Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Huwelijksplanners

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 28 juli 2003


The Budget Wedding Sourcebook

BrideOnTop

BrideOnTop

BrideOnTop

My Wedding

My Wedding

My Wedding

Our Wedding

Our Wedding

Our Wedding

Wedding Planning Checklist

Wedding Planning Checklist

Wedding Planning Checklist

Wedding Manager+

Wedding Manager+

Wedding Manager+
Als je als pda-geek gaat trouwen, schakel je natuurlijk alle moderne technologie in om de voorbereiding van zo'n evenement feilloos te laten verlopen. Om te beginnen installeer je het e-book The Budget Wedding Sourcebook van Madeline Barillo op je Palm (zie kader). Daarin vind je allerlei tips om te voorkomen dat je je een poot laat uittrekken door op geld beluste aanbieders van huwelijksrotzooi. Als toekomstige bruid of bruidegom zul je namelijk al snel ontdekken dat allerlei spullen - van fotoalbum tot schoenen - plotseling twee keer zo duur zijn als er een wit strikje omheen zit. Jij wilt je als geek best overgeven aan zoiets burgerlijks als een huwelijk, maar je wilt straks ook nog in staat zijn nieuwe gear te kopen.

Voor trouwlustigen zijn er allerlei Palm-programma's waarmee je je huwelijk kunt plannen. In dit review bespreken we er vijf: My Wedding, Our Wedding, BrideOnTop, Wedding Planning Checklist en WeddingManager+. Alle programma's zijn getest op een maagdelijk witte Palm Zire met PalmOS 4.1.

My Wedding v1.1


My Wedding neemt ongeveer 50 kB in beslag en kan gedurende 30 dagen gratis uitgeprobeerd worden. Het programma heeft een nogal drukke gebruikersinterface met bruidsklokken en tierelantijntjes. Niet bepaald mijn smaak, maar het gaat ten slotte om de inhoud. Vanaf het startscherm zijn drie onderdelen bereikbaar: Arrangements, Todo en Categories.
Met Categories kun je door de categorieën bladeren en categorieën aanmaken, wijzigen en verwijderen. De meest voorkomende categorieën zijn alvast ingevuld. De knoppen waarmee je het programma bedient hebben de vorm van een wijnglas, erg origineel.
In het onderdeel Todo maak je een lijst van taken die je moet uitvoeren. Helaas kun je alleen een omschrijving van de taak invullen en met een vinkje aangeven of de taak gereed is. Je kunt geen deadline invullen, een categorie aangeven of een notitie toevoegen. Er wordt ook geen lijst met veelvoorkomende taken meegeleverd.

Bij het onderdeel Arrangements registreer je je uitgaven. Per item vul je de naam van de winkel, contactpersoon, telefoonnummer, datum van het laatste contact, totale kosten, reeds gemaakte aanbetaling en eventueel notities in. Het programma rekent daarna zelf uit hoeveel geld je nog moet betalen. Bij elk item zou je ook moeten kunnen aangeven in welke categorie de uitgave valt (je hebt immers niet voor niks die categorieën zitten invullen!), maar dat is de software-ontwikkelaar blijkbaar vergeten. In het totaaloverzicht van uitgaven verschijnt nu een lege kolom Category, die je op geen enkele manier kunt vullen.
My Wedding is voor $5 verkrijgbaar via Handango en PalmGear.

Verbeterbaar: categorie-indeling werkt niet; geen gedetailleerde info bij taken mogelijk
Pluspunt: feestelijk uiterlijk (voor wie ervan houdt)

Our Wedding v1.1


Our Wedding heeft een vergelijkbare opzet als de twee reeds genoemde programma's, maar is inhoudelijk toch weer heel anders. Op het startscherm vind je drie knoppen naar de onderdelen Guest List, Gifts en Others. Blijkbaar gaat het programma er vanuit dat je alleen hulp nodig hebt bij het registreren van kado's en gasten en dat je de overige taken zelf wel regelt.
Onder Guest List kun je een lijst maken van de gasten die je wilt uitnodigen. Je vult naam, adres en telefoonnummer in, geeft aan uit hoeveel personen de groep bestaat en wat de relatie met het bruidspaar is (familie/vriend/kennis van bruid/bruidegom/ouders/overig). Vervolgens kun je aangeven welk kado zij gaan meenemen en bij welke andere groep ze in de buurt willen zitten. Blijkbaar wordt er al rekening mee gehouden dat bepaalde gezinnen niet zo goed met elkaar overweg kunnen. Je kunt met een vinkje aangeven of de groep meedoet aan de bridal shower (Amerikaans feest, waarbij de toekomstige bruid geschenken worden aangeboden) en of er een bedankkaartje is gestuurd.

