Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is sinds november 2000 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 907 nieuwtjes geschreven.

Gonny van der Zwaag gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gonny van der Zwaag

[Opinie] De mini-pc is een kansloos product

 

Door: Gonny van der Zwaag


Publicatiedatum: 07 juni 2005


Bij de lancering van de LifeDrive gebruikte palmOne opnieuw het argument dat je de laptop voortaan thuis kunt laten. Die argumentatie wordt al veel langer gebruikt om mensen een pda aan te praten, maar volgens mij zijn er maar weinig mensen die stap echt durven nemen. Documenten tikken op een los pda-toetsenbordje? Je zag het twee jaar geleden nog wel eens, maar de lol lijkt er grotendeels vanaf. Wie een toetsenbord nodig heeft koopt wel een apparaat zoals de Treo, waar het toetsenbord al standaard in zit.

Nee, een echt alternatief voor de laptop zijn mini-pc's, zoals de Flipstart PC (van Microsoft-medeoprichter Paul Allen) of de OQO, die vandaag wereldwijd verkrijgbaar is. Vandaag had ik eindelijk zo'n OQO in handen en was onder de indruk dat een complete pc met Windows XP Home of Professional in zo'n klein apparaat kan worden ondergebracht. Er zit een 1 GHz Transmeta-processor, 256 MB RAM en een 20 GB harde schijf in. Bluetooth en 802.11b WiFi zorgen voor de draadloze verbinding. Met 800 x 480 pixels heb je een schermresolutie die net iets hoger is dan sommige Pocket PC's (640 x 480). Je beweegt de muis met een minuscuul muisstaafje, die je ook op gewone laptops wel tegenkomt. Tot zover niets dan lof over de OQO. Maar dan... die prijs! De OQO kost 2364 euro, waardoor hij nooit een bedreiging voor de pda zal worden.

Eigenlijk zijn dergelijke mini-pc's al bij voorbaat kansloos. Leuk voor een select groepje gadgetfreaks die genoeg te besteden hebben, maar niet voor doorsnee gebruikers die liever vasthouden aan een laptop en er eventueel wel een pda of smartphone bijnemen.

Reageren? Graag!

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door Bram
07-06-2005 21:08:29

Bram
Die OQO doet denken aan een tabletpc. Die zijn ook aardig geflopt vanwege de prijs. Terwijl zo'n apparaat in sommige situaties gewoon echt handig is, misschien wel handiger dan een OQO.

De OQO doet ook wel denken aan wat oudere HP machines (LX95/100/200). Deze hadden ook een toetsenbordje, maar draaiden dan MS-DOS.

Maar wat er mis mee is? Niemand zit erop te wachten. Het plaatje van de meneer met dat ding in zijn handen lijkt me alleen voor marketing interessant. Als je wat typt, is een ondergrond toch fijner. En dan kun je net zo goed een laptop nemen. Wel flink zwaarder (de OQO weegt nog geen 400 gram), maar als je toch een ondergrond hebt maakt dat niets uit. Een laptop biedt dus voordelen (goedkoper, groter scherm), maar is lastiger mee te nemen.
Aan de andere kant heb je de pda, die helemaal toegespitst is om kort even wat op te zoeken. Met een goed OS lukt dat beter dan met een desktop OS (of er nou WindowsXP of Linux op de OQO draait). Hoewel je dan de Palm Simulator erop zou kunnen draaien (OS6 behoort dan tot de mogelijkheden), en zo toch het PalmOS tot je beschikking hebt. Dan is hij als pda plotseling erg goed bruikbaar, maar blijf je zitten met de hoge prijs.
Door Erik076
08-06-2005 00:21:49

