Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is sinds november 2000 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 907 nieuwtjes geschreven.

Gonny van der Zwaag gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gonny van der Zwaag

[Tip] Wat is SDHC?

 

Door: Gonny van der Zwaag


Publicatiedatum: 15 september 2006


Pretec en SanDisk kondigden vorige week SDHC-kaartjes aan. Deze kaartjes hebben een hogere snelheid en een hogere capaciteit dan gewone SD-kaartjes. Meteen kopen dus? Of loop je tegen onverwachte problemen aan? SDHC staat voor Secure Digital High-Capacity. Het zijn flashgeheugenkaarten met een capaciteit van 4 tot 32 GB, die kunnen worden gebruikt in pda's, mp3-spelers, digitale camera's en andere apparaten. SDHC-kaarten zijn alleen geschikt voor apparaten die voldoen aan de SD 2.0 specificatie. Oudere apparaten die alleen SD 1.0 of 1.1 ondersteunen, kunnen de SDHC-kaartjes niet lezen of beschrijven.

Snelheid
Er is een groeiende behoefte aan geheugenkaarten met een hoge capaciteit, bijvoorbeeld door de opkomst van high definition video en RAW-fotografie. Tegelijk moeten die kaartjes ook snel uitgelezen kunnen worden. De snelheid van een kaartje was tot nu toe af te lezen met aanduidingen als 40x of 80x, maar dat zegt niet zoveel. Met SDHC 2.0 worden klassen ingevoerd, die een bepaalde minimum snelheid garanderen. De snelheid (data transfer speed, DTS) wordt aangegeven met de volgende klassen:
  • Class 2: minimale DTS van 2MB/sec
  • Class 4: minimale DTS van 4MB/sec
  • Class 6: minimale DTS van 6MB/sec
Deze klassen kunnen in de toekomst verder naar boven worden uitgebreid. Bij het kopen van een geheugenkaartje zul je zien dat de prijs niet alleen afhankelijk is van de capaciteit, maar ook van de snelheidsklasse.

Capaciteit
In het verleden liepen we bij SD-kaartjes al eerder tegen een capaciteitsgrens van 512 MB aan. De toenmalige specificatie stond hogere capaciteiten niet toe. De specificatie werd aangepast en kwam op een maximale capaciteit van 2 GB. Maar we zijn opnieuw tegen de grens aangelopen. Vandaar dat er een nieuwe SD 2.0 specificatie is gemaakt, waarmee we vooruit kunnen tot een maximale capaciteit van 32 GB. De overstap zal wel ingrijpender zijn dan de vorige keer, vandaar dat wordt gesproken van SD 2.0.

Kopen
De kaartjes zullen vanaf de zomer van 2006 te koop zijn. Meteen kopen? Als je een Palm-handheld hebt kun je beter even wachten, want in de handleiding van je apparaat moet expliciet staan dat SDHC-kaarten worden ondersteund of dat het apparaat compatibel is met de SD 2.0 specificatie. Bij de huidige Palms is dat niet het geval. Het apparaat kan de nieuwe kaarten niet lezen; er is dus geen terugwaartse compatibiliteit. Dat komt omdat een ander bestandssysteem wordt gebruikt: oudere SD-kaarten en apparaten met SD-slot gebruiken FAT16 en de nieuwe kaarten FAT32. De fysieke afmetingen van de kaartjes zijn precies hetzelfde; het verschil is alleen te zien aan het SDHC-logo.

