Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm Zire 71 (preview)

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 24 april 2003


De Zire 71 naast een andere camera-handheld, de Sony Clié NZ90

Ook een doelgroep: jonge ouders die leuke momenten willen vastleggen en uitwisselen

De doelgroep: succesvolle jonge professionals die vaak onderweg zijn

Ook een doelgroep: jonge ouders die leuke momenten willen vastleggen en uitwisselen

De verpakking van de Zire 71

Je ziet wat je koopt: de Zire is ook in gesloten verpakking zichtbaar

Geen platte vijfdimensionele knop maar een joystick-achtig pookje

Hier is goed te zien hoe de 'slider' om de Zire schuift

De Zire 71 als multimedia-apparaat

Als je de 'slider' achterop de Zire naar beneden schuift, komt de camera tevoorschijn

Het fotoprogramma wordt automatisch gestart, het enige wat je hoeft te doen is drukken op de knop aan de voorkant

Het scherm van de Zire 71 is verbazend scherp en helder

De Zire 71, naast de originele Zire

De doelgroep: succesvolle jonge professionals die vaak onderweg zijn

Let op:

dit is een preview, die zal worden uitgebreid tot een compleet review wanneer we de Zire 71 een aantal dagen hebben kunnen testen.

Als er een nieuwe handheld van Palm uitkomt, kijk ik altijd even naar de marketingslogans die ze verzonnen hebben. Bij de Nederlandse vertaling daarvan kun je soms een glimlach niet onderdrukken, omdat het zo gekunsteld uit het Engels vertaald lijkt: "Houd uw mogelijkheden open" in een folder over accessoires, is er zo eentje. In de presentatie over de nieuwe Zire 71 zag ik de slogan "Grijp die spontane momenten in uw leven". Het verwijst naar de meest opvallende functie van de nieuwe Zire, de geïntegreerde camera, maar klinkt toch wat verkrampt.

Doelgroep

Gelukkig is de kwaliteit van een product niet afhankelijk van de creativiteit van de marketingafdeling. De Zire 71 is de eerste handheld van Palm met een camerafunctie, daarnaast staan de mogelijkheden om MP3 te beluisteren, video's te bekijken en foto-albums te maken bij dit model centraal. Met de Zire 71 wil Palm twee doelgroepen aanspreken: in de eerste plaats de jonge professionals van 24 tot 39 jaar die gestudeerd hebben en vaak onderweg zijn. Een tweede - en tevens nieuwe - doelgroep zijn jonge ouders, die een druk leven leiden en waarin het gezinsleven centraal staat. Voor die laatste groep is de ingebouwde camera waarschijnlijk handig: spontane momenten kunnen meteen worden vastgelegd en naar opa, oma of de rest van de familie worden gestuurd.

Verpakking

Het lijkt erop dat Palm steeds meer aandacht gaat besteden aan verpakkingen. Bij de gewone Zire en de Tungsten|T was de verpakking al transparant gemaakt, zodat je meteen kunt zien wat je koopt. Bij de Zire 71 is opnieuw gekozen voor een bijzondere, transparante verpakking. Het is een soort ronde doos, die bij een van de aanwezige journalisten de indruk wekte van "een bak huzarensalade". Praktisch is de verpakking in ieder geval wel: ze zijn makkelijk stapelbaar en alles zit zo dicht opelkaar gepakt dat je na aankoop niet met een enorme stapel piepschuim blijft zitten.

Specificaties

De Zire 71 is voorzien van een 144 MHz ARM-processor, vergelijkbaar met de processor van de Tungsten|T. Met een gewicht van 150 gram is deze nieuwe Zire 71 bijna de helft zwaarder dan de originele Zire (108 gram). Dat extra gewicht wordt vooral veroorzaakt door het cameramechanisme: het kunststof deel van de Zire 71 is net zo dik als de originele Zire, maar er is nu een extra slider van metaal aan de achterkant toegevoegd. Schuif je de slider open, dan is de Palm meteen klaar om foto's te maken. De camera maakt foto's in drie verschillende resoluties (640 x 480, 320 x 240 en 160 x 120 pixels) die in RAM of op een geheugenkaartje kunnen worden weggeschreven. De Zire 71 heeft 8MB Mask-ROM en 16MB RAM, waarvan trouwens maar 13 MB beschikbaar is.

Scherm

Palm heeft in de Zire 71, en trouwens ook in de Tungsten|C, een nieuw type scherm toegepast, die beter is dan alle voorgaande. Het is een 16-bit transflective TFT-kleurenscherm (65.536 kleuren) met een resolutie van 320 x 320 pixels. In vergelijking met het reflective scherm van de Tungsten|T is een transflective scherm binnenshuis beter leesbaar. Leg je de twee apparaten naast elkaar, dan is meteen duidelijk dat het scherm van de Zire 71 scherper en helderder is.

