Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: 2day: uitgebreide Today-applicatie

Door Gonny van der Zwaag en Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 11 maart 2007


Het (aangepaste) openingsscherm van 2Day

Via Menu kun je snel naar snelkoppelingen voor Nieuwe afspraak, taak of alarm.

Dankzij uitstekende eenhandsbediening en het tonen van de juiste velden kan een afspraak (of taak) zeer snel worden toegevoegd.

Een geopende afspraak met snelkoppelingen

In de voorkeuren kun je onder Monitoring precies aangeven welke informatie er getoond moet worden en welke applicatie daarvoor moet worden gebruikt.

Van elk monitoringicoon kan detailinformatie worden opgevraagd.

Met ondersteuning voor plugins wordt de informatie op het 2Day-scherm nog handiger.

2Day is tot op zekere hoogte skinnable, maar er is weinig keuze in lettertypen.

Voor de Calendar- (en Tasks)-applicatie kun je precies aangeven welke informatie 2Day op het hoofdscherm moet tonen.

In het voorkeurenscherm Operation kun je instellen hoe 2Day moet reageren, al dan niet in samenwerking met andere applicaties.

Met het voorkeurenscherm Categories kun je een zeer persoonlijke weergave creŽeren.

Het Helper-scherm bepaalt met welke applicatie je een taak, afspraak, e-mail of adres, wilt openen.

De Palm-agenda heeft een primitief Today-scherm waarop je komende afspraken en taken kunt zien. Maar voor veel mensen is dat niet genoeg: ze willen ook binnenkomende e-mail, voicemail- en SMS-berichten zien. Met 2day kan dat, maar daar houdt de functionaliteit niet op. Dankzij ondersteuning voor plugins en samenwerking met tal van andere programma's is 2day een echte alleskunner.

2day is kortgeleden aangepast voor de Treo 680. Hoewel de applicatie vooral geschreven is voor de verschillende Treo-modellen, kun je 2day ook op andere Palm-handhelds gebruiken. 2day is enorm veelzijdig en biedt voor iedere gebruiker wel iets dat handig of onmisbaar is. Handig is bijvoorbeeld, dat je supersnel een alarm, taak of afspraak kunt invoeren. Ook handig is het uitgebreide weekoverzicht (7 dagen). Andere gebruikers kunnen niet meer zonder de iconenbalk of zijn dol op de verschillende pluginmogelijkheden. Kortom: genoeg redenen om eens aandacht te besteden aan deze veelzijdige applicatie.

Uiterlijk 

We bespreken in deze review de betaversie 1.51 (055), die te downloaden is op de website van ontwikkelaar ShSh Software (Shimon Shitzner). Na de installatie kun je het programma toewijzen aan een van de hardwareknoppen. Ik heb hiervoor de agendaknop geselecteerd; de reden zal in de vorige paragraaf meteen duidelijk worden. De achtergrondafbeelding en het gebruikte kleurenschema (skin) zijn volledig aanpasbaar. Je kunt ook een zelfgemaakte foto van de Treo-camera-applicatie (Pictures & Video's of Media) gebruiken als achtergrond. ShSh Software stelt op de website drie verschillende skins beschikbaar, waarbij er eentje duidelijk op de Mac is geïnspireerd. Extra skins kun je zelf maken met hulp van de 2day skin creation kit.

Ook tekstkleur en 3D-effect zijn instelbaar, al stelt het laatste niet veel voor. Heb je zwarte of gekleurde letters gekozen, dan verschijnt er een witte 'schaduw' waardoor de letters een beetje diepte krijgen. Echt spectaculair is het niet; en dat hoeft ook niet, want bij 2day draait alles om het snel toegang krijgen tot informatie. Jammer is dat er weinig keuze is in lettertype en lettergrootte: je kunt alleen het standaardfont of een hi-resfont met kleinere letters kiezen.

In het midden van het scherm zie je een lijst met afspraken en taken. Onderin het scherm zie je vijf knoppen met snelkoppelingen naar veelgebruikte programma's en rechtsboven vind je de monitoring-iconen, waarin je bijvoorbeeld de hoeveelheid onbeluisterde voicemails ziet staan.

Agenda

Een belangrijke functie in 2day is dat je een lijst van komende afspraken kunt zien. Daarbij kun je zelf aangeven hoever je in de toekomst wilt kijken. De instellingen zijn heel gedetailleerd: je kunt bijvoorbeeld aangeven of de afspraken boven of onder de takenlijst op je Today-scherm moeten verschijnen. Ook kun je dagelijks herhalende evenementen verbergen, je kunt aangeven of je verjaardagen wilt zien en of de tijdzone en de locatieinformatie moet worden getoond. Een handige optie is de mogelijkheid om prefixes te verbergen; met name Outlook-bezitters zullen blij zijn met deze optie. Het voorkomt dat je elke, ingeplande afspraak vooraf wordt gegaan door Mtg: of Updated: voor meetings. Ook nuttig: je kunt vanuit 2day meteen telefoonnummers bellen en sms- of e-mailberichten sturen als deze in afspraken of taken staan.

