Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Sony CLIÉ TG50

Door Gert Jan Hartog Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 07 september 2003


De inhoud van het pakket

Opnameknop, JogDial en aan/uit knop

De bovenkant met MemoryStick slot en hoofdtelefoon uitgang

De achterzijde, met ingebouwde speaker

Een close-up van het verlichte toetsenbord

De TG50

Stel, je bent op zoek naar een PDA en deze mag niet al teveel geld kosten. Maar het model moet wel voorzien zijn van OS5, een Hi-Res kleurenscherm, een toetsenbordje en het liefst ook nog compact van formaat zijn. Zijn dit je eisen, dan kom je al snel uit bij een recent model van Sony, de TG50. Deze heeft namelijk al deze eisen verenigd in één apparaat.

Mogelijkheden

Bluetooth, een voicerecorder, een toetsenbord en een beeldscherm zonder Graffiti-schrijfgedeelte. Dat zijn toch wel de belangrijkste eigenschappen van deze CLIÉ. Bluetooth is in de TG50 zeer duidelijk aanwezig. Zodra dit wordt ingeschakeld flitst er aan de bovenkant om de zoveel tijd een blauw lichtje. In het begin een apart gezicht, maar na verloop van tijd redelijk irritant, aangezien de blauwe kleur ongewild iedere keer je aandacht trekt. De ontvangst is echter goed te noemen, ook door twee betonnen muren. Op een afstand van zeven meter valt er via de NetFront browser nog prima gebruik te maken van het internet.
Een andere optie die tegenwoordig zeer vaak wordt toegepast in handhelds, is de ingebouwde voicerecorder. Vooral mensen die veel onderweg zijn en even snel een notitie willen maken, weten een dergelijke functie al te waarderen. De werking is dan ook zeer eenvoudig; met de opname knop aan de zijkant wordt met één druk op de knop zowel de CLIÉ aangezet als de Voicerecorder applicatie opgestart. Nogmaals drukken start het opnemen, en om het opnemen af te sluiten is een derde druk op de knop voldoende.
Daarnaast is - hoe kan het ook anders - deze Personal Entertainment Organizer ook voorzien van een ingebouwde MP3-speler. Niet zo luxueus uitgevoerd als de NX70V, een afstandsbediening en hoofdtelefoon ontbreken, maar de software is ongemoeid gelaten. De muziek kan vervolgens via de interne speaker worden afgespeeld, wat een niet onaardig geluid oplevert. Het haalt het natuurlijk niet bij een hoofdtelefoon, die eventueel in de mini-jack uitsparing kan worden aangesloten.

Een laatste aandachtspunt is natuurlijk de accu. En om heel eerlijk te zijn, de levensduur voordat een plaatsing in de cradle gewenst werd viel mij alleszins mee! Natuurlijk, veel typen en continu gebruik maken van Bluetooth verkorten de tijd aanzienlijk, maar bij normaal dagelijks gebruik hoeft de TG50 zeker niet dagelijks te worden bijgeladen. Laat je echter een test als BatteryBench op de TG50 los; met Bluetooth uit, en schermhelderheid op iets meer dan de helft, dan krijg je na 3 uur en 45 minuten de eerste waarschuwing. Een ruime 20 minuten daarna is het dan helemaal afgelopen. Volgens de specificaties van Sony moet een volle accu ruim twee weken meegaan. Dit is dan wel zonder gebruik van Bluetooth en backlight, en maximaal een half uur per dag aan.

Tekstinvoer


Sony is met de TG50 een compleet andere weg ingeslagen. In plaats van een schrijfgedeelte is er nu een toetsenbord geïntegreerd. Modellen zoals de NR-, NX- en NZ-serie hebben ook een toetsenbord, maar die zijn door hun tabletvorm meer gericht op schrijven op het scherm. Bij de TG50 ligt de focus voornamelijk op invoer via het toetsenbord. Toch blijft het wel mogelijk om op het scherm te schrijven, al is het wat omslachtig. Rechtstreeks schrijven gaat namelijk niet; je zult eerst via een druk op de knop de invoerapplicatie moeten oproepen. Het schrijfgedeelte van deze invoerapplicatie neemt dan ongeveer de helft van het beeldscherm in beslag. De stylus is voor het aanklikken van de dagen, contacten of andere programma's.

Het bedienen van een pda met een stylus, of het bedienen van een pda via een toetsenbord vereist een andere manier van werken. Gebruikers die gewend zijn om al jaren met Graffiti te werken zullen dan ook behoorlijk moeten overschakelen. Om de bediening van de TG50 via het toetsenbord zo gemakkelijk mogelijk te maken heeft Sony naast de bekende Datebook, Memo, Address en ToDo knoppen nog twee extra knoppen toegevoegd. De eerste, links van deze rij geplaatst, heeft dezelfde functie als het 'huisje' van de andere Palm handhelds. Wordt deze echter lang ingedrukt, dan verschijnen de instelopties op het scherm. Ook de tweede knop herbergt twee functies: kort indrukken is de mogelijkheid om Graffiti te kunnen schrijven, lang indrukken levert het zoekvenster op.
Deze twee extra knoppen zorgen er nu wel voor dat de scrollknop kleiner is geworden, en dus lastiger te bedienen. De werking valt nu helaas weer te vergelijken met die van de scrollknop op de T625; stug en lastig te bedienen. In de praktijk zal deze knop dan ook niet vaak gebruikt worden: een optie is sneller met de JogDial of stylus gekozen.