Hoi,


Ik vind de stap van PalmOne om 'mobile managers' te introduceren nogal dubieus. Het vind het apparaat gewoon te groot. Ze moeten zich gewoon focussen op het maken van goeie kwaliteit en mooi vormgegeven PDAs/smartphones. Ook moeten ze ernaar streven om weer tedrug te gaan naar de oude formfactor. Die PDAs moeten kleiner worden en de battery life moet omhoog. Echt nut van snellere processoren en nog meer opslagcapaciteit zie ik niet. Ik zie wel veel nut in betere integratie van de software.Groeten
Erik
Door fransbr
08-06-2005 08:18:36

fransbr
Ik denk dat een zo klein mogelijke PDA of nog liever een smartphone i.c.m. een "halve" laptop (dus een iets kleiner toetsenbord en een 10" scherm, min. 800x600 resolutie) mensen meer aanspreekt.
Zo'n OQO is het gewoon net niet: geen PDA en geen (prettig werkbare) laptop. Voor werken in de trein of vervoer is het misschien gemakkelijker dan een zware laptop, maar ik zou dan toch eerder voor een zo klein mogelijke laptop opteren.
Door RobB
08-06-2005 08:25:03

RobB
Die mening ben ik ook toebedeeld, gewoon een pda zonder poespas zoals camera of MP3.
En inderdaad, een OQO mag dan wel leuk zijn, hij blijft te groot en zwaar en verschrikkelijk duur. De stap naar een tablet PC of misschien zelfs een kleine laptop (Sony Vaio) is dan niet zo groot meer. Maar voor al deze 'gadgets' geldt: ze passen niet in mijn broek/overhemd/colbert zak.

In de vitrine ziet zo'n volgepakte pda er wel een stuk stoerder uit en de verkoper zal je toch proberen deze aan te smeren. En sommige mensen willen nou eenmaal een alles-in-een apparaat. Ik denk dan ook dat voor beiden een markt is. En wees blij dat er nog palmpjes zijn, bj pocketpc is de keuze aanzienlijk geringer (allemaal groot en met veel extra's en een te kleine capactiteit van de accu). En wil je alleen een pda, neem dan de zire 21: genoeg geheugen voor de diverse toepassingen en een lange gebruiksduur wat betreft de accu. Tjsa, hij ziet er een beetje speelgoedachtig uit.

Een betere integratie vd software, wat bedoel je daar nu precies mee?
Door smacdab
08-06-2005 08:48:26

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Erik076
Hoi,


moeten ze ernaar streven om weer tedrug te gaan naar de oude formfactor. Die PDAs moeten kleiner worden en de battery life moet omhoog. Echt nut van snellere processoren en nog meer opslagcapaciteit zie ik niet. Ik zie wel veel nut in betere integratie van de software.Groeten
Erik
Er zullen meer geheugenvretende programma's komen bij meer opslag en snellere apparaatjes? Persoonlijk zit ik niet te wachten op wordachtigen etc.

kees
Door Peter Bulthuis
08-06-2005 08:51:35

Peter Bulthuis
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RobB
Die mening ben ik ook toebedeeld, gewoon een pda zonder poespas zoals camera of MP3.
Dat zou, denk ik, een domme zet zijn. Tegenwoordig zit een camera in elke mobiele telefoon en lijkt bijna heel Nederland aan de MP3-speler te zitten. Juist met die gadgets in een pda zou je beter moeten kunnen scoren.
Het probleem is echter, dat PalmOne niet of nauwelijks reclame maakt. Slechts een select groepje weet dan ook echt wat je met een pda/ smartphone allemaal kunt.

Groet,

Peter
Door judgeblacksteel
08-06-2005 15:28:21

judgeblacksteel
was er niet zoiets als een palmtop op de markt ooooit?
tussen een pda en een laptop.

nooit iets meer van gehoord.
Door fransbr
08-06-2005 15:43:07

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Peter Bulthuis
Dat zou, denk ik, een domme zet zijn. Tegenwoordig zit een camera in elke mobiele telefoon en lijkt bijna heel Nederland aan de MP3-speler te zitten. Juist met die gadgets in een pda zou je beter moeten kunnen scoren.
Tja, als je een fototoestel / mp3-speler ook als PDA wilt gaan gebruiken en ondertussen ook nog complete teksten wil gaan typen alleen maar om te scoren i.pv. ook werkelijk er mee te werken .....

