Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm Zire m150

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 22 oktober 2002


Aan de bovenzijde vind je verschillende aansluitingen (zie aanduiding op plaatje)

De knoppen van de Zire

De meegeleverde flexibele beschermflap, gemaakt van half-doorzichtige blauwe kunststof. Op de plaats van het scherm is een verdikking aangebracht

De Zire is gemaakt van glanzend witte kunststof

In de verpakking vind je alles wat je nodig hebt, inclusief boekjes, kabels en software

De blister-verpakking van de Zire

Eind 2002 gaat Palm een complete vernieuwing van de productlijn doorvoeren. De Zire wordt het nieuwe instapmodel, terwijl de Tungsten-serie meer is gericht op de zakelijke gebruiker.
Van deze nieuwe modellen kwam de Zire op 7 oktober jl. als eerste op de markt. Daarbij bleek er wat verwarring te zijn omtrent de naamgeving: noemen we het de Palm m150, zoals ook op de achterzijde van het apparaat is aangegeven? Of noemen we het kortweg de Palm Zire, omdat dit voorlopig het enige model is dat in deze serie wordt uitgebracht? Er is op dit punt nog geen duidelijkheid, dus wij houden het voorlopig bij Palm Zire m150.

Doelgroep

Twee jaar geleden probeerde Palm jongeren te verleiden om hun papieren schoolagenda in te ruilen voor een Palm m100. Met de Zire doet Palm opnieuw een poging om first-timers over de streep te trekken, maar nu is de doelgroep iets gevarieerder. De Zire is niet gericht op een bepaald type gebruiker, maar op iedereen die een eind wil maken aan rondslingerende Post It-blaadjes en uitpuilende agenda's. Uit alles blijkt dat de Zire bedoeld is voor mensen die hun Palm voornamelijk als agenda en adresboek willen gebruiken. Naar schatting is dat de overgrote meerderheid van de PDA-bezitters (bezoekers van de Palmclub-site zijn allerminst representatief voor de doorsnee Palm-gebruiker!). Het lijkt dus een verstandige strategie om met de Zire juist de nadruk te leggen op de eenvoudige bediening en de basisfuncties. Dat is immers precies waar het PalmOS-besturingssysteem in uitblinkt.

Prijs

Door het weglaten van een aantal extra's is Palm erin geslaagd om voor het eerst de psychologische prijsdrempel van 100 dollar te doorbreken. De Zire kost 99 dollar, veel minder dan de 149 dollar waarvoor de Palm m100 op de markt werd gebracht. Wij kochten de Zire voor 99 euro bij de Media Markt in Duitsland; in Nederland ligt de prijs rond 120 tot 130 euro.
Uit alles blijkt dat Palm met de Zire is teruggekeerd naar de essentie: Simply Palm. Het blijkt uit de eenvoudige belijning, de witte kleur van de behuizing en het monochrome scherm. We zijn benieuwd welke keuzes er zijn gemaakt om de prijs zo laag mogelijk te houden. Verderop in dit review zullen we hier uitgebreid op in gaan, maar we kunnen alvast een aantal zaken noemen die bij de Zire ontbreken: geen backlight, geen cradle en twee applicatieknoppen in plaats van de gebruikelijke vier knoppen. Daar staat tegenover dat de Zire het eerste instapmodel met oplaadbare accu is en dat het apparaat in lengte en breedte vrijwel net zo klein is als de Palm m500-serie.

Verpakking

De Zire wordt geleverd in een doorzichtige blister-verpakking. Niet alleen de prijs, maar ook de distributiewijze is erop gericht om de drempel tot aanschaf van een Palm zo laag mogelijk te maken. Het is de bedoeling dat de winkelier een display plaatst waar de apparaten ingehangen kunnen worden, zodat de geïnteresseerde koper de Palm Zire makkelijk kan meepakken. Wachten op een verkoper die een exemplaar uit het magazijn moet halen is dan niet meer nodig.
Het idee van een meeneem-verpakking spreekt ons erg aan. Extra handig is het feit, dat de accu van de Zire in de fabriek al is opgeladen, zodat je in de winkel de Zire met de beste schermweergave kunt uitkiezen en na aanschaf meteen met je nieuwe aanwinst aan de slag kunt.

