Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is sinds november 2000 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 907 nieuwtjes geschreven.

Gonny van der Zwaag gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gonny van der Zwaag

[Software] Nieuwe manier van snellezen met BuddyBuzz

 

Door: Gonny van der Zwaag


Publicatiedatum: 29 juli 2005


BuddyBuzz is een nieuwe manier van snellezen voor mobiele apparaten. Het is mogelijk een leessnelheid van 700 woorden per minuut te halen; dat is tweemaal zo snel als normaal. BuddyBuzz is geschikt voor de Treo 600/650, Tungsten T2/T3/T5/E/W/C, Zire 71/72 en diverse smartphones die Java ondersteunen.

Sommige mensen klagen dat het scherm van mobiele telefoons te klein is om boeken te lezen. Maar volgens B.J. Fogg van Stanford University kunnen schermen nog veel kleiner, als je gebruikmaakt van RSVP (Rapid Serial Visual Presentation). Dit houdt in, dat de afzonderlijke woorden snel achtereen op het beeldscherm verschijnen. Het voordeel is dat je niet hoeft te scrollen en dat je veel sneller kunt lezen omdat je ogen niet heen en weer hoeven te bewegen. Hoe het precies werkt, kun je zien in deze video. De woorden verschijnen zichtbaar op het scherm; het is dus niet zo dat de woorden ongemerkt over het scherm flitsen of dat de techniek via je onderbewuste werkt.

Vroeger werkte Fogg bij Casio en probeerde hij de technologie geschikt te maken voor polshorloges. Tegenwoordig ligt het natuurlijk meer voor de hand om een dergelijke toepassing voor mobiele telefoons te maken. Het resultaat is BonziBuddy... eh pardon, BuddyBuzz.
Om BuddyBuzz op bijvoorbeeld een Treo 650 te kunnen gebruiken, moet je eerst zorgen dat de Treo Java-ondersteuning biedt. Daarna laad je de BuddyBuzz-midlet en kun je kiezen uit artikelen van bijvoorbeeld Slashdot, CNET, Reuters, BoingBoing, Gizmodo of desnoods de sprookjes van Grimm. Je kunt de artikelen voorzien van een waardering, zodat BuddyBuzz suggesties kan doen voor artikelen die je waarschijnlijk ook interessant vindt. Het idee is om nog een sociale component toe te voegen, zodat je aanbevelingen kunt krijgen van mensen die in dezelfde onderwerpen geïnteresseerd zijn.

Momenteel bevindt BuddyBuzz zich nog in een testfase.

Website: BuddyBuzz
Meer info: Silicon Beat, MobileRead en ResearchBuzz

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door gonny
29-07-2005 23:23:22

gonny
Natuurlijk heb ik BuddyBuzz meteen even geprobeerd. Zelf vind ik het wel een ideale manier om te lezen, tenminste als je gewend bent om Engelse teksten te lezen. De woorden komen zo snel voorbij, dat je geen tijd hebt om ze in je hoofd 'uit te spreken'. De woordenstroom vloeit als het ware meteen je hoofd in.
Ook handig is dat BuddyBuzz rekening houdt met de complexiteit van woorden. Ingewikkelde woorden blijven iets langer in beeld dan standaardwoordjes als 'a', 'the' en 'of'. De hoeveelheid content is nog wat beperkt, vooral als je niet van computer- en technologienieuws houdt.
BuddyBuzz werkt via een dataverbinding (gprs). Duur? Valt mee. Na een stuk of 10 artikelen had ik 50kB ingaand en 16kB uitgaand dataverkeer. Het zou leuk zijn als het programma ook offline zou kunnen werken, waarbij je je eigen tekstbestanden kunt toevoegen. Voor complete boeken is de techniek misschien niet zo geschikt. Vijf minuten naar het scherm staren is nog wel te doen, maar een compleet boek in anderhalf uur doorjakkeren zoals Mark Frauenfelder beweert is misschien wat teveel gevraagd. Gelukkig zit er een knop op het scherm waarmee je het afspelen kunt pauzeren.
Door Bram
30-07-2005 02:11:58

