Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Dana Wireless van AlphaSmart

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 26 februari 2004


Dana Wireless

Aan het uiterlijk van de Dana is vrijwel niets veranderd. Alleen aan de opdruk "Wireless" is te zien dat het om de WLAN-versie van de minilaptop gaat.

Aan de achterzijde: twee SD-sloten, twee USB-aansluitingen, een aansluiting voor de voeding en een infraroodpoort.

De Dana is ideaal om op schoot te gebruiken.

Ondanks de extra functies is de Dana Wireless niet dikker geworden dan zijn voorganger.

Een memo in Memo Pad

Dezelfde tekst, nu in AlphaWord, een speciaal voor de Dana aangepaste versie van WordSmith

In Palm Reader nemen oorspronkelijke Palm DOC-bestanden (dus niet de e-books die speciaal voor Palm Reader zijn gemaakt) niet de volledige breedte in beslag, terwijl de voortgangsindicator wel helemaal rechts staat

Een spreadsheet in QuickSheet (niet meegeleverd)

Instellen van een draadloze verbinding met een andere computer is heel eenvoudig

In het najaar van 2002 verscheen de Alphasmart Dana, een minilaptop met Palm-besturingssysteem. Ruim een jaar later is er nu een draadloze 802.11b-versie waarin een aantal uitbreidingen en verbeteringen zijn aangebracht. In de eerste plaats natuurlijk de mogelijkheid om van WLAN-netwerken gebruik te maken, waardoor de Dana Wireless een ideaal hulpmiddel is voor mensen die een weblog bijhouden of andere schrijfactiviteiten uitvoeren en tegelijk toegang tot internet willen hebben. Het interne geheugen is in vergelijking met de originele Dana ook uitgebreid: de hoeveelheid RAM ging van 8 naar 16MB, FlashROM ging van 4 naar 8 MB. Bovendien ondersteunen de SD/MMC-sloten aan de achterzijde nu beide SDIO en zijn er internationale versies verkrijgbaar, zoals een Duitse versie met QWERTZ-toetsenbord.

Uiterlijk

Aan de buitenkant lijkt de Dana niet op een gewone Palm-handheld. Het brede scherm en het grote toetsenbord doen eerder denken aan een laptop, maar dan wel eentje die behoorlijk lichter is (910 gram) en niet kan worden dichtgeklapt. Het scherm is 19 centimeter breed en heeft een resolutie van 560 x 160 pixels, drieënhalf keer zo groot als een scherm van een Palm met normale resolutie. Vooral tijdens het schrijven van langere teksten en bij het gebruik van spreadsheets komt die extra breedte goed van pas. Bij de Dana Wireless wordt allerlei software meegeleverd, waarmee van het brede scherm kan worden geprofiteerd.
Aan weerszijden van het scherm zijn stylushouders aangebracht, waarin de stylus tijdens het typen zolang kan worden weggezet. Normaalgesproken bevindt de stylus zich in een opening aan de zijkant van de Dana.

Alle aansluitingen zitten aan de achterkant: een infraroodpoort, twee SD/MMC-sloten, een aansluiting voor de stroomadapter, een USB-poort om de Dana bijvoorbeeld aan een printer te koppelen en een USB-poort waarmee de Dana met de desktop synchroniseert en tegelijk kan worden opgeladen. Rechts aan de zijkant zit boven de stylusopening een statuslampje, dat groen kleurt wanneer de Dana wordt opgeladen. Aan de onderkant van het apparaat is een batterijvak zichtbaar, waarvoor een schroevendraaier nodig is om deze te openen. De staafvormige oplaadbare accu is uitneembaar en gaat ruim 20 uur mee. De accu is ook te vervangen door drie losse AA-batterijen of AA-accu's. Daarnaast kan de Dana Wireless natuurlijk ook gewoon op netstroom worden gebruikt.

Toetsenbord

Het toetsenbord van de Dana is van dezelfde afmetingen als het gedeelte tussen twee CTRL-knoppen op een normaal toetsenbord. De afstand tussen de toetsen is vergelijkbaar, waardoor je er net zo vlot op wegtypt als een normaal toetsenbord, ongeacht of je nu gewend bent met twee vingers of met tien vingers blind te typen. Sterker nog, door de korte aanslagdiepte en de soepele aanslag vind ik dat de Dana zelfs lekkerder typt. Qua indeling van het toetsenbord zijn er wel een paar verschillen met een normaal toetsenbord. De bovenste rij toetsen bevat de functietoetsen F1 tot en met F8, met daarnaast een aantal Palmspecifieke knoppen, bijvoorbeeld om veelgebruikte Palm-applicaties te starten (agenda, calculator) en functies te activeren (sync, find). Op de plaats waar normaalgesproken de escape-knop zit, vinden we nu de aan/uitknop van de Dana. De escape-knop zelf is samen met de delete-knop verhuisd naar rechtsonder, waar we ook de pijltoetsen, page up en page down vinden. Hoewel de Dana met een stylus wordt geleverd, kun je het apparaat grotendeels via het toetsenbord bedienen.

