Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums
GPS hardware en software voor de Palm
Door Gert-Jan Hartog (g.j.hartog@chello.nl)

Een mobiel apparaatje als de Palm leent zich uitstekend voor mobiele toepassingen. Reden te meer waarom GPS-toepassingen voor handhelds zo populair zijn. Gert-Jan, moderator van het Palmclub GPS-forum, maakte voor Palmclub een overzicht van de diverse GPS-uitbreidingen en software voor het Palm-platform. In een ander artikel legt hij uit wat GPS nu precies is.

Verkrijgbare GPS-accessoires
Palm III RandMcNally StreetFinder 1
Palm IIIc RandMcNally StreetFinder 1
Palm V(x) RandMcNally Streetfinder 1
Palm m100 serie nog geen specifieke GPS-module
Palm m500 serie nog geen specifieke GPS-module2
Visor-modellen Magellan GPS Companion (Springboard)
Geode (Springboard)
HandyGPS Pro (Springboard)
Sony-modellen nog niets uitgekomen
HandEra/TrgPro Pretec Compact GPS (CF)
RandMcNally StreetFinder
Transplant GPS (CF) (link tijdelijk buiten werking)

Daarnaast levert zowel Magellan als RandMcNally een losse GPS module, identiek aan elkaar, die met een losse kabel op de Palm V of III aan te sluiten zijn. IBM Workpads kennen dezelfde oplossingen als de equivalente Palm-modellen. Ook heeft het merk Holux een GPS in de aanbieding, die ook door middel van een kabel te verbinden is met de Palm. In hoeverre deze in Nederland leverbaar zijn is mij niet bekend.

1 Deze modules zijn alleen geschikt voor de genoemde GPS ontvangers, omdat ze om, of aan de Palm vastgeklikt worden.

2 Er zijn zelfknutselaars die erin zijn geslaagd om een GPS geschikt voor de Palm V aan te sluiten op een m500 serie model. Zie links onderaan de pagina.

 

Belangrijke websites voor GPS-accessoires:

GPS-Software
TomTom Route Europe v3.0
Route Europe is waarschijnlijk het meest gebruikte route-programma voor de Palm in combinatie met een GPS. In één oogopslag is te zien wat de route is, en waar jij je bevindt. Echter, om goed de richtingaanwijzingen goed te kunnen lezen, moet je je erg concentreren op het kleine beeldscherm wat een Palm nu eenmaal heeft, en derhalve niet echt bevorderlijk voor de verkeersveiligheid.
Een nadeel wat het pakket heeft is wel belangrijk om even te vermelden: inmiddels heb ik er al zo’n vijfhonderd 'GPS-kilometers' opzitten, en merk dat de routekaarten niet altijd even recent zijn. Zo lijken sommige wegen helemaal niet te bestaan voor de software, terwijl die er toch echt al een paar jaar liggen. Volgens Route Europe rij je zogezegd dan dwars door het weiland heen. De interface van de software is wel prima. Zie ook het Palmclub-review over StreetFinder en Route Europe.

GpsTIME v1.0
Dit zeer kleine en erg handige freeware programma zorgt ervoor dat je altijd de juiste tijd op je Palm hebt. In een ander stukje ‘Wat is GPS?’ vertel ik dat alle GPS satellieten en ontvangers gebruik maken van een atoomklok om de positie te kunnen bepalen. GpsTIME springt hier heel handig op in, door van zo’n GPS satelliet de tijd op te halen, en vervolgens de klok van de Palm op juiste tijd te zetten.
Veel opties heeft het pakketje niet. Je moet natuurlijk wel instellen in welke tijdzone je je bevindt, aangeven of er rekening gehouden moet worden met zomertijd. Druk op de knop 'Go!' en de tijd is weer helemaal correct ingesteld. Een aanrader!

