Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Serie - drie gratis navigatie-oplossingen en routekaarten: Smart2Go (deel 1)

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 08 april 2007


Smart2Go kan de kaart in 2D- of 3D-weergave tonen.

In de instellingen kun je de route- en kaartvoorkeuren aangeven en het audiovolume wijzigen.

De routevoorkeuren: Smart2Go is ook geschikt voor voetgangers en je kunt de snelste route, maateenheden en het vermijden van tolwegen, snelwegen en veerboten instellen.

Een irritante eigenschap is dat er bij minder dan 25% batterijlading steeds een waarschuwing in beeld verschijnt.

Smart2Go kan je lokatie ook via GPS op de kaart tonen. De 2D-weergave is ideaal voor wandelaars. Met de knoppen + en - kun je in- en uitzoomen.

Smart2Go kan de route in tekst op het scherm laten zien. Deze functie is gratis.

Ook gratis: de simulatiefunctie. Met de Stop-knop kun je na elke afslag de simulatie stoppen. Een donkerblauwe lijn toont de route die je moet lopen of rijden. Smart2Go toont ook hoeveel satellietsignalen je ontvangt (in dit geval 5).
De afgelopen tijd kondigden drie partijen gratis route- of navigatie-software aan: Google Maps voor de mobiele telefoon, Smart2Go van Nokia en Mobile Navigator 6 van Navigon. In een driedelige serie gaan we ze allemaal bespreken. Met welke oplossing ben je het beste af? We gaan van start met Smart2Go.

Ontwikkelaars van navigatiesoftware voor pda's en smartphones hebben het moeilijk. Mensen die voorheen een pda kochten om te navigeren, stappen massaal over op PND's: alles-in-een navigatiekastjes, die makkelijker te bedienen zijn en de gebruiker niet afleiden met overbodige functies. Pda-gebruikers hebben het aanbod snel zien teruglopen: Perfect Passenger verdween, ViaMichelin gaat "waarschijnlijk" niets nieuws meer ontwikkelen en bij de Pocket PC's doen Alturion, Destinator en Route 66 nauwelijks meer iets in deze markt. Alleen TomTom en Navigon zijn nog redelijk actief, al krijgt ook bij hen de veel grotere en lucratievere PND-markt voorrang.

Gratis navigatiesoftware 

Ongeveer een jaar geleden deed ik de suggestie dat TomTom de navigatiesoftware maar beter gratis kon weggeven omdat het toch geen prioriteit meer heeft: het zou een mooie PR-stunt zijn, die veel goodwill kweekt en die TomTom nauwelijks in de portemonnee zal merken. Een jaar later is het niet TomTom, maar concurrent Navigon en telefoonfabrikant Nokia, die gratis navigatiesoftware beschikbaar stellen. In deze reviewserie kijken we wat deze gratis software te bieden heeft. Niet alle oplossingen zijn geschikt voor PalmOS, maar misschien heb je nog een 'miskoop' of een oude telefoon liggen, die je dankzij deze software kunt hergebruiken als navigatiehulp.

Google Maps is verkrijgbaar in twee soorten: een Java-variant die voor bijna elke telefoon met J2ME (Java Micro Platform, voor mobiele devices) geschikt is en een 'native' versie die onder andere voor PalmOS en Windows Mobile wordt uitgebracht. Beide kun je vinden door in je mobiele webbrowser www.google.com/gmm in te tikken. Google Maps komt in deel 2 aan bod. De Navigon-software is voorlopig als betaversie verkrijgbaar voor diverse Java-telefoons: de Nokia 6630, diverse 6200-modellen, de N70, de SonyEricsson W550i, W800i, W810i en W900i worden in ieder geval ondersteund. Deze software wordt in deel 3 besproken - in de hoop dat er dan inmiddels een definitieve versie beschikbaar is. We gaan van start met Smart2Go voor Nokia, dat geschikt is voor Windows Mobile en Nokia S60. Je kunt het installeren via de Smart2Go-website

Nokia Smart2Go

In september 2006 nam Nokia het Duitse bedrijf Gate5 over. Gate5 was gevestigd in Berlijn en had ongeveer 70 medewerkers in dienst, waaronder een Nederlander: Thomas Leliveld, hoofd van de afdeling Marketing en Verkoop. Gate5 maakte op het moment van de overname navigatiesoftware voor PalmOS, Linux, Java en Symbian. Nokia beloofde aan dat de huidige diensten beschikbaar zouden blijven. Een halfjaar later, begin februari 2007, kwam het nieuws naar buiten dat Nokia een gratis navigatieoplossing voor smartphones zou gaan uitbrengen, gebaseerd op de software van Gate5. Helaas worden op dit moment alleen Nokia S60 en Windows Mobile ondersteund. We probeerden de software op een Palm Treo 750v.

