Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm Treo 680 - deel 2 van 3

Door Gonny van der Zwaag en Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 01 januari 1970


Het openingsscherm (en tab3) van de Phone-applicatie op de Treo 680

Dial Pad (en tab1) van de Phone-applicatie op de Treo 680

De nieuwe Favourites (en tab2) van de Phone-applicatie op de Treo 680

De geïntegreerde Contacts-applicatie (en tab4) van de Phone-applicatie op de Treo 680

Laatsgebelde nummers via Call Log (en tab5) van de Phone-applicatie op de Treo 680

Als je even geen tijd hebt om een gesprek aan te nemen, kun je een tekstbericht (sms) sturen.

Ook als je een gesprek hebt gemist kun je een sms sturen.

Informatie tijdens een telefoongesprek; de geactiveerde optie wordt in de statusbalk weergegeven

Onbekende nummers kun je toevoegen aan een nieuwe of bestaande contactpersoon

Een gesprek met twee verschillende bellers tegelijk

Je kunt met meerdere gesprekspersonen ook een conferentiegesprek voeren

Per contactpersoon kun je nu een eigen beltoon instellen

GPRS gebruiken is niet mogelijk tijdens een telefoongesprek

Het organiseren van de favorieten (tabblad 2)

Weinig zinvolle informatie bij de gesprekdetails

De Treo 680 werd aangekondigd als de meest betaalbare Treo ooit, compacter dan z'n voorgangers en bij uitstek geschikt voor beginnende smartphonegebruikers. In deze 3-delige test kijken we in hoeverre dat wordt waargemaakt. In deel 2: de telefoonfunctie en en de nieuwe Phone-applicatie.

Volgens Palm staat op de Treo 680 meer dan voorheen de telefoonfunctie centraal. De 680 is een quadband-telefoon voor het 850/900/1800/1900-netwerk. Het ondersteunt klasse 10 GPRS en EDGE, waarbij je rekening moet houden dat EDGE alleen via het Telfort-netwerk beschikbaar is (en dat zou in de nabije toekomst ook afgelopen kunnen zijn). De snelheid van gprs is afhankelijk van je aanbieder en zal in de praktijk rond 75 à 80 kbps liggen. UMTS en HSDPA worden helaas niet ondersteund.

Betere ontvangst 

De interne antenne van de Treo 680 zou volgens Palm een betere ontvangst moeten hebben dan de externe antenne van de Treo 650. Zoals al in deel 1 van dit review is genoemd hebben we het verschil in ontvangskwaliteit gemeten met TreoHelper. Hierin hebben met een Telfort-simkaart de signaalkwaliteit afgelezen. De Treo 650 had een signaalkwaliteit van 11, terwijl de Treo 680 een waarde 14 liet zien. Het geheim van de betere telefoonontvangst zit in de Broadcom BCM213-chipset, die ervoor zorgt dat de spraakkwaliteit verbetert en minder snel wegvalt. De Treo 680 zou ook minder interferentie veroorzaken als je de telefoon in de buurt van speakers en beeldschermen houdt.

We hebben vlak na elkaar twee geluidsopnamen gemaakt, waarbij we de eerste keer met de Treo 680 hebben gebeld en de tweede keer met de Treo 650 (beiden via T-Mobile NL). De ontvangende partij (dank, Bram!) heeft de gesprekken opgenomen met CallRec 3.0 met een samplerate 8000Hz. Duidelijk is te horen dat de Treo 680 weliswaar helderder klinkt, maar tegelijk ook wat blikkeriger. De spraakkwaliteit van de Treo 650 is vrij bedompt, maar vonden wij toch beter verstaanbaar. Qua geluidsvolume konden wij overigens geen verschil ontdekken. De samples zijn via de volgende links op te halen: Treo 680 en Treo 650.

Gezondheid 

Een onzichtbare, maar wel prettige verbetering is dat de sar-waarde is verlaagd. De Specific Absorption Rate (sar) geeft aan hoeveel straling tijdens het bellen door het lichaam van de gebruiker wordt geabsorbeerd. Dit zorgt net als bij een magnetron voor opwarming van weefsel, waardoor schade in je hersenen of in andere lichaamsdelen kan ontstaan. De Treo 650 (pdf, pag. 193) was met een maximale sar-waarde van 1,51 Watt/kg een relatief ongezonde telefoon, maar bij de Treo 680 is deze waarde bijna gehalveerd tot 0,78 Watt/kg. In onderstaande tabel vind je de waardes van de Treo 650 links en de Treo 680 rechts. De bovenste rij geeft de frequentiebanden zoals die over de gehele wereld worden gebruikt weer. De Treo 680 is immers een quad-band telefoon. Voor Europa (en specifiek Nederland) is alleen de 900/1800MHz band relevant. De waardes met een vraagteken zijn niet door Palm opgegeven. Groen is beter.

