Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm Treo 680 voor beginners

Door Gonny van der Zwaag en Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 18 december 2006


De Palm Treo 680

De Treo 680 zal in meerdere kleuren worden geleverd

In de verpakking kun je - naast de Treo 680 - ook al enkele meegeleverde accessoires vinden (foto (c) Treonauts)

De Treo staat bekend om het geweldige toetsenbord en de zeer vriendelijke eenhandsnavigatie

De Treo 680 is een smartphone; de telefoonapplicatie neemt daarom een belangrijke plaats in

Contactpersonen zijn een centraal onderdeel binnen de Treo; je kunt zeer veel contactgegevens opslaan en aan elke persoon ook een foto en eigen beltoon koppelen

Op de Treo 680 kun je meerdere Bluetooth-apparaten tegelijk gebruiken, zoals een headset of carkit en een gps-ontvanger

Met de Pictures&Video-applicatie kun je foto's en video's maken en bekijken (screenshot (c) Palminfocenter)

Pocket Tunes is een prima mp3-speler met goede basisfuncties. Voor meer functies moet je upgraden naar de Deluxe-versie

Met Documents To Go kun je Microsoft Office-bestanden (Word, Excel, Powerpoint) bekijken en bewerken. Daarnaast kun je pdf-bijlagen via e-mail ontvangen en bekijken

Een van de meeste verslavende spelletjes ter wereld - Bejeweled - wordt gratis meegeleverd

De Treo 680 is meer dan uitstekend geschikt voor e-mailverslaafden

Van de Palmclub is een mobiele versie beschikbaar die uitstekend getoond kan worden op de Treo 680

De Treo 680 is de meest betaalbare smartphone die Palm ooit heeft gemaakt. Het model is compacter dan z'n voorgangers en bij uitstek geschikt voor mensen die nog niet eerder een smartphone hebben gebruikt. We hebben al twee reviews over de Treo 680 gepubliceerd voor mensen die het PalmOS al kennen. In dit artikel bespreken we de Treo 680 vanuit het oogpunt van een nieuwe gebruiker.

Introductie 

Palm, de maker van de Palm Pilot van een aantal jaar geleden... die was toch naar Windows overgestapt? Ja en nee. Palm heeft dit jaar inderdaad twee smartphones met Windows Mobile-besturingssysteem uitgebracht, maar introduceerde ook twee nieuwe smartphones met PalmOS. Eén daarvan is de Treo 680, die we in dit review zullen bespreken. Dat het bedrijf voorlopig nog wel even doorgaat met het Palm-besturingssysteem blijkt uit het feit dat niet alleen de licentie doorloopt tot 2009, maar ze begin december zelfs voor $44 miljoen de gebruiks- en wijzigingsrechten op het PalmOS hebben gekocht.

Consumenten 

Tot nu toe richtte Palm zich met de Treo-smartphone op zakelijke gebruikers. Functies zoals het synchroniseren met bedrijfsservers, e-mailen en werken met Office-documenten stonden centraal. De toestellen waren behoorlijk duur ($500), zelfs als je gelijktijdig een abonnement afsloot. Met de Treo 680 probeert Palm een nieuwe groep gebruikers aan te spreken: consumenten die een gewone mobiele telefoon hebben, maar op zoek zijn naar meer mogelijkheden. Er zit op een gewone mobiele telefoon wel een browser, maar het blijft behelpen. Er zit synchronisatiesoftware bij, maar dat werkt alleen als je Outlook op een Windows-pc gebruikt en niet te hoge eisen stelt. Je kunt wel e-mail ontvangen, maar je kunt de meegestuurde bijlagen niet openen. En als je extra software wilt installeren raak je verstrikt in een commercieel oerwoud van Java-applicaties. De gebruikersinterface op dergelijke telefoons laat ook nog genoeg te wensen over.

