Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: docreaders: een boek lezen op de Palm

Door Bjorn Ampting Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 16 augustus 2001


CSpotrun

Deepreader

ISilo

Palmreader

Tealdoc

Superdoc

Tomeraider
Op de site van MemoWare is een grote collectie van boeken en referentiemateriaal voor de Palm te vinden. De Palm-documenten zijn van verschillende formaten en kunnen met behulp van verschillende programmaatjes gelezen worden. Björn bekeek heel wat van die readers en vat zijn onderzoek hieronder samen...

Lezen op de Palm

Een paar maanden geleden ben ik in het bezit gekomen van een Palm m100 en mettertijd ben ik de Palm steeds intensiever gaan gebruiken. Niet alleen als agenda, maar steeds meer als middel de tijd wat te doden op de saaie momenten. Nog nooit was wachten in de rij voor een kassa of op een trein die te laat komt zo vermakelijk. Naast het spelen van een spelletje is het lezen van een boek op de Palm een van mijn favoriete manieren geworden om zo de tijd door te komen. Als je toch de Palm altijd bij je hebt, waarom zou je dan nog apart een papieren boek meenemen? Natuurlijk, een papieren boek leest nog altijd prettiger dan het kleine, 160 bij 160 pixels metende Palm-scherm, maar een Palm-boek is behoorlijk praktisch.

Om je Palmleesplezier wat te bespoedigen heb ik wat geëxperimenteerd met verschillende programma's om boeken te kunnen lezen. Hieronder beschrijf ik een paar van de populairste readers. Het meest gebruikte formaat voor documenten op de Palm is het doc-formaat. (Niet te verwarren met MS Word extensie *.doc bestanden). Hiernaast zijn er ook twee andere populaire formaten: het compactere iSilo-formaat en het flexibele TomeRaider-formaat. Een zeer uitgebreide lijst van alle mogelijke formaten is te vinden op de site van MemoWare. 

CSpotRun

CSpotRun is een doc-reader. Het grootste voordeel van deze simpele reader is dat het zo een klein programmaatje is: het neemt slechts 23 kB in beslag. Bovendien is het een gratis en toch volwassen reader. Naast een autoscroll-functie is er de mogelijkheid om de vier standaardfonts van de Palm te selecteren, kan er keuze worden gemaakt uit drie verschillende regelafstanden en is er een zoekfunctie. Uniek is de optie om je scherm  90 graden te kantelen. Erg fijn vind ik de optie om het herhalen van de laatste regel van de vorige pagina uit te zetten (dat herhalen vind ik zo'n nutteloze optie, een paar regels tekst zijn toch wel te onthouden?) Een uiterst functionele reader.
 • downloaden: site van Bill Claget
 • prijs: gratis
 • geteste versie: 1.0.5
 • grootte: 23 kB

TealDoc

Een oudgediende onder de readers is TealDoc, van het bekende TealPoint Software. Naast alle functies die in CSpotRun terug te vinden zijn (op de regelafstandselectie na)  kan je bookmarks creëren en plaatjes in de tekst bekijken. Ook kent TealDoc een 'fullscreen mode', alle menu-icoontjes worden dan verborgen, zodat je op de tekst kan concentreren. Uitermate handig is de optie om een doc-bestand over te kunnen beamen naar andere Palm-apparaten. De uitgebreide zoekfunctie is erg goed. TealDoc heeft naast de standaard fonts ook nog een vijfde: dit is een minuscuul klein fontje, eigenlijk alleen geschikt voor een snel overzicht van de tekst. Om hiermee te kunnen lezen moet je  haviksogen hebben. De nieuwste versie (4.39) zal om kunnen gaan met VFS, zodat documenten op SD/MMC-kaartjes direct benaderd kunnen worden.  TealDoc is shareware,  registratie wordt bijna afgedwongen doordat je bij opstarten telkens vervelende pop-ups verschijnen.
 • downloaden: TealPoint

