Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Iambic Mail

Door Wilbert Scheer Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 31 oktober 2001


About...

Verschillende accounts mogelijk

Postvak In met een icoon voor 'verbinding'

Preferences 1

Preferences 2

Preferences 3

Voor iemand die zeer frequent een e-mailprogramma op de Palm gebruikt, is het altijd interessant om een nieuwe versie of zelfs een ander programma te proberen. Nu heb ik in het verleden al veel programma's geïnstalleerd, waardoor fabrikanten van wel heel goede huize moeten komen om mij over te halen een nieuw e-mail programma aan te schaffen.

Uitproberen

Het is een gewone dag zoals alle andere en de nieuwsbrief van iambic komt via mail bij me binnen. De eerste kop schreeuwt dat het bedrijf een nieuw e-mailprogramma heeft onder de veelzeggende naam iambic Mail. Zoals gezegd word je een beetje kritisch wanneer je 'alles' al gezien hebt. Niettemin besluit ik een proefversie te downloaden. Dat lukt in een paar stappen zonder al te veel problemen. Iambic Mail wordt als shareware verkocht en vaak is het zo, dat je het programma dan een maandje kunt proberen. Tijdens het downloaden blijkt iambic dat toch te vrijblijvend te vinden en zet een nieuwe tactiek in: de downloadable versie werkt slechts drie dagen.
Een optie om het programma dertig dagen te gebruiken, is er ook, alleen moet je in dat geval registeren. Dit geeft toch wel de indruk dat het hier om een bijzonder programma gaat. Een beetje tegen mijn eigen regels in, vertrouw ik de maker mijn naam en e-mail adres toe (dat is voldoende). De webpagina's laten mij weten dat ik via mail een code mag verwachten waarmee ik vervolgens de testperiode van drie naar dertig dagen kan verlengen. De mail verschijnt en de code doet de rest. Het PRC-bestand is bijzonder klein, waardoor het downloaden lekker snel gaat. Meer tijd is nodig voor de bijbehorende conduit die je ook kunt uitproberen, goed voor ruim 3 MB. We laten het even bij de Palm-versie.

Geen attachments

Installeren is een fluitje van een cent en zorgt ervoor dat we 139 Kb minder vrije ruimte hebben. Dan maar direct de eerste test: online met een GSM mail ophalen. De verbinding met de provider wordt probleemloos gelegd en bij het downloaden toont iambic Mail de status. Dan is het zover: de mail is binnen. Alleen meldt het programma dat drie berichten niet konden worden opgehaald. Vreemd, met mMail+ lukte dat zojuist prima. Aan de hand van toen gedownloade berichten is in ieder geval wel duidelijk om welke berichten het gaat. Het blijken e-mail boodschappen met een attachment te zijn. De voorzichtige conclusie luidt: iambic Mail haalt geen berichten op met een attachment, of zijn ze eenvoudigweg te groot? Hinderlijk is dat de header van deze berichten ook niet wordt getoond. Een paar dagen later nog maar eens proberen: opnieuw worden ook andere berichten met een attachment niet opgehaald. Een instelling die dit wellicht kan veranderen, vind ik niet.

Bij nadere beschouwing blijken attachments alleen via de conduit gesynchroniseerd te kunnen worden en dan alleen in combinatie met FastWriter en TinySheet te werken. Beide programma's zijn ook van iambic Software.

Opties

Zoals gezegd word je kritisch als je al veel ervaringen hebt met een bepaald type programma. mMail+ is na een lange sessie van kijk-en-vergelijk mijn favoriete programma geworden. Daarmee haal ik regelmatig mail op via een mobiele telefoon. Heel simpel geef ik dan het commando 'Get' en ga even wat anders doen. Als ik even later terugkom heeft mMail+ de verbinding netjes verbroken en kan ik aflezen of er mailberichten zijn, en zo ja, hoeveel precies. Met deze min of meer routinematige handeling in gedachten start ik iambic Mail ook. Even later blijkt dat de melding over een geslaagde Pop-actie ook hier op het scherm staat. Vol verwachting druk ik op OK en dan blijkt dat nu pas de verbinding wordt verbroken... Gelukkig dat het koffiezetten niet lang duurde. Na wat zoeken in het programmaatje vind ik snel een optie waarmee ik de verbinding wel automatisch kan laten verbreken.

Conduit

Iambic Mail werkt met dezelfde desktop e-mailprogramma's als het standaard e-mailprogramma van Palm. Dat wil dus zeggen dat je het ook met bijvoorbeeld Outlook of Outlook Express kunt gebruiken. Hiervoor moet je natuurlijk wel de conduit downloaden.

Wanneer je beschikt over een mobiele telefoon kun je direct vanaf je Palm zenden en ontvangen. Door het intuïtieve karakter van de software is het gemakkelijk in gebruik. Iedereen die wel eens een willekeurig e-mailprogramma op de Palm heeft gebruikt, kan er mee werken. Iambic Mail is geschikt voor verschillende accounts en werkt indien gewenst ook met verschillende mailboxen. De opties die het programma op de Palm biedt, zijn niet anders dan bij de alom bekende programma's als MultiMail, mMail+ en dergelijke. Dit zijn opties die je van een e-mailprogramma mag verwachten, zoals het toevoegen van een handtekening, het forwarden van mail, een keuze om één of alle accounts te checken, en dergelijke. 

Verbeterbaar

  • Beperkt aantal opties
  • Kan geen attachments aan
  • 30 dagen uitproberen vereist registratie (er is ook een demo versie die je 3 dagen mag uitproberen)

Pluspunten

  • Niet duur: ca. € 23 (fl 50,-/ $ 19,95), peildatum 31 oktober 2001
  • Neemt weinig geheugen in (139 Kb)

Gegevens over iambic Mail

  • Producent: iambic
  • Geschikt voor: alle momenteel leverbare Palms (PalmOS 3.0 en hoger)
  • Prijs: ca. € 23 (fl 50,-/ $ 19,95)
  • Te bestellen via: iambic Store

Vragen of opmerkingen?

Via deze thread in het forum

Meer informatie

Iambic Inc, heeft recentelijk, 2 mei 2002, de domeinnamen datebk3.com, datebk3.com en datebk3.com, geregistreerd. Gebruikers die op op zoek zijn naar deze producten van het concurrende Pimlico Software worden doorgestuurd naar de pagina van iambic dat een vergelijkbaar product, Iambic Action Names Datebook 5, aanbiedt.
Deze vorm van domeinnaamkaping wordt sterk veroordeeld door het bestuur van de Nederlandse Palmclub, temeer daar de maker van DateBk3/4/5, C.E. Stuart Dewar (Pimlico Software), alle opbrengsten van de DateBk software ter beschikking stelt aan de non-profit organisatie Gorilla Haven, een opvangpark voor gorilla's.
Over de domeinnaamkaping kun je in de forums meer lezen.

Jean-Paul Horn,
Voorzitter Stichting Nederlandse Palmclub

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android