Eenhandsbediening

Voor zulke mensen is de Treo 680 bedoeld. Het is een betaalbare smartphone, met de gemakkelijke bediening van het PalmOS en applicaties die in de loop van de tijd steeds verder zijn geperfectioneerd. Zo is de Treo 680 geoptimaliseerd voor eenhandsbediening: je kunt met de 5-voudige navigatieknop door alle schermen bladeren, zonder dat je een stylus nodig hebt. Een speciaal handschrift leren is ook niet meer nodig, want de Treo 680 heeft een toetsenbordje. En wie voorheen werd afgeschrikt door de saaie grijze behuizing, kan bij de Treo 680 kiezen uit vier kleuren. Tenslotte hoef je niet meer bang te zijn dat je met een enorm apparaat aan je oor staat, want de Treo 680 is veel slanker dan voorgaande modellen en de externe antenne is verdwenen.

Prijs

De hoge prijs van smartphones schrikt veel gebruikers af. De Treo 650 had bij de lancering een adviesprijs van €699, terwijl de adviesprijs van de Treo 680 nog maar €429 is. Het loont de moeite om goed rond te kijken, want de prijzen verschillen per aanbieder. Bij SallandAutomatisering.nl betaal je €367,46, bij BelStore.nl €379, bij Smartphoneshop.nl/PDAshop.nl en Palm2You.nl €389 en bij Smartphonestunts.nl €435 (allemaal inclusief verzendkosten; prijzen 10 december 2006). In vergelijking met andere smartphones is dat een heel redelijke prijs: de Nokia E61 heeft ook een toetsenbordje maar geen camera en kost €385, de HTC S620 zonder touchscreen kost €399, de al wat oudere Nokia 9300i kost €479, de Sony Ericsson P990i met zeer klein toetsenbordje €535 en de HP iPAQ hw6915 maar liefst €599 (prijzen bij Smartphoneshop.nl, 17 december 2006). Er zijn meerdere toestellen in de prijsklasse rond de €400. Je zult dus een afweging moeten maken: Wi-Fi en UMTS ontbreken bij de Treo 680, maar je krijgt in ruil daarvoor wel een camera en een prettig te bedienen toetsenbordje.

Kleuren

De Treo 680 is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: Graphite (donkergrijs), Arctic (wit), Crimson (vuurrood) en Copper (oranje). Het zal nog niet meevallen om een gekleurde Treo 680 te bemachtigen, want vrijwel alle winkels hebben alleen het grafietkleurige model in het assortiment. De felgekleurde modellen komen waarschijnlijk pas dit voorjaar op de markt en zullen absoluut de aandach trekken, maar onze verwachting is dat grafiet het best zal verkopen en wit het minst goed.

Specificaties 

In een oogopslag de belangrijkste eigenschappen van dit nieuwe apparaat:

 Treo 680
PalmOS5.4.9
Processor312Mhz Intel PXA270
Scherm320x320 pixels, 65000 kleuren
Bluetooth1.2
Geheugen128MB (69MB vrij)
TelefoonfunctieGSM/GPRS/EDGE (klasse 10)
GSM-frequentiesQuadband, 850/900/1800/1900 MHz
CameraVGA 640x480, 0,3 megapixels
BatterijLi-Ion 1200 mAh
Uitbreidingsslotsd, mmc, sdio
Afmetingen11,2 x 5,8 x 2,0 cm
Gewicht156 gram

 

In de doos 

Bij het openen van de doos treffen we de volgende onderdelen en accessoires aan:

 • Treo 680;
 • Verwisselbare batterij (1200 mAh);
 • Stroomadapter met 4 internationale stekker-opzetstukken;
 • USB-synchronisatiekabel (geen cradle);
 • 2,5 mm headset;
 • Quick Start Guide (beknopte handleiding);
 • Installatie-cd voor Windows en Mac;
 • Bonus-cd met extra software;
 • Een screenprotector, die je zelf op maat moet knippen.