 • prijs: 18,69 € (US $16.95)
 • geteste versie: 4.12c
 • grootte: 80 kB 

PalmReader

Een ander veelgebruikte reader is Palmreader, de opvolger van de Peanut reader.  Naast het eigen Peanutbook-formaat  leest deze reader ook het gangbare doc-formaat. De reader is vrij Spartaans wat de functies betreft. Toch springen er twee functies uit: de autoscroll-functie kent veel opties en hiernaast is het mogelijk het scherm te inverteren (dus: groene letters op zwarte achtergrond). Helaas heb je maar de keuze uit twee verschillende fonts. Het scherm kan net als CSpotRun gekanteld worden maar er is geen optie om de tekst fullscreen te lezen. Palmreader is geen uitgebreide reader, en het programma is wat aan de grote kant. Het programma is gratis en ondersteunt VFS; het wordt dan ook bij aanschaf van een Palm m500-model bijgeleverd.
 • downloaden: Palm Digital Media (voorheen Peanut Press)
 • prijs: gratis
 • geteste versie: 1.03
 • grootte: 142 kB

iSilo

Behalve doc-bestanden leest iSilo ook het compact iSilo-formaat. Een iSilo-document is 20-25% kleiner dan een vergelijkbaar doc-bestand. Een ander pluspunt: het  iSilo-formaat ook beelden bevatten. Het programma bevat geen autoscroll-functie en kan geen kleuren weergeven. Wel kan er de keuze gemaakt worden uit de vier standaardfonts van de Palm. iSilo heeft een vlotte zoekfunctie, en een desktop-programma (PC en Mac) om webpagina's en tekst over te zetten naar het iSilo-formaat. Een geconverteerde HTML-pagina ziet er in iSilo prima leesbaar uit. Het programma neemt bijna honderd kB in beslag, wat aan de hoge kant voor een reader met weinig opties. iSilo is shareware, een volledig functionele versie kan je uitproberen voor dertig dagen. Er is ook een gratis versie beschikbaar, maar die beschikt niet over het desktop-programma, kent geen bookmarks en toont geen plaatjes.
 • downloaden: iSilo
 • prijs: 13,78 € (US $16.95) er is ook een freeware versie met minder functionaliteit
 • geteste versie: 1.03
 • grootte: 97 kB (freeware versie: 46 kB)

TomeRaider

Net als iSilo kent ook TomeRaider een eigen formaat. Het grote voordeel van dit programma is het gemak en de snelheid waarmee het met grote bestanden omgaat. Heel wat grotere bestanden op de MemoWare zijn in het TomeRaider-formaat. Het zoeken in deze grote bestanden gaat erg vlot, alleen zijn de navigatiemogelijkheden niet echt uitgebreid. Geen autoscroll-functie en alleen een scroll-balk om mee te navigeren. Ik gebruik zelf een zelfgemaakt TomeRaider-database met filmtitels en waardering om zo wat sneller te zien of een onbekende film in de videotheek waardeloos is of niet. De enige optie om door de database te lopen is de zoekfunctie, scrollen is erg moeilijk in een grote database: met één stylus-tikje ben je al snel driehonderd titels verder. De reader is wat aan de dure kant voor de geboden opties.
 • downloaden: TomeRaider
 • prijs: 22,05 € (US $20,-) er is ook een freeware versie met minder functionaliteit
 • geteste versie: 2.2
 • grootte: 115 kB

