Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums
Palmclub bedrijfsprofiel: MobileWare
Door Gonny van der Zwaag (gonny@palmclub.nl)  

Dit artikel is de eerste in een serie portretten van bedrijven die actief zijn in de PDA-markt. Het artikel is niet gesponsord en de auteur heeft geen commerciële belangen bij het betreffende bedrijf.

Er zijn nog maar weinig Nederlandse bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in PDA's. En er zijn nog veel minder waar je ook als zakelijke gebruiker terecht kunt. Natuurlijk, als je een flinke partij PDA's wilt aanschaffen, zal elke computerwinkel je daarmee graag van dienst zijn.
De meeste aanbieders lijken PDA's te zien als een makkelijke aanvulling op het al bestaande assortiment: voor de computerwinkel is een PDA niet meer dan een klein uitgevallen computer, voor telecomwinkels is het een apparaat voor mobiel dataverkeer, en voor softwarebedrijven maakt het niet zoveel uit of ze een Java-applicatie schrijven voor een PDA of een desktop computer. Bij zakelijk PDA-gebruik komt echter heel wat meer kijken. Denk alleen al aan het synchroniseren van allerlei bedrijfsdatabases en het beveiligen van de informatie op de PDA.
De komende weken willen we op onze website aandacht besteden aan de Nederlandse "pioniers", de bedrijven die zich écht hebben gespecialiseerd op het gebied van PDA's.

Mobileware
Een van de eerste bedrijven dat zich realiseerde dat er aan PDA-toepassingen heel andere eisen moeten worden gesteld dan aan
PC-toepassingen, was GoTo Reality. Zij richtten een apart bedrijfsonderdeel op dat zich zou gaan toeleggen op PDA-consultancy: Mobileware. Bezoekers van de Palmclub gebruikersbijeenkomst in 1999 herinneren zich misschien nog de presentatie die dit bedrijf gaf op de beurs Mobile & Wireless.
de PDA als zakelijk instrumentKortgeleden is besloten om MobileWare af te splitsen van GoTo Reality, om op eigen benen verder te gaan. De focus ligt nu niet meer uitsluitend op PDA's, maar op allerlei oplossingen waarmee gebruikers onafhankelijk van tijd en plaats informatie kunnen benaderen.

Palm
Wat is er zo bijzonder aan een PDA als zakelijk instrument? Een PDA heeft natuurlijk z'n beperkingen, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden. Volgens MobileWare heeft een PDA vijf eigenschappen waarin het apparaat afwijkt van een desktop computer:

  • mobiel (mobility);
  • draagbaar (wearability);
  • eenvoudig in het gebruik (simplicity);
  • geschikt om transacties uit te voeren (transactional);
  • uitbreidbaar (expandability).
Dat laatste houdt in, dat een PDA alleen zou moeten beschikken over de basisfuncties, die je naar eigen behoefte kunt aanvullen met allerlei extra functies, zoals digitaal fotograferen, barcode-scanning of infrarood-printen.
Eigenlijk scoren alleen handhelds met het Palm-besturingssysteem goed op deze punten. Multimedia speelt bij zakelijk gebruik zelden een rol; veel belangrijker is betrouwbare toegang tot informatie. Een extra pluspunt voor het PalmOS is dat de aanschafkosten lager zijn, het beheer gemakkelijker is te realiseren en dat de totale kosten daardoor ook veel lager zijn dan bij PocketPC's.
Palm is bij Mobileware dan ook veruit favoriet. Van de nieuwe modellen die in het najaar op de markt komen, zal MobileWare zich met name op de high-end modellen richten. Deze modellen hebben bijvoorbeeld geïntegreerd GSM/GPRS, 320x320 schermresolutie en applicaties die van deze hoge resolutie gebruik kunnen maken.