De usb-kabel heeft een smalle connector, die je in de synchronisatiepoort aan de onderkant van de Treo steekt. Daarnaast zit een opening waarin je de stroomadapter steekt om de Treo op te laden. Heb je liever één kabeltje, dan kun je bij webwinkels zoals Brando een oprolbare synchronisatiekabel kopen waarmee je kunt opladen en synchroniseren. Zo'n extra laadkabel is ook handig om de Treo op je werk te kunnen opladen. Alle kabeltjes die voor de Treo 650 geschikt zijn, passen ook op de Treo 680. 

Uiterlijk

Aan de voorzijde van de Treo vind je het toetsenbord en het scherm, met daarboven de telefoonspeaker en een kleine LED. Bovenop de 680 vind je een zwart gedeelte met de infraroodpoort en de zogenaamde muteknop: een handig schuifknopje waarmee je het geluid in één seconde kunt uitschakelen. Op de meeste andere telefoons is deze functie alleen via een aantal stappen in het menu te vinden. Bij de Treo hoef je maar één handeling te doen. Je kunt kiezen tussen trilfunctie of helemaal stil. Een oranje vlakje bij de muteknop geeft aan dat het geluid is uitgeschakeld.

Aan de rechter zijkant vind je achter een klepje het uitbreidingsslot voor sd-geheugenkaartjes, die ook geschikt is voor mmc-kaartjes. Aan de linker zijkant zit de volumeknop en een knop waarmee je voicememo's kunt starten. Als je wilt, kun je aan deze knop ook een andere functie toewijzen. Aan de onderzijde zit de connector om de Treo op te laden en te synchroniseren, een 2,5 mm oortelefoonaansluiting en een microfoongaatje.

De schrijfpen of stylus vind je aan de achterkant. In feite heb je de stylus helemaal niet nodig, want bijna alle functies zijn te bedienen met één hand, zonder het scherm aan te raken. Aan de achterkant bevindt zich verder een camera, een spiegeltje voor zelfportretten en een speaker. De carkitaansluiting is te vinden achter een rubberen klepje. Als je de batterijklep weghaalt zie je de batterij, met daarachter een plastic schuifvak voor de sim-kaart.

Aan/uitknop

De Treo 680 heeft geen aan/uitknop: het apparaat staat in feite altijd aan. Gebruik je de Treo niet, dan staat deze in een soort slaapstand. Dat heeft als voordeel dat het apparaat meteen klaar is voor gebruik. Je hebt geen opstarttijd als je een afspraak wilt invoeren of wilt bellen. Wel vind je op de rode ophangknop een aan/uit-icoon. Hiermee kun je het scherm van de Treo aan- en uitzetten. Je kunt hiermee ook de telefoonfunctie aan- en uitschakelen: hiervoor houd je de rode knop een paar seconden langer ingedrukt. Loopt de Treo na verloop van tijd vast, dan kun je herstarten door de batterij even los te halen. Wil je de Treo na verloop van tijd verkopen en wil je de complete inhoud wissen, dan kan dat ook: houd de rode ophangknop ingedrukt terwijl je de batterij even loshaalt en weer terugplaatst.

Accessoires

Een aantal accessoires krijg je al bij de Treo 680 meegeleverd, namelijk een screenprotector, een oplader, een synchronisatiekabel, een 2,5 mm mono-headset en een stylus. De stylus is grotendeels van kunststof gemaakt, met een kort uiteinde van metaal. Een minpuntje is dat de stylus nogal buigzaam is. Wanneer je druk uitoefent op het scherm buigt de stylus enigszins door. Op zich is dat geen probleem, omdat je de stylus dankzij de eenhandsbedening toch weinig zult gebruiken. Extra accessoires die je nog zou kunnen kopen zijn: een case (€35), reservebatterij (€50), vervangende stylus (€20, per drie stuks) of een carkit (€70-€200). Ook een extra laadkabel of synchronisatie/laadkabel komt van pas. Wil je de Treo 680 ook voor routenavigatie gebruiken - want dat kan natuurlijk ook! - dan zul je misschien ook een (Bluetooth-) gps-ontvanger willen aanschaffen. Een waarschuwing is dan wel op z'n plaats: als je TomTom Navigator 6 wil gebruiken moet je nog even wachten, want de software is nog niet voor de Treo 680 aangepast. TomTom Navigator 5 werkt (al) wel op de Treo 680.