SuperDoc

Na het lezen van een paar boeken met het standaardfont van de Palm begon ik eens te zoeken of er niet een manier was om een ander font te gebruiken wat prettiger leest. Het Palmfont is een ideaal font om het kleine scherm zo effectief mogelijk te gebruiken, maar ik vind het niet ideaal om lange teksten mee te lezen. Toen stuitte ik op SuperDoc. Niet langer hoefde ik m'n Palm tegen mijn neus geplakt tijdens het lezen. SuperDoc is de eenvoudigste van de readers die eigen fonts kunnen gebruiken. Het effect is het grootst op een kleuren-Palm, maar ook op monochrome Palms ziet het er prima uit. Verder weinig functies: geen autoscroll, geen scherm kantelen, geen fullscreen. SuperDoc biedt wel de optie om ieder gewenst Windows-font (bijvoorbeeld Arial) om te zetten naar SuperDoc. Je bepaalt dus zelf met welk font je wilt lezen. Persoonlijk vind ik deze manier van lezen het meest in de buurt komen van het lezen van een echt boek. Geen priegelletters, maar duidelijke grote letters in een font naar keuze. Helaas heeft SuperDoc weinig functies, dan vind ik $20 teveel geld voor alleen de mogelijkheid andere fonts te gebruiken. Dat ik het toch gebruik op mijn Palm m100 komt doordat het slechts  49 kB in beslag neemt, plus de 8 kB die mijn favoriet font, Arial 10 pts, gebruikt…
 • downloaden: CodeMill
 • prijs: 22,05 € (US $20,-)
 • geteste versie: 1.1
 • grootte: 49 kB + 8 kB per font

DeepReader

Net als SuperDoc kan ook DeepReader andere fonts tonen om het lezen te vergemakkelijken. DeepReader kent heel wat meer opties dan SuperDoc: anti-aliased fonts, autoScroll, fullscreen, beamen van documenten, bovendien kan DeepReader de hogere resoluties al aan van de nieuwe HandEra en Sony-modellen.  DeepReader levert helaas geen programma om zelf fonts om te zetten. Je zit vast aan de meegeleverde fonts: dat zijn er drie, die elk drie formaten kennen.  De maker van dit programma, R. Zane Rutledge, verzekerde me dat de fonts in de toekomst los te installeren zullen zijn en dat er een converter zal verschijnen. 
 • downloaden: R. Zane Rutledge
 • prijs: 13,23 € (US $12,-)
 • geteste versie: 1.01
 • grootte: 254 kB

Maar welke reader moet ik nu gebruiken?

Het moge duidelijk zijn, er zijn vele typen document-readers voor de Palm te krijgen. Naast de hierboven besproken programma's zijn er nog veel meer.  Bovendien zijn er ook nog doc-editors waar je prima mee kan lezen. 

Wat nu te gebruiken? Mijn advies: lees je af-en-toe een boekje, heb je niet al te veel eisen, kies dan voor het gratis programma CspotRun. Stel je iets meer eisen: TealDoc is een zeer uitgebreide doc-lezer met support voor VFS, en dat alles voor een schappelijke prijs. Moet je behalve doc-bestanden ook andere formaten lezen: TomeRaider, iSilo en Palmreader zijn simpele readers voor de eigen formaten. Wil je gebruik maken van beter leesbare fonts, dan moet de keuze vallen op SuperDoc of DeepReader. SuperDoc kent wat minder opties, maar neemt niet veel ruimte van het Palm-geheugen in beslag. Speelt ruimte geen rol of heb je de HandEra of nieuwe Sony kies dan voor DeepReader. Veel leesplezier!

Alles op een rijtje

CSpotRun

TealDoc

PalmReader

iSilo

TomeRaider

SuperDoc

DeepReader

ondersteunde
formaten
doc doc doc en 
Peanutpress
doc en iSilo doc en
TomeRaider
doc doc
autoscroll + ja ja nee nee nee ja
fullscreen + + - - - - +
kantelen scherm + + - - - - -
beam documenten - + + + + - +
aantal fonts 4 4 2 4 3 oneindig 3 anti-aliased
VFS - nu in bèta-versie + - - - -
grootte (kB) 23 80 142 97 115 49 + 8 voor ieder font 254
kosten (in €) gratis 18,69 gratis 13,78 22,05 22.05 13,23

 

Vragen of opmerkingen?

Via deze thread in het forum

Relevante links


Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android