Bovendien: je zegt zelf dat iedereen al aan de MP3 speler is en een telefoon in z'n fototoestel heeft, dus waarom moeten die dingen ook nog in een PDA zitten?


@judgeblacksteel:
Er zijn diverse Palmtops geweest (zoals Die waar Gonny op wijst), maar het probleem met die dingen is, dat de ontwikkelingsduur zo lang is, dat de software (OS) ze steeds inhaalt. Dus: zodra er een Palmtop was waar Windows '98 op draaide, had iedereen al een PC met Windows XP. Bovendien: veel te duur. Dit in tegenstelling tot bijv. een Vaio.
Door Peter Bulthuis
08-06-2005 15:47:30

Peter Bulthuis
Da's waar.
Maar het is beter om een alles-in-een-apparaat te hebben, dan dat je met en een camera en een mobiel en een mp3-speler en een gamecomputer en ... moet gaan lopen.

Groet,

Peter
Door zinv
08-06-2005 17:51:38

zinv
Citaat:
Da's waar.
Maar het is beter om een alles-in-een-apparaat te hebben, dan dat je met en een camera en een mobiel en een mp3-speler en een gamecomputer en ... moet gaan lopen.
Deels mee eens, deels niet.
Een bekend argument wat ik hiervoor kan gebruiken is dat als het ene onderdeel van het apparaat stuk is, je het hele apparaat moet wegbrengen voor reparatie.
Een ander argument is specialisme, ik fotografeer naast mijn werk op professionele basis en dan is een ingebouwde camera natuurlijk onzin. Een dergelijk argument zal een fervente gamer ook gebruiken wanneer hij liever voor de Nintendo DS kiest.

Ik denk wat dat betreft dat Palm's Treo een goede middenweg is, jammergenoeg kent ook dit product niet het succes dat het verdient, net als een Nokia Communicator of andere dergelijke pogingen van mobieltjes-fabrikanten.
Door Peter Bulthuis
08-06-2005 18:09:29

Peter Bulthuis
Je moet hierbij ook uitgaan van een gemiddelde consument die van alles een beetje wil en niet het geld over heeft om een dure professionele camera, iPod of Nintendo te kopen.
De Nokia Communicator was te log als mobiele telefoon en had niet de mogelijkheden die een pda kent.
De Treo is net gelanceerd en heeft nogal last van kinderziektes in het besturingssysteem. Daarnaast is het een kwestie van een goede reclamecampagne neerzetten en daar ontbreekt het vaak aan. Het gros van de consumenten heeft daardoor geen weet van de Treo en kan deze dus ook niet op waarde schatten.

Groet,

Peter
Door Hans Keesom
09-06-2005 17:35:53

Hallo Gonny,

Het is me niet helemaal duidelijk waar je je pijlen nu precies op richt. Gaat het om de lifedrive of om de echte mini-pc's.

Een stukje historie. Computers hadden in den beginne het nadeel dat je er achter moest zitten om ze te gebruiken en omdat je ze maar moeilijk kon verplaatsen was dat 1 vaste plek.
De verplaatsbare computer, ik geloof er in 1985, nog eentje te hebben gezien van IBM, toetsenbord was tegelijk deksel, was daar een antwoord op.
Maar ja, niet alleen werkte die machine alleen met een stopkontakt in de buurt, hij was ook nog eens loeizwaar. Niet iets om bij je te steken als je naar het voetballen ging.
In de loop der jaren is de performance van gewone, staande computers enorm toegenomen. Draagbare computers moesten een dubbel gevecht leveren, en meer performance en minder gewicht. Er is duidelijk vooruitgang gemaakt maar ondertussen is duidelijk geworden dat er een fundamenteel probleem is.........
1024 *800 pixels stop je niet in je jaszak..... het werkt niet.
Wat dat betreft ben ik het met je eens, die mini-pc's zijn hopeloos.

