Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Eyemodule voor de Visor

Door Willem Kemper Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 19 juli 2001


















de Eyemodule

Update 27-12-2002: de prijs van de Eye Module is gezakt naar 49 USD

Sinds 30 april ben ik in het bezit van een oranje Visor DeLuxe, met daarbij een Eyemodule camera. Peter van der Zanden heeft al uitgebreid over de Visor geschreven, daar ga ik het niet over hebben. Ik wil met dit review mijn ervaring met de Eyemodule delen met de Palmclub-lezer.

Installeren


De camera word geleverd met een handig zakje van zachte stof en met een zeer summiere handleiding en een CD met software om de gemaakte foto's om te zetten in JPG's en via synchronisatie op de PC te zetten. De handleiding begint zo: "Steek de camera in het springboardslot, wacht tot de software is geïnstalleerd en maak dan een foto." Ahhh, plug and pray, die kennen we! Ik steek de camera in het slot en tot mijn verbazing verschijnt op het Visor-scherm "Please wait" en vervolgens "EyeModule software has been installed", gevolgd door beeld. Ik richt de camera op mijzelf, druk af (de sluiterknop zit naast de lens), hoor een piep, lees "Save this Image?" op het scherm. "Yes!" klikte ik enthousiast aan en de foto is gemaakt en opgeslagen!
Binnen een minuut en dat zonder de gebruiksaanwijzing gelezen te hebben... Ik ben zeer onder de indruk. Ik haal nu de module eruit en stop hem er weer in, en nu herkent de Visor dat de camera erin is gestoken, schakelt zichzelf in en geeft gelijk beeld. Na het installeren van de Eye-module software op de PC, worden gemaakte foto's tijdens de synchronisatie in de daartoe aangewezen directory geplaatst. Tot zover alles geweldig.

De kwaliteit van foto's


Je kunt foto's in drie verschillende kwaliteiten opslaan:
  • klein zwart/wit: 160x120 pixels (9K)
  • groot zwartwit 320x240 pixels (37K)
  • groot kleur 320x240 pixels (187K)

Dit betekent dus dat je bij 5 MB vrije ruimte op de Visor respectievelijk 500, 125 en 25 foto's kan opslaan. De bestandgroottes in de Visor veranderen op een voor mij onverklaarbare wijze wanneer de foto worden overgezet naar JPG op de PC. De bestandgroottes van de kleurenfoto´s varieren dan tussen de 64 en 99K, dus fors minder dan op de Visor. Bestandsgroottes van de kleine zwartwit-foto's varieert zo rond de 13k, wat weer meer is op de Visor. De grootte van de de grote zwartwit-foto's is tussen de 32K en 68K; ook weer meer. Wanneer je de foto's op de PC ongeveer zo groot als op de visor op je scherm laat staan is de afbeelding redelijk tot goed. Iedere vergroting wordt resoluut afgestraft.

Daarbij is mij een ding opgevallen: Foto's op afstand tot 5 meter zijn scherper dan foto's genomen op een grotere afstand. Misschien is onscherp niet de juiste uitdrukking hier, maar moeten we het hebben over grofkorrelig. Vergelijk de beide foto's hiernaast. Het portret is vrij duidelijk en - ondanks tegenlicht - ook goed belicht. De foto van de gebouwen in de zon lijken overbelicht en bovendien niet goed scherp. Beide opnames zijn gemaakt vanaf een vast object, zodat onscherpte niet door beweging kon ontstaan. Ik heb de foto´s op de site van de producent nog eens goed bekeken en de foto´s op afstand zijn daar beduidend kleiner afgebeeld, waardoor de opnames scherper lijken. In de FAQ´s staat vermeld dat de lens is ontworpen om scherpe opnames te maken in een bereik groter dan 18 inch (ongeveer 45 cm). Ik krijg de indruk dat de scherpheid op afstand iets heeft moeten inleveren om dichtbij een betere scherpte te krijgen. Technisch gezien is dit logisch: er moet natuurlijk een compromis worden gesloten tussen scherptedieptje en diafragma (grootte lensopening). Met een grotere lensopening kan je relatief slechte lichtomstandigheden nog scherpe foto´s maken, maar wordt de scherptediepte minder. Een kleiner lensopening geeft minder licht maar een betere scherptediepte. Dit probleem wordt nog vergroot door toepassing van een fix-focuslens, waarbij de lensopening nog een beetje de onscherpte aan beide zijde van de afstandschaal moet goedmaken.

De Eye-module software


De Eye-module software op de Visor heeft een heel leuk onderdeel, namelijk de timer. Deze kun je niet alleen instellen op het maken van een foto over een bepaalde tijd, maar je kan ook foto's maken met bepaalde intervallen. Eenmaal gemaakte foto's worden op datum opgeslagen in de Visor, deze datum-naamgeving is eenvoudig te wijzigen. Ook kun je aan iedere foto een notitie hangen, wat handig kan zijn bij het archiveren.

MediaCentre


De meegeleverde fotobewerkingssoftware genaamd "MediaCentre" heeft een handige organizer die in één keer de gehele directory laat zien waar de gemaakte beelden in staan waarna je ze met één muisklik kunt uitvergroten. Voor de bewerkingsmogelijkheden kun je beter een ander programma kiezen; zelfs MS-Photo-editor heeft meer mogelijkheden.

Batterijverbruik


Het gebruik van de Eye-module heeft ook een keerzijde. Hij vreet batterijen. Op de Eyemodule-site wordt gesproken van twee uur continu gebruik voordat de twee AAA-cellen van de Visor leeg zijn. Dat lijkt mij geen overdreven getal, gezien het feit dat bij mij na een uurtje spelen, op redelijke volle batterijen, de Visor beleefd doch dringend adviseert een back-up te maken. Wel is het zo dat de batterijaanduiding tijdens het gebruik een zeer negatief beeld geeft van de werkelijke batterijlading. Op het moment dat de Eyemodule wordt verwijderd, loopt deze weer op.

Conclusie


Samenvattend meen ik te mogen zeggen dat de Eyemodule, voor gebruik op de korte afstand, goed functioneert. Als 'visueel notitieblok' is het een geweldig hulpmiddel; ook is het uitstekend geschikt (zie de Eye-module site) voor het vastleggen van familietafereeltjes. Voor de toepassing waar ik ´m voor gekocht heb, het vastleggen van de voortgang in een bouwproces, is de Eye-module wegens het gebrek aan detaillering boven 5 meter maar beperkt inzetbaar. Blijft dat de "funfactor" alsmede de "Wow-factor" van de omstanders ongekende hoogte bereiken. De meeste mensen die interesse tonen zijn oprecht verbaasd en roemen gelijk de technische vooruitgang in het algemeen. Palmbezitters reageren over het algemeen wat gereserveerder (jaloers?), en zijn blij dat er ook een nadeel aan de Visor zit (laadt zich niet op in de cradle en OS is niet upgradeable). Maar je maakt ze intens gelukkig met het beamen van de Eyemodule-software waarmee ze vervolgens de foto de je net van hem of haar hebt gemaakt op hun eigen Palm kunnen bekijken!

Voordelen:

  • Visueel notitieblok bij de hand
  • Zeer makkelijk te bedienen

Nadelen:

  • Hoog batterijverbruik
  • De foto's zijn onvoldoende scherp
Prijs op de tijd van dit schrijven: USD 149.

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android