Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: De draagbare Palm V, diverse cases voor de Palm V

Door Susan Krieger Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 02 juli 2001


de Deluxe Leather carrying case

Execuctive Leather Pack

De Palm hardcase

De Palm hardcase

De case van InCase design

De case van InCase design

De Palm Slim Leather carrying case|

De Palm Slim Leather carrying case|

De Slipper V

De Slipper V

Je gaat op vakantie en je neemt mee: je woordenboek, je kompas, een valuta-converter, spelletjes en een paar boeken. Om kort te zijn: je neemt je Palm mee. Dat staat buiten kijf. Maar - en nu wordt het moeilijker - hoe ga je je nieuwe Palm V heel houden terwijl je gaat paardrijden en bergbeklimmen? Hoe ga je je Palm V heel houden in je welgevulde rugzak? Mijn vakantie is net achter de rug, het paardrijden was heerlijk, de bergen hoog en mijn Palm V heeft het overleefd. Uw redacteur was verstandig geweest. Voor de vakantie was ik al op zoek geweest naar de ideale draagtas voor de PalmV.

Met de lancering van de Palm V heeft 3Com ook een aantal nieuwe draagtasjes voor de Palm V op de markt gebracht. We hebben het over de Executive Cover Pack, de Leather Belt Clip Case, de Hard Case, de Slim Leather Carrying Case en de DeLuxe Leather Carrying Case. Verder komen aan bod: de Slipper V van E&B Cases, de Pda Case van InCase Design, de Palm V Pouch met metalen riemclip van WRB Holsters en de Soft Pouch Photo Electronics PDA/CAM-micro van OP/TECH USA.

De Executive Leather Pack bestaat uit twee Executive Covers: een in bruin en een in zwart. Op de doos staat dan ook vermeld: "Switch between black and brown to suit your mood or your wardrobe". De Executive Leather Cover kan net als de origineel bijgeleverde -hoe zullen we die noemen- standaard beschermflap, zich niet echt een case -draagtas- noemen. De Cover is van hetzelfde formaat als de standaardflap op een feit na: er is ruimte voor een credit card aan de binnenkant van de flap. En juist dit verschil is voor de linkshandigen onder ons een tekortkoming. Voor linkshandigen zou deze aan de buitenkant van de flap zitten. Het materiaal is een soort van slangenleer, wat ik net wat spannender vind dan de standaard flap. Maar smaken verschillen. De Executive Leather Cover is van hetzelfde gewicht en stevigheid als de standaard bijgeleverde. De leather pack is verkrijgbaar in bruin en zwart.
Prijs: plm. fl 69,-

De Leather Belt Clip Case is zoals de meeste draagtasjes van 3Com gemaakt van een fijn, zacht leer. Deze draagtas kan op twee manieren aan een broekriem bevestigd worden: of met de metalen clip of door de leren lus. Op beide manieren zit de palm stevig aan de broek of broekriem vast. De Palm V schuift er makkelijk in. Als de klep gesloten is (klittenband) is de Palm volledig bedekt. De bescherming is niet bijzonder: een kartonnetje met een dun laagje opvulling. Je moet je palm niet stoten aan een tafelrand in deze draagtas. Eruit halen vond ik iets lastiger. De klep sluit naar binnen toe, waardoor het even friemelen is om deze open te doen. Vervolgens moet je de Palm V enigszins eruit vissen. Er zijn twee uitsparingen in de rand van de sluiting gemaakt waardoor je de palm beet kan pakken. De eerste uitsparing is zeer handig. Het nut van de tweede uitsparing echter, is mij niet duidelijk. Het lijkt de aan/uit knop vrij te laten, maar waar is dat voor nodig? Ook geschikt voor linkshandigen. Gewicht 65 gram, dimensies (clip niet meegerekend) 120 x 80 x 20 mm.
Prijs plm. fl 65,00 inclusief BTW

De foto's van deze case, dit kan ik geen draagtas noemen, maakten mij erg hebberig. Dit leek mij de case die in schoonheid niet onderdoet voor de Palm V zelf. En bovendien leek hij van metaal, dus ultieme protectie. Nu ik de Hard Case in mijn handen heb, kan ik mijn teleurstelling niet verbergen. Het materiaal voelt goedkoper aan dan ik gedacht had en de case sluit niet mooi af. Het is slechts het veringsmechanisme wat het afsluit. Nu ja, misschien waren mijn verwachtingen te hoog gespannen. De case is voornamelijk van plastic met een dun laagje aluminium (?) aan de buitenkant, die de case een 'titanium-look' geeft. De PalmV wordt op zijn plaats gehouden door een bevestigingspin in de case. Links zijn er uitsparingen voor de buttons. Wat ik niet kan begrijpen is het volgende. Een sterk punt van het ontwerp is dat de Palm V (vrijwel) symmetrisch is ontworpen. Waarom wordt daar dan geen rekening mee gehouden met het ontwerp van deze case? Doordat de uitsparingen niet ook aan de rechterkant zitten, is deze case totaal niet geschikt voor linkshandigen. Verder weet ik niet waar de uitsparing voor de IR poort voor dient. Als jou wat toegezonden wordt over IR, moet je toch bevestigen? Of is het wel mogelijk om de IR met dichte case te benutten? De case biedt afdoende bescherming van de Palm V. De case weegt zo een 45 gram, de dimensies zijn: 16 mm bij 85 bij 120 mm.
Prijs: plm. fl 95,-