Cetus GPS v1.0b12
Ook Cetus GPS is freeware. Door middel van dit programma kan je zo ongeveer alles bijhouden wat met navigatie te maken heeft. Er zit een kompas op, wat laat zien in welke richting je je beweegt, je kan je snelheid zien: huidige, gemiddelde en hoogste. Ook de hoogte is zichtbaar voor je. En je GPS-positie wordt omgerekend naar de Noorderbreedte- en Oosterlengte graad.
Een ander onderdeel van Cetus GPS is het bijhouden van coördinatiepunten ('waypoints'). Door ergens te gaan staan, en het aanklikken van een menu maak je een standaard memo aan, waar het programma vervolgens al de gebruikelijke gegevens zoals coördinatiepunt, hoogte enzovoorts in vermeld. Leuk om later op je pc te bij te houden. Dit kan je ook automatiseren, door middel van de tracklog-functie. Met een tijdsinterval variërend van een seconde tot een minuut, kan je aangeven wanneer de waypoints 'opgenomen' moeten worden. Naderhand kan je dan op je desktop deze waypoints verder bewerken of opslaan. Voor gebruik van de tracklog-functie en alle mogelijkheden hiervan verwijs ik je liever door naar de site van Cetus. Ook weer: een aanrader!

TomTom Citymaps
Dit is naar mijn mening één van de allerbeste GPS programma’s die momenteel voor de Palm te verkrijgen is. Enkele hoogtepunten: Zeer nauwkeurige kaarten, zeer actueel ook, ook nieuwere straatnamen of pas aangelegde rotondes staan er al op vermeld. Het programma zelf werkt ook zeer snel, en bij de beeldinstelling schermbreedte is 100 meter kan het programma je nog steeds goed volgen, ook al rij je met een snelheid van vijftig km/u. Het weergeven van de straatnamen gebeurt zeer vlot en precies.
Eén nadeel van het pakket wil ik wel noemen zodra je bij de ‘grenzen’ komt van een kaart, zal je handmatig moeten overschakelen naar een andere kaart. En: wat zou ik graag willen dat Route Europe met CityMaps vlekkeloos met elkaar zouden kunnen samenwerken. Het zou natuurlijk fantastisch zijn, als door middel van slechts één handeling je complete route kunt berekenen en volgen; op de snelweg en in de stad. Maar ook zonder deze integratie: Werkelijk een fantastisch pakket!
Zie ook de Palmclub-reviews Tomtom Citymaps (ook kleurenversie besproken) en Citymaps in combinatie met een GPS-ontvanger.

Planetarium v2.0
Dit ietwat lastig stukje shareware is geschreven voor de gebruikers onder ons die zich zeer interesseren voor alles wat met sterrenkunde te maken heeft. Afhankelijk van de gewenste installatie kan het pakketje zo’n negenduizend verschillende hemelobjecten weergeven, en is het ook mogelijk te berekenen hoe laat de zon onder gaat, en weer op komt. Als je je exacte positie weet, kan dit pakketje een exacte voorstelling maken van de sterrenhemel. Leuk voor een heldere nacht. Het leuke is dat Planetarium ook om weet te gaan met GPS met behulp van een apart te downloaden plug-in. Installeer deze, en je hoeft niet meer je eigen positie in te voeren. De sterrenhemel wordt nu automatisch voorgeschoteld. Leuk stukje software, maar het pakket is zeer door de vele mogelijkheden zeer lastig te doorgronden. En dat is dan ook tevens het enige nadeel dat er mijns inziens aan kleeft.

RandMcNally GPSMeter
Veel valt er over dit stukje freeware niet te melden. Het programma heeft geen instelmogelijkheden, maar laat alleen op een soort van kompas zien hoe je je beweegt en in welke richting, en daarnaast ook nog welke GPS satellieten er nu boven je hangen, met daarin nog een onderscheidt, witte bolletjes geven aan dat die satellieten binnen het bereik zijn, zwarte bolletjes geven aan welke satellieten er gebruikt worden voor je plaatsbepaling. Wat mij betreft een leuk stukje software om de functionaliteit van je (RandMcNally) te testen, maar ook niet meer dan dat. Ik kan de exacte locatie niet meer vinden op de website van RandMcNally, je kan het van mijn persoonlijke site downloaden.

Mocht ik in de toekomst nog meer interessante GPS-applicaties vinden dan zal ik dit review aanpassen. Natuurlijk zijn suggesties ook welkom.

Vragen of opmerkingen?
Stel ze in het GPS-forum!

Relevante links
Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Laatst gewijzigd:     Printvriendelijke versie