Uiterlijk

De Zire 71 heeft vier toepassingsknoppen onder het scherm, respectievelijk voor agenda, adresboek, foto's en notities. Het miniatuur-navigatieknopje ziet er vertrouwd uit voor bezitters van een SonyEricsson T68i mobiele telefoon. De originele Zire had geen Universal Connector en geen verdere uitbreidingsmogelijkheden. Daar is Palm met de Zire 71 weer vanaf gestapt: de Zire 71 heeft aan de onderkant een Universal Connector en aan de bovenkant een SD/MMC-slot. Verder vind je bovenop een IR-poort, hoofdtelefoonaansluiting, stylusopening en aan/uitknop.

PalmOS 5.2.1

De Zire 71 heeft versie 5.2.1 van het PalmOS. Nieuw hierin zijn kleurenthema's: je kunt de achtergrond-, menu- en tekstkleuren aanpassen aan je voorkeuren. Echt spectaculair is dat niet, want het was al eerder mogelijk met bijvoorbeeld het gratis programma Colorize. Ook nieuw is Graffiti 2, de vervanger van de vertrouwde Graffiti. De meeste letters en cijfers kun je nog net zo schrijven als voorheen, maar bij een aantal letters moet je even opletten: de i schrijf je bijvoorbeeld met een extra punt op de i en t schrijf je niet meer als een winkelhaak maar als een (christelijk) kruisteken. Indien gewenst kun je overal op het scherm tekst invoeren, een functie die vergelijkbaar is met het gratis programma Graffiti Anywhere.

Software

In ROM zijn behalve de PIM-applicaties (agenda, adresboek, etc.) ook Expense, World Clock en Palm Photos standaard aanwezig. Het fotoprogramma heeft een Windows-desktopcomponent, waarmee je foto's kunt bewerken en foto-albums kunt beheren. Mac-gebruikers zijn hiervoor aangewezen op iPhoto.
Bij de Zire 71 wordt ook een verbeterde installatietool geleverd: Quick Install. Hiermee kun je door drag-and-drop allerlei bestandstypen installeren zonder ze eerst te converteren. Quick Install doet dat automatisch en kan zelfs zip-bestanden aan.

Cd-rom

Op de meegeleverde cd-rom vind je allerlei extra software: het e-mailprogramma Palm VersaMail 2.5, de RealOne Mobile Player om MP3's te beluisteren (voor Mac-gebruikers werkt dit samen met iTunes), Kinoma Player voor het bekijken van video's en Kinoma Producer om bestaande videofilmpjes te converteren. Dit werkt met alle bekende videoformaten, behalve DivX en Windows Media Player. Voor het beluisteren van audioboeken vind je Audible Player op de cd-rom. Voor het eerst in lange tijd wordt geen Documents To Go meegeleverd.
Meer over de meegeleverde browser (PalmSource Web Browser 2.0) lees je in de preview van de Tungsten C.

Connectivity

De Zire 71 heeft eigenlijk maar één nadeel: er zit geen Bluetooth in. De losse Bluetooth
SD-kaartjes werken ook nog niet onder PalmOS 5, dus je bent weer aangewezen op communicatie via IR. Een echt bezwaar lijkt me dat trouwens niet, want hoewel veel mensen inmiddels in het bezit zijn van een Bluetooth-telefoon, krijg ik de indruk dat nog relatief weinig mensen intensief gebruik maken van de BT-functie. Een leuke toepassing die je hierdoor moet missen is instant messaging. Juist voor een doelgroep van jonge mensen die met leeftijdsgenoten en familie in contact willen blijven, is het leuk om (dankzij GPRS en Bluetooth)
altijd online te zijn om tekstberichtjes uit te wisselen.

Conclusie

Ooit dacht Palm dat gebruikers niet zaten te wachten op multimedia-mogelijkheden, maar het succes van de Sony Clié heeft wel laten zien dat er een markt voor is. Met de Zire 71 probeert Palm waarschijnlijk weer een deel van deze markt terug te pakken. Tegelijkertijd is de Zire 71 een goed alternatief voor mensen die zich aangetrokken voelen door de vele functies van een PocketPC. De Zire 71 heeft zelfs nog een extra functie in vergelijking met PocketPC's: een ingebouwde camera. Gezien het succes van de Sony Clié en de Symbian-apparaten die vaak ook voorzien zijn van een geïntegreerde camera, lijkt dat geen slechte zet. Een jaar geleden kocht je voor hetzelfde bedrag nog een Palm m130 die heel wat minder te bieden had. De Zire 71 lijkt me ook geschikt voor mensen die een originele Zire hebben gekocht, met het idee om "te kijken of het wat is" en er nu achter komen dat ze toch meer functies en uitbreidingsmogelijkheden willen.

Gegevens van de Palm Zire 71

  • Producent: Palm, Inc.
  • Afmeting: 114 x 74 x 17 mm
  • Gewicht: 150 gram
  • Processor: 144MHz OMAP130 ARM-processor van Texas Instruments
  • Besturingssysteem: PalmOS versie 5.2.1
  • Geheugen: 8 MB Mask-ROM, 16 MB RAM
  • Scherm: 320 x 320 resolutie, zeer scherp transflective scherm met ruim 65.000 kleuren en backlight
  • Voeding: Oplaadbare Li-ion accu
  • Prijs: €379
  • Verkrijgbaar bij: de bekende computerwinkels of online, bijvoorbeeld via PDAshop

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android