Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Sony Clie PEG NR70V

Door Gert Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 30 juni 2002


Het scherm van de NR-70V

De bijgeleverde accessoires

de ingebouwde camera, linkssboven het toetsenbord

De cradle



Het HighRes scherm in vol detail

Vergelijking met een Palm M515 en een Sony N770C

Close up van het toetsenbord

Het Virtual Grafitti gedeelte

Sony heeft het weer geflikt, een handheld uitbrengen zoals geen ander dat kan of durft in deze markt. Het is de eerste PalmOS-handheld van Sony met een ingebouwd toetsenbord. Volgens een recente uitspraak van Ed Colligan van Handspring is hier bij een groot deel van de consumenten behoefte aan. Wel heeft Sony het toetsenbord zo gemaakt, dat je er geen last van hebt als je het niet gaat gebruiken.

Sony timmert druk aan de weg in Palm-land en introduceert bijna net zoveel nieuwe modellen in een jaar als Handspring in haar hele bestaan. Nog niet zo heel lang geleden presenteerden zij hun eerste handheld, de Clié PEG-S300, om vervolgens al vrij snel op de markt te komen met Sony’s eerste kleurenhandheld, de N770C. Een zeer uitgebreid apparaat, waar je ook een review van op deze site kan vinden. Via de T625c is Sony in een tijdsbestek van enkele maanden nu dus aangeland bij de NR-70V. Werkelijk een handheld die zijn gelijke niet kent in de Palm-wereld, en zelfs op multimediaal gebied de PocketPC’s een flinke dreun geeft!

De techniek


En dan natuurlijk de hamvraag: wat schuilt er nu voor techniek in de behuizing van dit veelzijdige apparaat? Om het simpel te stellen, ontzettend veel! Misschien is dat ook wel de reden dat de stylus aan de korte kant is. Waarschijnlijk is er door alle foefjes geen ruimte meer over om er een normaal formaat er in op te bergen.
Om te beginnen is de Clié uitgerust met een 66 Mhz processor – de snelste Dragonball-processor momenteel verkrijgbaar -, 16 Mb intern geheugen, een 100.000 pixels digitale camera en een scherm met resolutie van 320x480 pixels en 65.000 kleuren. Naast al dit geweld is de NR-70V ook nog voorzien van een MP3 speler – inclusief bijgeleverde hoofdtelefoon -, JogDial, QWERTY-toetsenbord, het bekende Memorystick-slot en een zeer sterke infraroodsensor. Met deze infraroodsensor, eerder al aanwezig in de T415 en in de T625, is het mogelijk om je TV, stereo of videorecorder vanuit je luie stoel te bedienen.
Als laatste heeft deze Clié óók nog een 16 bits soundprocessor. Hierdoor zijn de geluiden die uit de ingebouwde speaker komen een stuk mooier en duidelijker. Ook muziek klinkt redelijk goed. De kwaliteit is uiteraard niet te vergelijken met die van een stereoset, maar is zeer zeker aanvaardbaar.

Verrassing


Toen ik de doos openmaakte viel mij meteen één ding op: wat is ie klein! Van alle foto’s die al een tijdje in omloop zijn van dit model, kon ik toch niet anders dan de conclusie trekken dat dit wel een grote handheld moest zijn. Foto’s doen dit apparaat dus geen goed. In dichtgeklapte toestand is de NR70V maar iets dikker als een Palm V, en dunner dan de Clié N-770. Dichtgeklapt is er maar weinig zichtbaar: behalve de aan/uitknop, de JogDial en de hoofdtelefoonuitgang valt alleen nog de capture-toets van de ingebouwde digitale camera op.
Deze camera is met een ingenieus systeem in de NR-70 ingebouwd. Hij kan namelijk 300 graden draaien ten opzichte van de behuizing. Daardoor is het onder andere mogelijk om fotos’ van jezelf te maken tijdens het gebruik van je PDA, foto’s te maken van de persoon tegenover je, of om de lens veilig weg te bergen ‘in’ de behuizing.