Scherm

Het scherm is helaas niet in kleur, maar dat is voor de toepassingen waarvoor de Dana bedoeld is, eigenlijk geen probleem. De kanteling van het scherm zorgt dat je tijdens het gebruik goed zicht hebt wat je typt, maar kan 's avonds juist vervelend zijn omdat de verlichting in het scherm spiegelt. De oplossing: kies een andere werkplek of doe de lamp uit, want de Dana beschikt zelf over een groene achtergrondverlichting (backlight).
Omdat de Dana niet zoals een normale laptop kan worden dichtgeklapt, blijft het scherm tamelijk onbeschermd. Het zou daarom handig zijn geweest als Alphasmart een beschermend hoesje bij de Dana had geleverd. Eventueel kun je op zoek gaan naar een passende laptoptas, maar de meeste tassen die in de handel zijn, zijn voor de Dana veel te groot.

Software

Net als elke PalmOS handheld beschikt de Dana Wireless over de standaardapplicaties agenda, adresboek, takenlijst en memopad, waarbij ze overigens wel zijn aangepast aan het brede scherm. Bij de originele Dana werd de op WordSmith gebaseerde tekstverwerker AlphaWord en het kantoorpakket QuickOffice meegeleverd. Bij de Dana Wireless is het softwarepakket flink uitgebreid: QuickOffice is vervangen door Documents To Go 6 Professional, waarmee native Office-documenten met de pc kunnen worden uitgewisseld. Word- en Excel-documenten kun je rechtstreeks op de Dana bewerken, PowerPoint-bestanden kun je alleen bekijken. Ook deze software is speciaal aangepast voor de Dana, zodat ze van de volledige breedte van het scherm gebruik maken. Voor het schrijven van teksten is de eveneens meegeleverde AlphaWord eigenlijk makkelijker, omdat daarmee gelijktijdig aan acht documenten kan worden gewerkt, waarbij je met de functieknoppen snel tussen de documenten kunt wisselen. Bovendien zijn de grote standaardlettertypes van AlphaWord prettiger om te lezen.
Op de meegeleverde cd's staat verder nog: Aileron (e-mail), PrintBoy (afdruksoftware), FontBucket (lettertypes), Sketchy (tekenprogramma) en PiCoMap (mindmapping). Er zijn probeerversies meegeleverd van powerOne (grafische rekenmachine) en Thoughtmanager (hiërarchische takenlijst).

Maar dat is nog niet alles, want er zit ook een Internet Solutions Pack in de doos. Op deze cd staat de webbrowser DanaWeb, het e-mailprogramma Mark/Space, een probeerversie van VeriChat (instant messenger) en WiStat, een diagnoseprogramma om draadloze netwerken te testen. Vooral dat laatste programma is handig als je vaak gebruik maakt van WLAN en is qua functionaliteit grotendeels vergelijkbaar met een ander diagnosetool, NetChaser ($10). De meeste van deze applicaties, waaronder DanaWeb, Aileron en WiStat, zijn aangepast aan het brede scherm van de Dana.

WLAN

Nu we het toch over draadloze netwerken hebben: er staat niet voor niets "Wireless" op de behuizing van de Dana gedrukt. Dat "draadloos" slaat vooral op de aanwezigheid van een 802.11b WLAN-chip. Er kan zowel in peer-to-peer mode (rechtstreeks met een andere computer) als via een accesspoint verbinding worden gemaakt. De Dana ondersteunt ook 128-bit WEP-versleuteling, maar geen WPA.
Instellen is heel gemakkelijk: je maakt een nieuw netwerkprofiel aan en stelt via de knop "802.11b" in welk type verbinding je wilt maken. Hieronder is een peer-to-peer netwerk zonder encryptie via kanaal 1 gemaakt, waarbij de SSID (netwerknaam) "dana" is.

Bluetooth

Er zit geen Bluetooth in de Dana Wireless, maar wie nog een Bluetooth SD-kaartje heeft liggen kan die in een van de SD/MMC-sloten van de Dana gebruiken. De Dana is namelijk voorzien van OS 4.1.2, waardoor de Palm Bluetooth-kaartjes (die nog steeds niet onder OS 5 kunnen worden gebruikt) in de Dana wel bruikbaar zijn. In de Prefs-applicatie is al een scherm voor de Bluetooth-instellingen aanwezig: alles wat je hoeft te doen is het inschakelen van de optie Bluetooth en aangeven dat de Dana vindbaar moet zijn. Vervolgens kun je met een Bluetooth-telefoon of ander Bluetooth-apparaat zoeken naar de Dana en deze toevoegen als "trusted device".