Bij het onderdeel Gifts vul je voor elk kado-item een omschrijving, fabrikant, winkel en prijsniveau (duur, gemiddeld of goedkoop) in. Met een vinkje kun je aangeven of je het kado hebt ontvangen.
Ten slotte kun je onder Other nog wat overige adressen kwijt, bijvoorbeeld van catering, fotograaf, muzikant, banketbakker en bloemist. Al met al is Our Wedding vooral een programma voor hebberige bruidsparen, die een duidelijk overzicht willen van de gasten en de kado's die ze meebrengen. Voor het bijhouden van taken en uitgaven zul je een andere oplossing moeten zoeken.
Er is een 30-dagen probeerversie van Our Wedding te downloaden van PalmGear. Daarna kun je het programma kopen voor $5.

Verbeterbaar: beperkt, alleen gasten en kado's
Pluspunt: handig als je veel verschillende kadowensen hebt

BrideOnTop v1.1


BrideOnTop is een programma van Majormine. Helaas is er geen demoversie verkrijgbaar; je zult het programma voor $9,95 moeten kopen voordat je kunt bepalen of het aan je wensen voldoet. In totaal worden 11 bestanden op je Palm geïnstalleerd, met een totale omvang van ongeveer 100 kB.
Het startscherm bevat drie onderdelen: Checklist, Expenses en Registry. De Checklist bevat taken en activiteiten die je tijdens de voorbereiding van je huwelijk moet regelen. Ze zijn ingedeeld per tijdsperiode: 12-18 maanden, 6-12 maanden, 4-6 maanden, 2-3 maanden, 1 week vantevoren en achteraf. Deze database is al grotendeels gevuld, maar je kunt ook zelf taken toevoegen of verwijderen, andere tijdsperiodes toevoegen (bijvoorbeeld 2-3 weken vantevoren) of taken aan een andere tijdsperiode toewijzen. Per taak kun je aanvinken of de taak gereed is, je kunt aangeven wanneer de deadline is en je kunt notities (maximaal 150 karakters) kwijt.

In de checklist kwam ik twee typisch Amerikaanse fenomenen tegen: het organiseren van een rehearsal dinner en het inhuren van een wedding consultant. Alle overige taken in de lijst zijn goed bruikbaar in de Nederlandse situatie.
In Expenses noteer je de kosten van de bruiloft. Deze lijst is eveneens in categorieën ingedeeld en is zeer uitgebreid: van ringkussentje tot mandjes voor de bloemenmeisjes. Je kunt per item het gebudgetteerde, het werkelijke en het nog openstaande bedrag aangeven. Ook hier geldt dat de items en categorieën helemaal kunnen worden aangepast aan je eigen behoeften. Het enige minpunt is dat het programma geen totaalbedrag uitrekent, zodat je niet in één oogopslag kunt zien hoeveel je bruiloft gaat kosten.

Het onderdeel Registry is alleen interessant voor bruidsparen die nog geen huisraad hebben. Je kunt hier aangeven welke spullen je kado wilt krijgen, variërend van beddesprei tot juskom. Per item vul je naam, aantal, winkel en eventueel een toelichting in. Voor Nederlandse stellen, die vaak al samenwonen en al een gezamenlijke huishouding hebben, zal dit onderdeel niet zo belangrijk zijn.
BrideOnTop is voor $9,95 verkrijgbaar via Handango en PalmGear. Volgens de ontwikkelaar is het programma niet geschikt voor de nieuwste PalmOS-versies, maar toch werkte het bij mij prima onder zowel PalmOS 4.1 als 5.0.

