Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm Treo 500v

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 11 december 2007


De Palm Treo 500v zoals deze in het review wordt besproken. De blauwe achtergrond is met opzet zo gelaten omdat het toestel net zo wit is als het papier.

De inhoud van de doos. De stroomadapter is niet de originele die normaalgesproken wordt meegeleverd.

De Palm Treo 500v in vergelijking met de Palm Treo 750v.

Het toetsenbordje is vergelijkbaar met die van de oudere Treo's maar loopt recht in plaats van gebogen.

De bovenzijde met alleen de aan/uitknop.

Nogmaals de vergelijking tussen de Treo 500 en de Treo 750.

Aan de onderkant vind je de mini-USB-aansluiting, de headset-aansluiting en de luidspreker. De schade zou bij normaal gebruik niet moeten optreden: hier is iemand met een schroevendraaier of ander gereedschap aan de gang geweest.

Het toestel van de zijkant gezien. Twee volumeknoppen en een knop waaraan je zelf een functie kunt toewijzen.

Een pakket boekjes en een Getting Started cd.
Als het aan Palm ligt kan het nog wel anderhalf jaar duren voordat een nieuw toestel uitkomt dat voor Palmclub-lezers interessant is. Om jullie niet zo lang te laten wachten, hebben we bedacht dat wat meer aandacht voor Palm-toestellen met Windows Mobile een welkome aanvulling is. Vandaar dit review van de Palm Treo 500v.

De Palm Treo 500v is het eerste toestel van Palm dat standaard al is voorzien van Windows Mobile 6 en bovendien het eerste toestelvan Palm zonder aanraakgevoeling scherm. Bij Microsoft heet deze touchscreenloze variant Windows Mobile 6 Standard. De Treo 500v wordt de eerste maanden exclusief aangeboden via Vodafone; vanaf 2008 komt het toestel mogelijk ook bij andere mobiele operators in het assortiment. Het toestel is verkrijgbaar in antraciet en wit, waarbij de witte variant waarschijnlijk populairder bij vrouwen zal zijn. Ook ik ben meer gecharmeerd van de witte uitvoering, die een parelmoerachtige glans heeft. Ondanks het feit dat dit als budgettoestel in de winkel zal liggen, voelt alles toch niet goedkoop aan.

Alle hiernaast getoonde foto's kun je in groter formaat op Flickr bekijken. De blauwige achtergrondkleur is met opzet zo gelaten, om te zorgen dat de wel erg witte Treo 500v niet wegvalt tegen de witte achtergrond.

In de verpakking

In de anonieme witte verpakking die ik kreeg toegestuurd zit het toestel zelf, aangevuld met:

  • stereo-headset waarmee je ook kunt bellen;
  • boekjes;
  • Getting Started cd;
  • usb-kabel;
  • internationale stekker-adapters. 

Helaas heeft de vorige reviewer de bijbehorende stroomadapter achterovergedrukt, waardoor ik voor de foto (en voor het opladen) maar een eigen stroomadapter met usb-ingang heb gebruikt. Blijkbaar was de vorige reviewer ook benieuwd wat er binnenin de Treo 500v zoal te zien is, want onderop zitten rond de usb-aansluiting wat krassen die niet door normale slijtage zijn ontstaan. De handleiding bestaat uit een 130 pagina's tellend boekje waarin bijna alles aan boed komt. Wie haast heeft kan in 20 pagina's de Quick Start handleiding doornemen, maar eigenlijk wijst alles zich vanzelf.

Vodafone-interface

Het bijzondere aan deze telefoon is dat het maar de vraag is in hoeverre Palm er zelf een bijdrage aan heeft geleverd. De productie is uitbesteed aan een bedrijf in het Verre Oosten en de gebruikersinterface is ontstaan uit een samenwerking van Microsoft en Vodafone. Eerder had Palm bij de Treo 750v zelf allerlei aanpassingen aan Windows Mobile gedaan, die bij verstokte Windows Mobile-gebruikers in de smaak vielen. Bijvoorbeeld de threaded SMS, de Keyguard en de handige OK-knop op het toetsenbordje.