Gebruik

De Dana Wireless is een ideaal apparaat voor mensen die veel moeten schrijven en dit onder uiteenlopende omstandigheden doen, zoals journalisten die tijdens persconferenties of op straat een verslagje willen schrijven. Maar het kan ook een uitkomst zijn voor mensen die geen laptop kunnen of willen kopen en toch vanuit de tuin willen e-mailen of teksten schrijven. De Dana Wireless is voorzien van een 33MHz processor: dat is voor hedendaagse begrippen wat weinig (de meeste nieuwe Palm-handhelds hebben een 144MHz of snellere processor). Maar voor de toepassingen waarvoor de Dana is bedoeld (tekstverwerken, e-mail en ideeën uitwerken) is die snelheid ruim voldoende. Bij het gebruik van spreadsheets vormt de processorsnelheid wel een

Zonder WLAN houdt de Dana Wireless het - net als de originele Dana - ruim dertig uur vol en dat is uitzonderlijk veel voor een draagbare computer. Wie van plan is de Dana Wireless onderweg bij een hotspot te gebruiken, moeten we toch even waarschuwen. We hebben inmiddels hotspots van heel wat aanbieders op verschillende plaatsen uitgebrobeerd maar hebben de ervaring dat we met de Palm regelmatig tegen problemen aanlopen. De ene keer is dat een scriptje dat niet wordt ondersteund, de andere keer is het een popup-venster die de Palm-browser niet kan tonen. Het komt ook voor dat het browservenster van de hotspotaanbieder continu open moet blijven staan om de verbinding in stand te houden. Maar zoals we allemaal weten: het PalmOS ondersteunt geen echte multitasking, waardoor je niet verder komt dan die ene pagina. De meeste hotspotaanbieders hebben het nog niet helemaal begrepen. Je kunt je daarom beter beperken tot je eigen WLAN-netwerk of een WLAN dat door een welwillende particulier al dan niet bewust is opengezet voor voorbijgangers. In dat laatste geval komt het meegeleverde tooltje WiStat goed van pas.
Ook handig om te weten, is dat de Dana oorspronkelijk voor het onderwijs is ontwikkeld, waardoor het apparaat extra robuust is uitgevoerd. Laat je de Dana per ongeluk uit je handen glippen waardoor 'ie op de grond valt dan is dat vrijwel nooit dramatisch.

Alternatieven

Het meest voor de hand liggende alternatief voor de Dana Wireless is natuurlijk de niet-draadloze originele Dana. Wie op zoek is naar een kleine laptop kan ook een subnotebook kopen, zoals de Sony Vaio PCG-TR2MP of de onlangs aangekondigde FlipStart minipc. Die vallen echter in een veel hogere prijsklasse (vaak meer dan €2000), bieden geen instant-on functionaliteit en hebben een aanmerkelijk kortere batterijduur. Een ander alternatief is een telefoonachtig apparaat zoals de nieuwe Nokia 9500 die pas eind van het jaar voor een geschatte verkoopprijs van €800 wordt verwacht. Het comfort bij het typen van langere teksten laat dan wel te wensen over. Als laatste alternatief is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om Sony UX50 te kopen of een normale Palm-handheld in combinatie met een toetsenbordje te gebruiken.

Conclusie

De Dana is een redelijk uniek apparaat: mensen die veel schrijven en dit onder uiteenlopende omstandigheden in de auto, op schoot en in bed willen doen, hebben met een Dana een prima apparaat in handen waarme ze langdurig en comfortabel kunnen typen. Sommige schrijvers beweren zelfs met de Dana beter te kunnen schrijven, omdat ze nergens door worden afgeleid en het apparaat altijd klaar voor gebruik is. Door de toevoeging van WLAN is de verleiding groot om ook via de Dana te internetten en te e-mailen. Om de draadloze connectiviteit helemaal compleet te maken zou nog Bluetooth standaard kunnen worden toegevoegd.

Verbeterbaar

  • Geen ingebouwde Bluetooth
  • Geen opberghoes

Pluspunten

  • Duurzaam, kan tegen een stootje
  • Zeer geschikt om op schoot te gebruiken
  • Lange gebruiksduur
  • Groot en kwalitatief goed toetsenbord
  • Geen opstarttijd (instant-on)
  • Uitgebreid softwarepakket

Gegevens over de Dana Wireless van AlphaSmart

  • Fabrikant: AlphaSmart
  • Product: Dana Wireless
  • Afmeting: 31,4 x 23,5 x 4,8 cm
  • Gewicht: 910 gram
  • Voeding: netstroom, verwisselbare NiMH-accu of 3 losse AA-batterijen
  • Scherm: 560 x 160 pixels, 16 grijstinten (4-bit)
  • RAM: 16 MB (waarvan 15,5 MB beschikbaar)
  • ROM: 8 MB (flash)
  • Processor: 33 MHz Motorola Dragonball
  • Synchronisatie: via meegeleverde USB-kabel
  • Uitbreiding: SD/MMC-slot (2x)
  • Prijs: $429 (circa €500)
  • Verkrijgbaarheid: Nederlandse distributeurs zijn Lesscher en Heutink - de laatste biedt via de website momenteel alleen de originele (niet-wireless) Dana aan voor €449
  • Ook verkrijgbaar bij: American Book Center in de Kalverstraat in Amsterdam (consumenten)

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android