Een pluspunt van 2day is dat je met menuopties Menu-M (Meeting), Menu-T (Task) of Menu-W (Reminder) heel snel een afspraak kunt toevoegen of verwijderen vanuit het programma zelf, zonder naar de agenda te gaan. Daardoor wordt 2day eigenlijk een agendavervanger, want voor het maken en raadplegen van afspraken heb je genoeg aan 2day. Dit is ook de reden waarom je 2day zou kunnen toewijzen aan de agendaknop. Toch biedt het programma voor de echte planningsfreaks ook koppelingen met Agendus en DateBk6.

Taken

Net zoals je heel snel een afspraak kunt invoeren, kun je ook snel een nieuwe taak toevoegen. De standaardprioriteit van elke nieuwe taak kun je in 2Day instellen. Net als bij afspraken kun je aangeven hoever je op het Today-scherm in de toekomst wilt kijken, maar in dit geval heb je nog wat andere mogelijkheden, namelijk of je ook de prioriteit en categorie wilt zien, of je ook taken zonder einddatum wilt zien en hoe je de taken wilt sorteren (bijvoorbeeld op categorie, einddatum, omschrijving', op 'prioriteit, einddatum, omschrijving' of misschien alleen op 'omschrijving'). Elke denkbare combinatie is mogelijk. Bij taken die te laat zijn kun je kiezen of je de einddatum wilt zien, of het aantal dagen dat je te laat bent. Ook hier kun je weer aangeven of je bij het openen van een taak naar een specifiek programma wilt gaan. Standaard is Tasks de meest logische keuze, maar misschien heb je een eigen favoriet programma zoals Agendus.

Alarm

Een van de laatste toevoegingen aan 2day is de ondersteuning voor alarmwaarschuwingen. Dit houdt in dat je een alarm kunt instellen, dat op een vooraf vastgesteld tijdstip moet afgaan. Een leuke optie is de mogelijkheid om ook de tijd te laten aftellen met een countdown-klok. 2Day bevat zelf geen collectie met alarmgeluiden, maar pakt gewoon het alarm dat je in de agenda hebt ingesteld. 

Monitoring

2day kan voortdurend applicaties zoals Messaging en Versamail in de gaten houden en waarschuwt wanneer er tekstberichten en e-mail binnenkomt. Dit is te zien de iconenbalk, rechtsboven in het scherm. Hierin zie je iconen voor: voicemail, gemiste gesprekken, alarmwaarschuwingen, tekst- en spraakmemo's, instant messaging, sms-berichten, e-mails, batterijstatus en vrij geheugen. De lijst met ondersteunde programma's voor monitoring is zeer groot. Zo kun je voor e-mail het al genoemde Versamail gebruiken, maar ook ChatterEmail en Agendus Mail of voor voicemail de ingebouwde Sounds-applicatie, maar ook RecorderX, mVoice, CallRec, enzovoorts. Voor ingekomen IM-chatberichten wordt er gecontroleerd op Verichat, ChatOpus en Causerie IM. De lijst is met deze programma's zeker niet compleet, want de kracht van 2day is dat de ontwikkelaar vrijwel wekelijks wel nieuwe programma's toevoegt die als montoringapplicatie gebruikt kunnen worden, mits de andere ontwikkelaar daar enige ondersteuning voor biedt.

Plugins

Bij Windows Mobile is het al heel gewoon: plugins voor je Today-scherm. Gelukkig heeft 2day dit als een van de weinige Today-applicaties ook overgenomen. ShSh heeft zelf vier plugins ontwikkeld: eentje voor het eigen programma 4cast, waarmee je de weersverwachting op je Today-scherm zichtbaar kunt maken en een vergelijkbare plugin 4stocks, waarmee je aandelenkoersen kunt volgen. Gebruikers van het rss-programma QuickNews kunnen een plugin installeren waarmee steeds een nieuwskop op het Today-scherm verschijnt. ShSh heeft ook een plugin voor ProfileCare. Daarmee zie je in een oogopslag de huidige status van je Treo, zoals je dat in ProfileCare hebt ingesteld.

