Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Logitech KeyCase en TypeAway

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 augustus 2002


De TypeAway (onder) in vergelijking met de Stowaway/PPK (boven)

De Keycase uitgerold

Het meegeleverde programma Appcentral

de Keycase driver

De verpakking van de Keycase

de Keycase driver

De Keycase met Palm

Close up van de Palm bevestiging

Driver van de Typeaway

De Keycase opgerold

De verpakking van de Typeaway

Driver van de Typeaway

De TypeAway (onder) in vergelijking met de Stowaway/PPK (boven)

Close up van de Typeaway steun

De Typeaway met Palm

de Typeaway uitgevouwen

Als zelfs een grote toetsenbordenfabrikant als Logitech producten voor de PDA-markt gaat ontwikkelen mag je wel aannemen dat PDA’s in brede zin gemeengoed zijn geworden. Logitech heeft twee toetsenborden voor de Palm ontwikkeld:

  • de KeyCase, een toetsenbord van stof, die opgerold tevens dienst doet als opberghoes;
  • de TypeAway, een dichtklapbaar toetsenbord met ‘echte’ toetsen.
Beide toetsenborden zijn geschikt voor Palm-computers met universele connector, dat wil zeggen: de Palm m500, m505, m515, m125, m130 en i705.
Gelukkig heeft Logitech niet simpelweg een al bestaand Palm-toetsenbord nagemaakt en wat verbeteringen doorgevoerd. Er is daadwerkelijk nagedacht over het maken van vernieuwende producten.

Installatie

Bij beide toetsenborden wordt een CD-ROM met driver-bestanden meegeleverd. Vreemd genoeg staat er op beide CD-ROM’s de aanduiding 'TypeAway 1.1, maar de drivers voor beide toetsenborden blijken hierop aanwezig te zijn. Tijdens de installatie kun je aangeven welk model je bezit.
Maar eerst moet je de gewenste taal kiezen. Er is keuze uit Duits, Engels, Frans, Italiaans of Spaans, dezelfde talen waarin het PalmOS besturingssysteem verkrijgbaar is. Frans is als standaard ingesteld; ik kies echter voor Engels.
Vervolgens wordt gecontroleerd of de Palm Desktop-software aanwezig is op de computer. Zo ja, dan kun je aangeven welk toetsenbord je hebt gekocht: de TypeAway of de Keycase. Nu nog even de drivers kopiëren naar de Palm en je kunt gaan typen.

Keycase

De KeyCase is het toetsenbord dat nogal wat aandacht kreeg in de pers, omdat het zowel als toetsenbord en als case kan worden gebruikt. Het toetsenbord bestaat uit een ‘matje’ van stof waaraan een soort slede is bevestigd. Dit geeft de case stevigheid en doet dankzij een ingenieus kantelmechanisme tevens dienst als steunpunt voor de Palm tijdens het typen.
Klap je de slede neer, dan kun je de beide zijflappen van het toetsenbord om de Palm vouwen en vastbinden met het meegeleverde elastiek.

Aanraaktoetsenbord

Bij de KeyCase bestaan de toetsen uit verdikkingen waarop je stevig met je vingers moet ‘hameren’. Via de driver kun je de gevoeligheid van de toetsen wijzigen. Toch kostte het me moeite om te wennen aan toetsen die niet kunnen worden ingedrukt.
Ook dit toetsenbord heeft een aantal extra functies voor de Palm, maar omdat de KeyCase niet de beperkte afmetingen van de TypeAway heeft, was het mogelijk een groot aantal extra toetsen toe te voegen. De extra functietoets van de TypeAway kon daardoor op de KeyCase vervallen.

Opties

Bij de KeyCase hoort een 107kb driver, die de volgende opties biedt:
  • snelheid van toetsherhaling (repeat rate, 3 standen)
  • vertraging tot toetsherhaling (repeat delay, 3 standen)
  • gevoeligheid van het toetsenbord (3 standen)
  • in- en uitschakelen van de toetsklik
  • in- en uitschakelen van het toetsenbord
  • indeling van het toetsenbord: Internationaal-Amerikaans, Frans of Duits
Ook hier zijn extra opties bereikbaar via het keuzelijstje rechts bovenin het scherm: er kunnen commando's en shortcuts worden ingesteld en de calibratie kan worden aangepast.
Daarnaast wordt een extra programma meegeleverd: AppCentral. Hiermee kun je gemakkelijk vanaf het toetsenbord alle geïnstalleerde applicaties starten, zonder het scherm van de Palm aan te hoeven raken.

Gebruik

Het kost wat tijd om te wennen aan KeyCase. De toetsen moeten nogal stevig worden ingedrukt, waardoor twee-vingertypisten waarschijnlijk in het voordeel zijn. Als je met tien vingers typt ben je meestal niet gewend om op deze manier te typen. Je kunt weliswaar de gevoeligheid van de toetsen wijzigen, maar dan moet je oppassen dat er geen toetsen ongemerkt worden ingedrukt wanneer je je vingers op de toetsen laat rusten.
Vergeleken met een ander oprolbaar toetsenbord, de Flexis FX100, heeft de KeyCase een aantal voor- en nadelen. De Flexis typt prettiger omdat het toetsen heeft die ingedrukt kunnen worden. Bij de KeyCase krijg je minder duidelijk feedback wanneer je de toetsen indrukt, zelfs wanneer je het klikgeluid inschakelt. Ook ligt de case minder vlak op tafel dan de Flexis, die na langdurig en strak oprollen weer volledig vlak kan worden uitgerold. De KeyCase is wat minder flexibel, waardoor er op sommige plaatsen zo'n 3 millimeter ruimte tussen de binnen- en buitenbekleding van het toetsenbord ontstaat (let op de welvingen op de foto van het uitgevouwen toetsenbord). Tijdens het typen moet je eerst deze afstand overbruggen voordat je goed op de toets kunt drukken.
Een groot voordeel van de KeyCase is natuurlijk dat je geen los toetsenbord hoeft mee te nemen. De case zul je vrijwel altijd meenemen als je met de Palm op pad gaat, waardoor je je toetsenbord altijd bij de hand hebt. Door de stevige stof en de rubberachtige randen is de bescherming en schokbestendigheid van de case goed.