Kaarten van 150 landen 

Sinds 10 februari 2007 kun je de Smart2Go-software gratis downloaden. Er zijn twee manieren om de benodigde software te installeren: vanaf de desktop-pc of via een sms-bericht met daarin de downloadlink. Dat laatste gaat het makkelijkst: na een paar seconden is de link binnen en kan het downloaden beginnen. Het installatiebestand voor Windows Mobile is 5,13 MB groot, maar voor de complete installatie heb je 20 MB opslagruimte nodig. Smart2go is een offboard-oplossing: dit houdt in dat al het kaartmateriaal op een centrale server staat en tijdens het gebruik realtime wordt opgehaald. Dat heeft als voordeel dat je kaartmateriaal van 150 landen tot je beschikking hebt, maar je moet daarbij natuurlijk wel letten op je verbruikte dataverkeer. Voor mensen met een riante of onbeperkte gprs- of umts-bundel is zo'n offboard-oplossing prima. Het schijnt ook mogelijk te zijn om via Wi-Fi de kaarten te downloaden.

Onboard en offboard 

De software kan voorlopig op een geselecteerd aantal toestellen met Nokia S60 en Windows Mobile 5.0 worden geïnstalleerd. Later worden nog meer platforms toegevoegd: andere S60- en Windows Mobile-toestellen, maar ook Nokia Series 40 en Linux (helaas geen woord over Java en/of PalmOS). Nokia gaat de software voorgeïnstalleerd meeleveren op toekomstige N-series-toestellen, onder de naam Nokia Maps. Het idee van Smart2Go is dat de basisfunctionaliteit gratis beschikbaar wordt gesteld, eventueel ondersteund door reclame, zoals McDonalds- of Shell-icoontjes op de plaats waar je fastfoodrestaurants of benzinestations van deze merken kunt vinden. Wil je ook navigeren, dan zul je een licentie moeten kopen. Smart2Go werkt met kaartmateriaal van Tele Atlas en NAVTEQ en is in feite een hybride oplossing: je kunt de gegevens realtime opvragen, maar zodra je de kaart van een bepaald gebied binnen hebt, is er geen verdere netwerkverbinding nodig. Wat ontbreekt is een tool waarmee je kaarten die je na afloop van de vakantie niet meer nodig hebt, van je geheugenkaartje kunt wissen.

Installatie en POI's 

De installatie op de Treo 750v verloopt aanvankelijk niet helemaal goed: de installatie duurt lang en er verschijnt na koppeling met de gps-ontvanger alleen een stip op een leeg beeldscherm. Kaartmateriaal is niet te zien. Na een complete herinstallatie gaat het wel goed: de kaart verschijnt redelijk snel en is overzichtelijk. Er zijn 15 miljoen POI's aanwezig, die als iconen op de kaart verschijnen. De hoeveelheid POI's in een willekeurige buurt is groot, maar de detailinformatie valt tegen: bij de POI "Annie M.G. Schmidt" is niet duidelijk of het om een museum, een geboortehuis of iets anders gaat. De software geeft alleen een straatnaam ("Potgieterstraat") en geen huisnummer. Pas als je in Google gaat zoeken, kom je erachter dat het om een dependance van een basisschool gaat, die naar Annie M.G. Schmidt is vernoemd. Voor het zoeken van restaurantjes, winkels en musea in een onbekende stad zijn de POI's door het ontbreken van huisnummers niet echt handig. Wel kun je door bestuderen van de kaart ongeveer schatten waar het adres zich moet bevinden.

Routes en instructies 

In Smart2Go kun je ook je eigen favoriete lokaties toevoegen, je thuis- en werkadres instellen en routes met verschillende tussenstops maken. Navigeren is beperkt: Smart2Go kan een route tussen twee punten (van A naar B of van huidige lokatie naar gewenste bestemming) uitrekenen en met een lijn op de kaart laten zien hoe je moet lopen. Je kunt je bestemming kiezen aan de hand van adres, POI of favorieten. Er zit ook nog de mogelijkheid in om adressen uit City Guides te kiezen, maar deze zul je apart moeten aanschaffen. Zelf een lijst met favoriete bezienswaardigheden en je hotel maken is goedkoper en net zo effectief. Een Travel Guide voor Amsterdam (verkrijgbaar in diverse talen) kost 7,99 euro.

