Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: HandEra 330

Door Lyndon Jong A Ten Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 24 september 2001


Address Book in volledig scherm. Let op het scherpe lettertype!

Met het programma CardPro kunnen bestanden tussen RAM, CF en SD kaart worden uitgewisseld

Binnen DateBK4 kan ook gebruik worden gemaakt van de kleinere lettertypes van de HandEra 330. (Zie dat de icoontjes linksonder iets vervormd zijn.)

Keuze uit 8 verschillende lettertypes

Graffiti-strokes zijn zichtbaar tijdens het schrijven





In het virtuele Graffiti gebied kan ook een toetsenbordje getoond worden. (NB: Het is dan nog steeds mogelijk met Graffiti-strokes te schrijven!)

Applicatie in landscape mode

In dit review van de HandEra 330 beperk ik mij hoofdzakelijk tot de aspecten die de HandEra 330 onderscheiden van de andere Palm organizers. Het is evident dat het normaal gebruik van de HandEra 330 vergelijkbaar is met die van andere Palm-computers, en dat de lezer van dit review met name geïnteresseerd is de features die eigen zijn aan de HandEra 330.

De aanschaf

Na ruim één jaar mijn TRGpro te hebben gebruikt werd de HandEra 330 aangekondigd. Dit nieuwe PalmOS-apparaat wordt door dezelfde fabrikant van de TRGpro op de markt gebracht. Met de introductie van de HandEra 330 hebben zij ook nog eens de bedrijfsnaam gewijzigd van TRG naar HandEra. Direct na de introductie van de HandEra 330 op de website (www.handera.com) heb ik menig uur besteed aan het bestuderen van de specificaties van de HandEra 330, voordat ik besloot om deze aan te schaffen. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en de HandEra 330 via de website besteld. Ik moest nog wel enige weken wachten voordat ik mijn nieuwe organizer kreeg, maar uiteindelijk had ik 'm op 6 juni 2001 in mijn handen.

De behuizing

Ik was in het begin niet onder de indruk van de behuizing van de HandEra 330; de voorkant is zilverkleurig, terwijl de achterkant zwart is. Persoonlijk heb ik liever één kleur, zoals bijvoorbeeld de Palm M500 en M505 modellen. Maar nadat ik de HandEra 330 enige tijd in had gebruikt, ben ik toch aardig gewend geraakt aan deze behuizing. De plastic achterkant van de eerste oplage van de HandEra 330 organizers bleek niet van een al te beste kwaliteit te zijn. Na mijn HandEra 330 organizer gedurende enige weken te hebben gebruikt, bleek de de achterwand een barst te vertonen. Via het HandEra-forum op kwam ik er snel achter dat ik niet de enige was. Ik heb uiteraard direct contact opgenomen met HandEra die mij voorstelde om de organizer kosteloos te vervangen. Verbaasd was ik echter toen ik bij mijn tweede HandEra 330 Organizer opnieuw na een week gebruik een barst in de achterbehuizing constateerde. Deze is wederom kosteloos vervangen en momenteel beschik ik nu over mijn derde HandEra 330 organizer die (gelukkig) nog geen barst vertoont na ruim één maand gebruik.

Eerste indrukken

Afgezien van bovengenoemde nare ervaring was mijn eerste indruk goed. Deze organizer heeft evenals de Sony CLIÉ een scroll-wieltje (Jog-Wheel) waarmee je eenvoudig kan bladeren door bijvoorbeeld het adressenboek, zonder gebruik te maken van je stylus of de standaardknoppen. Ook ben ik zeer te spreken over het 'virtuele Graffiti-gebied'. Door de mogelijkheid dit uit te schakelen, kan je het scherm vergroten.