Verbeterbaar: totaaloverzicht van kosten ontbreekt
Pluspunt: bruikbare suggesties, flexibel aan te passen aan eigen wensen

Wedding Planning Checklist v2.0


Zoek je een low-budget oplossing om je huwelijk te plannen, dan zou je de Wedding Planning Checklist eens moeten bekijken. Deze database is te koop voor $5 maar als je handig bent maak je aan de hand van de demoversie net zo makkelijk zelf een soortgelijke Nederlandstalige database.
Om de Wedding Planning Checklist te kunnen gebruiken heb je het freewareprogramma Progect nodig. Dit is een outliner waarmee je taken en ideeën kunt ordenen in een hiërarchische boomstructuur. Projecten en andere grote klussen kun je hiermee opdelen in beheersbare stappen, elk met een eigen deadline. Een huwelijk voorbereiden verschilt niet zoveel van een gemiddeld IT-project: er moet afstemming met verschillende partijen plaatsvinden, er moeten mensen worden ingeschakeld, fysieke producten worden ingekocht, er moeten mijlpalen worden gehaald en het project moet op een bepaalde datum klaar zijn.

De Wedding Planner Checklist is opgesteld door een echtpaar, aan de hand van ervaringen met hun eigen bruiloft. De 700 taken zijn in drie groepen gesplitst: bruid, bruidegom en coördinator (of ceremoniemeester). Je hoeft alleen te kijken naar de activiteiten die onder jouw rol vallen. Daardoor is er deels sprake van overlap: zowel van de bruid als van de bruidegom wordt verwacht dat er alvast wat grote kartonnen dozen worden verzameld (handig, als je straks gaat verhuizen!) en dat beiden eraan denken afspraken te maken over het toekomstige huishoudbudget. Omdat de lijst zo uitgebreid is, kom je ook af en toe activiteiten tegen waar je misschien zelf nooit aan gedacht hebt: een bezoekje aan de tandhygiënist om je tanden te laten bleken, bijvoorbeeld. Of een afspraak voor pre-marital counseling, voor stellen die nog wat moeite hebben om zich geestelijk op de huwelijkse staat voor te bereiden.
Bij sommige onderwerpen hebben de makers zich er trouwens wel heel gemakkelijk vanaf gemaakt. Bij kapper, manicure, tandhygiënist en dergelijke zie je namelijk steeds drie dezelfde taken terugkomen: eerst zoek je een geschikte professional (taak 1), daarna noteer je adres en telefoonnummer (taak 2) en vervolgens plan je een afspraak in (taak 3). Zo kom je natuurlijk makkelijk aan 700 taken!

Omdat Wedding Planner Checklist een Progect-database is, worden de eigenschappen die je per taak kunt vastleggen bepaald door Progect. Per taak vul je een beschrijving, type, prioriteit (1 t/m 5), deadline en categorie in. Je kunt ook een notitie toevoegen. De makers van de database hebben bij sommige taken ook een notitie toegevoegd: bij het kiezen van ringen wordt bijvoorbeeld aangegeven dat je artikelnummer en ringmaat moet noteren. Handig, maar een slimme bruid of bruidegom kan dat natuurlijk zelf ook verzinnen.
De demoversie van de Wedding Planner Checklist is te vinden op PalmGear. Ook Progect Manager is daar te vinden.

Verbeterbaar: teveel dubbele of overlappende taken; geen duidelijk inzicht in andere nuttige informatie zoals uitgaven
Pluspunt: zelf makkelijk na te maken

Wedding Manager+


Wedding Manager+ is het meest uitgebreide programma in deze test. Het startscherm van Wedding Manager+ bevat acht knoppen: People, Locations, Guests, Seating, Registry, Budgets, Dates en Sizes.
People biedt de mogelijkheid om namen, telefoonnummers en notities over bruidspaar, familie, getuiten en andere - al dan niet beroepsmatig - betrokkenen vast te leggen. Aan alles is gedacht, van rabbi tot ringdrager. Minpuntje is dat je na het invoeren van gegevens niet kunt terugbladeren naar het voorgaande scherm. Alleen via het menu kun je terug naar een voorgaand scherm of naar het startscherm.
Onder Locations kun je weinig informatie kwijt: slechts drie regels tekst om de lokatie van de ceremonie en de receptie in te vullen. Dit had wat mij betreft wat uitgebreider gemogen, bijvoorbeeld ruimte voor naam en telefoonnummer van een contactpersoon of een routebeschrijving.

In de Guest List vul je de namen van de gasten in: naam, aantal personen, tafelnummer en de relatie tot het bruidspaar. Met een vinkje geef je aan of de groep heeft bevestigd dat ze aanwezig zullen zijn. De gegevens die je hier invult komen (gedeeltelijk) terug in het onderdeel Seating. Daarin zie je een lijst met achternaam, bevestiging (ja/nee) en tafelnummer.
In Important dates vul je de data in van de verloving, verlovingsfeest, vrijgezellenfeest en uiteraard de huwelijksdatum zelf. Ook hier is het jammer dat de gegevens niet aan te passen zijn aan je persoonlijke situatie, want een Bridal Shower en een Stag & Doe (wat dat ook mag zijn) zal door Nederlandse bruidsparen zelden georganiseerd worden.

