Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm Mobile Internet Kit

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 02 maart 2001


installatie

De verpakking

Multimail
Internet-upgrade voor de Palm


Palm Incorporated bracht recentelijk de Mobile Internet Kit uit. Bij 'kit' denken wij aan iets met hardware - al is het maar een kabeltje - maar Palm bedoelt hier een collectie programma's op cd-rom, om de populaire Palm zakcomputer van allerlei Internetprogramma's te voorzien. Palm Inc. levert al een tijdje een e-mailapplicatie mee op de Palm zelf. Maar daarmee een mail sturen of ontvangen, kan alleen indirect, via een desktop-pc. Met de Mobile Internet Kit softwarebundel op de Palm ge´nstalleerd kun je nu eindelijk 'mobiel' e-mailen, SMS-en, wappen en gebruik maken van het alhier minder bekende webclipping. Je dient alleen wel een mobiele telefoon en een modem te hebben. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Zelf heb ik de MIK-software getest met een Palm V en een Siemens S25. De Siemens S25 heeft een ingebouwd modem en ondersteunt infrarood. Zonder infraroodpoort op de GSM zul je met kabeltjes moeten werken (kijk voor leveranciers onderaan deze pagina). Ook moet je een abonnement hebben of nemen op verschillende diensten: voor e-mail, WAP en webclipping heb je een Internetabonnement nodig. Voor SMS dien je toegang te hebben tot het GSM-netwerk.

PalmOS 3.5


Installatie van de kit gaat vrij soepel. De applicaties vereisen PalmOS 3.5. Een upgrade naar deze versie van het Palm besturingsysteem staat ook op de MIK cd-rom. Normaliter kost deze upgrade een paar tientjes (bijvoorbeeld bij Palmdirect.com: fl 46,-/ca Bfr 900). Ik was nog niet in het bezit van PalmOS 3.5, en moest hem dus installeren. Dat verliep vlekkeloos, dankzij duidelijke instructies. Dankzij een automatische backup had ik overigens altijd nog terug gekund naar de oude situatie. Standaard is PalmOS 3.5 al ge´nstalleerd op de laatste Palm-modellen (de m100, de Palmlllxe, de Palmlllc, de Palm Vx , en de PalmVllx). Na het opwaarderen startte de installatie van de Mobile Internet Kit.

Installatie en configuratie


Het setupprogramma installeert de webclipping-, e-mail- en sms-software. Vreemd is dat het nu niet mogelijk is de WAP-software te installeren. Deze moet je later via de 'gewone' Palm Install Tool installeren. Onnodig verwarrend. Om meteen aan het werk te kunnen, worden de programma's geconfigureerd tijdens de installatie (zie afbeelding). Dit is goed doordacht: er wordt gevraagd naar het type telefoon of modem dat je hebt. Het telefoontype kan je kiezen uit een lijst. Na deze selectie staat het verbindingstype (kabel of IrDa) altijd goed ingesteld. Het is ook erg handig dat ik voor de gegevens van het SMS-center alleen land en inbelprovider hoef te selecteren. Het telefoonnummer van het SMS-center, dat ik nooit zo makkelijk weet te vinden, wordt dan automatisch ingevuld. 

E-mail

Het e-mailprogramma in de kit is MultiMailPro. Dit is een van de beste e-mailprogramma's voor het Palm-platform. Niet voor niets heeft Palm afgelopen zomer de producent ervan overgenomen. Jammer genoeg wordt bij de kit niet de nieuwste versie (3.1) geleverd, maar een oudere editie (2.26). De nieuwste versie bevat onder meer de mogelijkheid om verschillende accounts te beheren en een handige 'smart addressing' functie: de namen van geadresseerden worden automatisch aangevuld vanuit het adresboek (auto completion). Deze versie is te koop voor 39.95 dollar en is dus net zo duur als de MIK. Ik vermoed dat men niet de laatste versie van MultiMailPro met de kit heeft bijgeleverd om de prijs van de kit laag te houden. Ook met versie 2.26 is goed te werken. Zonder enige moeite kan je e-mail ophalen en versturen, maar dan wel van slechts ÚÚn mail-account.