Drie fasen
3-fasen-model van Mobileware Volgens Mobileware zijn er in het zakelijke PDA-gebruik drie fasen te onderscheiden. In eerste instantie zijn bedrijven alleen geïnteresseerd in eenvoudige PIM-functies. Gebruikers willen hun agenda, adressen en takenlijst op hun PDA kunnen raadplegen. Ook toegang tot e-mail past in deze fase. De benodigde gegevens zijn al aanwezig, bijvoorbeeld in Outlook. Zelfs een privégebruiker kan dit gemakkelijk realiseren met de software die standaard bij de Palm wordt geleverd. Heb je te maken met een grote gebruikersgroep, dan doen zich wel specifieke problemen voor, zoals de keuze tussen desktop- of serversynchronisatie, waarover later meer.

In de tweede fase staat business connectivity centraal. Een gebruiker wil Word- en Excel-documenten kunnen lezen, toegang hebben tot CRM-applicaties of het intranet van het bedrijf. Mobileware raadt aan om hiervoor de XTNDConnect Server producten te gebruiken.
Tenslotte is er fase 3, enterprise deployment. Pas in deze fase wordt serieus aandacht besteed aan integratie en gaat de PDA een cruciale rol spelen in bedrijfsprocessen. Een bekend voorbeeld hiervan is de verkoper die op de lokatie van de klant meteen kan controleren of het gewenste produkt op voorraad is, vervolgens een order kan plaatsen waarbij gelijktijdig ook het facturatieproces wordt gestart. Extended Systems heeft sinds de overname van ViaFone nu ook de beschikking over de kennis en de techniek om PDA's in primaire businessprocessen te integreren.

Synchronisatie
Een belangrijke specialisatie van Mobileware ligt op het gebied van synchronisatie-oplossingen. Bij synchronisatie zijn er eigenlijk twee mogelijkheden: desktop-synchronisatie waarbij de gebruiker gegevens uitwisselt tussen een desktop computer en de PDA en server-synchronisatie waarbij de gegevensuitwisseling verloopt via een centrale server.
Bij desktopsynchronisatie gaat het meestal om eenvoudige PIM-gegevens: e-mail, afspraken, adressen en taken. Voor privégebruik en kleine bedrijven is dit meestal voldoende. Biedt de standaard meegeleverde software (meestal PocketMirror van Chapura) niet alle gewenste opties, dan is er alternatieve sychronisatiesoftware, zoals EasySync Pro, Intellisync, XTNDConnect PC of Pylon Pro. De meeste bieden de mogelijkheid om ook te synchroniseren met populaire software als Act! of Lotus Notes/Domino. De software is zo gemakkelijk te installeren, dat het in de normale computerwinkel te koop is.
Bij grotere gebruikersgroepen wordt desktopsynchronisatie al snel onbeheersbaar. Vooral beveiliging van gegevens en configuratiemanagement zijn dan moeilijk in de hand te houden. Server-synchronisatie is dan de beste keuze.

Schema XTNDConnect Server Microsoft MIS
Waarom heeft Mobileware voorkeur voor de producten van Extended Systems? Er is immers een goed alternatief, de Mobile Information Server (MIS) van Microsoft. Daar zijn een aantal redenen voor: in de eerste plaats zijn de kosten van MIS hoog en worden hoge eisen gesteld aan de beschikbare apparatuur. Zo moet je beschikken over een 500MHz server met 256MB geheugen en Windows 2000 (Advanced) Server. Bovendien werkt het alleen met Exchange Server 5.5/2000 en bijvoorbeeld niet met Lotus Domino of ODBC-compliant database-servers.