De palm is aan de andere kant begonnen, de functionaliteit die haalbaar was binnen het formaat van ruim een pakje sigaretten werd beschikbaar gesteld, meer niet. Met het beschikbaar komen van steeds meer techniek werd er steeds meer mogelijk. Maar ook de palm loopt tegen hetzelfde probleem aan maar nu van de andere kant, dat om 1024 *800 pixels op leesbaar formaat te krijgen je een machine moet maken die niet meer in de jaszak past.
De lifedrive gaat hier denk ik ook langs het randje. Groter moeten geen Palm maken.

Ik heb de afgelopen jaren een aantal nood <backspace+backspace>tebooks gehad. De ene is gestolen, de andere langzaam van binnen verbrand na een kop koffie en een glas jus-dórange erover heen.
Ik ben er mee gestopt, handen vol geld in een notebook te stoppen. Het alternatief was namelijk zo simpel en goedkoop.
Ik heb wel nog steeds een palm, de tungsten T. Ik heb een 1 GB SD kaartje gekocht, documents to go geinstalleerd en ik kan in m'n werk als onderwijzer prima uit de voeten.
Gisteren nog genotuleerd bij een vergadering, met dat toetsenbordje. Moest wel op m'n PC nog wat corrigeren maar ik was zo klaar. Cijferlijsten gaan mee als excelsheets, prima.
Heb ik alles bij me? Nee, niet nodig, want ik kan er zo bij.......thuis staat een computer aan en daarop draait VNC-server. Als ik op m'n werk iets nodig heb van thuis start ik internet explorer en type m'n eigen webadres in met daarachter :5800. krijg ik volledig toegang tot alles wat ik nodig heb.
Werkt vanaf overal op het internet, bij m'n familie, in internet cafe's, er simpel. Dat is heel wat gemakkelijk dan het meezeulen van een laptop.

De wifi-connectie van de lifedrive is wel interessant, ik wil wel eens zien hoe goed VNC over wifi en op ht scherm van de lifedrive werkt..... Iemand?


Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gonny
Bij de lancering van de LifeDrive gebruikte palmOne opnieuw het argument dat je de laptop voortaan thuis kunt laten. Die argumentatie wordt al veel langer gebruikt om mensen een pda aan te praten, maar volgens mij zijn er maar weinig mensen die stap echt durven nemen. Documenten tikken op een los pda-toetsenbordje? Je zag het twee jaar geleden nog wel eens, maar de lol lijkt er grotendeels vanaf. Wie een toetsenbord nodig heeft koopt wel een apparaat zoals de Treo, waar het toetsenbord al standaard in zit.

Nee, een echt alternatief voor de laptop zijn mini-pc's, zoals de Flipstart PC (van Microsoft-medeoprichter Paul Allen) of de OQO, die vandaag wereldwijd verkrijgbaar is. Vandaag had ik eindelijk zo'n OQO in handen en was onder de indruk dat een complete pc met Windows XP Home of Professional in zo'n klein apparaat kan worden ondergebracht. Er zit een 1 GHz Transmeta-processor, 256 MB RAM en een 20 GB harde schijf in. Bluetooth en 802.11b WiFi zorgen voor de draadloze verbinding. Met 800 x 480 pixels heb je een schermresolutie die net iets hoger is dan sommige Pocket PC's (640 x 480). Je beweegt de muis met een minuscuul muisstaafje, die je ook op gewone laptops wel tegenkomt. Tot zover niets dan lof over de OQO. Maar dan... die prijs! De OQO kost 2364 euro, waardoor hij nooit een bedreiging voor de pda zal worden.

Eigenlijk zijn dergelijke mini-pc's al bij voorbaat kansloos. Leuk voor een select groepje gadgetfreaks die genoeg te besteden hebben, maar niet voor doorsnee gebruikers die liever vasthouden aan een laptop en er eventueel wel een pda of smartphone bijnemen.

Reageren? Graag!
Door Gazpacho
09-06-2005 18:10:20

Gazpacho
Citaat:
Als ik op m'n werk iets nodig heb van thuis start ik internet explorer en type m'n eigen webadres in met daarachter :5800.
Wow! Nooit geweten! En ik maar steeds een VNC Client downloaden Thanks!

