Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Perfect Passenger 1.3 voor Treo 600

Door Gonny van der Zwaag en Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 25 augustus 2004


Er kan weinig misgaan: kaart erin, gps-ontvanger aansluiten en je ziet meteen waar je bent.

Voordat je kunt wegrijden moet je het type gps-ontvanger kiezen.

Via de menuoptie Selecteer bestemming stel je in waar de reis naartoe gaat.

Je kunt kiezen uit exacte of variabele adressen, een adres uit het adresboek, een favoriet of een POI.

We kiezen een restaurant in de buurt van onze aankomstplaats; aan de knop Details is te zien dat Perfect Passenger ook de 1-hands-bediening van de Treo 600 ondersteunt.

De route is gepland! Met wat moeite kun je ook zien of er eenrichtingsverkeer in de buurt is.

Met schuifknoppen kun je je gebruikelijke rijsnelheid aangeven; helaas zie je geen snelheden in kilometers.

Algemene instellingen.

Je kunt zelf de kleur van de kaarten kiezen.

Perfect Passenger maakt gebruik van Navteq-kaarten.
Perfect Passenger is alweer toe aan versie 1.3 van dit plug-and-play navigatiepakket. De nieuwste versie is ook geschikt voor de Treo 600 en dat is bijzonder, want geen enkele andere fabrikant heeft zich al gewaagd aan de palmOne smartphone. We mochten een aantal weken met het pakket rondrijden en noteerden onze ervaringen. In onderstaand review ligt de nadruk vooral op de veranderingen/verbeteringen ten opzichte van de voorgaande versie.

In de doos

Het Perfect Passenger-pakket bevat alles wat je nodig hebt: software op een mmc-geheugenkaartje (hoewel de afbeelding op de doos een sd-kaart aangeeft), een gps-ontvanger en bevestigingsmateriaal voor de auto. Een gedrukte gebruiksaanwijzing zit ook in de doos. Bij een pakket dat 300 euro kost, had het boekje er wel iets verzorgder uit mogen zien: nu is het een stapel zwartwit-kopietjes met een nietje erdoor.
Voor de echte tweakers biedt het pakket misschien wat weinig uitdaging: je hoeft alleen het geheugenkaartje in de Treo 600 te steken, de gps-ontvanger koppelen en je kunt na een paar minuten wegrijden. Kaartuitsnedes maken en overzetten naar je Palm is niet nodig en zelfs de verbinding met de gps-ontvanger kan bijna niet mis gaan. Wanneer je het programma opstart zie je een serie plaatjes waarmee je uit vier mogelijkheden kunt kiezen: een kabel-gps, een Bluetooth-gps, een jacket of geen gps. Dat laatste is handig als je een route wilt narijden in demo-mode. Over de controverse tussen het leveren van een sd- of mmc-kaart is in het forum al het nodige geschreven. Navraag bij Mobileware leert dat een bug in de SDIO-driver van de Zire71 hen heeft verhindert om te kiezen voor een oplossing op basis van sd-geheugen. Omdat zij hun klanten een perfecte plug&play-oplossing willen bieden zonder eerst een extra patch te hoeven installeren, hebben zij noodgedwongen gekozen voor een mmc-kaart van Simpletech. De woordvoerder van Mobileware laat verder ook weten dat deze mmc-kaart qua inkoop zelfs duurder is dan de aanvankelijk door hen gekozen (Sandisk-) sd-kaart.

Installatie

De installatie stelt niet veel voor: je plakt de zuignap op het raam en maakt de Treo 600 eraan vast. Blijkbaar zit er in de Treo behoorlijk wat ijzer, want het apparaat plakt goed tegen de magneet van de zwanehals. Wil je een nog betere bevestiging, dan kun je een magnetisch plaatje achterop de Treo 600 plakken. Als je niet te wild over verkeersdrempels scheurt, blijft de Treo zonder extra magneet ook best goed zitten.
De koppeling met de gps-ontvanger verloopt vrij makkelijk: hiervoor gebruik je de meegeleverde Treo-kabel. Daarnaast heeft de gps-ontvanger ook een usb-uitgang voor de stroomvoorziening, De benodigde onderdelen als de usb-kabel en de 12-volts usb-autoplug zijn bij het pakket inbegrepen. Als autoloze stadsbewoner vind ik het jammer dat de gps-ontvanger alleen via continu voeding werkt, want een smartphone-oplossing moet ook tijdens het wandelen en fietsen bruikbaar kunnen zijn. Helemaal onmogelijk is het niet: als je tijdens het wandelen een notebook met usb-poort meeneemt kun je toch nog de weg terugvinden, maar ideaal is het niet. Perfect Passenger is daarom eigenlijk alleen geschikt om in de auto te gebruiken. Navraag bij Mobileware leert overigens dat de Treo600 niet voldoende spanning levert op de connectoruitgang om ook de gps-module te kunnen voeden. Desondanks hadden we liever gezien dat er in dat geval een apart oplaadbare gps-module was meegeleverd, zoals die wel al te krijgen zijn in Bluetooth-uitvoering. Een mogelijke kandidaat zou de Rikaline X5 kunnen zijn.