Wat zit erin?

In de blisterverpakking vind je de handheld, een stylus, een cdrom met de benodigde software, Graffiti-stickers in zes verschillende talen, een USB-kabel om de Zire op een desktop pc aan te sluiten, een oplaadsnoer met verwisselbare stekkers, een garantiebewijs, licentiebepalingen voor het gebruik van de software, een lijst met contactadressen, een snelstart-gidsje en een tegoedbon voor een halfjaar-abonnement op Boomerang It, een service voor gevonden voorwerpen. De handleidingen zijn ook op de Palm-website te raadplegen. Om je op weg te helpen zijn er video-instructies beschikbaar.

Behuizing

Het eerste dat opvalt aan de Zire is de minimalistische uitstraling. Niet de speelse vormgeving van de m100, die door sommigen niet altijd even serieus werd genomen, maar eenvoudige strakke lijnen. Met de m100 werd ingespeeld op een trend: verwisselbare frontjes waren op het moment van de introductie erg populair voor mobiele telefoons. Ook bij de Zire wordt ingespeeld op de actualiteit: wit is de nieuwe trendkleur voor electronische apparatuur. Apple heeft de toon gezet met de witte iPod en de eveneens witte iLamp, de troetelnaam voor de nieuwe iMac.
De behuizing is gemaakt van hoogglans kunststof: wit aan de voorzijde en zacht glitterend zilvergrijs aan de achterzijde. Langs de bovenzijde loopt een zwarte rand, waarin de infrarood-poort is verwerkt.
Door de gebruikte materialen is het gewicht zeer laag: met 108 gram is de Zire zelfs de lichtste PalmOS handheld die ooit op de markt is gebracht. Toch maakt de Zire geen goedkope indruk. Wat ons betreft is het een Palm waarmee je gezien mag worden.

Knoppen

Om de eenvoudige uitstraling te benadrukken zijn de knoppen van de Zire samengevoegd in een langwerpig vlak onder het scherm, waardoor het optisch één knop lijkt. De knoppen zijn gemaakt van grijs, enigszins geruwd plastic. Wat opvalt, is dat de knoppen voor To Do en Memo Pad / Note Pad ontbreken. Deze applicaties zijn wel aanwezig, maar kunnen alleen via de launcher worden opgestart. Door het ontbreken van de twee knoppen kunnen sommige spelletjes niet gespeeld worden, maar omdat de beoogde doelgroep toch weinig extra software zal installeren zal dit meestal geen probleem opleveren.
De pictogrammen op de knoppen voor agenda en adresboek hebben een restyling ondergaan. Dat geldt ook voor de agenda- en adresboek-pictogrammen in de launcher. De overige pictogrammen zijn wel hetzelfde gebleven.
De aan/uit-knop bevindt zich linksonder, naast het grijze vlak met knoppen. Linkshandige gebruikers hoeven niet bang te zijn dat ze tijdens het schrijven op deze knop leunen, waardoor de Palm uitschakelt. Bij eerdere modellen, zoals de Palm III-serie en de Pilot, was dat wel het geval.
De Zire heeft een extra klok-functie, die ook al bij de m100-serie voorkwam: druk je op de bovenste scrollknop, dan verschijnen huidige datum en tijdstip korte tijd in beeld.

Scherm

De Zire heeft hetzelfde schermformaat als de m100 (46 x 46 mm), met een resolutie van 160 x 160 pixels en 16 grijstinten. Het contrast en de leesbaarheid van het scherm zijn zeer goed. Eventueel kan het contrast nog iets bijgesteld worden via het pictogram rechtsboven in de graffiti-area.
De digitizer-laag is gemaakt van kunststof in plaats van glas, waardoor het scherm minder snel breekt. In het silkscreen gedeelte bevinden zich vier knoppen, waarbij opvalt dat de knop voor de calculator is vervangen door een pictogram in de vorm van een ster. Deze kun je koppelen aan je favoriete applicatie; standaard is het pictogram verbonden met HotSync. Hier is waarschijnlijk voor gekozen omdat er op de meegeleverde kabel geen knop aanwezig is waarmee je HotSync kunt starten.
Meest opvallende scherm-eigenschap is dat er in de Zire geen backlight aanwezig is, zodat je een lamp nodig hebt om het scherm in het schemerdonker te kunnen lezen.