Compatibiliteit
Je oude SD-kaartjes kun je daardoor niet in een nieuw SDHC-apparaat gebruiken. Doe je dat wel en lijkt alles te werken, dan kan er toch gegevenscorruptie optreden. Omgekeerd kun je een SDHC-apparaat niet in het SD-kaartslot van een ouder apparaat steken. Waarschijnlijk kan het apparaat de kaart niet eens lezen, of het ziet de 4GB-kaart alsof het maar een capaciteit van 2GB heeft.
Geschikte apparaten zullen in het najaar van 2006 verschijnen en zijn te herkennen aan het SDHC-logo op de verpakking of in de handleiding. Op de website van SanDisk kun je ook een lijst met geschikte apparaten vinden.
Tip: pas op bij 4 GB SD-kaarten zonder SDHC-logo. Ze ondersteunen nog niet de nieuwe standaard en hebben eigenlijk een te grote capaciteit voor de oude standaard, waardoor ze mogelijk niet goed werken.


bron

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door fransbr
15-09-2006 08:28:09

fransbr
Onbegrijpelijk dat de kaartjes fysiek hetzelfde zijn als ze intern niet compatibel zijn (en nooit upwards compatibel zullen worden).
Waarom niet ergens een extra palletje ofzo waardoor SDHC niet in een SD-slot past maar SD wel in een SDHC-slot (en dan ook als SD herkend wordt)?
Door Leo
15-09-2006 09:29:39

Leo
Wat ik uit de documentatie van Sandisk begrijp, is het enige verschil tussen SD en SDHC het bestandsysteem: FAT32 i.p.v. FAT16 (of FAT). Dat verklaart ook de compatibiliteit die in het schema van Sandisk staat. Een SD kaart kan prima in een SDHC host gelezen worden. Windows XP leest ook nog steeds FAT16 dragers.
Ik herinner mij dat er eens iets gepubliceerd is over een onofficiele FAT32 driver op van oorsprong FAT16 Palm types, zoals de T|E, de T3 en de T5. Met deze driver zouden de nieuwe kaartjes ook op de oudere machines gelezen moeten kunnen worden. Ik heb verder overigens niets meer gehoord over deze driver.
De onofficiele driver was een aanpassing van de driver van de Lifedrive. Als deze driver niet alleen gebruikt wordt voor de HD van de Lifedrive, maar ook voor de SD kaartlezer, dan kunnen Lifedrives de nieuwe SDHC kaartjes mogelijk al lezen.
Behalve het bestandsysteem, kan het zijn dat de snelheid ook nog een probleem is. 6 MB/s is best wel hoog. Ik kan niet inschatten of dat softwearematig op te lossen zou zijn, of dat dit een hardwareprobleem kan opleveren.
Door PowerUser
15-09-2006 10:19:23

OK, weet iemand dan misschien of een Treo met custom ROM waarbij de FAT16 driver is vervangen door de FAT32 driver deze kaartjes wel leest?
Door ghia
15-09-2006 10:45:25

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gonny
Compatibiliteit
Je oude SD-kaartjes kun je daardoor niet in een nieuw SDHC-apparaat gebruiken.
Dat is wel het geval. Het nieuwe SDHC-kaartslot kan zowel de nieuwe SDHC- als de oude SD-kaartjes lezen (backwards compatibility).
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door SanDisk
Because SDHC cards are recognized by new SDHC host devices differently then standard SD cards, it is not backwards compatible with legacy SD format host devices. Standard SD cards are forward compatible with new SDHC host devices.
Je kan het vergelijken met CD en DVD. Je CD speelt zowel in een CD- als DVD-drive, maar je kan niets met een DVD in een CD-drive.
Citaat:
Legacy SD host devices and SD cards (up to 2GB) are FAT 16 file system compatible, while the new SD 2.00 file system specification defines a SD FAT 32 file system for the new SDHC host devices and cards.
Naast de hier beschreven aangepaste indeling zijn er natuurlijk ook hogere normen voor de timing in de elektrische interface. Ik vrees dus dat het niet gewoon met een software drivertje kan worden opgelost.
Citaat:
Be aware of non-SDA 2.00 specification compliant SD 4GB cards on the market. If these non-compliant SD 4GB cards record data in a SDHC host, and are then used in a legacy SD host, issues and problems may occur. File system incompatibility, data corruption, and potentially you may actually loose the data/pictures. In addition, if these non-compliant SD 4GB cards are inserted into a legacy SD host device, the host device may not recognize/utilize the card as 4GB, [and it] instead may read as a 2GB card. If the SD 4GB card does not have SDHC on it, it is not SD 2.00 compliant.
Hier wordt gewaarschuwd dat 4GB-kaartjes, die eigenlijk niet mogen bestaan als SD en altijd SDHC zouden moeten zijn, problemen kunnen geven bij gemengd gebruik in een SD en SDHC kaartslot.
Dus een 4GB SD-kaartje aanschaffen is geen goed idee.
Door Leo
15-09-2006 11:00:12