Er zijn ook plugins van derden, al is het aanbod wat beperkt: er zijn plugins om interessante quotes, fortune cookie-teksten en het bus- of treinschema in 2day zichtbaar te maken en er zijn plugins voor de NFL- en NHL-sportschema's. Deze plugins kun je vinden bij ShSh.com. Je kunt in de instellingen aangeven in welke volgorde de plugins op het scherm moeten verschijnen en om de hoeveel seconden ze geupdate moeten worden. Dat betekent gelukkig niet dat het programma elke seconde verbinding maakt met internet om bjivoobeeld het weerbericht te updaten, maar dat de informatie op het 2day-scherm elke 1 tot 60 seconden verandert. Dat is vooral nuttig bij de QuickNews-plugin, waarbij je in een minuut 60 nieuwskoppen kunt 'doorbladeren', zonder op knoppen te drukken.

Launcher

2day bevat een mini-launcher: onderin het scherm zie je 5 iconen waarmee je veelgebruikte applicaties kunt starten. Ik gebruik deze niet, omdat ze toch behoorlijk wat ruimte op het scherm innemen, die ik liever gebruik voor het tonen van afspraken en taken. In de launcher-instellingen kun je aangeven of je kleine (1 regel hoog) of grote iconen (2 regels hoog) wilt zien. Schakel je de launcher-iconen uit, dan kun je toch nog snel toegang krijgen tot de 5 favoriete applicaties: druk tweemaal op de Menu-knop en er verschijnt een pop-upvenster waaruit je de applicaties 1 tot en met 5 kunt kiezen.

Maak je gebruik van Initiate van Hobbyist Software (of Propel, wat een aangepaste versie is van Initiate), dan is er ook sprake van integratie. In de instellingen van 2day kun je bepalen wat er moet gebeuren als je een letter of cijfer intikt als het 2day-scherm wordt getoond (Operation, Letters/Digits): je kunt bijvoorbeeld meteen Initiate starten waarbij de eerste letter gelijk de lijst verfijnt, het belvenster van de Phone-applicatie openen, zoeken in Contacts of de launcher openen.

Gebruik

2day is - met uitzondering van het prefs-scherm - helemaal geoptimaliseerd voor eenhandsbediening. Je kunt alle elementen op het 2day-scherm en alle functies bedienen met de navigatieknop of met de nummertoetsen. Om een voorbeeld te geven: de menuoptie Menu-M start een nieuwe afspraak, waarna je met de D-Pad alle afspraakopties snel kunt benaderen. Een eerder ingevoerde afspraak kan worden geopend met de D-Pad Select-knop, waarna je via de linkjes snel een actie kunt starten, zoals Back (terug naar 2Day-scherm), Open (afspraak of taak openen), Comp. (markeer taken als afgehandeld (completed)), Delete (verwijderen afspraak of taak) of Lookup (voor opzoeken gegevens contactpersoon, indien aanwezig).

Als je de iconen, kleuren en categorieën goed gebruikt, heb je een startscherm dat op een overzichtelijke manier alle relevante informatie geeft. Wat de iconen en categorieën betreft: je kunt voor de taken en afspraken een lijst met categorieën aanmaken, waarbij je voor elke categorie een achtergrondkleur en tekstkleur instelt. Heb je ook Icon Manager met een pakket iconen geinstalleerd, dan kun je ook iconen toewijzen. Dit is een functie die pas sinds versie 1.51 (build 040) is toegevoegd. Een andere recente toevoeging is de mogelijkheid om een kaartapplicatie, zoals Google Maps, te starten vanuit het veld 'Locatie' bij een afspraak. Een andere vernieuwing is de ondersteuning voor IM+. Ook al stijgt het versienummer niet spectaculair, de ontwikkelaar weet er steeds wel weer nieuwe functies aan toe te voegen.

Conclusie

De agenda en de takenlijst zijn twee onderdelen die je als fanatieke pda-gebruiker dagelijks nodig hebt. 2day is een nuttig programma om die dagelijkse taken net iets makkelijker en efficiënter uit te voeren. Dankzij de zeer uitgebreide ondersteuning voor externe programma's, al dan niet via de plugins, weet 2day aanzienlijke meerwaarde te bieden boven andere, vergelijkbare Today-applicaties. Het programma wordt zeer actief ontwikkeld en ontwikkelaar Shimon Shitzner is niet alleen zeer snel in het fixen van bugs, maar hij staat open voor elke nuttige toevoeging; een (helaas) zeldzaam verschijnsel in de Palm-wereld.

Pluspunten

 • Zeer veel mogelijkheden
 • Volledig aanpasbaar 

Verbeterbaar

 • Weinig keuze uit lettertypes en -groottes
 • Programma biedt zoveel mogelijkheden, dat het moeilijk over te brengen is aan gebruikers

Specificaties

 • Te koop bij: ShSh Software
 • Product: 2day
 • Geteste versie: 1.51 (055) beta
 • Grootte: 188 kB
 • Besturingssysteem:PalmOS 3.5 of hoger
 • Resoluties: 160 x 160, 320 x 320 en 320 x 480 pixels
 • Prijs: 10,44 euro

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android