Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Het Web in je Palm: vergelijking AvantGo, iSilo en Plucker

Door Rob Vonk Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 17 april 2000

Omdat je je Palm altijd bij je hebt, is het bij uitstek geschikt om informatie op te slaan die je regelmatig nodig hebt. De meest voor de hand liggende zijn natuurlijk afspraken en adressen maar er is nog veel meer mogelijk. Tegenwoordig is internet de plek om informatie te vergaren. Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt het vinden.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • De televisiegids van Nederland (http://www.xs4all.nl/~somebody/palm/tvguide/)
    Zou het niet handig zijn als je op elk gewenst moment van de dag kan zien wat er op de Televisie komt? Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je een geweldige film mist omdat je afgesproken hebt om naar je schoonmoeder te gaan. Als je weer gevraagd wordt om langs te komen kijk je snel in je palm en geef je aan dat je film X echt niet wilt missen.
  • De actuele snelheidscontroles (www.snelheidscontroles.com/palmtop)
    Zou het niet handig zijn om voordat je in je auto stapt even te kijken waar de snelheidscontroles zijn? Dat kan je een hoop geld schelen (nooit te hard rijden trouwens ook).
  • De bioscoop agenda (http://www.palmclub.nl/channels/bioscoopagenda.shtml)
    Zou het niet handig zijn om de bioscoop agenda altijd paraat te hebben? Als je eindelijk dat meisje/jongen van je dromen spreekt, kun je een gevoelige zwijmelfilm uitzoeken om naar toe te gaan. Success verzekerd!
De mogelijkheden zijn onbeperkt. Wat bijvoorbeeld te denken van de actuele weersverwachting, de krantenkoppen van vandaag en de laatste Fokke en Sukke.

Alle bovengenoemde informatiebronnen worden regelmatig bijgewerkt. Gelukkig hoef je deze pagina's niet zelf te downloaden en te converteren naar een voor de palm leesbaar formaat (memopad?). Er zijn een aantal programma's die dit voor je doen.
De bekendste hiervan is AvantGo (http://www.avantgo.com). AvantGo werkt met channels waarop je je gratis kunt abonneren. Een channel is niets meer dan een verwijzing naar een website met informatie.
Om je te abonneren op een channel dien je gratis software te downloaden. Tijdens de installatie kun je je aanmelden bij de AvantGo server. Daarna kun je een verwijzing naar (in principe) elke willekeurige website registreren. Ik zeg in principe omdat niet elke website goed te bekijken is op je Palm. Gelukkig komen er steed meer websites speciaal voor Palm-gebruikers.
Als je een aantal websites geregistreerd hebt, dan kun je de pagina's op je Palm zetten door een hotsync uit te voeren.

Een ander programma waarmee je de pagina's kunt ophalen is Plucker (http://plucker.gnu-designs.com/). Plucker wordt uitgebracht onder GNU public Licence en is dus helemaal gratis. De opzet van Plucker is iets anders dan van AvantGo. De pagina's die je wilt ophalen leg je vast in een lokaal bestand in plaats van op een internet server. Daarna kun je zelf bepalen wanneer je de pagina's van het internet wilt halen. Na het ophalen, zet het programma een bestand in de installatie directory zodat hij bij de volgende hotsync ge´nstalleerd wordt. Je hoeft hierbij dus geen internet verbinding open te houden tijdens het hotsyncen.
De Plucker software is oorspronkelijk uitgebracht voor Linux en dat is nog te merken. De programmatuur voor het ophalen van de pagina's is geschreven in de scripttaal Python. Om Plucker te installeren dient eerst de runtime omgeving van Python ge´nstalleerd te worden. Vervolgens dient software voor het omzetten van plaatjes en de scripts geinstalleerd te worden. Als laatste dienen handmatig enkele instellingen toegevoegd te worden aan het batchbestand dat de scripts aanroept. Het kostte mij een paar uur en enkele mailtjes om het juiste resultaat te krijgen. Inmiddels is de handleiding voor het installeren daarop aangepast en zou het sneller moeten gaan.

Het derde programma is iSilo (http://www.iSilo.com). Oorspronkelijk uitgebracht om handmatig geconverteerde pagina's op te slaan op de Palm. Ik ben er sinds kort achter dat er een gratis uitbreiding op iSilo is waarmee je, net als bij plucker, lokaal opslaat welke pagina's je wilt ophalen en daarna zelf kan bepalen wanneer je de pagina's ophaalt. iSiloweb is een grafisch ge÷rienteerd programma wat makkelijk is te gebruiken door een doorsnee gebruiker. De installatie is niet meer dan het 'unzippen' van de bestanden en het toevoegen van de websites.

De vergelijking:


Als de documenten eenmaal op je palm zijn ge´nstalleerd, geven alle drie de programma's dezelfde mogelijkheden. Je kan de pagina's gebruiken zoals je ze normaal op internet ook zou gebruiken. AvantGo heeft hiervoor het meeste geheugen nodig (250 KB) en daarna iSilo (82 KB). Plucker is hier absoluut de kampioen. Het weet alle functionaliteit in slechts 22 KB te proppen.
De installatie van iSilo is veruit het makkelijkst. Gewoon de bestanden unzippen en het werkt. Avantgo is ook makkelijk te installeren maar heeft voor mij het nadeel dat je de instellingen op een internet server opslaat. Plucker laat het bij de installatie wat afweten. De installatie vereist de nodige computer kennis en doorzettingsvermogen.
AvantGo en Plucker zijn volledig gratis. De programmatuur van iSilo om de documenten te kunnen lezen, is shareware en kost $12.50
Alle drie de programma's gaan ongeveer even efficient met het geheugen om voor het opslaan van de documenten. Ook hierbij heeft Plucker een kleine voorsprong. Bij mij is het verschil slechts 10 KB.

Programma Installatie Gebruiks-
vriendelijkheid
programma
Gebruiks-
vriendelijkheid
conduit
Grootte Channels Prijs
Avantgo ++ ++ ++ 250 KB Op internet gratis
Plucker - ++ + 22 KB Lokaal gratis
iSilo ++ ++ ++ 82 KB Lokaal $12,50
-- slecht   - matig   + voldoende   ++ goed   +++ zeer goed

Mijn persoonlijke keuze


Plucker

Ik gebruik Plucker nu al enige tijd met veel plezier. Dat het klein en gratis is, heeft bij mij de doorslag gegeven. De lastige installatie heeft mij er niet van weerhouden om het te gebruiken.

iSilo

Daarna zou ik voor iSilo kiezen omdat ook hierbij het ophalen van de pagina's is losgekoppeld van het synchoniseren. Daarnaast kan iSilo ook gebruikt worden om andere documenten lezen. Op verschillende shareware sites worden documenten in iSilo formaat aangeboden.
Avantgo
Avantgo val voor mij af omdat het veel te groot is en je de instellingen op het internet moet bewaren.

Meer informatie over AvantGo en Channels vindt je hier:
Palmclub Avantgo FAQ
Palmclub Channel Navigator

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android