Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: TomTom Navigator 6

Door gonny Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 30 augustus 2006


Op het eerste gezicht lijkt er niets veranderd, maar de verkeersborden en de blauwe afslagborden zijn nieuw. Ook kun je duidelijker zien hoe een viaduct loopt.

Navigeren naar buddies is nieuw. Bij het navigeren naar contactpersonen word je niet doorgestuurd naar je adresboek, maar de lijst is nu geintegreerd in NAVIGATOR zelf.

Bij het invoeren van een route kun je aangeven op welk tijdstip je wilt aankomen.

Het navigeren naar nuttige plaatsen is uitgebreid.

Je kunt navigeren naar nuttige plaatsen die op een maximale afstand liggen, zodat het zoeken sneller verloopt.

Het is nog onduidelijk welk kaartmateriaal NAVIGATOR 6 gebruikt: voor de Europese TomTom ONE en RIDER stapten ze over naar NAVTEQ.

Er zijn verschillende mogelijkheden met Buddies; je kunt bijvoorbeeld berichten en locaties sturen, maar je kunt ook jezelf onzichtbaar maken.

Met de Buddy-functie kun je de positie van vrienden op de kaart zien.

TomTom heeft zojuist versie 6 van TomTom Navigator aangekondigd. Wij gingen met een productieversie (waarvoor dank aan TomTom!) alvast op pad om te kijken wat er is verbeterd.

Dat versie 6 eraan zat te komen was al duidelijk, want twee weken geleden kondigde TomTom een Amerikaanse navigatiebundel voor de Treo aan, waarin TomTom Navigator 6 al was opgenomen. Nu is de software ook voor Europa verkrijgbaar in twee varianten: een regio-editie met kaarten van de Benelux plus de hoofdwegen van Europa (€ 99) en een Europa-editie. De prijs van de Europa-editie is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk rond de € 150 bedragen. De software wordt plug-and-play geleverd op een SD-kaartje. TomTom heeft aangekondigd dat de software als multiplatform-oplossing zal worden geleverd, dus er is kans dat de software op een miniSD-kaartje met bijbehorende SD-adapter wordt geleverd, zodat het in alle gangbar pda's en smartphones past.

Wat is nieuw?

Iedereen vraagt zich natuurlijk af wat er nieuw is aan TomTom Navigator 6. Een waarschuwing vooraf: veel nieuwe functies die we in dit review gaan bespreken zul je misschien al kennen van de GO-serie, want daarop draait versie 6.x van de firmware al een tijdje. Niet alle functies uit de GO-serie zul je in Navigator 6 terugvinden, want de iPod-interface, de mogelijkheid om muziek en audioboeken af te spelen en de text-to-speech-functie van de GO 910 ontbreken bijvoorbeeld. 

Deze functies zijn wel nieuw:

  • Pda- en smartphonegebruikers kunnen nu ook de desktopsoftware TomTom HOME gebruiken;
  • De iconen in de instellingenschermen zijn licht aangepast;
  • Bij viaducten is duidelijker te zien hoe de weg loopt;
  • Met de buddyfunctie kun je berichten en locaties uitwisselen met andere TomTom-gebruikers;
  • Navigeren naar contactpersonen: dit was al mogelijk, maar het is nu een geïntegreerde functie geworden;
  • Bellen naar nuttige plaatsen (indien telefoonnummer aanwezig);
  • Uitgebreid zoeken naar nuttige plaatsen (POI's);
  • Voorgeïnstalleerde flitspalendatabase;
  • Snelheidswaarschuwing (Safety Lock): waarschuwt wanneer je te hard rijdt, ook wanneer je aan het navigeren bent;
  • Beperkte menu's: schakelt een aantal menu-opties uit wanneer je rijdt, zodat je minder snel afgeleid wordt;
  • Realistische visuele instructies: toont verkeers- en richtingsborden, zoals je ze ook onderweg ziet;
  • Navigatieweergave voor voetgangers: 2D-kaart met vaste positie die makkelijker bij het wandelen te gebruiken is;

Eerste indruk

Voordat je de software kunt gebruiken moet je het product eerst op de gebruikelijke wijze registreren. We maken daarbij meteen een TomTom-account aan op de website, want die hebben we straks nodig voor de nieuwe buddyfunctie. Om misverstanden te voorkomen: de buddyfunctie is niet voorbehouden aan klanten die een of meerdere Plus-services afnemen (zoals Flitspalen).
Bij het plannen van een route en lijkt er op het eerste gezicht niets veranderd. TomTom Navigator 6 berekent de route en toont deze op de kaart. Als je daarna op OK tikt kan het navigeren beginnen. De routekaarten bieden wel iets nieuws: voortaan zie je dezelfde verkeers- en plaatsnaamborden op het scherm, die je ook in de berm ziet staan of boven de weg ziet hangen. Op de schermafbeelding hiernaast zie je bijvoorbeeld een aantal 80 kilometer-borden en het blauwe ANWB-bord van de afslag die we moeten nemen.