  De Slim Leather Carrying Case is gemaakt van fijn leer. Hij ruikt lekker en voelt zacht aan. De draagtas weegt iets van 40 gram. Het is een soort van boekje die je linksom omslaat. Door het lipje door een lederen lus te halen sluit het. Het is een elegantere oplossing dan het veelgebruikte klittenband of een drukknop. Nadeel is wel dat het afsluiten net iets meer moeite kost. Het laatste stukje van het lipje is stijver gemaakt door een soort karton erin te naaien. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat de draagtas zich opent. De sluiting is zodanig dat het gevaar nog steeds bestaat dat er bijvoorbeeld een potlood zich wurmt tussen het palm scherm en de kanten van de case. Erg snel zal dit niet echter gebeuren. Er zijn twee credit card opbergvakjes en een vakje voor papiertjes in de binnnenkant van het boekje. De draagtas meet 115 bij 80 mm en met de Palm V erin opgeborgen, is de draagtas ongeveer 16 mm dik. De plastic bevestigingspen zit aan hetzelfde soort rubber als de standaard cover pack. Het rubber is vervolgens op een robuuste manier vastgemaakt aan het leer van de case. Bescherming: beide kanten van de case lijken te zijn verstevigd met karton. Beide kanten zijn ook enigszins opgevuld met zacht materiaal, zodat bij een eventuele val van de PalmV, de val wordt gebroken. De bescherming haalt het natuurlijk niet bij die van de RhinoSkin , maar de bescherming is afdoende voor de meeste gebruikers. Al met al is deze case een aanrader.
Prijs: plm. f79,-

 De DeLuxe Leather Carrying Case is geen draagtas te noemen. Organizer zou een beter benaming zijn. Het is een fors bemeten leren etui (dimensies 115 x 185 x 40 mm) waar behalve voor de Palm V ook plaats is ingeruimd voor een notitie blok, visitekaartjes houder, een hele hoop credit card opbergvakjes, een groot vak met rits wat voor geld bewaard kan worden, een penhouder. Verder zijn er nog twee metalen ringetjes waar ik de functie nog niet van heb kunnen achterhalen. Het kan dus een hele hoop opbergen en is absoluut bedoeld voor zakelijk gebruik. Zelf gebruikte ik een soortgelijk iets voor mijn Pilot Pro als ik een workshop of iets dergelijks had. Dan had ik naast mijn Palm ook mijn visitekaartjes bij de hand, evenals mijn geld en rijbewijs. Het is absoluut niet de case die je altijd bij je wilt hebben. Tenzij je altijd zakelijke bijeenkomsten hebt. Voor de 'executives' onder ons dus.
Prijs: plm. fl 169,-

  Mijn oude Professional heb ik altijd in de 'Pilot SlipIt' met broekclip gedragen van E&B Company. Hierom was ik nieuwsgierig wat E&B nu geproduceerd had voor de Palm V. Het werd de Slipper V, die evenals zijn voorgangers zowel met en zonder riemclip verkrijgbaar zijn. De mij toegezonden case is die zonder de riemclip. Desalniettemin kan ik het niet nalaten te zeggen dat ik de riemclips van E&B Company veruit superieur vind. Deze mening is gebaseerd op mijn vorige E&B case en op de foto's die ik op de website van de clip gezien heb. Het is de enige clip die bewegingsvrijheid aan de Palm gunt, zodat de draagtas niet in de weg zit bij bijvoorbeeld het zittengaan. Dit omdat het aan een metalen knop vastzit. Zie ook het review van The Gadgeteer. Genoeg enthousiasme over de clip. De Slipper V voor de Palm V is de enige draagtas (met uitzondering van natuurlijk de 'covers') die het toestaat om te synchronizen zonder de Palm V uit de draagtas te halen. Het leer is van goede kwaliteit, zwart, voorzien van E&B logo. De Palm V erin krijgen gaat niet zonder enige moeite. Dit komt door de bredere onderkant van de Palm V. Maar zoals het bovenstaande review beaamt: dat geeft ook niet omdat eenmaal erin, je de Palm V er niet meer uit hoeft te halen. Wel is het lastig om de standaardstylus uit de draagtas te halen. De voorkant opent als de Palm III naar boven. Dicht wordt de voorkant op zijn plaats gehouden door twee kleine stukjes klittenband. Het kartonnetje aan de binnenkant vind ik ietwat te dun om voldoende bescherming aan de waardevolle inhoud te bieden. Verkrijgbaar in zwart, bruin en bordeauxrood. Gewicht 40 gram, maten: 115 x 75 x 16 mm.
Prijs: USD 26.95 (bij E&B company, zonder verschepingskosten en invoerrechten; met clip USD 29.66)