Het scherm

Het scherm van de HandEra 330 heeft een resolutie van 240 x 320 pixels, waardoor deze drie keer zoveel pixels bevat vergeleken met het scherm van een 'normale' Palm: 160 x 160 pixels. De meest in het oog springende voordelen van deze hogere resolutie zijn:
  • Minder korrelige pictogrammen en plaatjes
  • Duidelijkere weergave van teksten, welke het leescomfort vergroot.
  • Door deze hogere resolutie ondersteunt de HandEra 330 kleinere lettertypes.
De applicaties moeten wel om kunnen gaan met deze hogere resolutie. De standaardapplicaties doen dit vlekkeloos, maar wees gewaarschuwd: de meeste applicaties zijn hier nog niet op bedacht. De schermen van deze applicaties worden door de HandEra 'opgerekt'. Positionering van buttons, tekst-velden, etc gebeurt op een Palm namelijk door middel van absolute x/y coordinaten. Indien de HandEra de schermen niet zou schalen zou een applicatie dus maar op een heel klein deel van het scherm getoont worden. Teksten, buttons en drop-downs worden keurig aangepast door de HandEra; maar iconen zien er na schaling soms niet mooi meer uit. Zo zijn de dag- en week-view icoontjes van DateBK4 die linksonder in beeld staan een beetje vervormd. Voor sommige mensen is dit hinderlijk om naar te kijken.

Seriële connector

Eén van de eerste kenmerken van de HandEra 330 die mij opviel, was het ontbreken van een USB-connector. De HandEra 330 synchroniseert nog steeds via de vertrouwde 9-pins seriële connector. Het is mij niet helemaal duidelijk waarom HandEra heeft besloten tot de handhaving van de seriële connector, maar HandEra komt uiteraard wel de Palm III en TRGpro eigenaren tegemoet die reeds Palm-randapparaten bezitten die gebruik maken van de seriële connector. Een ander voordeel van de behuizing van de HandEra 330 is, dat deze past op ieder Palm-randapparaat dat past op een Palm III en TRGpro, omdat de HandEra 330 behuizing vrijwel identiek is aan de Palm III en TRGpro.

Navigatie

De HandEra 330 heeft een extra drukknop en een draaiknop ('Jog-Wheel') aan de linker zijkant, die beiden programmeerbaar zijn. De drukknop heeft zelfs twee programmeerbare functies:
  • Knop kort indrukken: hiermee kan je kiezen uit de volgende functies: Escape, Enter, Contrast, Volume en Beam Data.
  • Knop ingedrukt houden: hiermee heb je de mogelijkheid om elke applicatie in de HandEra 330 te activeren. Dit is dus een extra aanvulling op de 4 reeds programmeerbare knoppen aan de voorkant van de HandEra 330.
De draaiknop heeft twee bedieningsmogelijkheden die ook programmeerbaar zijn:
  • Draaiknop kort indrukken. Hiermee kan je kiezen uit de volgende functies: Escape, Enter, Contrast, Volume en Beam Data.
  • Draaiknop kort omhoog/omlaag draaien. Hiermee heb je de keuze uit 'vorig/volgend veld' of 'vorige/volgende pagina'. Ik heb zelf deze draaiknop geconfigureerd met 'vorig/volgend veld'.
Zowel de extra drukknop als de draaiknop ervaar ik als toegevoegde waarde. Onder de drukknop heb ik bijvoorbeeld een programma geplaatst welke ik dagelijks gebruik voor het administreren van de gereden kilometers van mijn auto. De draaiknop is vrij handig in gebruik wanneer veelvuldig gebladerd wordt door documenten en records, zonder gebruik te maken van de scroll-toetsen aan de voorkant.

Geluid

Net zoals zijn voorganger, de TRGpro, heeft ook de HandEra 330 een echte speaker. Deze laat (alarm) geluiden veel luider klinken dan menig andere Palm organizer. Tevens kunnen WAV-files (8 bits mono, 22 kHz) ook worden afgespeeld met de HandEra 330, welke mij direct brengt bij nog een extra aanwinst: een microfoon. De HandEra 330 beschikt over een kleine microfoon, welke je in staat stelt de HandEra 330 in combinatie met het meegeleverde "Voice Pad" programma als dictafoon te gebruiken. De ingesproken teksten kunnen worden opgeslagen in het RAM geheugen, SD of CF geheugenkaarten.