Geheugen

TomTom Navigator 6 vereist nog steeds het nodige van het werkgeheugen. De applicatie zelf neemt maar 60K van het RAM-geheugen in en dat is een prettige bijkomstigheid op de soms krap bemeten PalmOS-apparaten, maar we konden ons niet aan de indruk ontrekken dat versie 6 zwaarder is dan versie 5. Resco Backup vermeldt 10286K voor het starten van TomTom Navigator (na Flush DbCache) en 8925K als TomTom Navigator 6 eenmaal is gestart en we de DbCache weer via Resco Backup controleren. Een verschil van 1361K; op zich niet eens zo dramatisch. Toch merk je dat de reactie van Navigator 6 op een schermtap of een invoer soms net even langer nodig heeft. Voor mij persoonlijk op mijn zeer volle Treo niet irritant, maar de meningen daarover zullen van persoon tot persoon verschillen.

Thuis

Voor de meeste nieuwe functies in TomTom Navigator 6 hoef je niet eens de straat op om ze uit te proberen. Eén van die vernieuwingen is bijvoorbeeld dat pda- en smartphone-gebruikers nu ook gebruik kunnen maken van de desktopsoftware TomTom HOME, waarmee je kaarten, stemmen en extra diensten kunt beheren. De software is verkrijgbaar voor Windows en Mac en is hier gratis te downloaden. Niet alle diensten die je in TomTom HOME vindt zijn betaald. Je kunt bijvoorbeeld allerlei creatieve kaartkleurenscherma's en een aantal toeristische routes gratis downloaden. Ook regelt TomTom HOME software-updates, maar in TomTom Navigator 6 kun je dat ook op de pda of smartphone zelf doen. Bij gebruik op de Treo 650 valt trouwens op dat de software niet op alle onderdelen is aangepast voor eenhandsbediening, waardoor je voor veel handelingen je vingertoppen of de stylus moet gebruiken. Ook de snelle Treo-opzoekmethode waarbij je alleen de initialen van een contactpersoon hoeft in te voeren, werkt niet. En bij het schrijven van berichten naar buddies met de instant messagingfunctie blijkt het nog een hele kunst om hoofdletters te schrijven: de shift- en Option-toets werkt niet helemaal zoals we gewend zijn. Deze moet ingedrukt gehouden worden in plaats van volgens de eenhandsmethode 1x Shift (Option), 1x letter.

Voorkeuren

De drie hoofdschermen zien er net zo uit als voorheen. Alleen de vormgeving van de iconen en andere schermelementen is licht aangepast en naar onze mening mooier geworden. In het voorkeurenscherm is op het eerste gezicht ook weinig verrassends te zien, maar toch is er iets nieuws toegevoegd: de Safety Lock. Achter het icoon Veiligheidsvoorkeuren kun je aangeven dat de menu-opties tijdens het rijden drastisch moeten worden ingeperkt, zodat je niet wordt afgeleid door toeters en bellen. Deze beperking kun je uitschakelen. Je vindt hier ook de al langer aanwezige functie die zorgt dat de routekaart niet meer zichtbaar is boven een bepaalde (hoge) snelheid. 

Navigeren

Het scherm Navigeren naar... is op twee punten gewijzigd. Je kunt nu navigeren naar TomTom Buddies (waarover later meer) en je kunt navigeren naar Contactpersonen. Die laatste functie is op zich niet nieuw, maar wel verbeterd. Je hoeft geen aparte applicatie meer te starten, maar de lijst met contactpersonen wordt geïntegreerd in TomTom zelf getoond. Liefhebbers van geocaching kunnen navigeren op basis van lengte- en breedtegraad en een kompas op het scherm laten verschijnen.

Nieuw in versie 6 is dat je kunt aangeven wanneer je wilt aankomen. TomTom kan dan berekenen hoe laat je moet vertrekken om op tijd te arriveren en je hiervoor ook tijdig waarschuwen.  Telkens wanneer je een nieuwe route invoert krijg je de vraag voorgeschoteld of je op basis van aankomsttijd de route wilt laten berekenen. Als je dit irritant vindt, kun je het ook uitschakelen.

De mogelijkheid om naar nuttige plaatsen te navigeren is uitgebreid. Je kunt aangeven hoe ver de nuttige plaats maximaal verwijderd mag zijn. Zoek je een pretpark binnen vijf kilometer, dan hoef je tenminste niet te wachten tot TomTom Navigator 6 alle pretparken in heel Nederland bijelkaar heeft gezocht. Ook nieuw is dat je naar nuttige plaatsen kunt bellen, mits het telefoonnummer daarvan aanwezig is in de POI-database. Bij het plannen van een route heb je nog steeds dezelfde opties: je kunt bijvoorbeeld nog steeds een routedemo bekijken en een route van punt A naar punt B plannen. Daarnaast kun je routes met verschillende tussenpunten maken, die je met andere gebruikers kunt uitwisselen. En al zijn de kaarten vernieuwd, ook met versie 6 komt het nog regelmatig voor dat je moet omkeren.

