Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: DivX Mobile Player

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 07 mei 2007


DivX Mobile Player bij normaal gebruik.

Schermvullend.

Startscherm met hoofdmenu.

De speler vindt alle alle aanwezige video's in avi-formaat, waarna je ze kunt afspelen, wissen of verplaatsen.

... maar de speler kan niet elk bestand afspelen.

Eerste deel van het optiescherm.

Tweede deel van het optiescherm.
DivX Mobile is een nieuwe, gratis videospeler van het bedrijf achter het DivX-formaat. De software is nog niet officeel uitgebracht, maar een vroege versie is al wel via de videocommunity Stage6 te bemachtigen.

Als je regelmatig films en tv-series downloadt, weet je dat de meeste beschikbaar worden gesteld in avi-formaat. Met de gratis software TCPMP kun je die video's afspelen, maar sinds kort is er ook een ander alternatief: de gratis DivX Mobile Player, van het bedrijf achter het DivX-formaat. Er zijn al versies voor PalmOS, Symbian S60/UIQ en Windows Mobile Pocket PC en Smartphone. Wij probeerden voor de Palm versie 0.87 uit op de Treo 650.

Installatie

De installatie van het programma zou niet simpeler kunnen zijn: je hoeft alleen de Player (prc-bestand) en de codecdatabase (pdb-bestand) naar je Palm te kopiëren. Zet vervolgens nog wat filmpjes op je geheugenkaartje - bijvoorbeeld in de submap Movies, maar elke andere map mag ook - en het filmkijken kan beginnen. Let op dat DivX druk bezig is om de software verder te ontwikkelen: versie 0.86 die we eerder probeerden, gaf na een week al een melding dat de pre-release versie was verlopen en dat je als vroege gebruiker naar versie 0.87 moet overstappen. Houd er dus rekening mee dat je regelmatig een nieuwe versie zult moeten installeren. En vertrouw niet op deze speler als je op het punt staat op vakantie te gaan!

Stage6

Om toegang te krijgen tot de software, zul je een account moeten aanmaken bij Stage6 . Dit is een videoplatform voor DivX-gebruikers. Het probeert zich van YouTube te onderscheiden door video in hogere kwaliteit aan te bieden, aangepast voor mobiel gebruik. Iedereen kan bij de dienst, die nog in betastadium verkeert, video's uploaden, downloaden, bekijken en uitwisselen. Er staan korte clips tussen die met de mobiele telefoon zijn gemaakt, maar ook lange high-definition-films. Volgens Stage6 zijn er nu meer dan 70 miljoen apparaten in gebruik waarmee je de filmpjes kunt bekijken. Afspelen op de desktop kan ook, maar daarvoor moet je in de browser wel eerst de DivX Web Player-plugin installeren.

Je kunt gratis registreren op Stage6.com. Op de website is weinig informatie over de mobiele speler te vinden, maar als je na registratie inlogt op mobile.divx.com, kom je meteen op een pagina waar de software klaar staat om te downloaden.

Afspelen

De DivX Mobile Player kan alle video's in DivX-formaat afspelen. Maar niet elk bestand dat op .avi eindigt is een DivX-filmpje. Op de desktop kun je met software zoals GSpot controleren welke codec precies is gebruikt. In onze test werden ook XviD-filmpjes afgespeeld; een open-source codec die gebaseerd is op DiVX. Als je TCPMP gewend bent, zul je DivX Mobile Player misschien iets te 'gepolijst' vinden: de speler start met een flitsende animatie en neemt niet de menustijl en lettertypes van het PalmOS over. In plaats daarvan worden menu's gebruikt die aan Symbian of aan Flash-applicaties doen denken. Je kunt kiezen tussen afspelen in een venster, of schermvullend afspelen. Dat laatste is aan te bevelen op een Treo, aangezien het scherm van nature toch al niet zo groot is.

Het afspelen van voor mobiele apparaten gecodeerde films verloopt prima, maar toch heb ik na een weekje uitproberen het idee dat DivX Mobile Player langzamer reageert en sneller vastloopt dan TCPMP. Ook de beperkte afspeelmogelijkheden zijn een bezwaar: je kunt niet zoals bij TCPMP extra codecs installeren of muziek afspelen. Het maken van een afspeellijst is ook niet mogelijk. Ook heeft het programma nog een bug, waardoor bij het scannen naar filmbestanden alle video's steeds opnieuw worden toegevoegd. Als je driemaal het programma opstart, staat elke video dus driemaal in de lijst. We probeerden ook een filmpje die niet direct voor mobiele apparaten bedoeld is af te spelen. Het filmpje is gecodeerd in XviD met een bitrate van 1004kb/s. Deze kan worden geopend en afgespeeld, maar het gaat zo schokkerig dat we kunnen concluderen dat dit toch iets te hoog gegrepen is voor DivX Mobile Player. Alhoewel TCPMP het filmpje ook niet helemaal vlekkeloos afspeelt, heeft deze laatste aanzienlijk minder moeite met de hoge bitrate.

Opties

De opties van DivX Mobile Player zijn redelijk uitgebreid. Je kunt bijvoorbeeld de tijdsaanduiding in beeld zien, aangeven of je schermvullend wilt kijken, een video herhalend afspelen en de instellingen voor helderheid, contrast en verzadiging wijzigen. Ook als je deze laatste drie op 100% zet, zijn tv-series die veel in het donker zijn gefilmd (zoals Rome) nog steeds moeilijk op het scherm te zien. Bij de ondertitels en audiobestanden kun je kiezen uit een enorm groot aantal talen, waaronder Nederlands. 

Conclusie

We kunnen DivX Mobile Player nog niet afschrijven, omdat het tekortschiet ten opzichte van TCPMP. Het programma verkeert nog in betafase en heeft de potentie om tot een veelgebruikte speler uit te groeien. Maar doordat het programma aan het bedrijf DivX is gebonden, zal het nooit de hoeveelheid codecs van TCPMP ondersteunen. Wel sympatiek is het feit dat er meteen een PalmOS-versie wordt uitgebracht. Veel bedrijven denken eerst aan Windows Mobile of Symbian en bieden daarna pas een versie voor de Palm. 

Pluspunten

  • Gratis;
  • Veel opties.

Verbeterbaar

  • Minder flexibel en minder stabiel dan TCPMP;
  • Uitbreiden met extra codecs niet mogelijk;
  • Nog wat

Specificaties

  • Product: DivX Mobile Player
  • Ontwikkelaar: DivX
  • Geteste versie: 0.87
  • Omvang: 534 kB
  • Prijs: gratis

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Matig
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android