Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: M500 gebruikersbevindingen

Door Robert Jan Broer Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 29 september 2001


de m500

Palm Slimleathercase

Sinds half augustus beschik ik over een Palm m500 en bij deze wil ik mijn bevindingen van het apparaat met jullie delen. De technische specificaties zijn voor mij niet van belang en ook al vermeld bij een eerder review van de m500 en m505.
Voor ik deze Palm kreeg, had ik nooit een Palm gebruikt en zag dan ook op tegen het handschrift en was bang dat ik hem na 14 dagen wel zat zou zijn en mijn Succes-agenda weer uit de la zou pakken.

Ik heb de handleiding maar dicht laten zitten, want ik had al vernomen dat je daar weinig aan zou hebben. De Palm wijst zich inderdaad vanzelf. De 'Date Book' functie is in mijn ogen de belangrijkste en dit wees zich allemaal vanzelf. Het invoeren van adres-gegevens in het 'Address' programma leek me een onbegonnen taak, en ik heb dus alle (belangrijke) telefoonnummers uit mijn Nokia maar overgebeamt naar de Palm. Het installeren van de software (twee CD's, waarvan één met Desktop Software en wat bonus software en één cd met de Mobile Internet Kit software) verliep vlekkeloos en kon binnen vijf minuten aan de slag met het hotsyncen.
Vervolgens is het een soort van 'obsessie' geworden om software voor de Palm te verzamelen. De grootste nonsense zoals SilverScreen en verschillende Tetris versies hebben de revu gepasseerd. Ik heb in inmiddels alles er ook alweer afgegooid omdat het zoeken leuker en interessanter bleek dan het gebruik ervan.

Mobiel internet


Het installeren en het gebruik van de standaard meegeleverde Mobile Internet Kit is ook een eitje. Sommige mensen schijnen problemen te hebben met de drivers voor hun GSM, maar met mijn 'oude' Nokia 7110 (met ingebouwd modem) had ik nergens last van. In Multimail had ik mijn Xs4All POP3 mail account ingesteld en bij 'Prefs' mijn Xs4All inbelgegevens ingevoerd. Ik heb nog nooit problemen gehad met het maken van een verbinding en het ophalen/verzenden van mail. Perfect!

Om op de hoogte te blijven van het nieuws heb ik AvantGo geinstalleerd. Eerst een gebruikersprofiel aanmaken op hun website en dan kanalen selecteren. CNN en NRC (via palmclub.nl/channels aangevinkt) houden me nu dagelijks op de hoogte van het laatste nieuws als ik in de bus of trein zit.

Bescherming voor mijn nieuwe aanwinst


Ondanks dat de Palm m500 behuizing er erg degelijk uitziet, had ik al snel besloten dat er een fatsoenlijke hoesje voor moest komen om te zorgen dat er geen stof of onnodige krassen in en op de Palm zouden komen. Eerst een Slim Leather case gekocht voor ongeveer Hfl 90,-, maar aangezien stof nog altijd een kans krijgt om zich in de Palm te nestelen (via de randjes langs het scherm) heb ik vorige week een Scribble case besteld na het lezen van het review op deze site. Gisteren is de Scribble case binnengekomen. Deze case beschermd de Palm een stuk beter tegen stof en beschadigingen dan de Slim Leather case. De Slim Leather case is in mijn optiek trouwens wel veel gaver (qua uiterlijk) dan de Scribble case. Helaas is er nog geen hardcase van Palm beschikbaar voor de m50x modellen.

Een betere pen


Het pennetje dat bij de Palm m500 zit geleverd is beter uitgevoerd dan die van de m100 serie, maar het blijft toch erg behelpen met zo'n pennetje. Niet dat ik zulke dikke vingers heb (integendeel), maar het pennetje is domweg te kort om lekker mee te kunnen schrijven. Nadat ik op Styluscentral.com had rondgekeken naar alternatieven, heb ik eens geinformeerd bij de lokale pennenwinkel ipv meteen 'online' te bestellen. In dit geval wierp het vruchten af, want de Lamy 647 (zilver, de 648 is mat zwart) waar mijn oog op was gevallen was bij P.W. Akkerman (dé pennenwinkel) in Den Haag Hfl 59,95 ipv USD 39.95 bij www.styluscentral.com (excl. verzendkosten natuurlijk).