Buddyfunctie 

Nieuw in TomTom Navigator 6 is de Buddy-functie, waarmee je de positie van andere TomTom-gebruikers op de kaart kunt zien. De Buddy-functie is een van de leukste toevoegingen. Ik had het eerder als eens geprobeerd tijdens het TomTom Buddy Event, maar kreeg het toen niet aan de praat omdat TomTom de e-mailadressen van de mede-buddies veel te ingewikkeld had gemaakt. Nu ik het met de pda-versie opnieuw probeerde met échte buddies lukte het meteen en werkte het zonder haperen. De buddy-functie houdt in dat je de positie van andere TomTom-gebruikers op de kaart kunt zien en dat je berichten en locaties met ze kunt uitwisselen. Dat werkt niet vanzelf: je moet wel eerst toestemming geven dat anderen jouw positie mogen zien. Ook kun je zelf buddies uitnodigen, als je weet met welk e-mailadres ze zich hebben geregistreerd bij de PLUS-diensten van TomTom.

PLUS-dienst klinkt als 'betaald', maar het gebruik van buddies is helemaal gratis. Wel betaal je voor het gprs-dataverkeer wanneer je berichten of je positiegegevens via de TomTom-server verstuurt. De chatfunctie is eigenlijk meer een sms-functie, waarbij je korte tekstberichten kunt intikken. De ontvanger ziet een envelop-icoontje in de linker bovenhoek van z'n scherm verschijnen en kan daarop klikken om het bericht te lezen (helaas: geen voorleesfunctie!). De buddyfunctie komt in allerlei situaties van pas. Hoe vaak gebeurt het niet dat je met meerdere auto's ergens naartoe moet rijden, en steeds moet opletten of iedereen nog wel in de buurt is? Met de buddyfunctie zie je in een oogopslag al je buddies. Een andere mogelijkheid is dat je met iemand wilt afspreken op een adres of bij een bepaalde POI-locatie. Je stuurt de locatie naar je buddy en de andere persoon hoeft alleen maar te accepteren dat hij/zij er naartoe wil navigeren. Een superhandige functie dus, die ik vanaf het begin al een paar keer gebruikt heb.

Omdat deze functie erg handig is, hebben we er een aparte pagina over gemaakt.

Snelheidsduivels

Uitgebreidere planningsopties waarbij je kunt kiezen tussen snelste/kortste route of wandel- en fietsroute zaten al in versie 5. Wel is de kaartweergave tijdens het wandelen aangepast: er kan een 2D-kaart getoond die op een vaste positie blijft stilstaan, zodat je je tijdens het wandelen beter kunt oriënteren op de omgeving. Twee laatste vernieuwingen zijn nog interessant voor snelheidsduivels: in de eerste plaats is bij TomTom Navigator 6 een flitspalendatabase voorgeïnstalleerd. Dit is de meest actuele versie en om up-to-date te blijven zul je na verloop van tijd wel een abonnement moeten afsluiten. Op dit gebied is er ook iets veranderd, want voor € 39 per jaar krijg je niet langer de flitspalen van je eigen regio, maar van heel Europa. Voor verkeersinformatie geldt overigens hetzelfde. De tweede en tevens laatste vernieuwing is een kleintje: er klinkt een waarschuwing wanneer je te hard rijdt, ook wanneer je niet aan het navigeren bent.

Conclusie

TomTom Navigator 6 is niet spectaculair anders, maar heeft wel een aantal handige functies erbij gekregen zoals het plannen van routes op basis van aankomsttijd, de buddyfunctie en de mogelijkheid om met TomTom HOME te werken. Voor de alleszins redelijke prijs van € 99 ben je weer helemaal up-to-date. De prijs van de Europa-editie is nog niet bekendgemaakt maar zal waarschijnlijk rond € 150 liggen. Eigenlijk is er weinig op deze nieuwe versie aan te merken; de kwaliteit is nog steeds als vanouds goed, alleen zou het leuk zijn geweest als TomTom de text-to-speech-functie uit de GO 910 ook aan de pda-software had toegevoegd en beter rekening had gehouden met de eenhandsbediening op Treo's.

Pluspunten

  • duidelijke en vertrouwde interface, die makkelijk te bedienen is
  • handige en tegelijk leuke buddyfunctie
  • nauwkeuriger zoeken naar POI's
  • routes plannen op basis van aankomsttijd
  • visuele instructies (verkeersborden), hoewel dit door veel andere navigatiepakketten ook al is toegevoegd
  • goede prijs-kwaliteitverhouding

Verbeterbaar

  • geen text-to-speech zoals op de GO 910
  • geen 100%-ondersteuning van one-handed-navigation

Specificaties

  • Te koop bij: diverse winkeliers  
  • Verkrijgbaar: vanaf september 2006
  • Prijs: €99 voor de Benelux-versie met hoofdwegen van Europa op geheugenkaart 

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android