Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Tomtom citymaps

Door Palmclub.nl Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 juni 2001



















Na het succes van Palmtop's Route Europa vroegen vele forumleden zich af of er niet ook op stadsniveau zo'n handige planner was. Welnu, TomTom, een handelsnaam van Palmtop, heeft een CDROM voor de Palm op de markt gebracht met plattegronden van meer dan 30.000 dorpjes en steden in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk, Luxemburg, Portugal, Denemarken, Zweden en natuurlijk Nederland. En dat alles met GPS ondersteuning.

Wat zegt Citymaps allemaal te kunnen: "TomTom Citymaps plans the best route from the user's exact location to their desired destination. When planning a route TomTom Citymaps takes account of whether the user will be driving or walking. If driving, the user can gain information on all one-way traffic restrictions. If walking, the user can view any pedestrian shortcuts. The maps on TomTom Citymaps display the smallest side streets as well as the more major thoroughfares so always show the best route through a city. Even traffic attributes like turn restrictions and one way streets are taken into consideration. The maps can be viewed at different levels of detail."

Hoog tijd voor een nader onderzoek naar installatie en gebruiksgemak.

De installatie


Het idee van TomTom is dat je alleen de plattegronden in je Palm stopt die je nodig hebt. Tijdens de installatie kan je een selectie van de gewenste plattegronden maken. Een overzicht van de dorpen en steden in Nederland vind je op de website. Even je stad aanvinken op je computer en de plattegrond wordt bij de volgende hotsync in je Palm geladen. Het synchroniseren van de plattegronden gebeurt echter niet bijzonder snel. Ook zijn er een aantal keuzeschermen teveel waar je steeds doorheen moet klikken. Navraag bij TomTom leerde dat zij zich van deze omslachtigheid bewust zijn, maar dat o.a. compatibiliteits-aspecten van Windows hiertoe dwingen.
Het programma Citymaps gebruikt ongeveer 260 kb geheugenruimte, een kaart van Groningen 170 kb, Zeist 370 kb en Amsterdam 703 kb. Als je een Palm hebt met 2 MB geheugen kan je dus maar een beperkt aantal plattegronden tegelijk laden.

Wat wel mijn verbazing wekte is dat bij elke nieuwe kaart die ik in mijn Palm plaats, mijn Palm om een soft reset vraagt. TomTom hierover: 'Het is voor de zekerheid gedaan en alleen bij de wat grotere kaarten'.

Het gebruik


Middels een menu kan de gewenste stadsplattegrond worden opgevraagd. Door het kiezen van de straat van vertrek en die van bestemming wordt een routebeschrijving gegenereerd, met als keuzes snelste route, kortste route of te voet. De positie in de straat kun je preciseren door aan te geven bij welke andere straat de jouwe kruist. Dat maakt de nauwkeurigheid van de planner toch al snel op 40 meter nauwkeurig. Als je tenminste weet welke straten in de buurt van je bestemming liggen. En dat kon nou wel juist eens niet altijd het geval zijn. Want als je bekend was met de plaats van bestemming, had je dan een planner nodig? Verder is het een indrukwekkend programma dat juist als je het 100.000 stratenboek niet bij de hand hebt, geraadpleegd kan worden. Met je stylus trek je de plattegrond kris-kras over je scherm om het aan je behoeften aan te passen, in te zoomen of van meer details te voorzien. Je kan ook door simpelweg de straatnaam in te toetsen zien waar je de straat kunt vinden op de stadsplattegrond. Erg handig als je wilt inschatten hoeveel tijd je ongeveer moet inruimen om op de plaats van bestemming te komen. In de auto is het ook een herademing om, als je dan toch weer verdwaald bent, even de naam van de straat waarin je beland bent in te toetsen, waarna de route opnieuw gemaakt wordt. Citymaps houdt ook rekening met eenrichtingsverkeer. Ook wordt een inschatting van de benodigde tijd gemaakt, waardoor je weet of je moet bellen dat je iets later komt.