XTNDConnect Server
Voor XTNDConnect Server is geen aparte server nodig: een 166MHz Pentium-pc met 64MB geheugen en Windows 2000/NT volstaat. Binnenkort is ook Windows XP en in de toekomst wellicht Linux mogelijk. Je hebt zelfs geen aparte server nodig, maar kunt de software op één van de reeds aanwezige pc's installeren. Al eerder verscheen er een review van dit product op onze website, waarin ook een proefopstelling werd beschreven. De afbeelding hiernaast laat zien hoe je je de opstelling moet voorstellen: rechtsonder zie je de verschillende servers, rechtsboven de diverse handhelds die worden ondersteund. Daar tussenin bevindt zich XTNDConnect Server. Inmiddels is versie 3.0/3.1 uitgebracht waarvan verschillende versies beschikbaar zijn:

Extended Systems
Het Amerikaanse beursgenoteerde Extended Systems bestaat al sinds 1984. Aanvankelijk concentreerde het bedrijf zich op printerservers, infrarood-produkten en een relationele database (Advantage). Extended stond zelfs aan de wieg van de Infrared Data Association (IrDA) en, recenter, IrMC. Dit laatste is een standaard voor bestandssynchronisatie tussen mobiele apparaten, die zowel in infrarood- als in bluetooth-oplossingen kan worden gebruikt.
Extended is haar oude produkten trouw gebleven, maar verlegde zo'n twee jaar geleden wel haar focus naar een andere veelbelovende markt: infrastructurele software voor mobiele apparaten (XTNDConnect) en Bluetooth (XTNDAccess). Dat het ook hierin succesvol is, blijkt wel uit het feit dat veel grote IT-spelers, waaronder Palm en Compaq, OEM zijn van Extended Systems. Ook IBM MobileConnect, iAnywhere Mobile Mail en Lotus EasySync zijn rechtstreeks ontleend aan de synchronisatiesoftware van Extended.

  • XTNDConnect Server 3.0 Professional
    • PIM support
    • ODBC support
    • PSION support
    • mail-attachments op PalmOS devices
  • XTNDConnect Server 3.1 Groupware Edition
    • PIM support
    • recurring appointments support
    • meeting request support
    • geschikt voor situaties waar activesync/hotsync niet gebruikt mogen worden
    • SyncML support
    • geen ODBC/OLEDB support
  • XTNDConnect Server 3.1 Database Eddition
    • ODBC/OLEDB support
XTNDConnect Server heeft overigens ook een aantal nadelen:
  • geen LINUX-ondersteuning
  • geen native Novell GroupWise ondersteuning
  • geen remote control van PDA's
Daar staan wel een aantal voordelen tegenover:
  • goedkoop ten opzichte van andere server-synchronisatie-producten (bijv. ScoutSync/Synchrologic)
  • de oplossing werkt na installatie uit de doos!
  • brede support voor tal van PDA's
  • wereldwijde supportorganisatie
  • ondersteuning voor push-technologie voor geïntegreerde GPRS devices
  • werkt onafhankelijk van ActiveSync en HotSync
  • gratis trial-versies beschikbaar
Bovendien staan er veel nieuwe ontwikkelingen gepland, die de producten nog verder zullen verbeteren.

Ook voor consumenten
Misschien is de indruk ontstaan dat Mobileware zich alleen richt op zakelijke gebruikers. Dat is maar ten dele waar. De belangrijkste markt voor Mobileware is inderdaad de B2B-markt, maar je kunt er ook als consument terecht voor de aanschaf van één PDA of losse accessoires.

Gegevens over MobileWare

  • Missie: het bieden van werkende oplossingen voor de mobiele gebruiker op basis van kwalitatief hoogwaardige diensten en producten
  • Productportfolio: naast Palm PDA's, accessoires en XTNDConnect Server ook producten van KPN Mobile (GPRS infrastructuren), AXIS (Bluetooth servers), Red-M (Bluetooth en BT Management software)
  • Oprichter: René van Gorp
  • Adres: Beneluxweg 37, 4904 SJ Oosterhout
  • Postadres: Postbus 161, 4900 AD Oosterhout
  • Telefoon: 0162-472532
  • Fax: 0162-490230
  • E-mail: info@mobileware.nl

Discussie/vragen
Discussie en/of vragen over dit artikel via de forums

Home | Reviews | Tips | Shop | Top 10 | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Laatst gewijzigd:     Printvriendelijke versie