Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Resco Photo Viewer 2.50

Door Gert-Jan Hartog en Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 28 januari 2007


Hoofdscherm van Resco PhotoViewer.

Een geopende foto met bewerkingsmogelijkheden.

Handig voor fotografen: EXIF-informatie bekijken

Algemene opties van Resco PhotoViewer.

Hardwareknoppen aanpassen.

Foto met alle mogelijkheden.

De nieuwe bewerkingsoptie Edit Image

Mogelijkheden voor diashows.

Diashows helemaal op maat maken
Fotoprogramma's voor pda en smartphones zijn niet echt bijzonder meer te noemen. Bij de huidige modellen is vrijwel altijd voorzien in een applicatie waarmee je in ieder geval foto's kunt bekijken. Maar wat als je net wat meer wilt? Niet alleen kijken, maar ook kleine bewerkingen wilt kunnen doen? Of een diashow van de aanwezige foto's wil kunnen bekijken? Met Resco Photo Viewer kan het.

Meerdere spelers op de markt

Resco Photo Viewer is lang niet de enige foto-applicatie voor de Palm. Sony bood jaren geleden op de CLIÉ's met Picselviewer al een specifieke applicatie om foto's goed te kunnen bekijken. Behalve voor foto's was deze applicatie ook geschikt voor het lezen van PDF-, Word- en Excel-bestanden. Een groot nadeel was echter de snelheid, of beter gezegd: traagheid. Echt snel is deze applicatie nooit geworden. Een ander nadeel was dat het exclusief aan de Sony's was verbonden. Pas nadat Sony ophield met het verkopen van de CLIÉ kwam het beschikbaar voor andere apparaten en ging het verder onder de Picsel Proviewer.
Andere concurrenten van Resco Photo Viewer zijn SplashPhoto, AcidImage en Firepad Fireviewer, om er maar een paar te noemen. Ook TCPMP en Kinoma kunnen tegenwoordig worden gebruikt als fotoprogramma.

Foto's bekijken

Wie Resco Explorer gewend is - een soort Windows Verkenner voor de Palm - zal de standaardstructuur van het programma herkennen. De opmaak is vrijwel hetzelfde: het scherm is verdeeld in twee kolommen, een linkerkolom met de mappenstructuur op de Palm en een rechterkolom met daarin de foto's. Van deze foto's wordt meteen een klein voorbeeld gegeven, zodat duidelijk is welke foto bij welke naam hoort. Uiteraard is deze layout aan te passen. Je kunt meer of minder informatie over een foto weergeven, of de mappenstructuur al dan niet weglaten.

Resco heeft goed nagedacht over deze mappenstructuur. Er zijn speciale interne mappen voor Favorieten en Categorieën, naast normale mappen als RAM, BuiltIn (voor de interne virtuele drive van NVFS-modellen), Synced (voor foto's die via HotSync zijn gesynchroniseerd) en natuurlijk de externe geheugenkaart met alle submappen. Met de menuoptie Options, General, Show Image Folders Onlykunnen mappen waar geen afbeeldingen in staan worden verborgen, zodat je niet onnodig door niet-relevante mappen hoeft te bladeren. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een bepaalde folder als standaardmap in te stellen, zodat deze bij het openen van Resco Photo Viewer meteen wordt getoond. Het zijn wat ons betreft juist dit soort details wat Resco Photo Viewer tot een van de betere fotoapplicaties voor het PalmOS maken. Als laatste heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om foto's tussen mappen te kopieren of te verplaatsen; via klik-en-sleep of via de menuoptie Copy To.

Een andere optie in Resco Photo Viewer is de mogelijkheid om bepaalde foto's te beveiligen, zodat deze - zonder wachtwoord - niet voor iedereen zichtbaar zijn. Wie na het eventuele bewerken zijn of haar creatie wil delen met anderen kan de foto('s) verzenden via infrarood, Bluetooth of e-mail. Deze mogelijkheid kun je oproepen door eenvoudig met de stylus de foto aan te klikken tot het contextmenu verschijnt en hierna voor de optie Send te kiezen. Een verbetering in versie 2.50 ten opzichte van oudere versies is dat Resco meerdere foto's nu bundelt tot een pakket, zodat je foto's niet meer een voor een hoeft te versturen. Resco noemt dit de nieuwe Multibeam support.