Led indicator

De HandEra 330 beschikt ook over een led-indikator, welke begint te knipperen als een alarm afgaat. Deze blijft knipperen indien de HandEra 330 na twee minuten automatisch is uitgegaan. Als een alarm is afgegaan en je deze niet hebt opgemerkt, blijft de knipperende led-indikator je hier toch aan herinneren.

Geheugenkaarten

De TRGpro was de eerste Palm organizer die beschikte over een uitbreidingssleuf voor een CF (Type I/II) geheugenkaart. Nu is ook Palm uitgekomen met de M500/505 met een uitbreidingssleuf voor SD/MMC geheugenkaarten. De HandEra 330 heeft gewoon beide uitbreidingssleuven (CF Type I/II en SD/MMC). Het gebruik van de CF en SD/MMC kaarten is vrij eenvoudig met de meegeleverde programma's CardPro, Backup en AutoCard. Het programma CardPro is een soort filemanager waarmee je bestanden (programma's, databases, etc.) kan kopieren en verplaatsen tussen RAM, CF en SD geheugenkaarten. Het programma Backup geeft zoals de naam doet vermoeden de mogelijkheid een complete backup van het RAM geheugen te maken naar CF of SD geheugenkaart. Dit geeft uiteraard een extra veilig gevoel, indien om een of andere duistere reden het geheugen van je gehele Palm is uitgewist door lege batterijen, of indien je onverhoopt een hard reset moet uitvoeren (welke wel eens gebeurt indien je zit te experimenteren met de HandEra 330, zoals ik). Het Backup programma geeft je trouwens ook de mogelijkheid om individuele files uit je backup te halen, zonder alle files terug te zetten in het RAM geheugen. Onderstaand zie je een kort overzicht van de tijdsduur voor enige basis operaties met de programma's CardPro en Backup:

 

RAM -> CF

RAM -> SD

CF -> RAM

SD -> RAM

SD -> CF

CF -> SD

3.5 MB

16 sec27 sec--52 sec59 sec

215 kB

3 sec5 sec5 sec8 sec--
Bovenstaande tijden geven aan dat lezen en schrijven van en naar een SD geheugenkaart iets langzamer is dan een CF geheugenkaart.

AutoCard

Tijdens het schrijven van dit review is het programma AutoCard nog enkel in een beta versie beschikbaar. AutoCard wordt de opvolger van AutoCF, welke reeds een bekend programma is bij TRGpro eigenaren. AutoCard geeft je de mogelijkheid om programma's en bestanden die op je CF of SD geheugenkaart staan, direct aan te roepen met je launcher, alsof ze in het RAM geheugen staan. De enige voorwaarde hiervoor is dat de via AutoCard aangesproken programma's en bestanden alleen in ReadOnly mode kunnen wordt benaderd. Je kan dus met gemak een programma zoals DateBK4 verplaatsen van je RAM geheugen naar bijvoorbeeld je CF geheugenkaart en deze aanroepen vanuit de launcher. Met AutoCard moet je trouwens dan wel aangeven welke geheugenkaart en directory gebruikt dient te worden voor de launcher. Door meerdere directories met verschillende programma's te creëren kan je dus vrij eenvoudig met AutoCard schakelen tussen de directory en programma's die in je launcher verschijnen.

Virtuele Graffiti gebied

Een van de grote Voordelen van de HandEra 330 vind ik het virtuele graffiti tekstinvoer gebied. In tegenstelling tot de andere Palm organizers, kan je het graffiti gebied te laten verdwijnen. Hierna is er een groter scherm beschikbaar voor je programma. Uiteraard moet het programma dan wel dit grotere scherm ondersteunen. Het aantal programma's dat dit ondersteunt groeit gestaag, Gelukkig ondersteunen de meeste ingebouwde standaard programma's, zoals Address, Date Book, Mail, Memo Pad en To Do List dit grotere scherm wel. Het voordeel van een groter scherm spreekt voor zich: meer informatie zichtbaar!

Als je het virtuele graffiti gebied gebruikt voor tekstinvoer, zijn je 'strokes' zichtbaar op het scherm. Hiermee zie je meteen hoe goed of slecht je graffiti is.