*kuch*. Sorry. En nu weer ontopic.
Door fransbr
10-06-2005 08:10:50

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Hans Keesom
<heleboel knip>Ik heb wel nog steeds een palm, de tungsten T. Ik heb een 1 GB SD kaartje gekocht, documents to go geinstalleerd en ik kan in m'n werk als onderwijzer prima uit de voeten.
Gisteren nog genotuleerd bij een vergadering, met dat toetsenbordje. Moest wel op m'n PC nog wat corrigeren maar ik was zo klaar. Cijferlijsten gaan mee als excelsheets, prima.
Heb ik alles bij me? Nee, niet nodig, want ik kan er zo bij.......thuis staat een computer aan en daarop draait VNC-server. Als ik op m'n werk iets nodig heb van thuis start ik internet explorer en type m'n eigen webadres in met daarachter :5800. krijg ik volledig toegang tot alles wat ik nodig heb.
Werkt vanaf overal op het internet, bij m'n familie, in internet cafe's, er simpel. Dat is heel wat gemakkelijk dan het meezeulen van een laptop.
Hoe draai je IE op een Tungsten|T en hoe maak je verbinding?
Met andere woorden: in jouw situatie heb je zelfs niet eens een PDA nodig, jij hebt immers overal (zelfs op die vergadering waar je notuleert met je Palm) beschikking over een PC waarmee je verbindt naar je thuisPC. Maar hoe zit het met mensen die bijvoorbeeld dagelijks 2 uur in de trein zitten? Of verkopers die niet zomaar even aan een potentiele klant kunnen vragen of ze even achter hun PC mogen duiken?
Door Hans Keesom
04-07-2005 19:41:02

Hoi,

Allereerst, ik draai geen IE op m'n palm, dat doe ik op een PC die op m'n werk diverse malen aanwezig is. Ik ga gewoon achter eentje zitten en log aan.

Het is niet mijn idee om geen Palm bij me te hebben. Die mensen in de trein kunnen natuurlijk van alles doen. Ze zouden met hun Palm kunnen werken maar ook gewoon even lekker een dutje doen of ene boek lezen. Of een gesprek hebben met elkaar. Die tijd in de trein, moet die besteed worden met een computer?

Maar goed, met documents to go kan je op zich heel veel documenten bij je hebben, dus die verkoper komt er ook wel uit lijkt me.
Door gast
07-07-2005 02:00:59

Ik vind zelf niet dat het alles in een ding moet. .. Ik had persoonlijk mijn eigen lifedrive gekocht voor snel iets overnemen naar mijn lifedrive en dan naar school menemen.! Misschien een beetje overkill maar wel handig en niet dat altijd denken dat je ruimte te kort komt bij je usb memory sticks..

Snel even op je lifedrive documente bekijken en je agenda beetje bij houden vind ik wel goed en handig aparaat, maar ik zal niet echt een keyboard bij kopen waar je zitten bewerken van een tekst.. in de trein.. Ik vind dat is meer handiger met gewoon een notebook. Ik zelf gebruikt een 12 inch notebook van msi .. En die is licht en ja eenmaal veel lekkerde om daarop te werken. (voor mijn mijn pda moet gewoon mijn agenda blijven, ipod vor muziek, laptop voor werk) Alles uit elkaar is toch wat fijner werken voor mij
Door rudyheidenis
07-07-2005 05:21:25

rudyheidenis
Ik vind het een geinig apparaatje, misschien is er wel een markt voor. Dat denk ik zelf wel, als die prijs een beetje normaal wordt: ruim minder dan de helft of zo....
Door DaiJun
07-07-2005 12:05:26

DaiJun
Lijkt mij op zich wel een leuk ding... kun je toch nog een keer echte games spelen op een klein apparaatje... kan natuurlijk ook op een laptop maar die zijn toch nog te groot voor in het vliegtuig bijvoorbeeld... alleen de prijs van dit ding Dat is toch gewoon niet meer normaal?!?!
Door metck
21-07-2005 21:24:34

metck
The Register heeft dit tot mislukken gedoemd project gereviewd.
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android