Gebruik


Klap je dan uiteindelijk de Clié open, dan onthult de NR70V zich in zijn ware gedaante. Een bijzonder scherp kleurenscherm, het eerdergenoemde QWERTY-toetsenbord en uiteraard de bekende hardbuttons. Het toetsenbord zelf is vrij klein - groter past niet in de behuizing - maar door de soepele toetsen tik je toch vrij snel een memo weg.
Wel is het zeker in het begin zoeken welke toets waar zit. De numerieke toetsen zijn bijvoorbeeld alleen te benaderen in combinatie met de Fn-toets.

Het allermooiste van deze handheld, of zoals Sony het noemt, Personal Entertainment Organizer, is natuurlijk het draai- en kantelbare scherm. Wil je geen gebruik maken van het toetsenbord? Vouw en draai het scherm zodanig dat het toetsenbord onzichtbaar achter het scherm wegklapt. Wel mis je dan de mogelijkheid om de hardbuttons te gebruiken. Dankzij de Virtual Graffiti Area, waarover zometeen meer, hoeft dit geen belemmering te zijn.
Het draaischerm is het meest kwetsbare onderdeel van de NR70V, maar het voelt solide aan. Het is duidelijk een integraal onderdeel van de handheld en Sony heeft zelf een en ander aan bescherming ingebouwd. Zo is het uitgesloten dat je het scherm tegen de richting indraait.
Eerdere modellen van Sony waren nogal krasgevoelig aan de buitenkant. Hier heeft Sony de nodige aandacht aan besteedt. De behuizing is nu helemaal van metaal en daardoor iets krasvaster.

Virtual Graffiti


Zoals waarschijnlijk wel bekend, heeft elk op het PalmOS gebaseerde PDA een Graffiti gedeelte. Dit is het gedeelte waarin je schrijft en waar je de verschillende menu’s kan oproepen. Sony heeft dit gedeelte weggelaten, en daarvoor in de plaats een extra stuk scherm geplaatst. Zodra je de Clié aanzet is onderop het scherm de Virtual Graffiti Area zichtbaar, een softwarevariant van de ‘normale’ Graffiti-area. Deze ziet er op een paar verschillen na precies zo uit als je dat gewend bent.
Het leuke van de Virtual Graffiti Area is dat deze skinnable is. Je kunt bijvoorbeeld achter het schrijfgedeelte een foto plakken van je geliefde, het geheel een ander kleurtje geven of alles wijzigen in een heel ander thema.
Omdat de Graffiti-area nu ineens vrij programmeerbaar is, heeft Sony de hardbuttons terug laten komen als software-buttons in het Virtual Graffiti gedeelte. Zo kun je toch nog bij de standaardapplicaties komen als het toetsenbord achter het scherm is weggeklapt.
Het grootste voordeel van een Virtual Graffiti Area is de mogelijkheid om deze te laten verdwijnen, waardoor applicaties die daar ondersteuning voor bieden ineens de beschikking hebben over een scherm van 320 x 480 pixels in plaats van 320 x 320 pixels. Voorbeelden van dit soort applicaties zijn DateBk5, iambic ActionNames, Silverscreen en QuickOffice. Het laten verdwijnen van de Virtual Graffiti Area doe je met het pijltje dat naar beneden wijst. Deze kan alleen geactiveerd worden als een applicatie het extra grote scherm ook ondersteunt.

Al met al een handige oplossing,. Heb je de extra ruimte nodig, dan is die beschikbaar op het scherm.
Zo niet, dan behoudt het zijn standaard functie en heb je dus gewoon de beschikking over een zichtbare Graffiti-area.
De techniek van Virtual Graffiti is overigens niet bedacht door Sony zelf, maar door Handera. Handera heeft de Virtual Graffiti Area voor het eerst toegepast in hun Handera 330 model.