Bij de Treo 500v ontbreken die handige aanpassingen, maar je krijgt wel een nieuwe en erg handige manier van navigeren meegeleverd. Daarbij blader je zijwaarts door het menu, waarbij onder elk icoon een lijstje met relevante opties tevoorschijn komt. Het schijnt dat Microsoft dit ook in volgende versies van Windows Mobile wil gaan toepassen. Zo vind je een lijstje met recent gebruikte programma's, Berichtencentrum, Favoriete contacten, Geplande gebeurtenissen, Mijn instellingen en Windows Live. Jammer is dat Vodafone je toch weer naar het Vodafone Live-portal wil lokken: onder Muziek en video vind je alleen de optie Muziek downloaden en daarbij ga je uiteraard naar Vodafone Live. Ook bij Recente foto's is de shortcut naar Vodafone Live de eerste optie en op het startscherm is aan één van de twee beschikbare softkeys eveneens Vodafone Live toegewezen. Op het moment van de test werkte de toegang naar Vodafone Live overigens (tijdelijk?) niet, maar andere meegeleverde diensten zoals Google Maps werken wel zoals het hoort.

De Treo 500v ondersteunt ook UMTS, zodat je mobiel tv's en video's zou kunnen kijken via de voorgedefinieerde snelkoppeling naar Mobile TV (overigens ook een Vodafone Live-dienst). Een filmpje van de gebruikersinterface in actie vind je op YouTube.

Specificaties

Ik heb al iets gezegd over de kleur van het toestel. De belangrijkste overige specificaties op een rijtje:

  • Besturingssysteem: Windows Mobile 6 Standard (geen touchscreen);
  • Processor: 300 MHz samsung S3C2442
  • Scherm: Transflectief 2,4 inch kleurenscherm met 320 x 240 pixels (landschap), 16-bits kleurenweergave (65.000 kleuren);
  • Mobiel netwerk: triband GSM 900/1800/1900 met ondersteuning voor GPRS/EDGE/UMTS;
  • Bluetooth: 2.0 + EDR met de profielen: headset, handsfree, EDR, serieel en OBEX;
  • Geheugen: 64 MB RAM en 256 MB ROM (waarvan 150 MB voor gebruiker beschikbaar);
  • Camera: 2,0 megapixel met 2,5x digitale zoom en videofunctie;
  • Batterij: verwisselbare 1200 mAh lithium-ion;
  • Batterijduur: 4,5 uur gesprekstijd en 10 dagen standby;
  • Geheugenkaart: microSD;
  • Connector: mini-USB;
  • Afmetingen: 110 x 61,5 x 16,5 mm;
  • Gewicht 120 gram.

Opvallend in dit lijstje zijn de microSD-geheugenkaart en de mini-USB-connector, die voor Palm-gebruikers een afwijking van de vorige 'standaard' zijn, maar voor Windows Mobile-gebruikers inmiddels gebruikelijk zijn. Wat de geheugenkaart betreft kun je SDHC-kaarten tot wel 8 GB gebruiken, dus voldoende ruimte voor het opslaan van muziek en films. Het toetsenbordje is van hetzelfde type dat je ook op de Treo 680 en Treo 750 vindt, maar de toetsen liggen in een rechte lijn in plaats van de gebogen variant. In de bediening merk je hier niets van. Het toestel is ook goed met één hand te bedienen, zeker omdat alle invoer via het toetsenbordje gaat. Je hoeft het scherm niet aan te raken. Dit toestel is wel een stuk lichter dan de eerdere modellen. De Treo 500v is overigens niet het enige toestel met Windows Mobile 6 Standard en een compleet QWERTY-toetsenbordje: Samsung, Motorola en HTC hebben ook dergelijke toestellen in het assortiment. Dit zijn ook meteen de belangrijkste concurrenten. 