Intern: processor en geheugen

In de Treo 680 zit een 312 MHz PXA270 Intel XScale prcoessor. Je denkt misschien: 312MHz klinkt weinig maar dat komt omdat het PalmOS minder hoge eisen stelt dan veel andere mobiele besturingssystemen. Palm levert op dit model 128MB non-volatile intern flashgeheugen mee. Non-volatile betekent dat het geheugen niet verloren kan gaan als de batterij onverhoopt helemaal leegraakt. Concreet vertaald houdt dit gewoon in dat geïnstalleerde programma's en ingevoerde data altijd bewaard blijven. Van de 128MB beschikbaar geheugen is 69MB beschikbaar is voor de gebruiker. Het andere 59MB-deel is gereserveerd voor het PalmOS en de ingebouwde applicaties. Als je extra applicaties wilt installeren, kun je dat in het interne geheugen of op een geheugenkaartje doen. Voor het afspelen van muziek en films kun je het beste een geheugenkaartje gebruiken: officieel zijn sd-kaartjes tot 2 GB geschikt voor de Treo 680, maar in de praktijk blijken 4 GB geheugenkaartjes vaak ook te werken (met uitzondering van SDHC-kaarten).

Toetsenbord

Het toetsenbordje beschikt over de gebruikelijke QWERTY-indeling. Voor speciale karakters moet je de blauwgekleurde functieknop (de knop naast de Z) ingedrukt houden, die zich als een soort ALT-toets gedraagt. Het toetsenbord is voorzien van achtergrondverlichting en vormt een boogvormige lijn onderlangs de navigatieknop. De grote langgerekte groene en rode knop vlak onder het scherm zijn bedoeld om telefoongesprekken te starten en te beëindigen. Je vindt hier ook knoppen om de telefoonapplicatie, de agenda, het e-mailprogramma en het startmenu te openen. De knop met het huisje ('Home') opent overigens niet alleen het startmenu; als je deze langer ingedrukt houdt kun je ook een popup-lijstje met de acht laatstgebruikte applicaties te zien krijgen. Voor het openen van menu's gebruik je de menu-knop, rechtsonder op het toetsenbord.

Bluetooth

De Treo 680 is voorzien van Bluetooth 1.2. Deze versie heeft als voordeel dat je meerdere Bluetooth-apparaten gelijktijdig kunt koppelen. Dat is vooral van belang voor mensen die vaak in de auto zitten: je kunt een Bluetooth-gps-ontvanger gebruiken en gelijktijdig bellen met een Bluetooh-headset. Voor het koppelen van je Treo 680 met je desktop-computer, Bluetooth-headset of andere Bluetooth-apparaten heeft Palm makkelijke wizards gemaakt die je stap-voor-stap door het proces heen loodsen.

Scherm

Het scherm van de Treo 680 heeft een resolutie van 320 x 320 pixels en 65.000 kleuren. Mensen die tot nu toe een doorsnee mobiele telefoon hebben gebruikt, gaan erop vooruit. De schermen van Nokia Series 60-telefoons zijn bijvoorbeeld maar 208 x 176 pixels en bij vierkante schermen 208 x 208 pixels, terwijl Windows Mobile-gebruikers gewend zijn aan 320 x 240 en 240 x 240 pixels.Je kunt de helderheid van het scherm aanpassen. Hoe hoger de helderheid, hoe meer stroomverbruik. Onze ervaring leert dat een helderheid op een kwart of net voor het midden nog een prima zicht geeft, zonder dat dit teveel ten koste gaat van de accuduur. Je past de helderheid van het scherm aan door de blauwe functieknop ingedrukte te houden en tegelijkertijd op de letter P te drukken.