Batterij-verbruik


Was de batterijduur in sommige modellen van Sony redelijk dramatisch te noemen, de NR70V is een middenmoter in energieverbruik. Bij normaal gebruik kun je zo'n 5 dagen voort voordat de eerste batterijwaarschuwing wordt getoond. Ga je daarentegen ondertussen ook Mp3'tjes luisteren, dan wordt de levensduur van de NR70V schrikbarend verkort. Soms zelfs zo kort dat je na 5 uur alweer naar je cradle terug moet rennen om de Sony van spanning te voorzien. Het grotere kleurenscherm en de nieuwe Dragonball 66Mhz processor zijn hier ongetwijfeld ook debet aan. Ik ben benieuwd naar de reacties van andere bezitters omtrent dit verbruik.

Software


Dat Sony niet kinderachtig met meegeleverde software en applicaties is, is in dit review van software voor de N770 al duidelijk te lezen. Bezitters van een Sony Clie NR70V worden nog meer verwend, met onder andere een extra World Alarm Clock applicatie om verschillende tijdzones weer te geven, de Clie Remote Commander voor het op afstand bedienen van je TV, videorecorder of DVD-speler, Clie Paint om de foto’s die met de ingebouwde camera gemaakt zijn te bewerken en de standaardversie van Documents To Go (inclusief de PC-versie).

Conclusie


Na twee weken deze handheld gebruikt te hebben is mijn ervaring zeer positief. Ondanks de limieten van het PalmOS, heeft Sony het toch voor elkaar gekregen om zeer veel mogelijkheden in een heel klein doosje te stoppen. Persoonlijk vind ik echter de ingebouwde camera ‘overdone’. In deze twee weken waren er zeer veel mensen geïnteresseerd in deze mogelijkheid, maar het bleek dat je hem dan ook voornamelijk gebruikt om te showen. Wellicht is de camera nuttig voor bepaalde beroepsgroepen? Voor bijvoorbeeld makelaars kan het makkelijk zijn om tijdens een bezichtiging even snel wat foto’s te maken.
De NR-70V is licht, heeft een scherp en kleurrijk scherm en het ingebouwde toetsenbord kan op zijn tijd heel handig zijn. Kort gezegd: een echte aanrader! Maar of dit nu nog onder de noemer ‘elektronische zakagenda’ valt…

Pluspunten


  • Ontzettend scherp en groot scherm
  • Zeer lange gebruiksduur, ook als er intensief van de camera gebruik wordt gemaakt
  • Ingebouwd Qwerty toetsenbord

Verbeterbaar


  • Stylus is aan de korte kant
  • Sneltoetsen niet bereikbaar als toetsenbord weggevouwen is
  • Batterijverbruik aan de hoge kant

Gegevens Sony Clié NR-70V


  • Producent: Sony
  • Gewicht: 198 gram inclusief stylus
  • Processor: Dragonball SuperVZ 66mhz
  • Afmetingen: 72 x 137 x 17 mm (h x b x d)
  • Scherm: 320 x 480 hoge resolutie, 16 bits kleur
  • Geheugen: 8 Mb Flash, 16 Mb RAM, uitbreidbaar met MemorySticks
  • 100.000 pixels ingebouwde digitale camera
  • Wordt standaard geleverd met:
    • Stylus
    • USB Cradle
    • Acculader
    • ‘Fontopia’ oordopjes, inclusief afstandsbediening
    • CD-rom met software
  • Prijs: circa € 649,-
  • Waar te koop? PDAshop, PC Snel of via de Shop-pagina

Foto's

  • Foto rechtsboven: © Sony
  • Foto accessoires: © SPUG
  • Afbeelding Virtual Graffiti Area: © PalmInfocenter

Meer foto's zien?

Met hartelijke dank voor foto's aan Jean-Paul Horn.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android