Leo
Ghia schrijft:
Citaat:
Je kan het vergelijken met CD en DVD. Je CD speelt zowel in een CD- als DVD-drive, maar je kan niets met een DVD in een CD-drive.
Dat is nog maar de vraag. Een DVD zit fysiek heel anders in elkaar dan een CD, en dat is helemaal niet duidelijk bij een SDHC kaartje in vergelijking met een SD kaartje. De basis is natuurlijk dat er alleen maar een geheugenchip in zit met een hogere capaciteit en hogere snelheid. Het verschil tussen FAT16 en FAT 32 is uitsluitend software.
Citaat:
Naast de hier beschreven aangepaste indeling zijn er natuurlijk ook hogere normen voor de timing in de elektrische interface.
Hier zou inderdaad een hardwareprobleem in kunnen zitten. Aan de andere kant, Sandisk wil natuurlijk heel graag de nieuwe SDHC kaartjes gaan verkopen, en zal dus zoveel mogelijk de oude SD kaartjes uit de markt prijzen. Een SD kaart van 4 Gb, die in een Windows XP computer in een goede kaartlezer volgens FAT 32 wordt geformatteerd, moet toch gewoon werken? Wat ik in mijn vorige post even niet gerealiseerd had, was dat de T|X standaard al een FAT32 driver aan boord heeft. Dus, the proof of the pudding is the eating, een T|X gebruiker kan dit eenvoudig testen.
Door fransbr
15-09-2006 12:12:40

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia
Je kan het vergelijken met CD en DVD. Je CD speelt zowel in een CD- als DVD-drive, maar je kan niets met een DVD in een CD-drive.
Het verschil is dat je een CD/DVD niet kunt afspelen/beschrijven omdat de drive dat regelt. Wat ik uit het verhaal van Gonny begrijp past een SDHC kaart wel in een SD-slot en kun je er "iets" mee (lezen/formateren??) waardoor er ernstig dataverlies kan optreden.

Misschien is de vergelijking met 720kB / 1.4MB diskettes beter op z'n plaats: in een 1.4MB drive kon je prima beide soorten lezen maar het beschrijven van een "incompatibele" diskette kon tot ernstige problemen leiden: de kop van een 1.4MB drive was kleiner, waardoor een spoor op een 720kB diskette niet altijd volledig beschreven/geformatteerd kon worden, een 1.4MB diskette lezen / schrijven / formatteren in een 720kB drive kon uiteraard niet, maar kon de data op de diskette wel voorgoed vernielen als je je vergiste.

Maar: dit is iets uit de informatica-prehistorie. Ik dacht dat men daar wel van geleerd had, maar het gezegde "de geschiedenis herhaalt zich" gaat hier blijkbaar toch op.
Door ghia
15-09-2006 12:27:49