In de nieuwsgroep werd de Palm V buidel van WRB Holsters (wrbss@aol.com) aangeraden. Proberen dus. De kwaliteit van het materiaal is zeker niet te vergelijken met die van 3Com of E&B Company. Maar laten we wel wezen, de prijs is dat ook niet. De buidel is gemaakt van een stug soort nylon-achtig materiaal, is enigszins gewatteerd en voorzien van een metalen riem-clip en klittenband sluiting. De klittenbandsluiting opent naar buiten toe (in tegenstelling tot de Leather Belt Clip Case van 3Com) en is hierdoor makkelijk te openen en te sluiten. De riemclip is niet erg makkelijk aan broek of broekriem te bevestigen. Maar eenmaal vast zit ie ook vast. Doordat er geen uitsparingen zijn (weer in tegenstelling tot de Leather Belt Clip Case) kost het enige moeite om de PalmV eruit te halen. Een goedkoop alternatief - voor de Amerikanen althans. Gewicht 65 gram, dimensies 125 x 115 x 20 mm.
Prijs: 12 USD (zonder verzendingskosten en invoerrechten).

  InCase Designs was voor mij een totale onbekende speler op Palm-accesoires gebied. Bij nader onderzoek bleek het een zaak te zijn die als missie heeft: "Portable protective casing". Beschermende draagtassen dus voor onder meer fototoestellen, GSM-toestellen en pda's. De draagtas die op de site vermeld staat als de pda case, is uitermate geschikt voor de Palm V. Het design is verfrissend. Geen leer, geen plastic, maar een zacht soort nylon, stevig opgevuld. Het design is modern ook: de draagtas heeft een mooie ronde vorm. De case sluit af met een goede kwaliteit rits. Ik heb geen vanaf-1-meter-valtest uitgevoerd, maar ik heb er al het vertrouwen in dat deze pda case goede bescherming biedt. In de draagtas is er ruimte voor een hele horde credit cards en een extra stylus. De manier waarop je de Palm V in de draagtas moet bevestigen maakt deze case ongeschikt voor de andere modellen. Er wordt een strip klittenband op de achterkant van de Palm V geplakt, zodat je de Palm vast kan klitten aan de InCase. Indien je dit met andere palmmodellen doet, loop je het risico dat de memory board klep los laat en dus op een ongewenste harde reset. Desalniettemin maakt dit klittenband het zeer simpel de Palm V uit de draagtas te halen. Losritsen en losrukken. Het is bovendien mogelijk de Palm V met de standaard beschermingsflap (of de executive - wat je wilt) in de InCase te plaatsen; wat voor mij een ideale combinatie bleek. 's Ochtends synchronizen, daarna in de InCase in mijn tas of rugzak gooien. Geen enkele zorgen dat pennen, of wat dan ook mijn Palm V aan het bewerken zijn, terwijl ik mijn tocht naar het werk onderneem. Op het werk eruithalen en gewoon met de standaardflap gebruiken. Het is deze beschermingstas die mijn Palm V heeft mogen beschermen in de Spaanse bergen. Formaat:140 x 105 x 25 mm. Gewicht: 70 gram, verkrijgbaar in zwart, blauw en rood.
Prijs: 24.95 USD (zonder verschepingskosten en invoerrechten).

En ook OP/TECH USA was voor mij een onbekende speler op Palm accesoires gebied. OP/TECH USA is een bedrijf met een hele rits draagtasjes voor fototoestellen, telefoons, radios, lenzen en dus ook voor de Palm; een alleskunner dus. De case die geschikt is voor de Palm V heet de Soft Pouch Photo/Electronics PDA/Cam Micro. De Macro werd aanbevolen voor de oudere palmmodellen, mijn pilot professional echter, paste er gewoon in. Het materiaal is van een zacht soort -enigszins elastisch- nylon zou ik zeggen, maar in de brochure wordt het omschreven als neophrene. De laag neophrene had van mij iets dikker gemogen, vooral omdat er het draagtasje niet is verstevigd met een kartonnetje. Hierom is het niet aan te raden de PalmV zonder standaardflap in deze pda case te dragen. Het draagtasje sluit met een leren lipje met behulp van klitteband. De draagtas ziet er modern uit, en is afgewerkt met een mooie, groffe steek. Dit draagtasje heeft een hard plasticen heupclip. De clip is zowel voor riem als broek geschikt. Om 'm als riemclip te gebruiken, hoef je niet eerst je riem af te doen. Je kan 'm erover heen schuiven en dan een plasticen lipje eronder schuiven, waardoor de clip 'lust' om de broekriem. Persoonlijk vond ik de clip te hard klemmen om deze op een ontspannen manier aan mijn broek te kunnen schuiven. Formaat: 130 x 85 x25 mm.
Adviesprijs: 14,50 USD (zonder verschepingskosten en invoerrechten).

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android