Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: GPS Holux GM 251

Door Roel Jasper Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 20 april 2002







Voor de Palm m5xx was lange tijd geen GPS te verkrijgen. En het wachten op een versie die in het card-slot gestoken kan worden, duurt ook wel erg lang. Vandaar dat wij verheugd reageerden op de lancering van de Holux GM-251. Deze GPS-ontvanger zal in onderstaand review worden besproken.
Er is inmiddels een tweede GPS verschenen: de Navman GPS 500, die in een ander review wordt besproken. Heb je moeite om te kiezen, dan biedt de vergelijking van beide GPS-ontvangers misschien uitkomst.

Uitvoering

De GM-251 wordt geleverd in een compacte doos. Naast de GPS-ontvanger wordt er een 12-volt lader met sigaretten-connector meegeleverd. In de doos trof ik verder een gebruiksaanwijzing, een garantiekaart en een setje AAA-batterijen aan.
De GM-251 is met z’n 12,5 x 8 x 1,5 cm even breed als de Palm en zo’n 13 mm langer. Hij buigt als het ware om de onderkant van de Palm heen, waar dan ook de connector is aangebracht. De Palm klikt in die connector. Om er voor te zorgen dat de Palm plat op de GPS blijft zitten is er een constructie als bij een muizenval aangebracht op de bovenkant van de GPS. Om de Palm te monteren trek je de met rubber beklede muizenval omhoog, je klikt de Palm in de connector en laat de muizenval weer los. De zaak zit dan stevig vast.

Voeding

Er is in de GPS plaats voor drie kleine AAA-batterijen. Er kunnen eventueel ook oplaadbare NiCad-batterijen in. Volgens de gebruiksaanwijzing kan de GPS daardoor 6 uur continu werken. Als de batterijen niet geplaatst zijn krijgt de GPS voeding de stroom van de Palm. Met de 12-Volt adapter haalt de GPS de stroom (5v) van het boordnet en laadt - en dat is handig - tevens de Palm op. Verwijder in dat geval wel de normale batterijen, aangezien de externe voeding berekend is op het simultaan opladen van de NiCad-batterijen.

Geheugen

De GPS beschikt over een ingebouwd geheugen dat er voor moet zorgen dat satelliet-gegevens worden opgeslagen. Met zo’n voorziening zijn bij een nieuwe start de belangrijke gegevens snel voor handen. Middels een ingebouwde back-up batterij kunnen de gegevens 60 dagen vasthouden worden. Daarnaast beschikt de Holux GM-251 over ingebouwde software, waardoor ook onafhankelijk van de rekenkracht van de Palm naar satellieten gezocht kan worden.

Antenne

De GM-251 is licht (90 gram) en heeft een scharnierbare antenne, die doet denken aan een soort dominoblokje. Met zijn stevige scharnieren aan beide zijden kan de antenne geheel ingeklapt worden tegen de achterkant van de GPS. Het ‘blokje’ steekt dan gek genoeg nog wel zo’n 3 mm uit. Opengeklapt scharniert de antenne tot zo’n 155 graden omhoog. Hij blijft in elke stand staan. In de antenne is ook een MCX-connector geplaatst voor een externe actieve antenne. Het ‘dominoblokje’ moet voor een goede ontvangst horizontaal staan.
In het midden van het gedeelte dat onder de Palm uitsteekt is de aan/uit knop. Daarnaast tref je een Ledje aan. Deze Led heeft twee functies: naast de aan/uit-indicatie is hiermee ook zichtbaar wat de status is van de GPS-ontvangst.

Gebruik

Na het aansluiten van de GPS op m’n Palm duurde het de eerste keer zo’n 15 minuten voor er een eerste fix was. Daarna ging het natuurlijk veel sneller. Binnen een paar seconden tot een minuut, afhankelijk van de uit-tijd, krijg je een fix. Dus dat ingebouwde geheugen werkt. Middels de Led zie je ook of er nog gezocht wordt. Zodra de Led knippert heeft de GPS voldoende satellieten ontvangen om een 3D-positie te bepalen.