HandPhone SMS

 
SMS is erg populair. Het intikken van een SMS-bericht op een mobiele telefoon is echter een crime. Welnu, met HandPhone SMS op mijn Palm ge´nstalleerd, kan ik vrij makkelijk een SMS-bericht schrijven en versturen. Ook is het mogelijk SMS-berichten van de telefoon over te zetten naar de Palm.

Webclipping

Webclipping is een technologie van Palm zelf die net als WAP (zie verderop) ontworpen is om informatie van Internet leesbaar te krijgen op een klein display. Webclipping-applicaties (of Palm Query Applications; PQA's) zijn voornamelijk bedoeld om aan de hand van enkele zoektermen informatie op te halen. Bijvoorbeeld een route opvragen aan de hand van startlocatie en eindbestemming, of de weerberichten van een bepaalde plaats. Je kunt ze downloaden van bijvoorbeeld PalmGear of Tucows. Het nut van Webclipping-software is beperkt omdat nog veel PQA's op de Amerikaanse markt gericht zijn. Enkele applicaties die hier wel van nut kunnen zijn zijn Yahoo mail of eFax. Gratis Webclipping-software vind je ook op Palm.net.  

WAP-browser


WAP staat voor Wireless Application Protocol. Het is een Internet-opmaaktaal die - als het kleine zusje van HTML - is ontwikkeld voor weergave van Internet-informatie op het piepkleine display van een GSM-telefoon. Met een voor WAP geschikte telefoon (dat zijn er steeds meer) kun je direct surfen door zeer compacte WAP-webpagina's (zwart wit graphics, een paar regels tekst). Is je mobiele telefoon niet geschikt voor WAP, dan kan een Palm uitkomst bieden, voorzien van de juiste software (en met een GSM in de buurt). Zoals gezegd, de WAP-software uit de kit, Neomar 1.5, dient apart bij-ge´nstalleerd te worden. De WAP-browser wilde om de een of andere duistere reden maar niet werken op mijn Palm. Anderen die het wappen wel aan de praat kregen, konden mij ook niet verder helpen. De helpdesk van Palm was bepaald geen steun ("sorry, wij leveren geen support op 'third-party' software"). Afgezien daarvan kun je je afvragen of WAP wel zinvol is op de Palm, daar er allerlei uitstekende 'echte' webbrowsers beschikbaar zijn voor de Palm. Bovendien moet je met wappen altijd on-line zijn, wat WAP relatief duur maakt. Normale webpagina's kun je meestal wel off-line bekijken.

Conclusie

Voor de Palm-gebruiker die snel aan de slag wil met e-mail, sms, en webclipping, is dit een goede start. De installatie is vlot en makkelijk, afgezien van de WAP-applicatie. Maar waarom heeft Palm geen web-browser in de Kit opgenomen? Gebruikers die vooral willen e-mailen en hierbij meerdere accounts willen gebruiken, kunnen beter overwegen de laatste versie van MultiMailPro aan te schaffen. Gebruikers die wat meer op de portemonnee letten, kunnen uitwijken naar goede gratis alternatieven: de Eudora Internet Suite bevat een webbrowser en e-mailprogramma. Ook sms-tools, webclipping-software en WAP-software is gratis te vinden op Internet.

Productinformatie

De Mobile Internet Kit is te koop bij onder meer RAF, Correct, BCE, Dixons en Primafoon. De site Palmdirect.com levert het voor fl 80,-/ca Bfr 1600. Meer leveranciers en info via de Palm infolijn: 020-346 95 45.

Leveranciers kabeltjes voor GSM toestellen:
De hierboven genoemde leveranciers hebben meestal ook GlobalPulse (voor oa. Nokia 51xx en 61xx en div. Ericsons), verder: Virsa, Stebis

Discussie/vragen


Discussie en/of vragen over de Mobile Internet Kit via de forums

Dit artikel is al eerder verschenen in de Februari-editie van Windows Magazine

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android