Foto's bewerken 

Met de D-pad van de Treo kun je zeer eenvoudig navigeren tussen de foto's. Klikken op een foto levert een schermvullende afbeelding op, die je kunt voorzien van een notitie of een andere naam kunt geven. Je kunt ook de eigenschappen bekijken - indien aanwezig zelfs de EXIF-informatie- en lichte fotobewerking toepassen. Zo kan de foto worden gedraaid, kan de witbalans worden aangepast, is het contrast in te stellen en kan ook de helderheid worden veranderd. De menubalk voor deze bewerkingsopties kun je eenvoudig oproepen door linksonder in de foto op het verfpaleticoon te klikken. Een misser in dit rijtje is wel het ontbreken van de functie om rode ogen op foto's weg te werken. Praktisch elk Windows-gebaseerd fotobewerkingsprogramma heeft deze optie en het zou mooi aansluiten in het rijtje bewerkingmogelijkheden. De bewerkingen worden opgeslagen in een apart bestand met alle bewerkingsacties. Wie bekend is met het RAW-fotoformaat zal dit principe herkennen. Ben je na het opslaan van de foto toch niet tevreden over je bewerkingen, dan kun je de foto weer openen en met Undo Changes eenvoudig weer terug naar het origineel. Let overigens op dat Resco standaard alle fotobewerkingen zal negeren. Via de menuoptie Options, Edit kun je aangeven welke bewerkingsopties permanent moeten zijn. Pas dan zul je de vraag krijgen of de bewerkingen ook moeten worden opgeslagen.

Nieuwe bewerkingsoptie in Resco Photo Viewer 2.50

Nieuw in Resco Photo Viewer 2.50 is de optie Edit Image waarmee verschillende bewerkingen - bijsnijden, roteren en fotokwaliteit - in een keer kunnen worden ingesteld. Resco heeft hier ook de nieuwe optie Downscale toegevoegd, waarmee een foto een factor 1x tot 8x kan worden verkleind. Helaas kun je niet meteen zien welke resolutie het uiteindelijke bestand krijgt, maar wie goed kan hoofdrekenen komt een eind. Voor de crop- of bijsnijdenoptie kan in 2.50 pixelnauwkeurig worden bijgesneden, maar met de knop Crop kan ook een rechthoek worden getekend om het exacte snijgebied aan te geven.

Het prettige aan de nieuwe optie Edit Image is dat je hierbij wel de mogelijkheid hebt om de foto onder een andere naam op te slaan. Het nadeel is dat de Edit Image-optie helaas niet beschikbaar is als je de foto hebt geopend. Volgens Resco heeft dit te maken met de geheugenaddressering van het PalmOS. Voor een technische uitleg kun je de discussie op het Resco-forum lezen. Hieruit blijkt wel dat Resco goed in de gaten heeft wat de beperkingen zijn van het PalmOS en hoe ze die het beste kunnen aanpakken.

Diashows

De tweede mogelijkheid van Photo Viewer is het maken van een diashow. Ook hier zijn de mogelijkheden uitgebreid. Een simpele druk op de knop levert een diashow op van alle foto's in de gekozen map, die op volgorde van naam worden afgespeeld. Daarbij worden steeds dezelfde overgangeffecten gebruikt en blijft de foto steeds een vast aantal seconden in beeld. Wie meer wil, kan dat in Resco Photo Viewer instellen. Het programma biedt de mogelijkheid om zelf een diashow samen te stellen van de door jou gewenste foto's. Dit kan volledig naar wens worden aangepast met verschillende overgangen. Uiteraard is de tijd dat een foto in beeld blijft in te stellen en kan de diashow zelfs van muziek worden voorzien. Tussen de foto's kan een tekstdia gevoegd worden en er is een mogelijkheid om tekst óp een foto te plaatsen. Na het bewerken kun je de show opslaan, zodat deze beschikbaar blijft voor om later nog eens te bekijken.

