Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm2you Treo 680/750v cradle met 2e batterijvak

Door Gonny van der Zwaag Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 04 februari 2007


De Palm2You-cradle in vol ornaat.

De achterkant met aansluiting voor adapter en mini-usb.

Close-up van de multiconnector.

Het extra batterijvak is achter het cradledeel geplaatst.

De fel schijnende led's leiden erg af als je de cradle op je bureau hebt staan.

Het extra batterijvak kan ook de oudere Treo 650-batterijen laden. Hier de batterij voor de Treo 680.

De Treo 680/Treo 750v past precies in de cradleopening. De cradle is dus niet geschikt voor de Treo 650.

Totaalbeeld van Treo 680 in Palm2You-cradle.
De cradle van Palm zelf bleek één van de boosdoeners in het batterijdrama rond de Palm Treo 680. Oudere oplaadcradles voor de Palm Treo 650 blijken niet geschikt. Op zoek naar een nieuwe cradle die ook tegelijk een reservebatterij kan opladen, kwamen we terecht bij de cradle van Palm2you.

Palm2You heeft deze cradle voorzien van een eigen logo. Het betreft een 2-in-1-product: je kunt met de cradle gelijktijdig de Treo opladen en in het achtervakje een reservebatterij laden. Tot nu toe gebruikte ik een Seidio-cradle, die door de plaatsing van de connector (hij steekt ver uit) eigenlijk ideaal is: je kunt bijna elk recent Palm-model met case eromheen opladen in deze cradle. Palm2you verkoopt een nieuwer type Seidio-cradle met dezelfde eigenschappen, maar die is een stuk duurder (€45) dan de cradle die we in deze review gaan testen. Bovendien moet je er dan nog een losse batterijlader bij kopen (ook €45) dus al met al ben je met deze huismerk-cradle goedkoper uit. De zogenaamde houderkit van Palm (ook met reservebatterijlader) kost €57.

In de doos

In het witte kartonnen doosje vind je de cradle, een usb-kabel en een stroomadapter met een input van 110 tot 240 Volt en een output van 5 Volt. Met dezelfde stroomadapter kun je ook sommige gps-ontvangers opladen, dus dat scheelt weer een extra stekker. Op de doos zit een sticker met de tekst 'Treo 680', maar aan de onderkant van het apparaat zelf zit een sticker, die aangeeft dat de cradle voor de Palm Treo 750 is bedoeld. Geen punt, want beide modellen hebben dezelfde afmetingen en vorm, maar het heeft wel tot gevolg dat een HotSync-knop op de cradle ontbreekt. De Palm Treo 680/750v kan worden opgeladen met alleen de usb-kabel, maar voor het opladen van de reserveaccu is ook de meegeleverde stroomkabel nodig.

Uiterlijk

De cradle is gemaakt van zwarte kunststof en neemt redelijk wat plaats in op je bureau. Dat komt omdat het batterijvak voor de reservebatterij liggend achter de Treo is aangebracht. Bij Palm's eigen cradle zat de reservebatterij staand achter een klepje; de batterij is daardoor overigens wel minder makkelijk te pakken. Aan de achterkant vind je aansluitingen voor de usb-kabel en de stroomadapter. Bovenop vind je een led-lampje bij de Treo-houder. Deze schijnt  behoorlijk fel en is continu blauw, ongeacht de laadstatus van de Treo. Ook wanneer je de Treo weghaalt blijft het lampje felblauw branden. Het lampje is alleen een indicator dat de cradle stroom krijgt. Bij het batterijvak zit ook een led-lampje. Deze is rood tijdens het laden, groen als het laadproces klaar is en afwisselend rood/groen als er geen reservebatterij aanwezig is. Aan de onderkant van de cradle zitten vier rubberen voetjes, die voorkomen dat de cradle verschuift, maar die bovendien als afdichting dienstdoen voor de schroefgaatjes. De cradle is netjes afgewerkt en maakt een solide, maar wel enigszins lichtgewicht indruk.

