Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm Centro

Door Karel Tsang Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 02 maart 2008


De inhoud van de doos

Voorkant van de Palm Centro

Bovenkant - je ziet hier de ringerswitch, en linksonder zie je de stylus

Linkerzijkant - hier kun je de volumeknop bedienen, en vind je een programmeerbare knop

Onderkant - de contactpuntjes voor de USB- en stroomkabel en de plek om het polskoordje te bevestigen

Detail van het toetsenbordje

Toetsenbordje van nog dichterbij

De programma-, navigatie- en telefoonknoppen

Achterkant met de stylus ernaast

Het testmodel was een pre-productiemodel met hier en daar wat gebruikssporen. Je ziet hier de achterkant met de speaker, camera en metalen spiegeltje

Access Inc. is de eigenaar van het PalmOS. Op deze foto is goed het 'metallic' zwart van de Centro te zien.

Open achterkant - accu en stylus zijn eruit; klepje voor de MicroSD kaart is open

Onbewerkte, maar wel verkleinde foto, genomen met de camera van de Centro op een druilerige dag...

... maar de kwaliteit gaat 's avonds binnenshuis toch drastisch omlaag.
Na iets meer dan een jaar heeft Palm eindelijk een opvolger van de Treo 680 afgeleverd in Europa: de Palm Centro. Alhoewel, opvolger? De Centro wijkt qua uiterlijk behoorlijk af van de Treo 680, en is dus zeer interessant voor gebruikers die de Treo's eerder te groot en te zwaar vonden.

Op TV zie je tegenwoordig vaak van die Amerikaanse 'Extreme Makeover'-programma's, waarbij een persoon die onzeker is over haar eigen uiterlijk door een team van specialisten onder handen wordt genomen. Aan het eind van het programma komt de deelneemster dan onder luid gejuich van huilende familieleden als een sierlijke zwaan weer tevoorschijn. Wat dat betreft is Palm ook met een 'Extreme Makeover' aan de slag gegaan. Het heeft met de Centro een goedkope smartphone op de markt gebracht, die van binnen vrijwel onveranderd is ten opzichte van de Treo 680, maar van buiten een behoorlijke afslankkuur heeft ondergaan.

In Amerika is de CDMA-versie van de Centro al een tijdje uit. Eerst drie maanden exclusief bij mobiele operator Sprint, en sinds een tijdje ook als GSM-versie bij AT&T. In Amerika wordt de Centro op het moment van schrijven redelijk goed verkocht: de aantrekkelijke, kleine vormfactor gecombineerd met een lage prijs van $99 inclusief abonnement doet veel mensen besluiten een Centro aan te schaffen. Onder hen zijn veel mensen die nog nooit eerder een smartphone hebben aangeschaft. Eigenlijk dus precies de doelgroep waar Palm de Centro voor heeft bedoeld. Hoe zal het de Centro in Nederland vergaan?

In de doos

De Centro (previewmodel) werd in een witte doos geleverd met daarin:

  • Palm Centro
  • Verwisselbare batterij (1150 mAh)
  • Stroomadapter met 4 internationale stekker-opzetstukken
  • USB-synchronisatiekabel 
  • 2,5 mm mono headset met knop om gesprekken aan te nemen
  • Installatie-cd voor Windows en Mac waarop de Palm Desktop en Hotsync staat

Specificaties

De specificaties van de Centro zijn als volgt:

  • Besturingssysteem: Palm OS Garnet versie 5.4.9
  • Processor: 312 MHz Intel PXA270 processor
  • Scherm: 320 x 320 transflectief TFT-kleurenaanraakscherm met 65K kleuren
  • Mobiel netwerk: GSM/GPRS/EDGE, Quad-band (850/900/1800/1900 MHz)
  • Draadloze verbinding: Bluetooth v1.2 en Infrarood (IR)
  • Geheugen: 64 MB RAM (waarvan ca. 60 MB voor de gebruiker beschikbaar)
  • Camera: 1.3 megapixel met 2x digitale zoom en videofunctie
  • Batterij: verwisselbaar, 1150 mAh lithium-ion
  • Batterijduur: tot 4 uur gesprekstijd en 300 uur standby (volgens Palm zelf) 
  • Geheugenkaart: microSD
  • Connector: Palm standaard Multi-connector
  • Afmetingen: 10,7 x 5,4 x 1,85cm 
  • Gewicht: 124 gram

Uiterlijk

De Centro die ik heb gekregen was een pre-productiemodel, die al eerder door andere mensen gebruikt is geweest. Het toestel was dan ook al behoorlijk beschadigd aan de buitenkant voordat ik aan de testperiode begon. Er is dan op de foto's ook goed te zien waar de krassen en deuken zich gaan manifesteren wanneer de Centro zonder beschermende case gebruikt wordt.