TypeAway

Het bijzondere van de TypeAway is dat het toetsenbord ultraplat is: dichtgeklapt is het maar een millimeter dikker dan de Palm m505/515. Ook de breedte komt overeen met de maten van de Palm, alleen qua lengte is het toetsenbord twee centimeter langer. De buitenkant van de case is gemaakt van geanodiseerd aluminium, in dezelfde kleur als de Palm. Op acht plaatsen zijn rubberachtige nopjes aangebracht, om te voorkomen dat het toetsenbord wegglijdt tijdens het gebruik. Het toetsenbord bestaat uit twee delen, die met een scharnier met elkaar zijn verbonden. Alle onderdelen, behalve de aluminiumlaag aan de buitenkant, zijn in kunststof uitgevoerd.

Echte toetsen

De TypeAway is een toetsenbord met echte toetsen. Door de scharnier is het toetsenbord in tweeën gedeeld waardoor sommige toetsen, zoals de T en de N, groter zijn dan normaal. Er is rekening gehouden met 10-vingertypisten: alle toetsen die normaalgesproken met de linkerhand worden getypt, bevinden zich ook in de linkerhelft van het toetsenbord. Hetzelfde geldt voor de rechterhand. Een deel van de toetsen heeft een extra functie gekregen, die bereikbaar is door het ingedrukt houden van de functietoets met de aanduiding Fn. Het zijn functies die van belang zijn voor Palm-gebruikers, zoals het snel kunnen starten van de agenda, het adresboek en de calculator en het geven van commando’s als Find, OK en Details.

Opties

De driver van de TypeAway is 55KB groot en heeft de volgende opties:
  • in- en uitschakelen van de toetsenborddriver;
  • snelheid van toetsherhaling (repeat rate, 5 standen)
  • vertraging tot toetsherhaling (repeat delay, 5 standen)
  • toetsenbord-indeling: Internationaal-Amerikaans, Frans of Duits
  • in- en uitschakelen van het toetsenbord-klikgeluid
Via de keuzelijst rechts bovenin het scherm is een overzicht van shortcuts, commandotoets- en functietoets-combinaties beschikbaar. Als gebruiker kun je zelf ook een aantal toetscombinaties programmeren.

Gebruik

De TypeAway is prettig in gebruik. De toetsen zijn iets kleiner dan de toetsen van een laptop of het Palm Portable Keyboard, maar voelen hetzelfde aan. Aanvankelijk vond ik de opstaande rand die rondom het toetsenbord is aangebracht, een obstakel. Wanneer je de spatiebalk met je duimen bedient zit die rand enigszins in de weg. Later bleek dat de rand kan worden neergeklapt, zodat je er geen last meer van hebt.
Om het scherm van de Palm onder de juiste hoek te kunnen lezen is een steunpunt aanwezig, waarin tevens de connector is verwerkt. Het openen en dichtklappen van het toetsenbord neemt nauwelijks een seconde in beslag. Door het platte formaat neem je het toetsenbord gemakkelijk mee. Er wordt geen beschermhoes bijgeleverd, zoals bij de PPK.

Algemene conclusie

Beide toetsenborden zijn origineel en innovatief. De kwaliteit van de gebruikte materialen is goed. Van deze twee toetsenborden is de TypeAway mijn favoriet, omdat het ondanks de platte afmeting toch echte toetsen bevat die echt kunnen worden ingedrukt. Bij de KeyCase vind ik dat er teveel concessies zijn gedaan om een toetsenbord en case te combineren, waardoor het toetsenbord minder prettig in gebruik is. Overigens is dit ook een kwestie van gewenning. Anderen zullen juist de voorkeur geven aan de KeyCase, omdat je hierop tijdens vergaderingen geruisloos kunt typen en er geen scharnier in de weg zit die de standaardverhoudingen tussen toetsen in de war schopt.

Verbeterbaar

  • Door de dubbelfunctie is het toetsenbord van de KeyCase niet optimaal; het kost moeite om te wennen aan de niet-indrukbare toetsen en het toetsenbord ligt niet helemaal vlak
  • Prijzig in vergelijking met andere PDA-toetsenborden en de Logitech PC-toetsenborden

Pluspunten

  • Bij beide toetsenborden is een steunpunt aanwezig, waardoor er goed zicht is op het scherm van de Palm
  • De TypeAway is zeer klein en plat opvouwbaar, de toetsen voelen prettig aan en het gebruikte materiaal is identiek aan het materiaal van de Palm
  • De KeyCase is gemaakt van stevig materiaal, is schokbestendig en heeft een dubbele functie: toetsenbord en case

Gegevens over de Logitech PDA-toetsenborden

  • Fabrikant: Logitech
  • Product: KeyCase en TypeAway
  • Geschikt voor: Palm met universele connector (m500, m505, m515, m125, m130, i705)
  • Prijs: €150 (KeyCase) en €130 (TypeAway)
  • Verkrijgbaar bij: diverse winkels, zoals MobileWare en Office Centre

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android