In de auto

In de auto heb je behoefte aan een passende houder. PDAShop leverde mij een tijdje geleden al de Dicota Keeper. Echt perfect voor de Palm: zuignap nat maken, op de voorruit ploppen, piefje overhalen en klaar. Je krijgt ook nog extra bevestigingshulpmiddelen meegeleverd om de Dicota Keeper elders in je auto te plaatsen.
Maar voor een Palm-met-Holux GPS blijkt de Dicota Keeper helaas niet dé oplossing. Door de uitgeklapte antenne kon de Palm niet ver genoeg naar beneden om strak tussen de klemmen van de Dicota Keeper te raken. Weliswaar deed een klittenbandje rond de Holux en Dicota Keeper wonderen, maar het verlangen naar een perfect bij de GPS passende houder bleef. Ook het bijgeleverde snoertje is wel erg eenvoudig. Het is kort en niet gekruld, waardoor het steeds slordig uit de Palm lijkt te bungelen.

Meer auto-ervaringen

Een heel goede eigenschap van de Holux GPS is dat hij ook zonder Palm een fix weet te maken en te houden. Stap je dus met je Palm even uit de auto, dan doet de GPS het onmiddellijk weer als je de Palm terugplaatst. Je GPS kan permanent aan blijven staan, het stroomverbruik is minimaal.
De Holux maakt in de auto in het algemeen snel een eerste plaatsbepaling. Ook de ontvangst achter de voorruit is goed, natuurlijk niet onder de luifel van een tankstation en viaducten, maar dat is logisch. Iedere seconde komt er een nieuwe fix. De kwaliteit van de ontvangst is ronduit goed.
In de praktijk zul je van de zuiverheid helaas niet veel merken. Zo heeft software van TomTom een ingebouwde corrector. Ook al rijd je over een parkeerplaats langs de snelweg, TomTom corrigeert dat naar een positie op de ingeplande route. Je moet wel 30 meter uit de koers wil de positie-indicator met je meegaan. Met software van TomTom kan de Holux GM-251 dan ook goed uit de voeten, mede omdat de standaard baudrate van 4800 wordt gebruikt. Een andere baudrate wordt niet door TomTom begrepen.

Op stap

Door de AAA-batterijen kun je de Palm met GPS ook zonder externe voeding goed gebruiken. Zoals gezegd zo’n 6 uur non-stop. Je Palm raakt daardoor niet snel uitgeput, want de benodigde rekenkracht hoeft niet volledig door de Palm geleverd te worden. Je kunt de Palm uitschakelen terwijl de fix bewaard blijft en je kunt de Holux uitschakelen wanneer je je Palm voor ander doeleinden gebruikt. Dat spaart dan weer de batterijen van de Holux. Tenslotte: door de inklapbare antenne is deze GPS makkelijk in je zak of tas te steken. Da’s handig bij stadswandelingen.

Conclusie

De Holux is handig door zijn inklapbare antenne. Ook kan een externe antenne worden aangesloten. Voor de voeding kan gekozen worden uit voeding via de Palm of losse batterijen. Wanneer van de laatste mogelijkheid gebruik wordt gemaakt, gaat de positiebepaling zelfs door wanneer de GPS niet meer op de Palm is aangesloten. Een duidelijk minpunt is het ontbreken van bevestigingsmateriaal voor in de auto. Moet je dat los aanschaffen, dan valt het systeem meteen weer een stuk duurder uit, terwijl je ook nog de kans loopt dat de Palm met GPS niet in de houder past. Samenvattend zijn er echter meer pluspunten dan minpunten te bedenken.

Verbeterbaar

  • een houder voor in de auto ontbreekt
  • het snoer voor de externe voedings-adapter is kort en niet gekruld

Pluspunten

  • handig model door inklapbare antenne
  • eigen voeding door (oplaadbare) batterijen
  • ingebouwde software voor plaatsbepaling
  • positiebepaling, zelfs zonder aansluiting op de Palm
  • uitschakelbaar
  • Led-display, waardoor je ziet wat 'ie doet
  • externe aansluiting voor antenne

Gegevens over de Holux

  • Produkt: Holux GM-251 GPS
  • Fabrikant: Holux (Taiwan)
  • Geschikt voor: Palm m500, m505, m515, m125 en m130
  • Prijs: €199
  • Te koop bij: DSH Electronics

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android