Bram
De techniek is niet helemaal nieuw: soortgelijke software ben ik ook ooit tegengekomen voor oude HP-ppc's (LX95/100/200 - draaiden op MS-DOS). Toen niet uitgeprobeerd, maar na het zien van het filmpje werkt het toch best aardig.
Maar die java-runtime he? Zelf ben ik net een half uurtje aan de slag gegaan met HB++, en daar kwam FastRead uit. Vrij simpel programma dat hetzelfde demonstreert. Nog niet geschikt om dagelijks te gebruiken, maar leuk om eens te zien. De werking is eenvoudig: je voert het pad naar een .txt-bestand in (moet op je geheugenkaart staan), en drukt op read. Vervolgens verschijnen de woorden in rap tempo op je scherm, of je krijgt een vreselijke error. Als je het lezen zat bent, moet je een soft-reset uitvoeren. De volgende keer dat je het opstart is hij gegarandeerd vergeten waar je gebleven was, en moet je weer opnieuw beginnen.
Door gonny
30-07-2005 10:11:38

gonny
Hee, dat FastRead werkt best goed hoor. Ik heb het met een klein tekstje (11kB) en daarna met een compleet boek (420kB) geprobeerd. Eigenlijk gaat 'ie nog net iets te snel. Ingewikkelde woorden zijn alweer uit beeld weggeflitst voordat je ze goed en wel hebt kunnen zien. Kan het ietsje langzamer?

Alleen nog een pauzeknop toevoegen en zorgen dat simpele woorden korter worden getoond dan complexe woorden, en je hebt 'm helemaal nagemaakt!

Kijk, dat het namaken van zo'n programma niet zo moeilijk is, snap ik ook wel. Je laat steeds tekstelementen, die gescheiden zijn door spaties, in rap tempo naar het beeldscherm schrijven. Maar in feite gaat het bij dit project natuurlijk niet alleen om het maken van een snelleestooltje. BuddyBuzz is niet meer dan een uithangbord, een speeltje voor het grote publiek. Geen technisch hoogstandje, maar dat hoeft ook niet. De kartonnen kaartjes die bij psychologisch onderzoek worden gebruikt, zijn net zo goed makkelijk na te maken en toch klaagt niemand over 'primitieve onderzoeksmethoden'. Bij het onderdeel van Stanford dat het onderzoek rond RSVP doet, gaat het om captology, oftewel het gebruik van computers bij persuasive technologie. Beetje dubbelop, want bij persuasive technologie gaat het sowieso al om het beinvloeden van gedrag met technologische hulpmiddelen (en dat zijn natuurlijk vaak al computers). Kortom, het hele project heeft meer om het lijf dan alleen een tooltje.
Door gonny
30-07-2005 10:21:17

gonny
Wat die iets te hoge snelheid van FastRead betreft: ik dacht dat ik stom was geweest door Engelse teksten te gaan lezen. Daarom maar wat Nederlandse teksten uitgeprobeerd, maar ook dan is de snelheid nog net iets te hoog.
Misschien wel een leuk experiment om te zien of de boodschap wel overkomt: gewoon een minuutje naar het scherm staren, zonder dat je echt goed kunt lezen wat er staat, en vervolgens kijken of er daadwerkelijk iets is blijven hangen.

Er is trouwens nog een ander tooltje, dat op dezelfde manier werkt: RapidReader. Bij Geek.com hebben ze een review. Iemand al eens geprobeerd?
Door Bram
30-07-2005 13:21:16

Bram
Citaat:
Kan het ietsje langzamer?

Alleen nog een pauzeknop toevoegen en zorgen dat simpele woorden korter worden getoond dan complexe woorden, en je hebt 'm helemaal nagemaakt!
Object update. Hij onthoudt waar je gebleven was, en de snelheid is aanpasbaar (5-way up/down/center). Rechtsboven staat een benadering van het aantal woorden per minuut.

Maar juist omdat het om een onderzoek gaat, snap ik niet wat hier zo nieuw aan is. 10 jaar geleden werkte het al op mobiele aparaten.
Door Gazpacho
30-07-2005 15:54:33

Gazpacho
Leuk programma, Bram!

Lees het wel op een normaal transflectief of reflectief scherm, en niet op een transmissief scherm (a la Zire 31 of Treo 600): die hebben last van een lage refresh rate en daarom ghosting, zodat de pixels van achtereenvolgende woorden een beetje jammerlijk in elkaar overvloeien.

Maargoed, erg leuk dus.
Door gonny
30-07-2005 16:08:24

gonny
Super!

Een snelheid van 400 woorden per minuut is voor mij het meest ideaal. Wie nog op zoek is naar leesvoer: de boeken van Cory Doctorow of Peter Watts bijvoorbeeld. Of gewoon een artikel, dat je altijd nog eens wilde lezen, van een site plukken.
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android