Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: palmOne Zire 72

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 02 juni 2004


De Zire 72: nog blauwer dan zijn voorganger.

Mini usb-aansluiting in plaats van Universal Connector. Opladen kan via usb of met de meegeleverde stroomadapterkabel. Jammer dat de verf hier al begint los te laten.

Leuke extra: achtergrondplaatjes in het Today-scherm van de agenda en aan de launcher toevoegen.

Aan de achterkant: achter het geperforeerde metaal zit de speaker verborgen. De cameralens is niet afsluitbaar, zoals bij de nieuwste Sony's.

Bovenop een oortelefoonaansluiting, SDIO-slot en stylusopening.

Hoera, resetten zonder paperclip!

De nieuwe Media-applicatie verschilt niet zoveel van de foto-applicaties van de Zire 31 en 71, behalve dat je er ook filmpjes in kunt kijken.

Instellingen voor de camera.

Bluetooth-instellen gaat heel gemakkelijk.

Een wizard helpt je bij het maken van een Bluetooth-verbinding. Helaas zijn niet alle telefoons opgenomen: bij Sony-Ericsson vind je bijvoorbeeld alleen de T68 en T68i en niet de nieuwere modellen.

Toen de Zire 71 werd gelanceerd wist ik het al: dit wordt mijn nieuwe pda. Universal connector, ingebouwde camera, mp3's afspelen, een superscherp transflective scherm om lekker e-books te kunnen lezen (de Zire 71 was de eerste pda waarin deze techniek was toegepast) en een joystick om spelletjes te kunnen spelen. Deze pda had alles te bieden wat ik zocht. De plastic behuizing was voor mij geen probleem, omdat het minder snel krast en naar mijn smaak prettiger aanvoelt dan de zakelijke modellen van metaal. Mijn Zire 71 ziet er na een jaar intensief gebruik nog steeds bijna als nieuw uit. Ik was dan ook benieuwd wat de Zire 72 te bieden zou hebben.

Zire72s

Inmiddels is er een opvolger uitgekomen: de Zire 72s. Deze is vrijwel identiek aan de Zire72. Wel heeft de 72s een zilverkleurige verflaag die niet loslaat, en is het probleem met de Bluetooth Wizard grotendeels opgelost door nieuwe drivers van palmOne.

Nieuw!

De belangrijkste vernieuwingen van de Zire 72 in vergelijking met de Zire 71 op een rijtje:

  • De ingebouwde camera kan nu ook foto's maken in een resolutie van 1.2 megapixel en videofilmpjes opnemen;
  • De joystick is vervangen door een platte navigatieknop;
  • De Universal Connector is vervangen door een mini-usb-aansluiting;
  • De behuizing is van een metaalachtig plastic, met een matte finish in een opvallend blauwe kleur;
  • De Zire 72 is platter geworden, maar steekt ter hoogte van de camera iets meer uit;
  • De Zire 72 is lichter (136 gram ten opzichte van 151 gram);
  • Er is een voicememo-functie toegevoegd;
  • De behuizing is niet meer uitschuifbaar;
  • De hoeveelheid geheugen is verdubbeld;
  • Bluetooth is toegevoegd.

Ondanks al deze verbeteringen kost de Zire 72 minder dan de Zire 71 toen deze voor het eerst op de markt kwam (€299 vs. €319).

Uitvoering

Bij de Zire 72 is palmOne iets afgestapt van de standaard Zire-vormgeving, die bij de Zire 71 nog wel duidelijk zichtbaar was. De pda meet nu 116 x 75 x 17 mm. De voorkant is door de blauwe finish en de zilverkleurige accenten opvallend mooi. Dit lijkt mij een handheld waarmee de meeste mensen wel gezien willen worden. De achterzijde is van metaal, met duidelijk zichtbaar een geperforeerd 'rooster' waar de speaker achter zit. In dit rooster is ook de 1,2 megapixel camera verwerkt. Jammer genoeg kun je de lens niet afsluiten met een klepje, zoals bij de nieuwste Sony-modellen.

Knoppen

Aan de voorkant van de Zire 72 zitten rond de vernieuwde navigatiepad vier applicatieknoppen: voor respectievelijk agenda, adresboek, camera en RealOne mp3-speler. De toewijzing van die knoppen kun je naar wens aanpassen. Omdat de Zire 72 nu ook spraakmemo's kan opnemen, is hiervoor een extra knop toegevoegd op de plaats waar je dat zou verwachten: linksboven. Ook andere zaken, zoals infrarood, koptelefoon, aan/uitknop, SDIO-slot en stylus zijn op de vertrouwde plaatsen te vinden. Aan de onderzijde heeft de Zire 72 een mini-usb-aansluiting en een aansluiting voor de eveneens meegeleverde stroomadapter.