Registry biedt de mogelijkheid om in grote lijnen aan te geven in welke kadocategorieën je geïnteresseerd bent: tafellinnen, glaswerk, badkamerspullen of bagage, om maar een paar voorbeelden te noemen. Er zijn 19 breed gedefinieerde categorieën die je niet kunt wijzigen, en waarbij je ook niet een nadere specificatie kunt geven van de spullen die je wilt hebben. De echte geek kiest hier natuurlijk voor de categorie Electronics. Als er maar een stekker aan zit...
Onder Budget vind je negen soorten uitgaven: totaalbudget, kosten voor bruid en bruidegom (onder andere kleding en kapper), kaarten, ceremonie, receptie, bloemen, foto/video en muziek/transport. De negende knop is Deposit Calendar. Hier geef je per item aan wanneer je een voorschot of een andere betaling moet voldoen. De items variëren van parkeerkosten tot drankjes en bruidstaart. De lijst is uitgebreid, maar ook hier geldt weer: totaal niet aan te passen aan je persoonlijke situatie.
Ten slotte is er Sizes. Als je kleding voor de bruidskinderen nodig hebt, of een kostuum wilt huren, kun je hierin de verschillende maten (lengte, boordmaat, etcetera) kwijt. Wedding Manager+ is voor $14,95 te koop bij PalmGear. De demoversie werkt gedurende vijf dagen.

Verbeterbaar: niet aan te passen aan eigen wensen
Pluspunt: zeer uitgebreid, aan alles is gedacht

Conclusie


Er zijn zoveel huwelijksplanners dat er voor ieder bruidspaar wel iets geschikts te vinden is. Mijn persoonlijke favoriet is BrideOnTop, omdat dit een rechttoe-rechtaan programma is dat goed bij een no-nonsense bruiloft past. Bovendien kun je elk onderdeel helemaal aanpassen aan je eigen wensen. Taken en uitgaven de enige zaken die voor mij van belang zijn en omdat we niet van plan zijn om allang vergeten oudtantes of geëmigreerde familieleden op te sporen, hebben we voor het opstellen van de gastenlijst voldoende aan ons eigen Palm-adresboek.
Voor andere bruidsparen zal de keuze misschien anders uitvallen. Fanatieke lijstjesmaker zullen eerder aan de slag gaan met Progect of misschien zelfs HandyShopper. De enige afrader is het programma My Wedding, omdat die niet helemaal foutloos werkt.

Discussie/vragen


Discussie en/of vragen dit review via de forums

The Budget Wedding Sourcebook

Als je extreem low-budget wilt trouwen, heb je geen nuttige tips nodig. Dan ga je gewoon op een maandagochtend met z'n tweeën naar het stadhuis en ben je binnen een paar minuten klaar. Maar wil je binnen een bepaald budget zoveel mogelijk voorelkaar krijgen, dan biedt The Budget Wedding Sourcebook uitkomst bij het maken van de juiste keuzes. Het maakt niet uit of je budget €2,000 of €20.000 is. Voor gewone stervelingen is het namelijk niet haalbaar om op elk gebied het beste en het duurste te kiezen. Bepaal daarom samen met je partner wat jij onder een sprookjeshuwelijk verstaat. Voor de ene persoon is het huwelijk niet compleet zonder een uitgebreid diner, terwijl de andere persoon droomt van een prinsessenjurk, een indrukwekkende bruidstaart of ontroerende muziek. Besteed extra geld aan de dingen die je belangrijk vind en kies voor de overige zaken goede, maar veel goedkopere alternatieven. Liever geen hoempa-orkestje? Ook goed, dan hou je geld over om een goede DJ in te huren.
Kortom, The Budget Wedding Sourcebook is niet een boek voor vrekken, maar voor mensen die zich niet door de commerciële mallemolen van de huwelijksbusiness willen laten meeslepen.

The Budget Wedding Sourcebook is verkrijgbaar als PalmReader
e-book via Palm Digital Media ($14,95) of als normaal boek via Amazon ($12,57).

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android