Dataverbruik

Als je dit toestel met Vodafone-abonnement afsluit, kun je daarbij Zorgeloos Internet Blox van €9,50 per maand bij afsluiten. Vodafone hanteert een wat aparte benadering van flatfee: het is onbeperkt, maar toch ook weer niet. Vodafone hanteert een Fair Usage Policy die tienmaal het gemiddelde datagebruik per maand is. De afgelopen maanden lag het gemiddelde gebruik op 20 tot 25 MB per maand, dus bij 200 tot 250 MB verbruik zit je goed. Overschrijd je driemaal deze grens, dan krijg je een 'passend aanbod' om te upgraden naar een duurder data-abonnement. Dit voorkomt dat je voor grote verrassingen komt te staan, maar is minder soepel dat het aanbod van T-Mobile waar je écht onbeperkt mag gebruiken. Het nadeel van T-Mobile's web'n'walk is echter wel, dat je verbindingssnelheid wordt geknepen, terwijl je bij Vodafone wel lekker vlot kunt internetten op UMTS-snelheid.

In gebruik

Wie gewend is aan een toestel met touchscreen, zal bij deze Treo 500v even moeten wennen. Op zich zijn de meeste functies (push-mail, Office-documenten, Windows Media Player, etc.) wel beschikbaar maar je moet even wennen aan de andere manier van bediening en aan het feit dat je in het standaard startmenu niet meteen alle applicaties ziet. Wil je bijvoorbeeld PowerPoint Mobile opstarten dan klik je Home (huisje) > Start > Hoofdmenu > Toepassingen > Meer > Office Mobile > Powerpoint Mobile. Inderdaad, dat is 7x klikken. Kan dat niet sneller? Jawel, als je een snelkeuzenummer toevoegt, die je zowel voor contactpersonen als voor applicaties kunt toevoegen. En als je het betreffende programma vaak gebruikt, vind je deze natuurlijk ook terug in het lijstje met Recente programma's. Het laat overigens wel zien, dat het bij Windows Mobile nog steeds een kwestie is van vaak klikken. Over de snelheid van het toestel heb ik geen klachten: de 300 MHz-processor is goed afgestemd op de eisen die de Treo stelt. Applicaties opstarten en door menu's bladeren gaat zonder noemenswaardige vertraging.

Uiterlijk 

De Palm Treo 500v is de eerste in een rij toestellen van Palm met een nieuw(er) design. De Treo 650, 680 en 750 leken immers allemaal op elkaar. Ook van de Treo 500v is alweer een soortgelijk toestel afgeleid: de Palm Centro, een CDMA-toestel dat door een ander toeleveringsbedrijf wordt gemaakt. Boven het toetsenbordje van de 500v vind je zes knoppen: een groene en rode telefoonknop, een home- en back-knop en twee softkeys voor de twee keuzes die langs de onderrand van het scherm worden getoond. Langs de zijkant van het toestel loopt een zilverkleurige bies waarin de knoppen zijn verwerkt. Bovenop vind je een aan/uitknop, aan de linkerkant twee volumeknoppen en een voorlopig nog 'dode' knop die je naar eigen inzicht kunt toewijzen (bijv. als cameraknop of voor Internet Explorer). Aan de onderkant is een 2,5 mm headset-aansluiting, een microfoon en een mini-USB-aansluiting zichtbaar. Aan de achterkant zie je de digitale camera, de speaker en een Vodafone-logo.

Helaas heb ik de plaatsing van de geheugenkaart en simkaart niet kunnen ontdekken (de achterklep was met geen mogelijkheid los te krijgen, misschien vastgeplakt?). Deze blijken zich echter achter de batterij te vinden, zoals ik op foto's van andere reviewers heb gezien. Ook andere reviewers melden dat je over reuzenkracht moet beschikken om het klepje eraf te halen. Toen ik na een paar pogingen tijdens het loswurmen per ongeluk 112 bleek te hebben ingetoetst en erachter kwam dat ik notabene ook nog verbinding had gemaakt, heb ik geschrokken mijn pogingen maar opgegeven... om het een paar dagen later toch nog maar eens te proberen.