Een handigheidje dat HandEra sinds kort aanbiedt via haar website is het programma 'HandEra Keyboard'. Hiermee kan je een virtueel keyboard zichtbaar maken en gebruiken waar normaal je graffiti gebied staat. Je hebt hierbij ook nog de keuze tussen een klein en een groot virtueel keyboard. [noot van redactie: Tegenwoordig wordt dit programaatje standaard meegeleverd met de HandEra 330.]


Scherm-rotatie

De HandEra 330 biedt de gebruiker de mogelijkheid het scherm te roteren: 90, 180 en 270 graden. Dit geldt echter uiteraard alleen voor die applicaties die deze nieuwe functionaliteit ondersteunen. De meegeleverde QuickOffice, waarmee je Microsoft Word en Excel documenten kan synchroniseren tussen je computer en je HandEra 330, biedt de mogelijkheid je documenten in zowel "portrait" en "landscape" mode weer te geven. Na de HandEra 330 ruim 2 maanden te hebben gebruikt, constateer ik dat ik weinig gebruik heb gemaakt van de scherm-rotatie. Dit komt enerzijds doordat er nog zeer weinig applicaties je de mogelijkheid geven tot scherm-rotatie. Anderzijds ontbreekt veelal de behoefte tot scherm-rotatie. Scherm-rotatie heb ik nu toe handig gevonden in het weergeven van een Excel spreadsheet in "landscape" mode, maar dan ook alleen met de kleinere lettertype (zie volgende alinea), waarmee ik in staat ben meer gegevens horizontaal te bekijken. De toekomst zal uitwijzen of deze scherm-rotatie een succes wordt, maar dan zullen software-ontwikkelaars deze functionaliteit wel moeten opnemen in hun applicaties.

Ingebouwde lettertypen

De HandEra 330 beschikt over 8 ingebouwde lettertypes (vergelijking: andere Palm modellen hebben standaard 3 verschillende lettertypes). De standaard applicaties bieden je allemaal de mogelijkheid om een van deze lettertypes in te stellen. Binnen de Address Book applicatie is het zelfs mogelijk verschillende lettertypes te kiezen voor lijstweergave, adres-weergave en adres-wijzigen. Ook hiervoor geldt dat het aantal applicaties dat gebruik maakt van de ingebouwde lettertypen van de HandEra 330 gestaag groeit. Mijn favoriete programma 'DateBK4' ondersteunt bijvoorbeeld de kleinere lettertypes voor de week-weergave.

Scherm verlichting

De scherm-verlichting van de HandEra 330 is gelukkig wederom conform de 'oude' Palm organizers (zoals mijn eerste PalmPilot Professional): de achtergrond is verlicht en niet de letters. Dit komt de leesbaarheid ten goede.

Conclusie

Afgezien van het omwisselen van de HandEra 330 vanwege de kleine barst in de stylus houder, heb ik mijn nieuwe organizer tot nu toe met veel genoegen gebruikt. Ik heb mijn HandEra 330 uitgerust met een 32 MB SD-Card en 64 MB CF-Card (beiden Sandisk) die mij tezamen een comfortabele organizer met ongekende mogelijkheden bieden. HandEra heeft wederom bewezen één van de vooraanstaande pioniers te zijn met de ontwikkeling van Palm organizers. Het zal mij niet verbazen dat andere ontwikkelaars van Palm organizers, zoals Palm (uiteraard), Sony en Handspring binnenkort de nieuwe functionaliteiten van de HandEra 330 organizer, zoals de scherm-rotatie, meerdere lettertypen en het virtuele graffiti gebied, zullen opnemen in hun modellen.

Afmetingen

De afmetingen zijn praktisch gelijk aan de Palm III serie:
  • 121 x 81 x 17 mm
  • 167 gram met 4 (!) AAA alkaline batterijen
  • 153 gram met 4 (!) Lithium-ion batterijen

Aanschafkosten

  • HandEra 330 Organizer: USD 349.99
  • Transportkosten (UPS Express): USD 46.07
  • Invoerrechten en BTW: NLG 206.00

Informatie en Forums

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android