Camera 

De ingebouwde VGA-camera van 0,3 megapixel is misschien een tegenvaller voor mensen die een andere mobiele telefoon gewenst zijn. In de Nokia's en Sony Ericsson's van tegenwoordig vind je camera's van 1.3, 2.0 en soms zelfs 3.2 megapixels. Maar als je de camera toch niet veel gebruikt, voldoet deze prima voor snapshots en contactfoto's voor je adresboek. De maximale resolutie van foto's is 640 x 480 en bij videofilmpjes die je in .3gp-formaat kunt opnemen is de maximale resolutie 352 x 288. De camera heeft automatische lichtbalans en 2x digitale zoom. Foto's en videofilmpjes worden standaard in het telefoongeheugen opgeslagen, maar je kunt deze uiteraard ook gelijk op je geheugenkaartjes opslaan. Je bekijkt ze via de Pictures & Videos applcatie.

Telefoonfunctie

Bij de Treo 680 staat meer dan bij eerdere Treo-modellen de telefoonfunctie centraal. De 680 is een quadband-telefoon voor het 850/900/1800/1900-netwerk. Het ondersteunt klasse 10 GPRS en EDGE, waarbij je rekening moet houden dat EDGE alleen via het Telfort-netwerk beschikbaar is (en dat zou in de nabije toekomst ook afgelopen kunnen zijn). De snelheid van gprs is afhankelijk van je aanbieder en zal in de praktijk rond 75 à 80 kbps liggen. UMTS en HSDPA worden helaas niet ondersteund. Alle overige gebruikelijke functies zijn beschikbaar, zoals het blokkeren en het doorschakelen van gesprekken, het tonen van je caller-id en het blokkeren van de telefoonfunctie met een pincode.

Natuurlijk wil je ook de beltoon aanpassen. Dit kun je doen in de Prefs-applicatie, een veelgebruikte applicatie omdat je daarmee alle belangrijke instellingen van je Treo kunt veranderen. Palm levert een rijtje beltonen en alarmgeluiden mee, maar je kunt ook eigen ringtonen in wav- en midi-formaat toevoegen. Voor het afspelen van beltonen in mp3-formaat heb je software van derden nodig. Je kunt bij de beltonenonderscheid maken tussen bekende bellers (mensen die in je adresboek staan) en onbekende bellers. Bij elke contactpersoon kun je in het adresboek ook nog een eigen, persoonsgebonden beltoon instellen. Word je gebeld, dan verschijnen naam, nummer en eventueel een contactfoto in beeld. Je kunt het telefoontje aannemen of afwijzen, maar je kunt ook een kort tekstbericht per sms sturen, om bijvoorbeeld duidelijk te maken dat je nog een halfuur in vergadering zit.

De centrale Phone-applicatie

Bij de Treo 680 is een compleet nieuwe telefoonapplicatie met de naam Phone 3.0 aanwezig, die uit vijf verschillende tabbladen bestaat:

 • Dial Pad, een cijfertoetsenbord waarmee je nummers kunt bellen;
 • Favorites, een favorietenpagina voor je meest gebelde contactpersonen;
 • Main, hoofdscherm waarop je ongelezen berichten en komende afspraken kunt zien;
 • Contacts, het voormalige adresboek, nu als onderdeel van de Phone-applicatie;
 • Call Log, een logbestand waarin je kunt zien met welke nummers je hebt gebeld.

