Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm m130 Kleurenmodel van Palm voor de middenklasse

Door Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 08 maart 2002


De flipcover van de m130

Vooraanzicht m130

Drie op een rij: m130, m515 en m505

scherm verschillen

m130

In al het geweld rond de Palm m515: komt hij wel of niet en is het scherm dan echt beter, is de lancering van de m130 een beetje ondergesneeuwd. Toch is dit absoluut niet terecht. De Palm m130 is namelijk het eerste kleurenmodel van Palm in het zogenaamde middensegment. Betaalbaar en toch compleet. Door Palm zelf wordt de m130 dan ook heel duidelijk gepositioneerd tussen de m125 en de m500: de m125 als monochrome en goedkopere tegenhanger en de m500 als monochrome en vooral iets zakelijker model. Zoals alle modellen uit de m100-serie is ook de m130 vooral bedoeld voor de gadget-hongerige jeugd.

Het scherm


Het door Palm gebruikte STN LCD beeldscherm is in staat om 16 bits kleur, oftewel meer dan 65.000 kleuren, af te beelden. Dit scherm is speciaal ontworpen voor pda's en is vooral geoptimaliseerd voor intensief gebruik met een laag energieverbruik.
Het scherm wordt afgedekt met een plastic coating, zoals in alle m100 modellen. Dit in tegenstelling tot de duurdere m500 modellen waar het scherm van glas is.
Het scherm is erg helder en is goed leesbaar in allerlei omstandigheden, alhoewel de m515 het duidelijk wint in helder daglicht. Er zijn geen verschillende instellingen voor de helderheid van het scherm, zoals op de m515, maar heeft wel weer de mogelijkheid om het contrast in te stellen.

Omdat ik meerdere modellen van de m130 in m'n handen heb gehad, is het wel opvallend dat de kleuren niet altijd even natuurgetrouw zijn. Het eerste model had bijvoorbeeld behoorlijk last van een soort geel zweem over de kleuren, dat vooral bij kleurenfoto's erg duidelijk werd. Het reviewexemplaar was daarentegen weer wat roder dan normaal. Let hier dus goed op bij aanschaf!
Dat het scherm van de m130 een andere technologie kent dan die van de m515, LCD ten opzichte van TFT, is goed zichtbaar bij de schermopbouw. De m130 lijkt soms een beetje na te gloeien. Naar mijn idee wordt dit veroorzaakt door de lagere refresh rate van het LCD-scherm.

Oplaadbare accu


Omdat een kleurenscherm toch wat zwaardere eisen stelt aan het batterijverbruik heeft Palm er voor gekozen om de m130 te leveren met een oplaadbare Lithium-ion batterij. De Palm m130 is hiermee trouwens een positieve uitzondering op de overige m100 modellen, die allemaal van losse AAA-batterijen afhankelijk zijn. De accu zou bij normaal gebruik maximaal een week mee moeten gaan zonder tussentijds opladen.

De Palm m130 van binnen


Het meegeleverde PalmOS is versie 4.1. De verschillen ten opzichte van PalmOS 3.5 mogen inmiddels al bekend verondersteld worden: verbeterde beveiliging, ondersteuning voor het Virtual File System voor geheugenkaartjes en ondersteuning voor meer dan 65.000 kleuren. Ook nieuw in PalmOS 4.1 is ondersteuning voor de SDIO-modules, zoals de Bluetooth module van Palm zelf. Van deze Bluetooth module kun je zeer binnenkort een review lezen op de Palmclub.
De m130 beschikt over 8mb intern geheugen, en is met die hoeveelheid niet afwijkend van de m105 en de m125. Net zoals de m125 heeft ook de m130 een slot voor SD/MMC-geheugenkaartjes.
De door Palm gebruikte Dragonball 33MHz processor is ondertussen een standaard keuze voor alle modellen van Palm die momenteel in productie zijn. Alleen de m105 draait op de tragere 16MHz Dragonball. Een nadeel van de Palm m130 is dat er niet voor FlashROM is gekozen. De m130 is dus in de toekomst niet te upgraden naar een nieuwere versie van het besturingssysteem.

Universal Connector en verwisselbare frontjes


Ook met de m130 komt Palm de belofte van de uitwisselbaarheid van accessoires na. Alle modellen, de m105 uitgezonderd, maken inmiddels gebruik van de Universal Connector, waardoor eerder voor dit type connector gekochte toetsenborden, modems of andere accessoires onderling uitwisselbaar zijn. Een Portable Palm Keyboard voor de m500 zal dus ook prima werken op de m130. Ook werken ze allen met hetzelfde type USB cradle.
Hetzelfde verhaal geldt voor de frontjes. Op Palmdirect zijn inmiddels negentien verschillende frontjes verkrijgbaar, in alle kleuren van de regenboog en met exotische namen als Tangerine Twist en Purple Passion. Palm haakt hiermee handig in op het succes van de verwisselbare frontjes voor mobiele telefoons. Iedereen een Palm, maar je onderscheidt je van de massa door je persoonlijke frontje te plaatsen.
Voor het beschermen van het scherm tegen krassen levert Palm een flip-cover mee. Deze is makkelijk in het dagelijks gebruik en kan helemaal omgeklapt worden zodat hij niet in de weg zit als je even snel iets in moet voeren of op wilt zoeken.

Tot slot


Met de m130 heeft Palm een meer dan volwaardige handheld op de markt gebracht. Een mooi kleurenscherm, ondersteuning voor SD/MMC modules en een oplaadbare accu zijn features die door het meer dan redelijke prijskaartje van 384 euro ineens bereikbaar zijn voor het grote publiek. Palm heeft tijdens de persintroductie gezegd dat ze erg hoge verwachtingen hebben van de m130 en ik moet ze eerlijk gezegd gelijk geven. De m100 heeft boven ieders verwachting zeer goed verkocht en een PalmOS handheld in kleur voor deze prijs kan het marktaandeel van Palm een goede duw in de rug geven. Of dit ten koste zal gaan van Sony of van de PocketPC's is nu nog even raden.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android