Bescherming

De meegeleverde beschermflap is niet gemaakt van leer of harde kunststof, maar van blauwe half-doorzichtige kunststof. De flexibiliteit is te vergelijken met rubber, de textuur met die van een winegum-snoepje. De beschermflap wordt aan de achterzijde in een opening geschoven en over de bovenzijde gevouwen. Dankzij de flexibiliteit van het materiaal kun je de flap tijdens het gebruik helemaal naar achteren wegklappen. Een minpunt is wel, dat de flap de neiging heeft om weer terug te flappen.
De flap vormt een eenvoudige barrière tegen stoten en krassen op het scherm, maar het voorkomt niet dat de applicatieknoppen ongewenst worden ingedrukt, bijvoorbeeld als de Palm in je broekzak zit. Persoonlijk zou ik daarom nog een extra case erbij kopen, zodat de Zire beter beschermd is. De Zire past in de meeste fliptop-cases voor de Palm V- en m500-serie, maar daarbij moet je er wel rekening mee houden dat de uitsnijdingen niet altijd op de juiste plaats zitten.

Processor en geheugen

Wat processor en geheugen betreft is de Zire geen hoogvlieger: een 16 MHz Dragonball processor, 2 MB intern geheugen (RAM) en 2 MB ROM. Er is geen flash-ROM aanwezig, waardoor je geen upgrade naar een nieuwe versie van het besturingssysteem kunt maken. Maar gezien de beoogde gebruikersgroep is dat ook helemaal niet nodig: zij hadden bij wijze van spreken ook wel met PalmOS 2.0 uit de voeten gekund. Met PalmOS 4.1 mag je verwachten dat een gebruiker de komende drie jaar vooruit kan.
Van de aanwezige 2 MB RAM is 1,8 MB beschikbaar om zelf software te installeren. Dit kan eventueel via een hardware-matige upgrade worden uitgebreid naar 8 MB.

Connectivity

Met de Zire is Palm afgestapt van de Universal Connector. De Zire heeft een mini-USB-poort aan de bovenzijde. Met de meegeleverde USB-kabel kunnen gegevens worden uitgewisseld met een desktop pc. Omdat de Zire alleen met USB-kabel geleverd wordt, betekent dit dat je moet beschikken over een computer met USB-poort (niet serieel!) en Mac OS 9, Mac OS X of Windows 98 of hoger. Heb je een laptop met IR-poort, dan kun je eventueel ook via infrarood synchroniseren. Met de USB-kabel kan de accu van de Zire worden opgeladen. Dat scheelt weer een extra kabel op je bureau, maar het opladen duurt wel drie keer zo lang als via de meegeleverde voedingsadapter. Bovendien werkt het opladen via de USB-kabel niet bij alle computers, vooral niet bij sommige laptops.
Door het gebruik van een mini-USB-poort is overigens niet te verwachten dat er veel accessoires voor de Zire op de markt komen. Ook ontbreekt een uitbreidingsmogelijkheid voor geheugenkaartjes. Wel is er, dankzij de ingebouwde infrarood-poort, een draadloze internet-verbinding mogelijk als je tenminste beschikt over een mobiele telefoon met ingebouwd modem en IR-poort.

Voeding

De Zire is het eerste instapmodel met een oplaadbare accu. Je kunt de accu opladen via de USB-kabel of met een meegeleverde adapter, die links bovenop de Zire kan worden ingeplugd. Er zijn vier verwisselbare, internationale stekkers meegeleverd zodat je ook op vakantie je Palm kunt opladen. Het ontbreken van een cradle heeft als voordeel dat je in je koffer alleen ruimte hoeft te maken voor een oplaadsnoer.

Software

Alle benodigde software is meegeleverd: de standaardapplicaties agenda, adresboek, takenlijst, memoblok en notitieblok, de standaard calculator, een programma om uitgaven te registreren (Expense) en vier spelletjes (Giraffe, Hardball, Minehunt en Puzzle). Voor gegevensuitwisseling met de desktop computer is zowel Palm Desktop als PocketMirror van Chapura meegeleverd, zodat je ook met Microsoft Outlook kunt synchroniseren. Het e-mailprogramma Mail wordt niet standaard meegeleverd.
Bij de duurdere Palm-modellen wordt ook Documents To Go meegeleverd, maar bij de Zire is deze software achterwege gelaten. Dat is begrijpelijk, want het zou de aankoopprijs van de Zire onnodig hebben verhoogd, terwijl het geheugen van de Zire er niet op is berekend en de doelgroep er waarschijnlijk niet op zit te wachten.