Het uiterlijk is de belangrijkste troef van de Centro. Eerdere Treo-smartphones van Palm werden altijd bekritiseerd dat ze voor de "eenvoudige" consument te groot en te zwaar zouden zijn. Palm heeft hier wat aan gedaan door de Centro een flink stuk kleiner en lichter te maken. De Centro meet 10,7 x 5,4 x 1,85cm en weegt 124 gram. Dit is maar liefst 20% lichter dan de Treo 680, die 158 gram weegt. Ook wanneer je de Centro naast een populaire mainstream consumenten-smartphone legt, zoals de Nokia N73, valt op dat Palm er voor de eerste keer in geslaagd is een toestel te maken die niet echt groter of zwaarder is dan de directe concurrentie.

De Centro wordt in Nederland alleen in het zwart geleverd. De plastic buitenkant heeft een metallic zwarte kleur. Op de voorkant van de Centro vinden we het kenmerkende vierkante scherm met een resolutie van 320x320. Deze touchscreen, die reageert op aanrakingen van een vinger of een ander voorwerp, is toch een tikje kleiner dan het al niet erg grote scherm van de Treo 680. Boven het scherm bevindt zich de LED-indicator, die onder andere aangeeft dat de Centro aan het laden is, of dat er een ongelezen SMS-bericht is.

Onder het scherm vinden we de navigatieknop en de programmeerbare hardbuttons. De navigatieknop lijkt op die van de Palm Lifedrive: een ovaalvormige ring die een paar mm boven het oppervlak uitsteekt. De middelste knop ligt verzonken binnen in deze ring. Om de navigatieknop vind je vier rechthoekige hardbuttons die gekoppeld zijn aan een programma. Standaard zijn dit de Phone-applicatie, de applicatie-launcher, de agenda en het SMS-programma. De hardbuttons worden weer geflankeerd door een groene knop om telefoongesprekken mee op te nemen, en een rode knop om telefoongesprekken te beëindigen en om de Centro in standby-stand te zetten.

Onder de bovenstaande knoppen wordt het een beetje dringen geblazen: de Centro heeft namelijk ook nog een volledig QWERTY-toetsenbord aan boord. De eerste keer dat je dit kleine toetsenbordje ziet, krijg je bijna een claustrofobische indruk, maar ik denk dat de angst achteraf ongegrond blijkt. De knoppen zijn namelijk van een hard, rubberachtig materiaal gemaakt, waardoor je flink veel grip hebt op de toetsen wanneer je met je duimen of nagels aan het typen bent.

Op de linkerzijkant van de Centro bevindt zich de volumeknop, waarmee je snel de ringtone-volume van het toestel kunt regelen. Tijdens een telefoongesprek kun je de knop ook gebruiken om de sterkte van de luidspreker te regelen. Onder de volumeknop bevindt zich de vijfde programmeerbare knop, waaraan je een programma kunt binden. Aan de rechterzijkant van de Centro is de infraroodpoort te vinden.

Aan de bovenkant van de Centro is de vertrouwde ringerswitch te zien. Deze handige schuif, die ook op alle Treo’s te zien was, zorgt ervoor dat de gebruiker de Centro in één beweging geheel stil kan maken. Handig bijvoorbeeld, als je een donkere bioscoopzaal binnen gaat. Aan de onderkant vind je de 2.5mm audiostekker, waar je een headset op kunt aansluiten. Ook bevinden zich hier de contactpunten voor de USB-synchronisatiekabel en de oplader. Wat opvalt is dat er aan de onderkant ook een plek is waar je een polskoordje (lanyard) kunt bevestigen, die overigens niet met de Centro meegeleverd wordt. Een polskoordje is misschien geen overbodige luxe, gezien het feit dat de Centro vrij glad kan aanvoelen.

De achterkant van de Centro herbergt behalve een luidspreker ook de 1.3 megapixel camera, met daarnaast een klein metalen spiegeltje zodat je jezelf mooi op de foto kunt zetten. De batterijklep is verwijderbaar, waardoor je bij de batterij, SIM-kaart en MicroSD-slot kunt.

