Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums
Internetten met je handheld
Palmcomm Er zijn vele mogelijkheden om je handheld te gebruiken om webpagina's te bekijken of email te lezen. Vrijwel alle types handhelds zijn geschikt om offline internet te gebruiken. Met offline bedoel ik zonder directe internetverbinding. De handheld gebruikt dan je PC als 'tussenstation'. Direct 'online' internetten is ook mogelijk, via bijvoobeeld een infrarood of bluetooth koppling met een GSM/GPRS telefoon of via een draadloze netwerkverbinding (WLAN). Onderstaand overzicht is bedoeld om wat duidelijkheid te verschaffen in de mogelijkheden. Omdat over veel onderwerpen al uitgebreid is geschreven, beperk ik het meestal tot een korte omschrijving, voorzien van verwijzingen.

Overzicht

Palm connectOffline
Bij dit type verbinding heeft de handheld zelf geen directe internetverbinding, maar loopt alles via de PC. De PC regelt (tijdens het synchroniseren) het ophalen van mail, webpagina's etc. en evt. versturen van mail. Hiervoor zorgt het synchronisatieprogramma (HotSync). Aangezien het programma voor synchronisatie van email (email-conduit) en PocketMirror voor Outlook standaard worden meegeleverd met de meeste PalmOS handhelds, hoef je hiervoor niets aan te schaffen.
 • Offline webpagina's bekijken
  Dè oplossing hiervoor is
  AvantGo.
  AvantGo is een webbrowser voor je Palm. Je kan AvantGo gebruiken om webpagina's met nieuws, weer, sport, TV-Gidsen, etc. op je Palm te lezen. Je kan eenmalig een aantal van je favoriete websites instellen, waarna AvantGo bij elke synchronisatie de pagina's ophaald, en deze op je handheld zet. Dus 's morgens even synchroniseren en je hebt je krant altijd bij je, zonder je bezig te hoeven houden met uitvouwtechnieken in de trein... Op de Palmclub homepagina vindt je verwijzingen naar een groot aantal Nederlandstalige websites, die geschikt zijn om op je handheld te kunnen bekijken. Kijk hiervoor onder het kopje "Channel Navigator" (het adres van een website plus de bijbehorende AvantGo instellingen wordt 'channel' genoemd). Je vindt er ook een pagina met meer informatie over AvantGo.
  Alternatieven voor AvantGo: Plucker (dev page), iSilo in combinatie met iSiloX.
 • Offline mail lezen/versturen
  Afhankelijk van wat voor email programma je gebruikt, moet je een synchronisatie programma (conduit) gebruiken dat de mail van je email programma op de PC synchroniseert met je Palm (zie ook overzicht van email programma's). Zo'n conduit verplaatst de mail naar je Palm-Mail applicatie. Je kan dan de mail op je Palm lezen, en ook al beantwoorden. De mail wordt bij de volgende synchronisatie met de PC daadwerkelijk verstuurd.

Palm connectOnline
Voor een directe verbinding met internet heb je een PalmOS nodig dat TCP/IP ondersteunt. De modellen vanaf de Pilot Professional hebben dat (dus ook Palm III, IIIx en V). Vanwege de vele verbeteringen op dit gebied is een
update naar PalmOS 3.3 aan te bevelen. Deze manier van internet verbinding valt te verdelen in een aantal categorieen:

 • Via draadloze telefoonverbinding (GSM/GPRS)
  Nodig: Mobiele telefoon (GSM/GPRS) met data/fax mogelijkheid (modem) en bluetooth en/of infrarood poort. Daarnaast is vaak een abonnement vereist (prepay werkt vaak niet). Als het PalmOS is bijgewerkt met de laaste updates (en Phonelink), kan via een eenvoudige wizard (Phonelink) op de handheld alle instellingen gedaan worden. Zorg wel dat je handheld is bijgewerkt met de laaste updates en is voorzien van een driver voor de mobiele telefoon. Zie hiervoor ook de PalmOne site.
  Er zijn ook nog specifieke modem-oplossingen voor oudere typen handhelds. Zoals PDA Mobile Suite, GlobalPulse, Palm V modem, Option GSM snap-on modem etc.
 • Via een draadloos netwerk (WiFi, WLAN)
  Als je handheld over WLAN beschikt, kan je ook hiermee het internet op. Vereiste is wel dat je in de buurt van een toeganspunt (accesspoint) bent. Voor thuis kan je zo'n accesspoint aanschaffen en aansluiten op een permanente internetverbinding (ADSL/kabel).
 • Via een modem
  Via een modem kan je internetten via een gewone telefoonaansluiting zoals bijvoorbeeld met het Palm V Modem. Ook kan je een extern (PC) modem via een NULL-modem kabel/cradle op je handheld aansluiten. In de Palm-handleiding worden modem- en inbel-instellingen beschreven (zie evt PalmModem FAQ of Dan Reed's FAQ, onder "#2.8 Setting Things Up")
 • Verbinding via je PC of laptop met internetverbinding. Je gebruikt de internetverbinding van de PC, en moet dus in de buurt van die PC blijven. Zie ook:


Software geschikt voor online-gebruik
Dit is een beperkt overzicht, bedoeld om mensen op weg te helpen. Zie evt. ook Dan Reed's Palm email FAQ.