Snelheid

Eén van de grote pluspunten van Resco Photo Viewer is de snelheid van de applicatie. Niet alleen start deze snel op: het selecteren, openen of bewerken van een foto gaat ook erg snel. Een nieuwe map met een grote hoeveelheid foto's openen en een voorvertoning (thumbnails) daarvan genereren is in luttele seconden gebeurd. Zelfs een grote foto (3456 x 2304 pixels, 3,8 MB groot) staat na het aanklikken binnen drie seconden op het scherm. Resco Photo Viewer maakt hierbij slim gebruik van de door hun gedoopte Icon Cache; een tijdelijk bestand met voorvertoningen van aanwezige afbeeldingen of foto's. De opties voor de Icon Cache zijn uiteraard ook weer volledig instelbaar en voor gebruikers die minder ruim in het interne geheugen zitten kan de cache zelfs op de geheugenkaart staan. De leessnelheid zal dan wel iets minder zijn.

Geopende afbeeldingen worden automatisch verkleind zodat deze gemakkelijk te bekijken zijn op het scherm, maar inzoomen op details is uiteraard mogelijk met de handige optie Zoom to rectangle oftewel Inzoomen op rechthoek. Door deze optie te kiezen en daarna op de foto een rechthoek te tekenen kun je precies het juiste zoomgebied instellen. Met de Show Full Size kun je de foto in haar volle glorie bekijken en met de stylus zeer snel verschillende delen van de afbeelding bekijken.

Technische weetjes 

Resco heeft de zaken in Photo Viewer 2.50 goed voor elkaar. Foto's tot 12,6 megapixel kunnen door het programma geopend en bewerkt worden. De foto's kunnen in het interne geheugen of op diverse typen geheugenkaarten staan. Wat afbeeldingen betreft ondersteunt het programma de belangrijkste formaten: JPEG, BMP, GIF en TIF. Nieuw toegevoegd in Resco Photo Viewer 2.50 is ondersteuning voor .PNG-afbeeldingen. Ook foto's die met de interne camera zijn gemaakt worden zonder problemen geopend. De echte fotograaf zal daarnaast ook blij zijn met de mogelijkheid dat ook de écht grote mappen geen probleem vormen; volgens eigen opgave kan Resco Photo Viewer mappen met ruim 20.000 foto's aan. Voor de gemiddelde hobbyist zal dit overdreven zijn, maar het geeft wel goed de kracht van het programma weer. Van elke foto kan ook een histogram worden weergegeven. Histogrammen kunnen gebruikt worden om het kleurverloop op een foto goed te kunnen bepalen. Meer informatie hierover is op deze link te lezen.

Conclusie

Ondanks dat praktisch elke handheld tegenwoordig een applicatie standaard bij zich heeft om foto's te kunnen bekijken, is Resco Photo Viewer een must voor iedereen die graag foto's bekijkt of (eenvoudige) bewerkingstaken wil uitvoeren op de Palm. Door de intuïtieve gebruikersinterface, de mogelijkheden om foto's te bewerken en snelheid van de applicatie gaat het bekijken en bewerken vlot en eenvoudig. Dankzij de uitgebreide diashowopties kun je anderen op een leuke manier naar je foto's laten kijken op je Palm. Daarnaast kan het programma overweg met de meest gebruikte afbeeldingsformaten, is het zeer stabiel in gebruik en worden ook grote afbeeldingen goed ondersteund.

Pluspunten

 • Overzichtelijke gebruikersinterface
 • Foto's kunnen worden bewerkt
 • Bewerkingsopties worden opgeslagen in apart bestand; altijd Undo mogelijk
 • Snel laden van afbeeldingen

Verbeterbaar

 • Mogelijkheid tot bijwerken 'rode ogen' ontbreekt

Specificaties

 • Leverancier: Resco
 • Programma: Resco Photo Viewer 2.50
 • Geschikt: Voor alle Palm OS5-modellen, PalmOS4-modellen hebben een eigen versie
 • Programmagrootte:  418 KB
 • Prijs: € 24,95 (er is een 14 dagen-probeerversie verkrijgbaar)
 • Te koop bij Pdassi en PalmGear

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Bezoek eens ons forum.

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android