Bij het openen van de telefoonapplicatie kom je allereerst op het hoofdscherm (middelste tabblad) terecht. Dit is een soort welkomstpagina met een verwisselbare achtergrondafbeelding waarop je de datum en tijd kunt zien en eerstvolgende afspraken kunt bekijken. Dit scherm biedt niet zoveel mogelijkheden, maar je kunt in de instellingen eventueel aangeven dat je bij het opstarten liever een van de vier andere tabbladen wilt zien.

Vanaf het hoofdscherm kun je meteen gaan bellen. Je hebt daarvoor twee mogelijkheden: je begint met het intikken van nummers, waarbij je meteen wordt doorgeschakeld naar het tabblad Dial Pad, of je voert letters in om te zoeken in het adresboek en schakelt daarvoor door naar het tabblad Contacts. Tijdens het bellen verschijnt een scherm met naam en nummer van de gesprekspartner, eventueel een contactfoto, de duur van het gesprek en vier knoppen: Speakerphone (handsfree via speaker praten), Hold (wachtstand), Dial Pad (voor voiceresponse-systemen) en Mute (ruggespraak).

Tijdens een gesprek kun je andere applicaties opstarten, zonder dat de verbinding wegvalt. Je kunt bijvoorbeeld in je agenda, Documents To Go, de rekenmachine of het adresboek kijken. Niet mogelijk is het afspelen van muziek en films en toepassingen waarvoor een gprs-verbinding nodig is, zoals iets opzoeken in de browser. 

Voor veelgebruikte nummers of applicaties kun je het Favorites-tabblad gebruiken: de favorieten worden in één kolom getoond en je kunt de lijst zo lang maken als je zelf wilt. Aan elke favoriet kun je ook een Quick Key (sneltoets) toewijzen. Voicemail heeft standaard bijvoorbeeld Quick Key 1 toegewezen gekregen; je kunt voicemail bellen door het cijfer 1 op het toetsenbord even ingedrukt te houden. Je kunt ook letters als Quick Key instellen.

Software

Bij de meegeleverde software moeten we een onderscheid maken tussen software die al standaard op de Treo is geinstalleerd en software die op de meegeleverde cd staat. Dit is standaard al op de Treo 680 aanwezig:

 • Calendar, Tasks, Memos (agenda, takenlijst en notitieblok);
 • Phone (telefoonapplicatie);
 • Messaging (applicatie voor sms- en mms-berichten);
 • Calculator (rekenmachine);
 • VersaMail (e-mailprogramma);
 • Documents To Go (software voor het lezen en bewerken van Microsoft Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden);
 • World Clock (wereldtijdklok);
 • My Treo (ingebouwde snelstarthandleiding, hulp bij ondersteuning, links naar software van derden);
 • Pics&Video's (software voor het bekijken van foto's en video's);
 • Voice Memo (software voor het opnemen van spraaknotities oftewel voicememo's);
 • Pocket Tunes (software voor het afspelen en beluisteren van muziek, o.a. in mp3-formaat);
 • Web (ook bekend als Blazer, webbrowser voor het bekijken van informatie op internet).

De collectie software die Palm meelevert is redelijk compleet. Het enige wat je nog zou willen hebben is een goede bestandsbeheerder zoals Filez en software waarmee je videofilmpjes kunt afspelen, bijvoorbeeld TCPMP. Beide zijn gratis verkrijgbaar.

Op de Treo vind je daarnaast nog een aantal hulpprogramma's:

 • Card Info;
 • Bluetooth Manager;
 • HotSync;
 • Prefs;
 • SIM Phonebook;
 • Wired Car Kit;
 • Sounds.

