Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Sony CLIE PEG T625C

Door Carel Elferink Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 01 april 2002


De Sony 625 met beschermflap.

De cradle

Een vergelijking tussen de Palm m505 en de Sony T625C. De Sony is iets langer en ook iets dikker

De achterzijde. Bovenop zie je het bevestigingspunt van de bescherm- flap, rechts de Jog-Dial knop

Aan de bovenkant van de Sony 625 zijn de IR-poort en het Memory Stick slot zichtbaar. Rechts bevindt zich de stylus. Op de achtergrond zie je nogmaals de cradle

Ook bij de Sony 625 wordt veel software meegeleverd. Foto, video, wereldklok, afstandsbediening, aan alles is gedacht. Zie voor een toelichting het review van Gert-Jan over software bij de Sony 770

De Jog-Dial knop aan de linker zijkant. Daarnaast zie je de nogal klein uitgevallen Back-knop

De Sony in z'n cradle

De knoppen van de Sony: lang en smal, net als eerdere modellen

De snelheid waarmee Sony nieuwe modellen uitbrengt is haast duizelingwekkend. Gelukkig kunnen we in ons land de ontwikkelingen nog een beetje bijhouden, omdat niet alle modellen voor de Europese markt zijn bedoeld. Het nieuwste model is de Sony Clié PEG-T625. Carel Elferink kocht 'm en schreef er een review over.

Tweede generatie

De Sony PEG-T625 wordt, na de baanbrekende en wonderschone PEG-N770, gezien als de "tweede" generatie Sony PDA’s. Door menig PDA-freak, waaronder ondergetekende, werd reikhalzend uitgekeken naar de Nederlandse introductie.
Wanneer je de T625 uit de doos haalt zijn de eerste in het oog springende verschillen het formaat en de gebruikte materialen. Bij de ontwikkeling van deze Sony heeft de Palm M serie zeer nadrukkelijk model gestaan. Formaat ("dikte") en gewicht komen opmerkelijk met elkaar overeen, zij het dat de Palm wat breder en de Sony wat langer is.
De behuizing is geheel uitgevoerd in aluminium, dit in tegenstelling tot de plastic achterzijde van de N770. In mijn ogen geeft dit de machine een behoorlijk chique en hoogwaardige uitstraling. De afwerking is niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk “glad”. Je hebt onwillekeurig de neiging het toestel wat steviger vast te houden, bang om ‘m te laten vallen.

Klepje en roerstaafje

Kan het klepje van de N770 hooguit gekwalificeerd worden als "prutserig" en "een 770 onwaardig", bij de T625 is daar duidelijk wat langer over nagedacht. Het geheel wordt middels twee schuifjes in twee uitsparingen op de achterzijde van de machine verankerd en wekt derhalve niet de indruk om bij het eerste gebruik de vloer op te willen zoeken.
Het bijgevoegde roerstaafje, sorry... pennetje, doet echter behoorlijk afbreuk aan de hoogwaardige uitstraling. Het is dunner, korter én lichter dan het standaard exemplaar van de 770.

Geheugen

Maar er zijn nog heel wat meer verschillen met de 770, ook al zou je dat op het eerste gezicht niet vermoeden. Zo is het interne geheugen opgekrikt naar 16MB. Dit is bijzonder prettig wanneer je bijvoorbeeld applicaties hebt die slechts onder protest vanaf de Memory Stick gestart kunnen worden. TomeRaider is hiervan een goed voorbeeld. Op deze T625 kun je (woorden)boeken probleemloos kwijt én nog heel veel ruimte overhouden.
Er staat weliswaar overal geschreven dat deze machine 16 Mb intern geheugen heeft, na het opstarten heeft het OS er al 1 Mb afgesnoept en blijven er voor eigen gebruik dus nog 15 Mb over.

Scherm

Het HiRes scherm is ook van een ander type maar niet direct beter of slechter dan dat van de 770-serie. Het scherm is nu backlit in plaats van frontlit. Opvallend is dan ook de ontbrekende lichtbron aan de onderzijde van het scherm en verdwenen zijn ook die schaduwstrepen wanneer de handheld in een bepaalde positie gehouden wordt. Door het nieuwe scherm oogt het wit nog witter en het zwart duidelijk zwarter, met als gevolg dat het contrast merkbaar toegenomen is.
Echter, er kleven ook wat bezwaren aan. Diegene die een HiRes PDA zoekt om zo natuurgetrouw mogelijk digitale foto’s weer te geven moet toch even verder kijken. De kleuren zijn fletser (een mooie Engelse term hiervoor is washed out) minder natuurlijk en kleurnuances lijken soms te ontbreken. De kleur rood heeft een meer “bruinige tint” gekregen. In de andere applicaties speelt dit euvel echter geen rol van betekenis.