Hoewel de Centro prima eenhandig te gebruiken is, heeft Palm ervoor gekozen ook een stylus mee te leveren, die je uit het toestel kunt schuiven. Dit kleine, dunne aanwijsstokje geeft echter niet veel plezier bij het gebruiken ervan, omdat het bij gebruik de neiging heeft om flink door te buigen. Dit had naar mijn mening beter gekund.

Software

Onder het mom ‘wat niet kapot is, hoeft ook niet gerepareerd te worden’, heeft Palm de software van de Centro vrijwel identiek gelaten aan de Treo 680. Wanneer je hier in detail meer over wil weten, kun je de Review voor Beginners van de Treo 680 lezen. De Phone-applicatie heeft bijvoorbeeld nog steeds 5 tabbladen, die je snel toegang geven tot zaken zoals de cijfertoetsen waarmee je via het touchscreen een telefoonnummer kunt invoeren, een lijst met favoriete applicaties, en de lijst van in- en uitgaande telefoongesprekken.

Wat wel nieuw is, is het feit dat Google Maps standaard op de Centro voorgeïnstalleerd staat. Ook heeft Versamail (de E-mail applicatie) standaard ondersteuning voor pushmail en draadloze synchronisatie van PIM-gegevens via Microsoft’s Exchange Activesync, zodat ook zakelijke gebruikers op deze manier in contact kunnen blijven met hun bedrijf. Ook is er een voice command-software bij geleverd, waarmee je een knop op de Centro kunt programmeren om gesproken commando's te ontvangen. Je kunt met dit programma niet alleen contactpersonen opbellen, maar ook bijvoorbeeld applicaties opstarten. Hoewel ik zelf geen gebruiker van van voice command-software, vind ik de applicatie vrij nauwkeurig en snel reageren.

Qua multimedia is de Centro redelijk bedeeld: met het voorgeïnstalleerde Pocket Tunes kun je MP3’s luisteren, en met de Media-applicatie kun je zowel foto’s als filmpjes bekijken op het toestel. Pocket Tunes wordt echter wel in de simpele 'Standard'-versie geleverd, die bijvoorbeeld geen ondersteuning heeft voor Internet-radiostations of een equalizer aan boord heeft. Upgraden naar Pocket Tunes Deluxe kost helaas geld.

Aan het bekijken en bewerken van Office-documenten is ook gedacht. Een simpele versie van de bekende Office Suite-applicatie Documents to Go v10 is bijgeleverd met de Centro. Hiermee kun je even goed (en zelfs vaak beter) dan Pocket Office op een Windows Mobile-toestel je Office-bestanden bekijken en bewerken, en dat alles in het normale MS Office-bestandsformaat. Wil je alle toeters en bellen van Documents to Go, dan kun je betaald upgraden naar een Premium versie. Deze bevat ondermeer een spellchecker en een file browser.

Websurfen op de Centro is mogelijk via de Blazer webbrowser, waar ik persoonlijk geen grote fan van ben. Qua niveau zou ik deze webbrowser schatten op het niveau van Pocket Internet Explorer (PIE) op Windows Mobile. Vergeleken met de Safari Browser op de iPhone en de WebKit-gebaseerde browsers van Nokia, komen Blazer en PIE vrij amateuristisch over. Normale webpagina’s worden vaak wel geladen, maar zien er behoorlijk vervormd uit. Webpagina’s die speciaal voor smartphones zijn ontworpen, worden overigens wel prima weergegeven. Blazer is in principe het enige standaard programma op de Centro die wel eens een paar seconden wil bevriezen, met name als er veel rekenkracht gebruikt wordt om een grote webpagina te laden.

Het voordeel van PalmOS is wel, dat er heel veel gratis en betaalde programma’s beschikbaar zijn voor dit platform. Dus als er iets is wat je nog mist aan de Centro, dan is er grote kans dat dat op het internet wel te downloaden of te koop is.

Algemeen gebruik

Het dagelijkse gebruik van een smartphone omvat natuurlijk veel zaken op zowel hardware- als softwaregebied.

Over het algemeen vind ik de Centro een prettig toestel om bij je te hebben. Het is veel kleiner en lichter dan de Treo, waardoor het makkelijker op te bergen is in een broek- of jaszak. De plastic buitenkant voelt soms, net als bij de Treo 680, ietwat glad aan. Dit is voornamelijk het geval wanneer je wat vochtige handen hebt. De navigatieknoppen zijn goed te bedienen, en het QWERTY-keyboard blijkt veel beter te werken dan je zou denken als je alleen naar de grootte kijkt. Wanneer je interesse in een smartphone voor een groot deel gevoed wordt, omdat je er veel mee wil communiceren qua SMS en E-mail, dan zal het QWERTY-toetsenbord beter voldoen dan een numeriek toetsenbord.