Binnenin ziet de Treo 500v er met z'n beige-grijze kleur heel wat minder modern uit. Jammer dat de batterij weer van een ander type is dan je in de treo 680/750 vindt. Dat wordt dus (alweer) nieuwe reservebatterijen kopen. Het typenummer van dit model is 157-10099-00 met een inhoud van 1200mAh. Over de batterij gesproken: ik heb niet 4,5 uur aan één stuk gebeld om te ontdekken of de beloofde spreektijd inderdaad klopt. Wel bleek het toestel bij normaal gebruik (af en toe bellen, internetten en e-mail ophalen) drie dagen zonder bijladen mee te gaan. Dat is lang niet de 10 dagen die in het specificatielijstje staan, maar die geldt alleen weer wanneer je de telefoon helemaal niet gebruikt.

Beperkingen

Ik noemde al even het gebruik zonder touchscreen. Voor mij persoonlijk is dat een probleem, omdat ik niets anders dan touchscreens gewend ben, maar voor mensen die van een featurephone of een Nokia naar deze smartphone overstappen is het geen enkel probleem. Natuurlijk ontbreekt op dit toestel ook weer Wi-Fi, maar dat is gezien de prijsklasse en de doelgroep niet zo'n issue. Wil je met dit toestel navigeren, dan kun je bijvoorbeeld het goed bruikbare Route 66 of de ook niet al te slechte Navigon MobileNavigator 6 voor Windows Mobile Smartphones gebruiken, die ook op toestellen met liggende schermen zoals de Samsung i600 en deze Treo 500v werken. Dat laatste is nog wel een belangrijk punt: houd er rekening mee dat er voor Windows Mobile Smartphones zonder touchscreen minder software beschikbaar is dan voor de Pocket PC-achtige apparaten met touchscreen. In de praktijk blijkt bovendien dat niet alle software overweg kan met landschapsscherm: soms ontbreekt domweg de onderste helft van het scherm. Gelukkig houden programmeurs er wel steeds meer rekening mee en is gangbare software zoals agenda- en adresboekvervangers, rekenmachines en mediasoftware prima te vinden voor dit besturingssysteem.

Conclusie

Toen ik de Palm Treo 500v voor de eerste keer op onscherpe foto's zag, vond ik het een karakterloos apparaat. In werkelijkheid valt het reuze mee: qua design doet het niet onder voor mijn Treo 750 en deze heeft als bijkomend voordeel dat het platter, lichter en handzamer is. Ook de parelmoerachtige witte kleur valt bij mij erg in de smaak. Voor het eerst is het ook dat deze afwijkende kleur gewoon verkrijgbaar is, terwijl we op de oranje en rode Treo 680 eindeloos (uiteindelijk vergeefs) moesten wachten. De Palm Treo 500v is me in positieve zin meegevallen: het toestel is snel, heeft een handige Vodafone-gebruikersinterface en is daardoor makkelijk te bedienen. De Palm Treo 500v richt zich vooral op nieuwe smartphonegebruikers en voldoet wat dat betreft aan de verwachtingen. Ervaren smartphonegebruikers zullen even moeten wennen aan het landscape-scherm dat niet aanraakgevoelig is, waarbij je alle bediening via het toetsenbordje moet doen. Voor de power-users zal het gemis aan Wi-Fi een punt van kritiek zijn.

Pluspunten

  • Compact en licht;
  • Sluit goed aan op behoeften van beginnende smartphonegebruikers;
  • Batterij gaat lang mee;
  • Toestel reageert snel, geen zandlopers gezien;
  • Witte kleur geeft moderne uitstraling.

Verbeterbaar

  • Landschapsformaat van scherm stelt wat bijzondere eisen;
  • Geen Wi-Fi, maar dat is voor deze prijsklasse en gebruikersgroep niet nodig;
  • Achterklepje gaat moeilijk open.

Specificaties

  • Fabrikant: Palm
  • Toestel: Palm Treo 500v
  • Te koop bij: Vodafone en diverse webwinkels
  • Afmetingen: 16,5 x 61,5 x 110 mm
  • Gewicht: 120 gram
  • Prijs: met abonnement tussen 0 en 99 euro, los toestel ongeveer €300

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android