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Leo
Ghia schrijft:
Citaat:
Je kan het vergelijken met CD en DVD. Je CD speelt zowel in een CD- als DVD-drive, maar je kan niets met een DVD in een CD-drive.
Dat is nog maar de vraag. Een DVD zit fysiek heel anders in elkaar dan een CD, en dat is helemaal niet duidelijk bij een SDHC kaartje in vergelijking met een SD kaartje.
De vergelijking CD - DVD is alleen bedoeld voor de 'backwards compatibility' te verduidelijken tussen de oude en nieuwe media en oude en nieuwe drives/slots.
Citaat:
De basis is natuurlijk dat er alleen maar een geheugenchip in zit met een hogere capaciteit en hogere snelheid. Het verschil tussen FAT16 en FAT 32 is uitsluitend software.
Hier zou inderdaad een hardwareprobleem in kunnen zitten.
Het punt hierbij is ook wat een kaartslot zelf doet. Als daar ook een controllertje inzit, mag je de upgrade wel vergeten. In het andere geval blijft de vraag of het SD-slot meester kan zijn van de timing en/of de SDHC-kaart betrouwbaar werkt onder lagere snelheden. Het is niet ondenkbaar dat er bepaalde problemen optreden vergelijkbaar met de bufferunderrun bij oudere CD-writers.
Citaat:
Aan de andere kant, Sandisk wil natuurlijk heel graag de nieuwe SDHC kaartjes gaan verkopen, en zal dus zoveel mogelijk de oude SD kaartjes uit de markt prijzen. Een SD kaart van 4 Gb, die in een Windows XP computer in een goede kaartlezer volgens FAT 32 wordt geformatteerd, moet toch gewoon werken? Wat ik in mijn vorige post even niet gerealiseerd had, was dat de T|X standaard al een FAT32 driver aan boord heeft. Dus, the proof of the pudding is the eating, een T|X gebruiker kan dit eenvoudig testen.
Een SD-kaartje van 4 GB gaat wel kunnen werken met het SD-slot van de TX. De problemen zullen beginnen wanneer je dit kaartje gebruikt in een SDHC-slot of een SDHC-kaartje in de TX.
Door Leo
15-09-2006 13:05:23

Leo
Ghia schrijft:
Citaat:
Een SD-kaartje van 4 GB gaat wel kunnen werken met het SD-slot van de TX. De problemen zullen beginnen wanneer je dit kaartje gebruikt in een SDHC-slot of een SDHC-kaartje in de TX.
Maar in een eerdere post schrijft Ghia:
Citaat:
Origineel gepost door gonny
Compatibiliteit
Je oude SD-kaartjes kun je daardoor niet in een nieuw SDHC-apparaat gebruiken.

Dat is wel het geval. Het nieuwe SDHC-kaartslot kan zowel de nieuwe SDHC- als de oude SD-kaartjes lezen (backwards compatibility).
Er is dus geen probleem als je SD kaarten wilt gebruiken in een SDHC slot.
Hoe kan overigens een "oud" SD kaartje bestaan met 4 Gb: met FAT16 kan toch niet meer als 2 Gb geadresseerd worden? Wat ik mij verder alleen maar afvraag is: er wordt wel gesteld dat SDHC kaartjes niet in een SD slot kunnen, maar behalve de driver, heb ik tot nu toe alleen suggesties gezien waardoor het niet zou werken. Het enige is: uitproberen. Wie durft?
Door ghia
15-09-2006 15:26:57

ghia
FAT16 en FAT32 zijn bestandsindelingen voor geheugenruimtes.
SD (1.0 en 1.1) en SDHC (SD 2.0) zijn specifikaties voor de interface en vormfaktor van geheugenkaartjes. Het verschil ligt in de gebruikte adressering. SD werkt met byte- en SDHC met sector-addressering. De grens ligt op 4 GB bij SD 1.1 en op 512MB bij SD 1.0 (dit is ook de reden waarom oudere Palms niet meer aankunnen). Om de 4 GB SD-kaartjes aan te kunnen, moet er vanzelfsprekend met een FAT32-bestandsindeling worden gewerkt, daar met FAT16 maksimaal 2 GB te behandelen valt.
De grens voor SD-HC ligt bij 128 GB (LBA-mode met 28-bit sektor adres). Maar waarschijnlijk komt er vanaf 32 GB weer een nieuwe versie van de SD-standaard.
Tevens wordt er met snelheidsklasses gewerkt. Deze geven een minimum snelheid aan die door het slot of kaartje dient te worden ondersteund.

SDHC-kaartjes passen wel, maar werken niet in SD-slots!
Behalve misschien: Pretec komt nu met een gepatenteerde SD-Tuner technologie, waardoor hun 2, 4 en 8GB SDHC-kaartjes toch kompatibel zouden zijn met de normale SD-slots.
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android