Stylus

Bij de Zire wordt een eenvoudige plastic stylus meegeleverd, die niet uit elkaar geschroefd kan worden. Er is geen resetpin aanwezig, waardoor je altijd een paperclip bij de hand zult moeten hebben. Het resetgaatje van de Zire is trouwens behoorlijk diep en bevindt zich middenachter, vlak onder het aanhechtpunt voor de beschermflap. Er wordt geen extra stylus meegeleverd.

Alternatieven

In deze prijsklasse zijn er eigenlijk weinig alternatieven, of het zouden obscure modellen als de VTECH Helio, de Royal da Vinci of de Olivetti DV2 moeten zijn, die je in winkels als de Kijkshop aantreft. Andere alternatieven zijn de oudere instapmodellen, zoals de Palm m100 en de Handspring Visor Deluxe, die momenteel ook rond de 100 euro kosten, maar al geruime tijd uit productie zijn. Vind je de Zire te kaal en ben je bereid iets meer te besteden, dan kom je pas bij 190 euro het volgende alternatief tegen: de nieuwe Sony SL10. Daarvoor krijg je wel een twee keer zo snelle processor, vier keer zoveel geheugen, meer uitbreidingsmogelijkheden maar geen oplaadbare batterij. Een andere optie is de iets oudere Palm m125 die voor zo'n 200 euro de winkel uitgaat.

Conclusie

Terwijl andere PDA-fabrikanten vooral de nadruk leggen op meer geheugen, meer functies en snellere processoren, lijkt Palm als een van de weinige aanbieders oog te hebben voor de behoeften van beginnende PDA-gebruikers. Wilde je lang geleden al een eind maken aan rondslingerende memoblaadjes en dikke agenda's, maar zag je er tegenop om honderden euro's neer te tellen voor een electronische organizer, dan is de Zire een goede keus. De Zire heeft een aantal beperkingen in vergelijking met de duurdere Palm-modellen, maar daar valt goed mee te leven als je alleen van plan bent om de basisfuncties te gebruiken.
De Zire is klein, licht van gewicht en heeft een aantrekkelijke no-nonsense uitstraling. De beschermflap is functioneel, maar klapt toch iets te gemakkelijk weer dicht. Een ander minpunt is het gebrek aan uitbreidings- en upgrade-mogelijkheden, hoewel dit voor beginnende gebruikers waarschijnlijk geen belemmering zal zijn. Het is een Palm waarmee je zowel zakelijk als privé goed voor de dag kan komen.

Verbeterpunten

  • Geen backlight
  • Geen resetpin in stylus
  • Weinig uitbreidingsmogelijkheden (accessoires en geheugen)
  • Onhandige beschermflap

Pluspunten

  • Betaalbaar
  • Mooi vormgegeven, trendy uiterlijk
  • Licht (lichtste Palm-handheld ooit)
  • Eigenschappen zijn goed afgestemd op de doelgroep

Gegevens Palm Zire m150

  • Producent: Palm, Inc.
  • Afmeting: 111 x 73,6 x 16 mm
  • Gewicht: 108 gram
  • Processor: 16MHz Dragonball
  • Besturingssysteem: PalmOS versie 4.1
  • Geheugen: 2 MB RAM, 2 MB ROM (geen flash)
  • Scherm: 160 x 160 pixels resolutie, 16 grijstinten, geen backlight
  • Voeding: Oplaadbare Li-Ion accu
  • Prijs: €100 tot €130
  • Verkrijgbaar bij: de bekende computerwinkels of online, bijvoorbeeld via Mobileware of PDAshop
  • Actie 1: Mobileware biedt in samenwerking met Palm Repair voor €30 extra een upgrade naar 8MB aan
  • Actie 2: bij PDAshop krijg je er gratis de Palm Campus Pack Software bij, ter waarde van €75

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android