Mini-usb

Aan de ene kant is het jammer dat palmOne van de Universal Connector is afgestapt, tenminste wat de duurdere Zire-modellen betreft. De goedkoopste Zires waren vanaf het begin al voorzien van mini-usb. Sommige accessoires, zoals toetsenborden en autolaadkabels, zijn daardoor niet meer bruikbaar voor de Zire 72. Van de andere kant is mini-usb toch ook wel makkelijk: het wordt in steeds meer apparaten toegepast, waardoor je met één kabeltje op je bureau je pda kunt synchroniseren, opladen en bijvoorbeeld foto's van je digitale camera of camcorder kunt halen.

Intern

De Zire 72 is voorzien van Intel's nieuwste PXA270 ARM-processor (codenaam "Bulverde"), met een kloksnelheid van 312MHz. Het opvallende van deze Bulverde-processor, is dat hij beter presteert dan de huidige 400MHz-processoren en ook zuiniger met energie omgaat. Dit komt omdat de kloksnelheid van de processor zich aanpast: in situaties die weinig beslag leggen op de processor, kan de kloksnelheid omlaag en verbruikt de pda minder energie. Dit is vergelijkbaar met de Sony Handheld Engine, die ook de processorsnelheid aanpast aan het gebruik. Later dit jaar zullen er trouwens nog snellere uitvoeringen van de Bulverde-processor uitkomen.
De Zire 72 presteert naar verwachting: hij reageert supersnel bij normaal gebruik, maar kan ook 'zware' grafische toepassingen zoals het afspelen van videofilmpjes en veeleisende spelletjes, makkelijk aan.

Nog meer intern

De Zire 72 heeft 32MB geheugen, waarvan er 24 beschikbaar zijn voor de gebruiker. Als je benieuwd bent waarom dit is, vind je op deze pagina meer uitleg. Net als de nieuwe Zire 31 is de Zire 72 voorzien van PalmOS 5.2.8, wat betekent dat ook hier foto's aan contactpersonen kunnen worden toegewezen en achtergrondplaatjes op het launcher- en Today-scherm van de agenda mogelijk zijn. Die foto's kun je maken met de ingebouwde camera, maar je kan ook een foto van een andere camera gebruiken. In de agenda kun je afspraken bovendien voorzien van een kleurcode om de overzichtelijkheid te vergroten.

Extra's

Je krijgt bij de Zire 72 geen cradle, maar een mini-usb-kabel en een stroomadapter. De stylus is een tegenvaller: het is een massief plastic stokje waaraan niets bijzonders valt te ontdekken. Je kunt de stylus niet openschroeven en er is dus ook geen resetpin aanwezig. Gelukkig is dit geen probleem, want het resetgaatje van de Zire 72 is zo ondiep dat je het met de schrijftip van de stylus kan indrukken. Had palmOne dat op de Zire 31 ook maar gedaan!
Over de meegeleverde case ben ik positief: het is een portemonnee-achtig model met polsbandje, dat je makkelijk meeneemt als je tijdens de lunchpauze even de deur uit gaat. Vakjes voor geheugenkaartjes, geld of visitekaartjes ontbreken echter. Een beschermende case is zeer aan te raden, want na twee weken (toch niet echt intensief) gebruik van de Zire 72 begint op sommige plaatsen de verf een beetje af te bladderen. Vooral bij de usb-connector en rond de stylusopening doet dit probleem zich voor. Als je voorzichtig met je nagel over zo'n plek gaat, laat de verf nog sneller los. Een slechte zaak!

Camera

De ingebouwde digitale camera van de Zire 72 presteert heel behoorlijk. De foto's hebben een maximaal formaat van 1280 x 960 pixels, wat resulteert in een resolutie van 1,2 megapixel. De foto's zijn eventueel in een niet te groot formaat af te drukken (bijvoorbeeld 9 x 13 cm), maar een camera met zo'n lage resolutie is natuurlijk geen vervanger voor een normale digitale camera van 3 megapixels of meer. De camera heeft geen flitsmogelijkheid. Ik heb in een meubelshowroom een aantal foto's gemaakt, om de prestaties bij minder goede lichtomstandigheden en bij sfeerverlichting te testen. Daarbij viel me op dat de camera van de Zire 71 zich toch beter aanpast aan donkere situaties. Bovendien presteert de Zire 72 ook slechter bij close-up opnames: de Zire 71 probeert de foto nog zo scherp mogelijk te krijgen, terwijl de Zire 72 soms een echt wazig beeld oplevert. Ik heb dit getest, door in de meubelzaak de prijskaartjes die aan meubels hangen, te fotograferen.
Nieuw is het feit dat de camera nu ook videofilmpjes kan opnemen. Het formaat daarvan is wel beperkt tot 320 x 240 pixels en het beeld wordt met maar 15 frames per seconde opgenomen. Je moet er daarom om denken de camera niet te snel langs voorwerpen te bewegen, omdat het beeld anders niet meer vloeiend is. Bovendien is er geen beeldstabilisator (steady shot), zoals op een echte videocamera, waardoor je filmpjes überhaupt nogal schokkerig worden. De lengte van de filmpjes kan zo lang zijn als je zelf wilt, vooropgesteld dat er nog geheugenruimte op je mmc/sd-kaartje is. Op een 64MB geheugenkaartje past ongeveer drie kwartier film. De filmpjes zijn in het asf-formaat (Windows Media Video) en kunnen dus meteen op de pc worden uitgeprobeerd.