Als jarenlange Treo-gebruiker was ik binnen een dag gewend aan het iets kleinere toetsenbord van de Centro. Hoewel ik zelf kleine handen heb, denk ik dat iedereen die het toetsenbordje van een Treo gewend is, geen moeite hiermee zal hebben. Zie hiervoor ook de videoreview onderaan deze pagina, waarin ik wat extra aandacht besteed aan het gebruiksgemak van het toetsenbord.

De bouwkwaliteit van de Centro is gemiddeld. Het kraakt met name bij het verwijderbare batterijklepje een beetje, wanneer je er druk op uitoefent. Mijn testmodel had echter eerder al een paar deukjes opgelopen door ruig gebruik, dus het zou ook daaraan gelegen kunnen hebben. Het is sowieso altijd aan te raden om een case aan te schaffen om je smartphone te beschermen.

Qua software is de Centro over het algemeen fijn om mee te werken. De Centro draait op het oude vertrouwde PalmOS Garnet, die aan de ene kant nodig aan vervanging toe is, maar aan de andere kant ook niet. Het PalmOS is nog steeds het meest responsieve besturingssysteem dat er is: programma’s worden razendsnel opgestart en de meegeleverde standaard Personal Information Management-applicaties (PIM: Calendar, Contacts, Tasks, Memo) zijn volgens velen (en mijzelf) nog steeds de meest efficiënte, vergeleken met platformen zoals Windows Mobile of Symbian.

Werken met een PalmOS-smartphone geeft de gebruiker het gevoel alsof het toestel elk moment klaar staat om te doen wat de gebruiker wil dat het doet, in plaats van dat de gebruiker moet wachten totdat het toestel klaar is met het laden of verwerken van gegevens, zoals veel multitaskende besturingssystemen dat gevoel wél geven aan de gebruiker.

Een nadeel is het gebrek aan 3G/UMTS-ondersteuning van het PalmOS. Maar tenzij je vaak draadloos informatie downloadt op een dag, hoeft dit geen belemmering te zijn. Helaas is het 2.5G/EDGE-netwerk van Telfort vorig jaar verdwenen, waardoor GPRS de maximaal haalbare dataverbinding is. Prima geschikt voor mail en af en toe surfen, maar niet zo geschikt om veel media te streamen wanneer je een onbeperkte databundel hebt.

Een vervelende bug van de Centro, net als bij de Treo 680, is dat de systeemklok consistent een paar minuten achter gaat lopen wanneer je de batterij uit het toestel wipt. Helaas is dit ook de enige manier om de Centro hardwarematig te resetten, dus wanneer je veel met beta-programma's experimenteert en daardoor vaak genoodzaakt bent om een reset uit te voeren, dan kan dat lastig zijn.

Multimedia

Ik ben zeer te spreken over het audiogeluid van Pocket Tunes, de bijgeleverde MP3-speler van de Centro. Het dynamisch bereik van de muziek is groot, en het volume kan ver opgeschroefd worden zonder dat het signaal overstuurt en het geluid begint te kraken.

De ingebouwde camera van 1.3 megapixels is redelijk te noemen, maar daar is alles al mee gezegd. Hoewel PalmOS-gebruikers blij zullen zijn met de eerste 1.3-megapixel camera in een PalmOS-Treo, zullen gebruikers die nieuwe smartphones van Nokia of Sony Ericsson gewend zijn, zeer waarschijnlijk hun neus ophalen voor de relatief matige beeldkwaliteit van camera van de Centro. De camera is hoogstens geschikt om af en toe een foto'tje te schieten of een filmpje op te nemen en naar je vrienden te sturen, maar als je een bepaalde gebeurtenis echt goed vast wil leggen, zul je toch een aparte camera moeten gebruiken. Dit is een gemiste kans, want de serie cameraphones van merken als Nokia, Sony Ericsson en Samsung laten zien, dat consumenten een kwalitatief goede camera in een smartphone zeer zeker waarderen.

De Media-applicatie, waarin je alle foto's en video's van de Centro beheert, is zeer simpel in gebruik en af en toe een tikje traag. Ik zou er zelf voor kiezen om betere applicaties te installeren, zoals Resco Photo Viewer en het uitstekende freeware TCPMP om video's te bekijken.

