Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Bonsai

Door Diana Schepman Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 28 februari 2002









Outliners

De naam van dit programma legt al veel uit: Bonsai is een outliner-programma -een soort 'takenboom-programma'- om overzichtelijk en hiërarchisch ideeën op een rij te zetten, projecten te plannen, takenlijsten aan te maken enzovoorts. Een outliner-programma heeft een structuur dat enigszins aan een boom doet denken, je begint met een stam, er komen verschillende takken uit de stam, en deze vertakken verder. Bij een outliner programma kun je heel makkelijk een overzicht krijgen en ook details bekijken van al je ideeën, taken en wat je nog meer kwijt zou willen in de outliner. De verschillende vertakkingen kun je open- en dichtklappen om zoveel mogelijk relevante informatie te kunnen zien: vooral dit laatste maakt Outliners erg handig voor Palm-computers die toch niet zulke hele grote schermen hebben. Erg handig is de meegeleverde windows-companion (er is geen Mac-companion) die de bestanden synchroniseert tussen Palm- en desktop-computer.

Installatie

Via de website van Natara kun je een volledig werkende probeerversie downloaden. Na dertig dagen uitproberen moet je jezelf registreren. Het installeren van het .exe-bestand verliep vlekkeloos en de instructies zijn helder en duidelijk. Eerder had ik geprobeerd het zip-bestand te installeren, dit gaf wèl problemen. Na het versturen van een mailtje aan Natara, de leverancier, werd ik snel uit de problemen geholpen.

Bonsai op de Palm-computer

Als je de applicatie voor het eerst opent, zie je het hoofdmenu waaraan je nieuwe outlines kunt toevoegen. Ieder outline wordt als een aparte Palm-database (.pdb) opgeslagen.

Bij bestaande Bonsai-outlines kun je bepalen of er wel of niet gesynchroniseerd wordt en zoja, met welke computer(s). Er is een mogelijkheid de categorieën van de standaard takenlijst te gebruiken. Heb je eenmaal een outline geopend, dan kun je met de buttons onder in het scherm gemakkelijk nieuwe items aanmaken. Via de knop “details” kun je het type van het item selecteren: simple, ToDo of Task. Items van het type Simple kun je niet afvinken of iets dergelijks. Dit kun je wel met ToDo's en Tasks. Bij een 'Task-taak' wordt een taakbalkje getoond, dat laat zien voor hoeveel procent deze taak is afgerond. ToDo-taken (ToDo’s) hebben een vakje ervoor zodat je die als 'gedaan' kunt markeren. Zeer handig is dat ToDo's en Tasks optioneel in de standaard takendatabase kunnen worden opgenomen, zodat ze ook in de standaard takenlijst worden getoond. De link tussen Bonsai en standaard takenlijst blijft gelden. De taak kun je afvinken in de standaard takenlijst of in Bonsai, het resultaat is hetzelfde: in beide programma's is de taak voltooid. Helemaal symmetrisch is het niet: verwijderen van een Bonsai-taak uit de takenlijst, verwijdert alleen de taak in de standaard takenlijst, in Bonsai blijft deze bestaan. Als je in Bonsai een gekoppeld item verwijdert, verdwijnt deze zowel in Bonsai als uit de standaard takenlijst. Een item kan op ieder moment veranderd worden van een ToDo naar een Task of naar een Simple. Aan alle items kunnen optioneel memo's worden gekoppeld.

Handig is de button om per niveau de outline in- of uit te klappen. Het is mogelijk om de outlines te doorzoeken en er zit een uitermate krachtig filter bij met uitgebreide opties.

Bonsai op de PC

De Windows-companion is bijna een exacte weergave van de toepassing op de Palm. Dit maakt het gemakkelijk om de outlines bij te werken. Behalve het linken met ToDo-items zijn alle bewerkingen mogelijk, net als op de palm. Het ziet er mooi uit en is erg gebruikersvriendelijk. Het synchroniseren verloopt probleemloos.

Bonsai importeren en exporteren

Vanaf de Palm kun je outlines exporteren naar memo- of DOC-format en naar DayNotes een ander programma van Natara. De Palm-versie kent beperkte importmogelijkheden vanuit de standaard takenlijst. Via de desktop zijn er meer mogelijkheden met tekstbestanden (.csv en .txt).

Bonsai in vergelijking met Shadow Plan

Een vergelijkbaar product is de outliner Shadow Plan (www.codejedi.com). Het is niet de bedoeling deze uitgebreid te beschrijven, ik zal de grootste verschillen kort aangeven:

In Shadow Plan is het mogelijk ieder item apart een ander fontkleur te geven of het vetgedrukt te laten tonen. Dit maakt Shadow Plan visueel heel aantrekkelijk. Verder kent Shadow Plan meer opties (bijvoorbeeld import uit memo's) en de mogelijkheid om te linken naar een zelf te kiezen agenda-toepassing (bijvoorbeeld Action Names of DateBk4). Daarentegen is de desktop- companion zeer beperkt. Je kunt geen nieuwe outlines aanmaken of nieuwe items. Eigenlijk kun je alleen de teksten wijzigen. De vele mogelijkheden en opties gaan mijns inziens ten koste van de gebruiksvriendelijkheid.

Samenvatting

Bonsai is een zeer intuïief en gebruiksvriendelijk programma, dit geldt zowel voor de Palm- als de desktop-versie. Het is een programma met veel opties en mogelijkheden zonder dat het je gaat duizelen. Jammer is dat er geen mogelijkheid is tot import van memo’s en dat het niet mogelijk is een link aan te maken met de agenda. Verder is het een uitstekend programma die niet voor niets hoog gewaardeerd wordt.

Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Optionele koppeling naar standaard takenlijst
  • Inclusief desktop-versie
  • Synchronisatie met desktop

Verbeterbaar

  • Geen mogelijkheden om items een kleur te geven
  • Geen import van memo-applicatie

Gegevens Bonsai

Andere outliners

Vragen of opmerkingen?


Via deze thread in het forum

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android