Download hier een voorbeeldvideo en twee foto's (RAR-bestand)

Bluetooth

De Zire 72 is bedoeld voor consumenten, maar past ook bij een zakelijke gebruiker. Beide zullen blij zijn met de ondersteuning voor Bluetooth 1.1. Een icoontje in het startscherm, naast de batterij-indicator, laat zien dat Bluetooth actief is. Volgens een persconferentie, waar ik eerder dit jaar bij aanwezig was, beweerde topman Ken Wirt dat Bluetooth vanuit elke applicatie beschikbaar zou zijn. Dat klopt maar gedeeltelijk, want de meeste applicaties bevatten wel een Send item... menu-optie, die het mogelijk maakt om items via Bluetooth te versturen, maar het eerder genoemde Bluetooth-icoontje is niet in elk programma zichtbaar.
Op de Zire 72 is ook een Dialer-applicatie aanwezig, waarmee je telefoonnummers op je pda kunt invoeren, die dan door je mobiele telefoon worden gebeld. palmOne levert ook een Bluetooth Wizard mee, waarmee je makkelijk een koppeling met je mobiele telefoon, pc of het LAN kunt maken. Erg makkelijk, maar mijn Sony Ericsson-telefoon komt niet in het standaardlijstje voor: daarin zijn alleen de T610 en T68i opgenomen. Kies je de optie Not shown dan krijg je de opdracht om updates voor meer telefoons te downloaden en de Phone Link Updater-applicatie in je Palm-folder te starten. Dit had wel wat gebruiksvriendelijker gekund.

Webbrowser

De meegeleverde webbrowser Palm Web Pro (versie 3.5) heeft drie verschillende weergave-mogelijkheden:

  • Handheld view: met proxy, waarbij de webpagina's woor het kleine scherm van de handheld worden geoptimaliseerd;
  • Normal view: zonder proxy, zodat de pagina's worden getoond zoals ze ook op een normale desktopmonitor verschijnen, zodat je behalve omhoog en omlaag ook zijwaarts moet scrollen;
  • Mini view: de hele webpagina wordt hierbij in miniatuurformaat op het scherm getoond, waarbij je kunt tikken op een bepaald deel van de website om meteen naar het onderdeel van de pagina kunt gaan, dat je wilt lezen.
Dat laatste komt bijvoorbeeld ook voor in de Sony NetFront-browser.

Conclusie

Voor de prijs van de Zire 72 krijg je een heel complete pda: Bluetooth, een megapixel-camera die ook filmpjes kan opnemen en een snelle processor. Critici zullen zeggen dat deze pda helemaal compleet zou zijn, als er ook wifi in zou zitten, maar dat is voor deze prijs niet realistisch. De Zire 72 zal vooral de concurrentie met de Sony CLIÉ-modellen moeten doorstaan, want die bieden al veel langer de (multimedia-)functies die nu op de Zire 72 beschikbaar zijn.
De Zire 72 ziet er veel volwassener uit dan zijn voorganger en biedt bovendien voor hetzelfde bedrag heel wat meer dan de Zire 71. Toch heeft de Zire 72 één groot minpunt: de verf begint op veelgebruikte plaatsen te slijten.

Verbeterbaar

  • Verflaag laat los op slijtgrage plekken (usb-aansluiting, stylusopening)
  • Bluetooth Wizard is handig, maar als je telefoon niet in de lijst voorkomt levert dat onnodig werk op

Pluspunten

  • Zeer compleet, met camera en Bluetooth
  • Camera kan ook video opnemen
  • Nog mooier dan zijn voorganger; een apparaat waarmee je gezien mag worden

Gegevens over de Zire 72

  • Fabrikant: palmOne
  • Product: Zire 72
  • Verkrijgbaar bij: diverse retailers, kijk op Tweakers.net voor de laagste prijzen
  • Prijs: ongeveer €285

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Matig

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android