Deze pen schrijft een stuk beter op het scherm van de Palm dan de korte standaard pennetjes. Helaas is de pen voor gewoon papier gebruik niet zo heel prettig met als gevolg dat ik nog met 2 pennen in mijn borstzakje rond moet lopen. Dat heb ik er echter wel voor over.

De hardware


Mijn bevindingen van het apparaatje zelf (de zgn. hardware) zijn zeer optimistisch te noemen. Het apparaat is degelijk uitgevoerd ('made in de USA' spreekt mij meer aan dan 'made in Hungary') en de afmetingen zijn ook perfect om het ding in je borstzakje of binnenzak van de jas te vervoeren. Het scherm is van glas en zo voelt het ook. Geen rare plekken op het scherm als je er op drukt en een zeer helder beeld. De backlight functie (wat je maar backlight noemt) is niet echt overweldigend. Het is alleen nuttig als het pikdonker is, maar wie gaat er nu in het donker Palmen? De accu gaat lang genoeg mee om je er geen zorgen over te hoeven maken als je een paar weekjes op vakantie gaat. Ook niet als je eens per dag je e-mail wilt lezen/verzenden. Voor de echte diehards die maanden van huis zijn is er een reislader te koop (voor een exorbitante Palm-prijs).

Het enige nadeel aan het apparaatje dat ik heb kunnen vinden was niet echt het apparaatje zelf, maar de cradle. De cradle is lekker zwaar uitgevoerd en staat dus stevig op je bureau. De connector is echter het tegenovergestelde. Als je de Palm eruit haalt dan geeft dat een zeer onheilspellend geluid. Een ferme 'krak' is niet het geluid waar je op zit te wachten als je je dure Palm wilt pakken. Ik heb dan ook nog steeds de gewoonte om even te controleren of de connector nog wel helemaal compleet is na het verwijderen van de Palm (meer hierover in de forums).

Synchroniseren met de laptop via infrarood


Als laatste nog even mijn meest recente bevinding m.b.t. het hotsyncen m.b.v. een infrarood verbinding met m'n notebook. Ik heb de HotSync software geinstalleerd op de notebook (Toshiba Tecra 8100) en aangegeven (in de Hotsync software) dat het syncen via een Infrarood verbinding dient te geschieden. Op de Palm moet je bij de HotSync software aangeven dat het om een IR to PC/Handheld verbinding gaat. Mocht een en ander niet werken, dan kun je eens proberen om een Virtuele Seriële poort driver te vinden voor je IR poort (www.ircomm2k.de). HotSync zet je dan op de gesimuleerde Seriële Poort (dus niet op Infrarood) en de Palm laat je staan op 'IR to PC/Handheld'.

De enige reden voor mij om te synchroniseren met mijn notebook (via IR) of mijn gewone PC (cradle) is om ervoor te zorgen dat ik een backup van mijn agenda achter de hand heb, en om mijn AvantGo sites te updaten. Natuurlijk heb je ook een dergelijke verbinding nodig om nieuwe software op je Palm te zetten. Op de CD met Bonus software staat ook DocumentsToGo, waarmee je Microsoft Word, Excel en Powerpoint bestanden op je Palm kan bekijken en/of bewerken. Dit gebruik ik echter niet. Ik zie het nut er niet van in om op een Palm documenten te gaan doornemen en/of aan te passen. De cradle wordt dus hooguit een maal per dag gebruikt.

Tot slot


Mijn leren Succes-agenda (ook niet goedkoop) ligt eenzaam weg te kwijnen in mijn la. Over een tijdje misschien een leuk weggevertje als ik mijn Palm dan nog consequent gebruik. Het ziet er naar uit dat dat inderdaad het geval is. Mijn Psion 3A gebruikte ik een paar jaar geleden maar zelden door het onhandige formaat en het gebrek aan 'wireless'-mogelijkheden.

Eigenlijk kan ik maar één nadeel noemen van de Palm m500 (en dat zal ook wel gelden voor de m505), en dat is de krakende cradle. Voor de rest niets dan lof.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android