De resolutie van de plattegronden is goed. Je kunt de vergroting eenvoudig regelen en ook de mate van detail is prettig instelbaar aan je behoeften. Verder wordt de kaart mede in grijstinten op je scherm gezet, wat de leesbaarheid vergroot. Natuurlijk blijven de beperkingen van het Palmscherm merkbaar. De snelheid van berekening en schermopbouw is aanvaardbaar.

Ik vind het imposant wat zo'n klein programma allemaal kan uitrekenen en tekenen. Moeiteloos vindt het straten en berekent het het handigste traject. Als je te voet gaat komt het programma een hierop afgestemde route. Ideaal voor stadswandelingen in binnen- en buitenland.

Gaat Citymaps nooit in de fout? Nou, ik heb flink m'n best gedaan en het lukte! In Groningen, met z'n malle verkeerscirculatieplan in de binnenstad, weet Citymaps zich goed te verslikken. We worden verzocht dwars over de Grote Markt en door de Herestraat te rijden. Het lijkt me leuk, maar het mag niet, al tientallen jaren niet. TomTom vond mijn melding van deze fout niet prettig. De firma gaf aan dat wijzigingen van meer dan een jaar geleden natuurlijk aangepast hadden moeten zijn. Feedback van gebruikers zal worden doorgegeven aan de toeleverancier TeleAtlas en gebruikt in een volgende update. TomTom geeft aan dat ze 1 a 2 keer per jaar nieuwe mapdata krijgen. Afhankelijk van de wijzigingen wordt dat opgenomen in een tussentijdse update of nieuwe versie. Dit soort kleine foutjes zijn echter niet onoverkomelijk.

Een handige eigenschap is dat je kan zoeken op woordbeeld, en dus niet de exacte naam van een straat hoeft te weten. Bijvoorbeeld zoeken op "Viottastraat" in Amsterdam zal je via de knop toch bij de juiste straat ("J.J. Viottastraat") brengen. De Viottastraat vind je ook als je weet dat die in de buurt van de "De Laraissesstraat" ligt. Als je op de kaart wat straten rond de "De Laraissestraat" aantipt licht de naam "JJ Viottastraat" al snel op.

TomTom heeft verder voor de reiziger ook een groot aantal plattegronden op internet geplaatst die voor een vast bedrag gekocht kunnen worden.

Het zou helemaal mooi geweest zijn Route Europe samen zou werken met Citymaps. Zodat Route Europe bij de plaats van bestemming overschakelt op de stadsplattegrond van het Citymaps-programma. Helaas geeft TomTom desgevraagd aan dat samenwerking tussen beide programma's voorlopig niet mogelijk is. Ook samenwerking van Citymaps met een GPS ontvanger zoals de Magellan Companion (leverbaar in Nederland door oa. Navicar) is het onderzoeken waard. Zo'n combinatie is een aantrekkelijk alternatief voor navigatiesystemen voor auto's. Ik ga proberen zo'n combinatie in de nabije toekomst te testen.

Eindoordeel


Als je onderweg een stedenplanner bij de hand wil hebben is TomToms Citymaps een goede keuze. Enkele kleine onvolkomenheden daargelaten is het een toegankelijk, flexibel en informatief programma. Ideaal voor het plannen van routes naar straat van bestemming. Bij een beperkte hoeveelheid vrij geheugen moet je wel kieskeurig blijven qua hoeveelheid te laden plattegronden.

Meer informatie

  • GPS toepassingen
  • Route Europe
  • Map Viewer
  • Citymaps nogmaals
  • Citymaps in combinatie met GPS-ontvanger
  • Feiten

    • Product: Citymaps
    • Geteste versie: 1.0
    • Producent: Tomtom (trademark van Palmtop software)
    • Demoversie beschikbaar, dan slechts de plattegronden van Perpignan (Frankrijk), Koblenz (Duitsland), Pisa (Italië) en Tarragona (Spanje).
    • Ondersteunt kleur
    • Prijs: € 84 (fl 185,-), prijs per stadsplattegrond € 18 (fl 39,-).
    • Geschikt voor alle Palm-compatibelen, behalve de Palm III

    Relevante links

    Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

    Vragen, opmerkingen of discussie?

    Via deze thread in het forum

    Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

    © Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

    iCulture | Alles over Google Android