Heb je het over tekst invoeren, dan heb je het ook over langere memo's of complete adressen. Meestal bevatten dit soort teksten niet alleen letters, maar ook cijfers en aparte tekens zoals bijvoorbeeld een '&'. Om deze ook te kunnen gebruiken is het QWERTY-toetsenbord voorzien van twee gekleurde knoppen: een rode en een blauwe. Deze corresponderen met de cijfers en aparte tekens onder de lettertoetsen, zoals ook op de foto te zien is. Het verlichte (!!!) toetsenbord voldoet verder prima als deze bediend wordt met de duimen, al hadden de toetsen wel minder glad mogen zijn en iets groter. Het komt nu regelmatig voor dat er een verkeerde toets ingedrukt wordt, omdat je vinger per ongeluk van het gewenste knopje afglijdt.

De ingebouwde bescherming


Wat ook opvalt aan deze CLIÉ is de aan de pda vastzittende klep. Een beschermingsklep wordt meestal standaard met een handheld meegeleverd, maar is dan gemakkelijk te verwijderen. Zo niet bij de TG50, hier maakt deze een wezenlijk onderdeel uit van de totale behuizing. Eventueel kan je hem wel losmaken, maar de scharnieren blijven zitten. Geen fraai gezicht dus. Of dit nu handig is laat ik in het midden, de één vindt een dergelijke bescherming wel praktisch, de ander koopt liever zijn eigen smaak bescherming, of juist helemaal niet. De klep opent overigens maximaal onder een hoek van 135 graden, dus valt niet helemaal achterop weg te vouwen.

Software

Sony levert ook hier weer een zeer compleet model gebaseerd op PalmOS5 af, met de inmiddels bekende CLIÉ launcher. Als extra's worden daar onder andere nog PicselViewer, Netfront webbrowser en Macromedia Flashplayer bijgeleverd. Tevens staat ook op de CD-rom een programma waarmee via de ingebouwde Bluetooth een Sony videocamera bediend kan worden, bijvoorbeeld de DCR-TRV950E. Wegens het ontbreken van een dergelijke camera heb ik die functionaliteit niet kunnen testen, al ziet het programma er erg goed uit. Je kunt er alle veelgebruikte functies van een videocamera mee bedienen.
Voor op de bureaucomputer wordt er Intellisync software meegeleverd. Met Intellisync kunnen afspraken, contactpersonen, taken en memo's met Outlook of andere PIM's worden gesynchroniseerd. Verder bevindt zich op de CD ook de fotobewerkingssuite PictureGear Studio.

Conclusie

Wie op zoek is naar een nieuwe handheld en een toetsenbord onontbeerlijk vindt, zal met deze TG50 zeer tevreden zijn. Voor meer ervaren gebruikers is het een apparaat wat zeker enige gewenning vereist, vooral door het ontbrekende Graffiti-schrijfgedeelte. Daarnaast is het scherm van de bekende Sony-kwaliteit, die ook nog eens netjes wordt beschermd dankzij de ingebouwde klep.Wie dus veel tikwerk verricht op zijn PDA, en ook nog de mogelijkheden van Bluetooth waardeert, doet voor rond de € 450,- absoluut geen miskoop.

Verbeterbaar

  • lastig verwijderbare klep
  • stugge scroll knop
  • toetsenbord typt niet soepel
  • van de 16 MB geheugen slechts 11 MB beschikbaar

Pluspunten

  • ingebouwde voicerecorder
  • ingebouwde Bluetooth
  • licht van gewicht
  • metalen, krasvaste behuizing

Gegevens Sony CLIÉ PEG-TG50


  • Naam product: Sony CLIÉ PEG-TG50
  • Producent: Sony
  • Gewicht: 184 gram, inclusief stylus
  • Processor: Intel PXA 200 MHz
  • Voorzien van PalmOS 5.0 en 320x320 Hi-Res beeldscherm
  • Afmetingen: 72 x 126 x 16 mm (b x h x d)
  • Scherm: 320 x 320 hoge resolutie, 16 bits kleur
  • Geheugen: 16 MB Flash, 16 MB RAM (waarvan 11 MB beschikbaar). Uitbreidbaar met Memory Stick (Pro*) kaarten
  • Wordt standaard geleverd met: Cradle, CD-ROM met software, stylus en voeding
  • Prijs: circa € 450,-

* Hiervoor dient er eerst van de Sony CLIÉ website een update te worden geinstalleerd

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android