Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm Navigator

Door Wilbert Scheer Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 21 maart 2000


Een deel van de wijk Kerk en Zanen in Alphen aan den Rijn. Het kompas heeft zich nu automatisch verkleind

De preferences, waarbij niet alleen de stijl van het kompas is op te geven, maar onder meer ook de update frequentie

Het kompas met linksonder de knop om naar de kaart te schakelen

De Navigator

Update 27-12-2002:

Dit product is niet meer leverbaar

Iedereen die bij de padvinders of in militaire dienst heeft gezeten zal er eentje in handen hebben gehad: een kompas. Gewapend met (staf)kaart en kompas ben je snel in staat de weg te vinden. Tijden zijn veranderd. Als Defensie niet zodanig zou zijn ontmanteld, zou de foerier anno nu zeker een Palm ter beschikking kunnen stellen. Een Palm voorzien van een Palm Navigator.

De Palm Navigator is een elektronisch kompas dat heel eenvoudig onder aan een Palm (oud model) en Palm III kan worden geklikt. De module zit in een case die lijkt op de Palm-modem of de GSM-modules van Option. Net als bij voornoemde modulen zit er zelfs een knop op. Deze heeft echter bij de Palm Navigator geen enkele functie.

Software

De module wordt inclusief software geleverd. Installatie van het geheel gaat erg eenvoudig. Software (op de PC) installeren, module aanbrengen, software draaien en we kunnen gaan navigeren. Ook zijn er batterijen meegeleverd, die de module nodig heeft. De software detecteert onmiddelijk als de batterijen niet in de module aanwezig is of als de batterijen leeg is.
Standaard toont de software een kompas dat zo groot is als het complete Palm-scherm. Daarbij wordt het aantal graden weergeven en toont een duidelijk peil welke windrichting is gekozen. Op het moment dat het kompas niet vertrouwd kan worden, verschijnt links bovenin het woord 'Distortion'. Denk hierbij bijvoorbeeld aan situaties dat de Palm bij een sterk elektrisch veld komt: ook een gewoon kompas slaat dan op hol. Hoewel het aardig is te zien waartoe een Palm met behulp van deze module in staat is, zit de meerwaarde voor Navigator natuurlijk in de ondersteuning van kaarten. Door 'map' te selecteren wordt een kaart zichtbaar gemaakt. Afgezien van een voorbeeld worden kaarten niet meegeleverd met de module. Kaarten kunnen wel makkelijk ingelezen worden door het meegeleverde programma 'MapSync'.

Kaarten

MapSync werkt volgens het drag-and-drop principe. Kaarten in GIF- of BMP-formaat kunnen naar MapSync worden gesleept, waarna ze automatisch worden geconverteerd worden en klaargezet om geïnstalleerd te worden bij de volgende hotsync-actie. Op de palm kan dan met 'Map Manager' een kaart worden geselecteerd, die als hulpmiddel voor het kompas kan dienen. Wanneer de kaart is gekozen, verkleint het kompas automatisch. De grootte hierrvan is in de preferences te definiëren. Het kleine kompas drijft op de kaart en kan zodoende overal met de stylus worden verplaatst.
Door een kaart te selecteren van een stad, dorp of wijk waar je je bevindt kun je gemakkelijk je positie bepalen. Daarvoor moet je echter de kaarten wel met een optimale schaal bewaren op de Palm. Voor Nederlanders is het moeilijk aan gratis kaarten te komen. Op bijna alle kaarten berust copyright en deze mogen daarom niet zomaar voor andere doeleinden worden gebruikt. Nu was die Navigator natuurlijk de moeite waard om een keer met gedetailleerde kaarten te testen dus hierom heb ik met een screendump werd een kaart van mijn omgeving op straatdetail uit een routeplanner gehaald.

GPS

Het verkregen gif-bestand heb ik toen vervolgens met behulp van MapSync op de Palm geïnstalleerd. Na het selecteren van de kaart kon ik vervolgens mijn positie bepalen. Daarvoor moet je overigens wel weten in welke straat je bent om je op de kaart te kunnen oriënteren. Nadat je je positie bepaald hebt, kan je de wijzer van het kompas naar het noorden draaien en en weet je hoe je naar je bestemming kan komen.

Het principe van Palm-Navigator is hetzelfde als die van het gewone kompas: het werkt met de sterkte van elektrische velden. Dit is heel anders dan hoe GPS werkt (global positioning system). Met GPS weet je waar je bent op de kaart. Een kompas is daarbij zelfs overbodig, aangezien de positie op de kaart real-time verandert, waardoor je exact weet waarheen je je beweegt. Terwijl je met Navigator je nog wel moet weten op welke kruisingen je bent om zo je eigen positie te bepalen op de kaart in Navigator, met behulp van het virtuele kompas kan je dan de juiste richting kiezen.

Conclusie

Is Palm Navigator een handige module voor de Palm? Zoals gezegd hebben we in Nederland weinig bronnen met goedkoop digitaal kaartmateriaal. Wanneer je daar wel over kunt beschikken en bijvoorbeeld in Parijs, Brussel of een andere vreemde stad bent, is Navigator zeker een handig hulpmiddel. Je voorkomt in ieder geval dat je doelloos rondjes gaat lopen door een onbekende stad. Vooraf duurt het echter even voordat je uitgevogeld hebt wat de optimale grootte van de kaartjes is om ze enerzijds leesbaar te houden en anderzijds niet te groot te maken voor het geheugen van de Palm. Nadelig is ook het kleine scherm: dit betekent veel scrollen. Voor wandelaars is het een goed alternatief voor het gewone kompas. Om de prijs hoeft niemand het te laten: $ 39,95 (inclusief batterijen).

Meer informatie is te vinden op de website van PNI Corp. Daar is ook de software te downloaden om zelf een indruk van het kompas te krijgen. De maker garandeert uitsluitend compatibiliteit met de Palm Professional en de Palm III modellen.

Update 27-12-2002:

Voor zover bekend is de informatie niet meer op de website van PNI beschikbaar.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android