In dit rijtje zijn Prefs en HotSync veruit het meest belangrijk. Met Prefs kun je de belangrijke instellingen van je Treo 680 wijzigen en met HotSync kun je gegevens synchroniseren. Zo kun je je afspraken, taken en adressen uit Microsoft Outlook uitwisselen tussen de Treo en de desktopcomputer. Hetzelfde geldt voor e-mail: je kunt e-mail via gprs versturen, maar je kunt de e-mailberichten ook opsparen en vervolgens allemaal tegelijk via een desktopverbinding versturen. HotSync is de synchronisatiesoftware die daarvoor zorgt. De software maakt tegelijk ook een backup van de belangrijkste gegevens op de Treo en bewaart deze op de desktop. De synchronisatiesoftware is geschikt voor Windows en Mac OS. Gebruik je geen Mixrosoft Outlook, dan kun je Palm's eigen PIM gebruiken. PIM staat voor Personal Information Manager. De PIM van Palm heet Palm Desktop, die zoals je hieronder kunt lezen op cd-rom wordt meegeleverd.

In de verpakking van de Treo 680 zit een cd met daarop:

 • Palm Desktop and HotSync Install, voor Windows XP/2000 en Mac OS X 10.2 en hoger;
 • Outlook-synchronisatieplug-in;
 • Bejeweled (een erg populair en verslavend spelletje);
 • eReader (een programma voor het lezen van electronische boeken oftewel ebooks);
 • Desktopsoftware voor Documents To Go, Adobe Reader, QuickTime en Windows Media Player.

Bejeweled en eReader zijn leuke extra's, maar als je nog meer toepassingen zoekt kun je daarvoor terecht op diverse softwareportals zoals Pdassi.nl

Muziek luisteren 

Voor het beluisteren van mp3 wordt Pocket Tunes meegeleverd. Voor de meeste gebruikers is dit voldoende, maar wil je ook WMA met PlaysForSure (drm-beveiliging) afspelen, dan zul je Pocket Tunes Deluxe moeten aanschaffen. De mogelijkheden van de basisversie zijn echter prima: je kunt afspeellijsten (playlists) aanmaken, je kunt muziek op sd-kaartjes opslaan en je kunt de muziek op de achtergrond laten doorspelen terwijl je bijvoorbeeld in je agenda kijkt. Om de batterij te sparen kun je het scherm tijdens het afspelen uitschakelen. Ook kun je met Pocket Tunes naar streaming audio en video kijken en luisteren. 

Werken met PDF- en Office-documenten

Voor het bekijken en bewerken van Office-documenten levert Palm al geruime tijd Documents To Go mee. Dat is een logische keuze, want het is simpelweg het beste wat er te krijgen is. Documents To Go verslaat met gemak de mobiele versies van Word- en Excel, die je op Pocket PC's vindt. In Documents To Go versie 8 kun je Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden openen en bewerken, maar het programma bevat nu ook een PDF-viewer, waarmee je zonder conversie PDF-bestanden kunt openen. Het handige is, dat je Office-documenten die je via e-mail krijgt toegestuurd, op je sd-kaart kunt opslaan en vervolgens kunt openen. Het programma kan met 'native' Office-documenten werken. Dit houdt in dat het originele bestandsformaat intact blijft en de opmaak niet wordt aangetast.

My Treo

My Treo is een nuttige applicatie met aanvullende informatie en tips. Er zit een gebruikershandleiding voor de Treo 680 in, troubleshooting-tips voor als er iets misgaat en een update-component die ervoor zorgt dat de inhoud actueel blijft. Je kunt de handleiding die op cd wordt meegeleverd dus gewoon thuislaten. Het enige minpunt is dat My Treo volledig Engelstalig is, waardoor sommige gebruikers moeite zullen hebben om de inhoud te begrijpen.

