je doen door de stylus ingedrukt te houden op het applicatie-icoon: je krijgt dan een submenu in beeld met de mogelijkheid om te verwijderen, te zenden, enzovoort. Is een softreset noodzakelijk, dan kan dat via het Facer-menu ook geregeld worden. 

Door het hele programma is er ruime ondersteuning voor de navigatieknop (D-Pad). Dit werkt zeer plezierig. Je kunt op de navigatieknop naar links of rechts drukken om door de tabbladen te bladeren. Wil je een tabblad selecteren, dan druk je in het midden van de navigatieknop. Ben je eenmaal in een specifiek tabblad beland, dan kun je de navigatieknop gebruiken om door de diverse applicaties te bladeren.

Plug-ins

Naast het personaliseren biedt Facer nog een andere mogelijkheid, er kan gebruik gemaakt worden van plugins. Weliswaar op dit moment alleen nog door de maker zelf geschreven, maar het begin is er. Zo is er een plugin (gratis) beschikbaar die er voor zorgt dat Datebk5-afspraken goed worden weergegeven, en kan er een plugin geactiveerd worden voor een betere weergave van Todo's. Plugins zijn achteraf toe te voegen, en plugins uit versie 2 zijn ook te gebruiken onder versie 3.

Algehele indruk

Zoals hierboven al vermeld is het mogelijk om de launcher geheel aan je eigen smaak aan te passen, dankzij de categoriën, de gadgets en de mogelijkheid om de achtergrond te wijzigen. Toch verwachten veel mensen daarnaast ook de ondersteuning van thema's. Hier is rekening mee gehouden in Facer: het is mogelijk om thema's te gebruiken, maar ze zijn alleen nog niet aanwezig. Thema's van de vorige versie 2 zijn niet te gebruiken, omdat ze door de geheel vernieuwde opzet van Facer 3.0 niet compatibel zijn. De ontwikkelaar heeft (nog) geen tools beschikbaar gesteld en ook geen informatie vrijgegeven wanneer de thema's wel verkrijgbaar komen.

De applicatie functioneert verder zoals je mag verwachten, maar is niet supervlot. Het schakelen tussen een programma en Facer, of tussen het Today- en het Applicationscherm, neemt soms behoorlijk wat tijd in beslag. Al met al zijn het echter geen hinderlijke wachttijden. Wie geïnteresseerd is in deze launcher zal snel een keuze moeten kunnen maken. Het shareware-programma kan namelijk slechts zeven dagen worden uitgeprobeerd. Daarna stopt Facer met werken en zul je 21 dollar moeten betalen om het programma te blijven gebruiken.

Zoals bij zoveel Palm-software wordt Facer gemaakt door een klein bedrijfje. De ondersteuning is echter goed te noemen. Op de website van Pocketcraft vind je een forum waar je vragen kunt stellen. Met enige regelmaat verschijnen er ook antwoorden. Zo was er begin april een vervelende bug in versie 3.1 te vinden die voor crashende en hangende PDA's zorgde. Een paar meldingen op het forum leverder binnen een paar dagen een nieuwere (3.1.1) versie op die wel naar behoren werkte.

Conclusie

Voor Palm-begrippen is Facer een vrij dure applicatie, al valt het ten opzichte van ándere launchers feitelijk wel mee. ZLauncher kost 20 dollar, LauncherX is met 23 euro ook zeker niet goedkoop te noemen. Voor wie op zoek is naar een degelijke launcher die in grote mate aan te passen is, is Facer Pro 3.1 zeker een aanrader. Vooral het Today-scherm is wat Facer anders maakt dan de concurrenten. Natuurlijk is dat voor andere launchers ook mogelijk met extra software, maar de naadloze integratie die Facer wel biedt zal dan nooit haalbaar zijn. Vervelend is dat de applicatie soms traag kan reageren en dat er slechts een probeerperiode van 7 dagen is. Wij hadden liever een periode van 30 dagen gezien.

Verbeterbaar 

  • Snelheid van de applicatie tijdens het wisselen van schermen
  • Probeerperiode van 7 dagen

Pluspunten

  • Overzichtelijk Today-scherm
  • Volledig aanpasbaar aan je eigen wensen en eisen
  • Werkt zeer gemakkelijk met de D-pad

Gegevens over Facer Pro 

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Voldoende
Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android