Email

Het standaard Mail programma is alleen geschikt voor offline gebruik (synchronisatie met PC), zoals hierboven aangegeven. Wil je je mail ook via een online verbinding kunnen lezen, dan kunnen de hier beschreven programma's hierbij helpen. Zie ook het review van e-mail programma's voor de Palm.

 • Eudora
  POP/SMTP, preview messages, filters, attachtments, ondersteunt HTML en RTF geformateerde mail.
  Snel en efficient POP-protocol werkt goed via GSM (ook GlobalPulse). Kan ook tijdens synchronisatie met PC mail ophalen via conduit. Is onderdeel van de Eudora Internet Suite. Deze bevat ook een webbrowser en conduits voor synchronisatie via PC. Gratis.
 • VersaMail
  IMAP/POP/SMTP, preview messages, filters, attachtments, werkt met meerdere email-accounts. Kan ook tijdens synchronisatie met PC mail ophalen via conduit. Limiet per message 2Mb. Kost plm. $35.
 • Snapper Mail
  IMAP/POP/SMTP, preview messages, filters, attachtments, werkt met meerdere email-accounts. PalmOS 5 en HiRes support. Diverse uitvoeringen, vanaf $30.
 • Iambic Mail (review)
  POP/SMTP, preview messages, werkt met meerdere email-accounts. Kan ook tijdens synchronisatie met PC mail ophalen via conduit. Ondersteuning Lotus Notes, attachtments. 30-dagen test versie beschikbaar. Kost $19.95.
 • PaPi Mail
  IMAP/POP/SMTP, preview messages, werkt met meerdere email-accounts, ondersteunt infrarood communicatie (IrDA). Limiet per message 32k. Is toevoeging aan de standaard Mail-applicatie van de Palm, zodat je deze ook online kan gebruiken (net als ProxiMail/TG Postman). Kan dus ook (via standaard Mail-applicatie) tijdens synchronisatie met PC mail ophalen via conduit. Werkt met PalmOS 3.0 en hoger.
  Beperkte trial-versie gratis, volledige versie $19.98.
 • MsgAgent
  POP/SMTP/NNTP (news), preview messages, werkt met meerdere email-accounts. Ook geschikt voor het volgen van nieuwsgroepen. Werkt met PalmOS 2.0 en hoger. Gratis.
 • One-Touch Mail
  POP/SMTP, preview messages, filters, attachtments, werkt met meerdere email-accounts. 30-dagen test versie beschikbaar. I.s.m. BeamLink kan je mail versturen/ontvangen via een infrarood link met bijv. een GSM of pager.
  Kost $49.95.
 • HezArts mMail en mMail+
  POP/SMTP, werkt met meerdere email-accounts, instelbare maximale omvang berichten. mMail+ is inclusief SMS programma. NetKit is incl. mSMS en mBrowser.
  mMail kost $14.95, mMail+ $17.95 (30 dagen trial-versie beschikbaar).
 • Meer mailprogramma's: PalmGear, Eurocool

Webbrowsen

 • AvantGo
  Grafisch, cookies, formulieren, password authenticatie, redirection, werkt via proxy server (avantgo.com), cache en channels (off-line browsen), copy tekst naar MemoPad.
  Werkt via web-based configuratie. Veel Nederlandse sites die geschikt zijn voor de Palm vindt je op de Channel Navigator Download: AvantGo (download & configuratie wizard). Gratis.
 • BrowseIt
  Grafisch, formulieren, frames, password authenticatie, redirection, proxies, SSL, bookmarks.
  Werkt via een proxy server: intellisync.com service of yadayada.com service. Zie ook ons review
  (Voorlopig) gratis.
 • Eudora
  Grafisch, cookies, formulieren, password authenticatie, redirection, bookmarks, cache voor off-line browsen.
  Is onderdeel van Eudora Internet Suite (met oa. Palm versie van Eudora). Gratis.
 • Palmscape
  Grafisch, formulieren, password authenticatie, redirection, proxies, bookmarks, downloaden .prc/.pdb bestanden, cache voor off-line browsen, copy tekst naar MemoPad.
  Shareware $29.95.
 • Blazer
  Grafisch, formulieren, frames, password authenticatie, redirection, proxies, WAP (!), iMode (cHTML), bookmarks.
  Werkt via een proxy server. Als snelste getest! Zie ook vergelijking met BrowseIt en Avantgo Kost $19.95.
 • Tegenwoordig wordt bij de meeste handhelds een browser meegeleverd. Bij PalmOne handhelds bijvoorbeeld WebPro en bij Sony handhelds Netfront.

Diversen

Meer informatie
Dit overzicht is bedoeld je op weg te helpen. Mocht er iets niet duidelijk zijn, aarzel dan niet om een emailtje te sturen. Ik kan dan proberen verbeteringen in dit overzicht aan te brengen. De "tip" met verwijzingen naar informatie over GSM, Communicatie infrarood resources geeft een uitgebreid overzicht naar informatie op dit gebied op internet.

Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Laatst gewijzigd:     Printvriendelijke versie