E-mail

Het meegeleverde e-mailprogramma met de simpele naam 'Email' heette voorheen Versamail. Email ondersteunt POP, IMAP en Microsoft Exchange. Er zijn standaard al instellingen aanwezig voor Gmail, Yahoo! Mail, .Mac en een aantal andere veelgebruikte e-maildiensten, maar bijvoorbeeld niet het nieuwe Windows Live Mail. Voor andere mailaccounts (bijvoorbeeld xs4all of Wanadoo) zul je zelf de servernamen bij je provider moeten opvragen. Als je werknemer bent en jouw bedrijf beschikt over Microsoft Exchange Server 2003, dan biedt de Treo 680 alvast ingebouwde ondersteuning voor Exchange Server ActiveSync. Daarmee kun je e-mail, afspraken en contactpersonen synchroniseren. Push e-mail (wellicht bekend van de RIM Blackberry) wordt niet standaard ondersteund, maar als je mailhosting met IMAP Idle hebt, kun je beter ChatterEmail gebruiken. Alternatieve e-mailprogramma's zijn naast ChatterEmail ook nog SnapperMail en Agendus Mail.

Browser

Ook de webbrowser heeft op de Treo 680 een simpele naam: het heet kortweg 'Web'. Vroegere gebruikers zullen het kennen als Blazer, waarvan nu (als Web) versie 4.5 wordt meegeleverd. De browser ondersteunt de meest gangbare webtechnologieen, zoals JavaScript, maar houd er rekening mee dat er toch wel een aanzienlijk verschil is met webbrowsers voor de desktop. Je kunt bijvoorbeeld niet gelijktijdig meerdere browservensters openen en van browsertabbladen heeft Web al helemaal niet gehoord. Wel heeft Palm in deze nieuwste versie het omgaan met grote websites, die niet speciaal zijn aangepast voor mobiel gebruik, makkelijker gemaakt. Er is voor gezorgd dat deze websites sneller laden. Uiteraard heeft de Palmclub ook een speciaal voor mobiele apparaten aangepaste website. Open op je Treo 680 gewoon www.palmclub.nl en je wordt automatisch doorgestuurd naar de mobiele versie van onze website. Daar vind je het laatste nieuws, reviews, FAQ's, links naar andere mobiele websites en uiteraard het Palmclub-forum - aangepast voor mobiel gebruik.

Meer software installeren 

Er zijn duizenden extra applicaties verkrijgbaar voor het Palm-besturingssysteem. Je kunt deze installeren via HotSync, maar speciaal voor Windows-gebruikers levert Palm nog een extra programma mee: Quick Install. Hiermee kun je supersnel software installeren, door bestanden simpelweg naar het Quick Install-icoon op de desktop te slepen. De software converteert dan automatisch foto's en documenten. De sleepfunctie is geschikt voor zip-bestanden, prc-bestanden (dit zijn de programmabestanden van het PalmOS), foto's, video's en Microsoft Office-bestanden. 

Conclusie

Hopelijk hebben we je met dit verhaal uitgedaagd om je Treo 680 meer te gaan gebruiken dan je wellicht zelf van tevoren had bedacht. De Palm Treo 680 is een ontzettend veelzijdige smartphone en door zijn compacte uiterlijk is het zeker een toestel waarmee je gezien kan worden. Kom je onverhoopt even niet uit een bepaalde toepassing of functie, vergeet dan niet dat we je graag bereid zijn te helpen in ons forum.

Specificaties

 • Te koop bij: diverse winkeliers;
 • PalmOS: versie 5.4.9
 • Processor: 312 MHz Intel PXA270
 • Scherm: 320 x 320 resolutie, 65.000 kleuren
 • Bluetooth: versie 1.2
 • Geheugen: 128MB (waarvan 69MB voor gebruiker beschikbaar) non-volatile flash (gegevens niet weg als batterij leegraakt)
 • Telefoonfunctie: GSM/GPRS/EDGE klasse 10
 • GSM-frequenties: quadband 850/900/1800/1900 MHz
 • Camera: VGA 640 x 480, 0,3 megapixels met digitale zoom en videofunctie
 • Batterij: Li-ion 1200 mAh
 • Uitbreidingsslot: sd, mmc, sdio
 • Afmetingen: 11,2 x 5,8 x 2,0 cm
 • Gewicht: 156 gram
 • Prijs: €375 tot €435 zonder abonnement

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android