Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums
Hoe het zit met: externe geheugenkaartjes
Door Susan Krieger  (susan@palmclub.nl)

In tegenstelling tot gewone desktop-computers hebben Palm-OS computers geen harde schijf. Het geheugen van een Palm-computer werkt op een specifieke manier. En hoe zit het dan met externe geheugenuitbreidingen als memory sticks, Springboards, CF- of SD-kaartjes? Een uitleg...

RAM
RAM staat voor Random Access Memory. Bijna het gehele geheugen van een Palm bestaat uit RAM. Als je een Palm hebt met 2 MB, dan heb je 2 MB RAM. Alle programma's op een Palm  worden hierin opgeslagen (storage heap), bovendien wordt er nog een gedeelte gereserveerd als werkgeheugen (dynamic heap). Dit geheugen werkt snel, hierom heeft een Palm nauwelijks opstarttijd nodig. Wel moet dit geheugen voortdurend gevoed worden, anders valt het weg. Dit is dan ook de reden dat als je de batterijen uit je Palm haalt (of volledig lege accu), (na enkele minuten) alle programma's en data gewist worden.

ROM
ROM staat voor Read Only Memory. In tegenstelling tot RAM kan ROM-geheugen niet gewijzigd worden, ook niet als de spanning van batterijen of accu wegvalt. Het besturingssysteem (PalmOS) is hierin opgeslagen, evenals de meeste standaardapplicaties waarmee je handheld is uitgerust. 

FLASH ROM
Flash ROM is een soort van ROM, maar kan ondanks de naam ('read only') gewijzigd worden indien nodig. Dit betekent dat PalmOS-modellen (zie overzicht) uitgerust met intern Flash ROM het besturingssysteem kunnen upgraden. Ook kunnen zij met bijvoobeeld het programmaatje FlashPro, vrije ruimte in het Flash ROM gebruiken (ongeveer 800KB). De oude Palm-modellen, Visor-handhelds en de goedkopere m1xx modellen hebben geen Flash ROM, maar ROM, en kunnen hierom geen nieuwere versies van het PalmOS op hun handheld laden.

Het wijzigen van Flash gaat erg langzaam en dit gaat (maar?) een paar duizend keer goed. Flash ROM heeft net als ROM geen spanning nodig om programma's en data in het geheugen te houden.

Externe geheugenkaartjes zijn relatief nieuw voor het Palm-besturingssysteem. De eerste modellen die uitgerust konden worden met zo'n kaartje zijn de Visors van Handspring: deze konden uitgebreid worden met Springboard geheugenkaartjes. Hierna kwamen andere typen beschikbaar:

  • Compact Flash kaartjes (TRGPro, HandEra),
  • Memorysticks (Sony)
  • SD en MMC-kaartjes (m5xx-series en HandEra)

Alle geheugenkaartjes bevatten een Flash ROM chip. De handhelds gaan met het geheugen van zo'n kaartje anders om dan met het interne, 'normale' geheugen. SD staat voor Secure Digital en MMC voor MultiMediaCard. Deze twee zijn compatible: SD is een variant geschikt voor beveiligde media.

Visor
Visor-eigenaren hebben geluk: een Visor Springboard module gedraagt zich alsof het 'gewoon' geheugen is. Dit is omdat Springboards exclusief voor de het Palm-besturingssysteem is geformatteerd, wat betekent dat de microprocessor dit geheugen direct kan benaderen. Zodra een Springboard geheugenuitbreidng in de Visor wordt gestoken, wordt dit eenvoudigweg bij het geheugen (bij de storage heap, zie kader) gevoegd. Alle bestanden en programma's op de geheugenkaart worden direct gezien, en kunnen direct aangesproken worden. Het enige is dat de bestanden op het kaartje (Flash-ROM) niet zomaar gewijzigd kunnen worden, maar dat vergt voor de meeste programma's maar een kleine wijziging.

Andere
Andere kaarten echter gebruiken standaard data-formaten, die niet speciaal voor Palm is ontworpen. De kaarten kennen bijvoorbeeld een hiėrarchische bestandenstructuur, zoals we die bijvoorbeeld ook op een desktop-computer kennen; het PalmOS besturingssysteem kent die niet. Dit betekent dat van een naadloze integratie van het externe geheugen (zoals bij de Visor) geen sprake is. Het externe geheugen wordt niet simpelweg bij het interne geheugen gevoegd, helaas. Applicaties kunnen niet automatisch bestanden op het kaartje benaderen.

Toekomst
Dit betekent dat in de toekomst de meeste applicaties grondige herschreven moeten worden om de nieuwe behoorlijk omslachtige routines te implementeren zodat de data op die externe kaartjes benaderbaar worden. Gelukkig is Palms virtuele file systeem (VFS) sinds Palm OS 4.0 een standaard, zodat er verbetering valt te verwachten. Tot die tijd zullen we allerlei speciale programmaatjes (zie 'werken met grote databases...') moeten gebruiken om met de externe geheugenkaartjes te werken.

Digitale camera's en SmartMedia kaartjes
Veel digitale camera's gebruiken SmartMedia geheugenkaartjes. Deze kan je helaas niet in een Palm handheld gebruiken. Er zijn tot op heden geen handhelds die SmartMedia kaarten kunnen lezen. Palm handhelds gebruiken SD/MMC kaartjes, die zijn een stuk kleiner dan SmartMedia kaarten. Er zijn inmiddels wel digitale camera's op de markt die gebruik maken van SD/MMC kaartjes. Een voorbeeld is de Minolta DiMAGE X camera.

Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Laatst gewijzigd:     Printvriendelijke versie