Gebruik

Het aansluiten en ingebruiknemen van een dergelijke cradle is natuurlijk een fluitje van een cent. De synchronisatie zul je echter handmatig, via de HotSync-applicatie op de Treo zelf moeten starten, omdat er zoals gezegd geen aparte HotSync-knop op de cradle zit. Doordat de houder de contouren van de Palm Treo 680 of Palm Treo 750v nauwkeurig volgt, is deze cradle niet te gebruiken voor het opladen van oudere Treo-modellen. Ook kun je niet opladen wanneer je Palm Treo 680/750v in een hoesje zit.

Een ander lastig punt is dat we problemen hebben met het weer uitnemen van de reservebatterij. Door de ronding van de batterij kun je deze niet makkelijk met je nagel eruit wippen. De vingeropening had net iets groter moeten zijn waardoor je met je nagel net onder de ronde rand van de batterij kan komen. Gelukkig volstaat een theelepeltje of de styluspunt ook.

Kerstboom 

We zijn eigenlijk best tevreden over de prestaties van deze cradle, maar aan één ding zul je niet snel wennen: de kerstboom op je bureau. Vooral 's avonds als het wat schemerig wordt zie je de veel te felle blauwe led voortdurend in je ooghoek. Als je 's nachts nog even iets op de computer wilt opzoeken, zie je het ding al van verre als een lichtbaken op je bureau staan. De blauwe led brandt overigens alleen als de stroomkabel is aangesloten. Als de cradle op alleen de usb-kabel is aangesloten zal de blauwe led uitgeschakeld zijn.

We noemden al even de schroefgaatjes aan de onderkant. Kleine moeite dus om de cradle open te schroeven, om te zien wat er precies in de toch wel licht aanvoelende behuizing schuilgaat en tegelijk biedt het een mogelijkheid om eens te kijken of de blauwe led uitgeschakeld kan worden. Na navraag bij Palm2You blijkt dat er eigenlijk twee methoden zijn (drie met niet aansluiten stroomkabel): je duwt het lampje verder naar binnen in de behuizing zodat de lichtstraal minder kan rondschijnen, of je schroeft de behuizing open en knipt de stroomtoevoer van het led-lampje door. Dat laatste bleek voor ons de beste oplossing, want zelfs als de led wat meer in de behuizing is verzonken, is de lichtbundel nog steeds tamelijk fel. Wel verlies je bij het doorknippen van de led je garantie, dus het risico is in dat geval geheel voor jezelf.

Liever hadden we zowel bij de Palm Treo als bij het reservebatterijvak een minder fel lampje gezien, die tijdens het laden rood brandt, bij een volle batterij groen brandt en bij het eruit halen van de Treo en/of reservebatterij gewoon uit gaat. Nu moeten we eigenlijk altijd een reservebatterij in het extra vak plaatsen of ook hier de stroomdraad kapot knippen, alhoewel dat dan wel ten koste zal gaan van de laadstatus. 

Conclusie

Een aanrader? Persoonlijk vind ik 35 euro nog een behoorlijke prijs voor een dergelijke cradle, maar als je de prijzen van de 'concurrentie' bekijkt blijkt de prijs van deze combinatiecradle toch erg mee te vallen. Het is een prima oplossing als je een reservebatterij bezit. Wel is het aan te raden om iets aan de blauwe led te doen en als het kan altijd een reservebatterij in het extra oplaadvak te plaatsen. 

Pluspunten

  • Stevige uitvoering 

Verbeterbaar

  • HotSync-knop ontbreekt
  • Te felle en teveel knipperende led-lampjes

Specificaties

  • Te koop bij: Palm2you
  • Afmetingen: hoogte 3,2 cm x breedte 8,7 cm x diepte 10,7 cm
  • Geschikt voor: Palm Treo 680, Palm Treo 750v
  • Prijs: €35

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Matig
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Voldoende
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android