Geluid

De 625 heeft ook een betere speaker dan de 770 en kan .WAV en .MID-bestanden weergeven.
De benodigde hulpmiddelen om deze bestanden te converteren zijn op de bijgeleverde CD terug te vinden. Je kunt dus je eigen geluidsbestanden toevoegen, die als alarmsignaal dienst kunnen doen.
De ingebouwde speaker klinkt beduidend luider en "voller" dan de speaker van welke andere PalmOS PDA dan ook. Met een bijpassend alarm zou hij zowaar dienst kunnen doen als (reis)wekker. Een alarm kan verder nog ondersteund worden door een knipperende LED danwel een vibrerend alarm. Stel je van deze laatste voorziening niet al te veel voor: mocht je de PDA in je jas of tas vervoeren dan zal het vibrerende alarm zeer waarschijnlijk ongemerkt aan je voorbij gaan.
Ondanks de goede speaker is er niet voorzien in een voice memo-functie en zonder extra aan te schaffen hardware kan deze Sony ook geen MP3 afspelen.

Knoppen

Een ander punt dat een nadere toelichting behoeft is de knoppenset voor de standaardapplicaties. Zijn de applicatieknoppen nog redelijk goed te bedienen, de scroll-knop is dat naar alle waarschijnlijkheid niet. Het is echt een knop waar je óf een grote hekel aan krijgt door zijn slechte bedienbaarheid, óf erg leuk gaat vinden omdat, wanneer je ‘m goed onder de duim krijgt, je met een minimale beweging kunt scrollen. Duidelijk is wel dat de vormgeving belangrijker was dan de functionaliteit. De 770 scoort op dit punt aanmerkelijk beter.
Gelukkig hebben ze ook in deze PDA weer een jogwieltje met backbutton geschroefd zodat deze tekortkoming nog gecompenseerd kan worden.

Opladen

De 770 scoort ook beter als het gaat om de accu-capaciteit. Zo voor de vuist weg gaat een 770-accu bijna 50% langer mee dan een 625-accu, die na ongeveer 5 uur weer aan de oplader moet. Omdat ook ook bij deze machine de achtergrondverlichting traploos regelbaar is kun je echter invloed uitoefenen op de levensduur van de batterij. In tegenstelling tot de 770 moet de 625 in de cradle opgeladen worden. Je kunt de laadkabel niet loskoppelen en separaat gebruiken.
Erg handig daarentegen is het feit dat het lampje op de 625 uitschakelt wanneer de accu volledig opgeladen is.

Gadgets en andere extraatjes

De 625 kan dienst doen als afstandbediening voor bijvoorbeeld de TV. Sony heeft de IR-poort stevig opgevoerd en leuk uitziende software toegevoegd, zodat je met deze PDA vanuit de luie stoel je TV, Video, DVD of Versterker kunt bedienen. Het bereik is ongeveer 4 tot 5 meter.
Let wel, het is geen zelflerende afstandbediening. De meeste in Nederland verkrijgbare TV’s en Video’s kunnen ermee bediend worden, maar kijk dit wel eerst even na indien dit item voor jou een doorslaggevend koopargument is.
Zogauw er weer normale bestanden via IR gebeamd moeten worden, wordt teruggeschakeld op de normale IR- capaciteit met een bereik van ongeveer een halve tot een hele meter.

Andere extraatjes zijn er nog in de vorm van extra software. Zo is er CliéPaint om een eenvoudige schets te maken en een WorldClock, als aardigheidje. Belangrijker is echter de toevoeging van Documents to Go 4.0 Standard Edition. In navolging van Palm heeft Sony dit softwarepakket toegevoegd. De rest van de software is nagenoeg identiek aan de bij de 770 geleverde software.
Een Memory Stick wordt ook bij deze machine niet standaard bijgeleverd.

Conclusie

De 625 heeft ten opzichte van de 770 zeer zeker een aantal verbeteringen. De meest in het oog springende zijn de gebruikte materialen voor de behuizing, het toegenomen interne geheugen en de sterke infraroodpoort. Ook de luidere speaker zal door menigeen gewaardeerd worden. Nagenoeg al het goede van de 770 is gelukkig gebleven zoals bijvoorbeeld het prima scherm, de 33 MHz Dragonball processor en Palm OS 4.1, met daarbij een desktop-applicatie die probleemloos onder XP werkt.
Ik zie dan ook geen enkele reden om je 770 in ruilen voor een 625. De 625 voegt weinig vernieuwends toe aan de all-round kwaliteiten van de 770. Het is gewoon een goede, mooi afgewerkte en handige PDA die met zijn gemiddelde prijs van ongeveer 525 EURO geen kassakraker te noemen is. Wil je de MP3-uitbreiding dan zul je nogmaals ruim €150 (een schatting, omdat de Nederlandse prijs nog niet bekend is) moeten neertellen voor het audiosetje.

Gegevens over de Sony PEG-T625

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android