Kaarten

Perfect Passenger maakt gebruik van de Digimap-navigatiesoftware van het Duitse bedrijf Hekosoft, met een aantal aanpassingen voor Nederlands/Belgische gebruikers. Daardoor is het alleen mogelijk om Nederlandstalige menuteksten en routeaanwijzingen te gebruiken. Het is ook niet mogelijk om de updates die voor Digimap worden uitgebracht te installeren. Maar dat hoeft ook niet, want als we de meegeleverde folder in het pakket mogen geloven, gaat Perfect Passenger regelmatig nieuwe software-updates beschikbaar stellen en kunnen gebruikers elk halfjaar (tegen betaling) nieuw kaartmateriaal aanschaffen. Die kaarten zijn gebaseerd op het kaartmateriaal van Navteq. Perfect Passenger heeft er zelfs rekening mee gehouden dat sommige gebruikers niet eens over een computer beschikken: op verzoek installeert een medewerker de nieuwe software en kaarten op een geheugenkaartje. Sinds kort is er ook een Europa-editie van Perfect Passenger verkrijgbaar. Hierbij wordt een geheugenkaartlezer meegeleverd, zodat je zelf de gewenste landen kunt installeren. Instructies om zelf de kaarten van het meegeleverde 128MB mmc-kaartje over te zetten naar een grotere eigen geheugenkaart ontbreken. Uit reacties in het forum blijkt dat Mobileware niet erg happig is om deze 'truc' uit de doeken te doen. De enige geboden oplossing is om je eigen geheugenkaartje en het mmc-kaartje met Perfect Passenger naar hen op te sturen, waarna zij beiden weer terug zullen sturen. Het concurrende Tomtom Navigator heeft dit eleganter opgelost.

Instellingsmogelijkheden

Beginnende gebruikers kunnen Perfect Passenger zo instellen, dat alleen de basismenu's worden getoond. Wie liever zoveel mogelijk opties in beeld heeft, kiest voor het geavanceerde menu. Je kunt de kleuren van de kaarten instellen, aangeven hoe hard je gewoonlijk op de snelweg en op andere wegtypes rijdt en nog een groot aantal andere voorkeursinstellingen. De gesproken aanwijzingen uit eerdere versies van Perfect Passenger zijn hetzelfde gebleven, ook al werd er in november vorig jaar al beloofd dat er extra stemmen meegeleverd zouden worden. Vrijwel iedereen klaagde over de snerpende stem, maar met die klacht is niets gedaan. Volgens de mensen van Perfect Passenger is het nu mogelijk om de stem te vervangen, maar de gebruiksaanwijzing biedt daarvoor geen aanknopingspunten. Ook op de website is niets terug te vinden. In de praktijk blijkt het niet zo ingewikkeld: als je de mmc-kaart in een geheugenkaartlezer stopt zie je meteen de map Audio, waar de wav-bestanden in staan. Overigens verwacht - en nu echt - Perfect Passenger/Mobileware op niet al te lange termijn andere stembestanden als extra download aan te kunnen bieden. Of deze beschikbaar zullen zijn als gratis download is op dit moment nog onduidelijk.

Gebruik

Via de menuoptie Functie, Kies bestemming kun je aangeven waar je naartoe wilt. Je kunt kiezen uit een exact adres, een variabel adres (je wilt naar een bepaalde plaats, maar het maakt niet zoveel uit waar precies), een POI in de directe omgeving of een POI op de plaats van bestemming. Navigeren naar een favoriete plaats of naar een adres uit het adresboek is ook mogelijk. Versie 1.3 van Perfect Passenger rekent de route sneller uit dan eerdere versies. Ook als je van de voorgestelde route afwijkt is de snelheid bij het herberekenen van de route verbeterd.
Het zoeken van een adres verloopt wel tenenkrommend traag, omdat het erop lijkt dat zowel bij het opstarten van het programma als bij het invoeren van een adres steeds alle kaarten moeten worden geladen.
In positieve zin valt op dat Perfect Passenger perfect is aangepast aan de navigatiemogelijkheden op de Treo 600. Alle menu-opties zijn snel te vinden en dankzij de sublieme eenhands-navigatie op de Treo ook snel te activeren.
Verschillende mensen op het forum noemen problemen met onlogische routes, vastlopen van de software of zelfs crashen van de Palm. Tijdens het testen zijn we daar niet tegenaan gelopen. De software functioneerde eigenlijk wel naar behoren. Handig is de knooppuntenmodus die het scherm een stuk overzichtelijker maakt op drukke rotondes en dergelijke. Jammer is alleen, dat je geen file-informatie kunt krijgen terwijl steeds meer fabrikanten van navigatiesystemen die mogelijkheid wel bieden. Wat ook mist is de integratie met de smartphone-onderdelen van de Treo 600. Zo is het niet mogelijk om bij een gevonden POI met een druk op de knop deze te bellen, omdat de informatie hiervoor ontbreekt en in deze mogelijkheid niet is voorzien. Zo'n feature kan handig zijn om snel even een reservering te doen voor een hotel of restaurant. Ook rechtstreeks vanuit het standaard adresboek van de Treo 600 naar de betreffende contactpersoon navigeren is niet mogelijk; dit kan alleen door deze contactpersoon te selecteren in de Perfect Passenger-applicatie zelf.