Je kunt ook een lijst met route-instructies (tekst) opvragen of een simulatie bekijken. Opvallend is dat de geschreven route-instructies in het Nederlands zijn, terwijl de rest van het programma Engelstalig is. Bij de simulatie hoor je bij elke afslag een gesproken instructie, maar je zult de simulatie bij elke afslag steeds handmatig moeten starten en stoppen en je moet zelf opletten wanneer je bij de afslag bent. In noodgevallen kun je hiermee navigeren, maar je moet wel een handige bijrijder hebben of te voet zijn om dit te kunnen gebruiken. Een ander nadeel is dat de software relatief zwaar is: op de Treo 750v zit je behoorlijk lang te wachten naar een opstartscherm met Google Earth-achtige wereldbol te kijken, voordat je kunt beginnen. De software kan ook een vergelijkbare zoomfunctie zoals bij Google Earth tonen: aanvankelijk zie je een satellietfoto van Europa, waarna je automatisch inzoomt naar de plek waar je staat. Je ziet de straat, GPS-coördinaten, snelheid en andere nuttige gegevens in beeld. Vanaf je huidige lokatie kun je ook allerlei nabije POI's opvragen, zoals de dichtstbijzijnde garage, bezienswaardigheid, openbare diensten en hotels.

Navigeren

Smart2Go kan wel gebruikt worden als 'echt' navigatiesysteem, waarbij je tijdig met gesproken aanwijzingen wordt gewaarschuwd wanneer je moet afslaan, maar daarvoor zul je moeten betalen. Details over prijzen laat Nokia niet los: deze kun je in de applicatie op de smartphone opzoeken. Pas nadat je door vijf schermen bent geklikt, waarbij je licentievoorwaarden accepteert en een kaart selecteert (Benelux wordt geleverd met een strook van Duitland en Frankrijk), weet je wat je kwijt bent: €6,30 voor 7 dagen, €7,99 voor 30 dagen, €59,99 voor 1 jaar en €69,99 voor 3 jaar. De mogelijkheid om voor een week of een maand een navigatie-oplossing te kopen is een goed idee, maar vaak niet geschikt in het buitenland omdat daar de roamingkosten voor dataverkeer onbetaalbaar zijn. Gelukkig kun je ook de kaartgegevens vóór vertrek opvragen en bewaren. Er is daarna geen verdere netwerkverbinding meer nodig om de kaart te kunnen bekijken, te navigeren en om de routefuncties te gebruiken. Voor het downloaden van grote gebieden stelt Nokia een apart desktoptool beschikbaar.

Pluspunten

 • Gratis routefuncties zijn redelijk goed en geschikt voor wandelaars;
 • Veel POI's, maar betekenis niet altijd even duidelijk;
 • Gesproken aanwijzingen bij simulatiefunctie in gratis versie;
 • Betaalde navigatiefuncties kunnen per week, maand of jaar worden afgesloten. 

Verbeterbaar

 • Applicatie is relatief zwaar;
 • Geschikt voor beperkt aantal toestellen;
 • Batterijwaarschuwing verschijnt erg vaak.

Conclusie

Bij iets dat gratis beschikbaar wordt gesteld, mag je niet te hoge eisen stellen. Vergeleken met betaalde navigatiesoftware ontbreekt er nog heel wat in Smart2Go: geen file-informatie, geen mogelijkheid om flitspalen toe te voegen of alternatieve routes te plannen. Smart2Go kan wel je positie via GPS bepalen, maar wil je de positie ook geprojecteerd zien op een route, dan zul je een navigatielicentie moeten aanschaffen. Voor noodgevallen, wandelaars en fietsers, mensen die weinig navigeren of ook wel eens zonder all-in-one-systeem op pad willen, is Smart2Go een redelijk bruikbare oplossing.

Opmerking: alle screenshots zijn gemaakt met de gratis versie van Smart2Go.

Specificaties

 • Downloaden: Smart2Go.com
 • Geschikt voor: Windows Mobile 5, Nokia E61, E70, N73, N80 en N93
 • Getest op: Palm Treo 750v
 • Omvang: applicatie is 5MB groot, overig geheugengebruik is afhankelijk van opgehaald kaartmateriaal
 • Prijs: gratis voor basisfuncties, navigatie in Benelux kost €6,30 voor 7 dagen, €7,99 voor 30 dagen, €59,99 voor 1 jaar en €69,99 voor 3 jaar

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Voldoende
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android