Accuduur

Ik heb geen kwantitatieve testen gedaan wat betreft de accuduur van de Centro, maar er vallen mij wel enkele dingen op. Wanneer er weinig telefoongesprekken of datasessies met de Centro gedaan worden, houdt de batterij het relatief lang vol. Ben je echter een constante beller, of maak je veel gebruik van de dataverbinding, dan daalt het accu-niveau van de Centro zeer snel. Nu is dit gedrag vrij normaal voor een smartphone, maar ik heb toch de indruk dat het bij de Centro wel erg snel gaat. Gelukkig is de accu verwisselbaar, zodat je in geval van nood na aanschaf van een reserve-accu altijd gewoon door kunt werken.

In het kort komt het erop neer dat bij normaal gebruik je de Centro elke nacht wel aan de lader wil hangen. Vergeet je dat een keertje, dan is het niet erg, maar drie dagen zonder opladen bij middelmatig gebruik lijkt me wel het maximum. Wat dat betreft heeft de Centro een accuduur die vergelijkbaar is met de Treo 680 en de meeste andere moderne smartphones op de markt.

Belkwaliteit

Ik heb wisselende ervaringen met de belkwaliteit van de Palm Centro. Qua ontvangst van het GSM-signaal doet de Centro het goed. Bellers waarmee ik gesprekken heb gevoerd, meldden dat ik prima te verstaan was. Wanneer ik het volume van de Centro echter te luid zette, dan hoorden de bellers een vervelende echo van hun eigen stem. Het grootste probleem van mijn geteste Centro was echter, dat ik iedereen moeilijk verstond. Of het aan mijn testmodel ligt is mij niet bekend, maar de bellers klonken allemaal alsof ze door een kussen aan praten waren: dof en gedempt. Met het belvolume zit het echter wel goed. Het probleem zou goed aan de standaard oorluidspreker kunnen liggen: zowel op de speakerphone als met de headset zijn de gesprekken namelijk voor mij wel helder te volgen.

Videoreview

 

 

Conclusie

Wanneer is een nieuwe smartphone 'goed' te noemen? Ik denk dat het goed genoemd mag worden, wanneer het toestel duidelijke verbeteringen biedt ten opzichte van zijn voorganger én dat het voordelen biedt ten opzichte van de huidige concurrentie op de markt.

Vergeleken met zijn voorganger, de Treo 680, is de Centro achteraf alles wat de Treo net niet was. De Centro is namelijk wél klein en licht genoeg om een vriendelijk consumententoestel te zijn. Bovendien ligt de prijs van een nieuwe Centro behoorlijk veel lager vergeleken met de initiële prijs van de Treo 680.

De Nederlandse markt wordt op dit moment gedomineerd door smartphones die op Windows Mobile of Symbian draaien. Voor de meeste mensen ligt het dus voor de hand om bij de aanschaf van een nieuwe smartphone in die richting te kijken. Echter, als je weet dat vaak websurfen, draadloos video streamen of mooie snapshots maken met de ingebouwde camera niet tot je prioriteiten behoren bij een smartphone, dan is de Palm Centro een interessante keuze. Je hebt dan een toestel in handen waarmee je uitstekend en efficiënt kunt communiceren via SMS of E-mail, en waarmee je op de meest simpele en effectieve manier een agenda kunt bijhouden, die je ook nog eens kunt synchroniseren met je desktopcomputer. Met de meer dan tienduizenden applicaties voor het PalmOS heb je veel keuze om je Centro uit te breiden op de manier zoals jij dat wil, ook op het gebied van bijvoorbeeld multimedia.

Heb je een Treo altijd interessant, maar te duur, te dik en te zwaar gevonden? Dan hoef je niet lang na te denken, want de Palm Centro biedt hierin de oplossing. De Centro is wat mij betreft de eerste geslaagde smartphone van Palm die puur ontworpen is met de normale consument in gedachten.

Pluspunten

  • Relatief lage prijs
  • Klein en licht toestel
  • Toetsenbordje verrassend bruikbaar
  • Veel intern geheugen
  • Verwisselbare accu
  • Push e-mail en Exchange-ondersteuning vanuit de doos

Verbeterbaar

  • Belkwaliteit
  • Gladde behuizing (bij vochtige handen)
  • Matige ingebouwde webbrowser
  • Geen ondersteuning voor 3G (UMTS/HSDPA)
  • Stylus te buigzaam
  • Accuduur bij intensief gebruik
  • Systeemtijd gaat achterlopen bij het verwijderen van de accu

Waar te koop?

  • Bij verschillende webwinkels voor een prijs tussen €269 en €300
  • Op de officiële Nederlandse website van Palm

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android