Europa

Volgens de verpakking bevat Perfect Passenger ook de hoofdwegen van Europa. Gek genoeg kon ik die aanvankelijk niet vinden: het was wel mogelijk om naar Brussel of Antwerpen te navigeren (logisch, want dat is binnen de Benelux), maar als ik naar Berlijn/Berlin of Florence/Firenze wilde rijden, kon Perfect Passenger deze steden niet vinden. Volgens de handleiding moeten we voor navigatie naar Europese steden eerst van kaart wisselen. Dat kan via de knop Kaarten, die tijdens het invoeren van een bestemming onderin het scherm moet verschijnen (zie 4e screenshot in de rechterkolom). Bij het nader bestuderen van de handleiding blijkt die niet helemaal te kloppen: de screenshots komen niet overeen met de schermen die we op onze Treo 600 aantreffen. Na lang zoeken vinden we de optie om van kaart te wisselen: als je tijdens het invoeren van je bestemming op de titelbalk bovenin het scherm tikt, verschijnt wél de optie Kaarten. Maar ook dat brengt ons geen stap verder, want de Treo blijft steeds hangen tijdens het scrollen door de lijst met kaarten of schakelt plotseling weer terug naar de kaart van Zwolle (en kan dan natuurlijk de Europese hoofdsteden niet meer vinden). Voor de volledigheid: er is nog 10MB vrij geheugen op de Treo 600, dus daar kan het niet aan liggen. Pas na een harde reset van de Treo 600 lukt het wel om de Europakaarten te gebruiken en om naar Europese steden als Parijs, Berlijn en Florence te navigeren. Omdat het mogelijk is dat een van de andere geïnstalleerde applicaties op de Treo 600 de boosdoener is, zullen we Perfect Passenger deze fout niet aanrekenen, maar het kan een punt van zorg zijn. De niet-volledige gebruiksaanwijzing rekenen we Mobileware zwaar aan. Juist bij een plug-en-play oplossing gericht op beginners verwacht je volledige en juiste informatie.

Conclusie

Voor beginnende pda-gebruikers is Perfect Passenger door het plug-en-play karakter ideaal: alles zit al in de doos en tijdens de installatie kan eigenlijk weinig misgaan. Als je gewoon naar adressen wilt navigeren en geen gebruik maakt van de extra functies, zoals de Europakaarten, voldoet het pakket redelijk goed. Toch zijn er wat punten waar we niet zo tevreden over zijn: de wachttijd bij het invoeren van een adres is bijvoorbeeld nog steeds te lang. We beseffen dat het vrijwel onmogelijk is om een navigatiepakket te maken dat helemaal foutloos is en waarover niets valt op te merken. Toch zijn er een paar slordigheden die gemakkelijk verholpen hadden kunnen worden: een handleiding die klopt en er iets minder goedkoop uitziet is daar bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. En na de talloze klachten over de dame die je de routeaanwijzingen op een bitse manier toeschreeuwt, was het logisch geweest als Perfect Passenger hieraan iets had gedaan. Technisch gezien moet dat niet zo moeilijk zijn. Ondanks dat de keuze voor de mmc-kaart volkomen te verdedigen is, blijft het toch vreemd dat er op de doos en op de website geadverteerd wordt met een sd-kaart.

Verbeterbaar

  • De teksten op de doos: "This box contains navigation software (on SD-card)" en "Werkt direct via inbegrepen SD-kaart" en het SD-logo wekken nog steeds de indruk dat een sd-kaartje wordt meegeleverd, maar dit blijkt een mmc-kaartje te zijn
  • Er is niets gedaan met de vele klachten over de irritante stem
  • Handleiding verouderd en ziet er goedkoop uit, schermafbeeldingen in de handleiding komen niet overeen met de werkelijkheid
  • Beperkte integratie met de smartphone-onderdelen van de Treo 600

Pluspunten

  • Sneller dan voorheen (her)berekenen van de route
  • Bij de installatie kan er bijna niets mis gaan, alles wijst zich vanzelf
  • Complete bundel voor een redelijke prijs
  • Perfect gebruik van bedieningsmogelijkheden van de Treo 600 ('one-handed navigation')

Gegevens over Perfect Passenger

  • Product: Perfect Passenger 1.3 voor palmOne Treo 600
  • Geteste versie: 1.3
  • Verkrijgbaar bij: diverse retailwinkels en online via o.a. PDAshop
  • Prijs: €299 (starterkit), de Europa-kaarten kosten €169

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Voldoende
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Voldoende

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android