 85090018001900
SAR (hoofd) 1.51 .780 1.39 .655 .541 .119 .943 .324
SAR (lichaam) 1.46 .667 1.27 ? .421 ? .688 .208

Telefooninstellingen en beltonen 

De telefooninstellingen, zoals Call Preferences (Menu/A), Call Barring en Select Network, zijn afhankelijk van je netwerkprovider. Het is bijvoorbeeld mogelijk om gesprekken door te schakelen naar een ander telefoonnummer, of het tonen van je caller-id te blokkeren. In de Phone-applicatie kun je via de optie Phone Lock een pincode instellen om te voorkomen dat anderen via jouw telefoon kunnen bellen.

Natuurlijk wil je ook de beltoon aanpassen. Wanneer je in de Phone-applicatie naar de geluidsinstellingen gaat (Sound Preferences, Menu/W), word je in feite doorgestuurd naar het tabblad Sound & Alerts in de Prefs-applicatie. Hier kun je bij Application de optie Ring Tone selecteren om de gewenste beltonen in te stellen. Het standaardlijstje met beltonen en alarmgeluiden is aanwezig, maar je kunt eigen ringtonen in wav- en midi-formaat toevoegen. Voor het afspelen van mp3-ringtonen heb je nog steeds een aparte applicatie nodig. Je kunt bij de beltonen onderscheid maken tussen bekende (aanwezig in Contacts) en onbekende nummers. Voor specifieke contactpersonen kun je ook nog een eigen beltoon instellen, maar daarvoor moet je in het adresboek zijn: op het scherm waarop je de details van een contactpersoon invult is ook een dropdown-menu aanwezig om de gewenste ringtoon te kiezen. Deze optie is overigens nieuw op de Treo 680.

Nieuwe Phone-applicatie

Op de Treo 650 stond de Phone-applicatie los van het adresboek. Bij de Treo 680 is een compleet nieuwe telefoonapplicatie (intern versienummer Phone 3.0) toegevoegd, die uit vijf verschillende tabbladen bestaat en waarin het adresboek is geïntegreerd. De vijf tabbladen zijn:

  • Dial Pad, een cijfertoetsenbord waarmee je nummers kunt bellen;
  • Favorites, een favorietenpagina voor je meest gebelde contactpersonen;
  • Main, hoofdscherm waarop je ongelezen berichten en komende afspraken kunt zien;
  • Contacts, het voormalige adresboek, nu als onderdeel van de Phone-applicatie;
  • Call Log, een logbestand waarin je kunt zien met welke nummers je hebt gebeld.

De applicatie opent standaard op het Main-scherm. Met de navigatieknop (links, rechts) kun je naar een ander tabblad gaan, of je kunt het gewenste tabblad met de stylus aantikken. Wel is het jammer dat je niet door herhaaldelijk indrukken van de Phoneknop door de tabbladen kunt bladeren. Ben je op een ander tabblad dan Main, dan kun je met de Phone-knop wel weer snel terug naar Main. Bij de agenda werkt dat wisselen tussen verschillende weergaven wel: daar kun je door herhaaldelijk indrukken van de agendaknop wisselen tussen dag-, week- en maandoverzicht.

Deze nieuwe Phone-applicatie is enerzijds een verbering ten opzichte van de oude versie, omdat de verschillende onderdelen makkelijker te vinden zijn en de cijferknoppen groter zijn. Ook is de favorietenpagina onbeperkt uit te breiden; je zit dus niet meer vast aan 5 pagina's. Je opent Phone 3.0 door op de hardwareknop met telefoonicoon te klikken.  

Word je zelf gebeld, dan verschijnt naam of nummer en eventueel een contactfoto in beeld. Je kunt opnemen of afwijzen, maar je kunt met de optie Ignore by text ook een kort tekstbericht per sms sturen, om bijvoorbeeld duidelijk te maken dat je nog een halfuur in vergadering zit en daarna zult terugbellen. Deze optie is nieuw op de Treo 680.

De grote vraag is of 3rd-party software als een adresboekvervanger of bijvoorbeeld CallFilter nog goed met de nieuwe Phone-applicatie werkt. Omdat de variatie in dit soort programma's erg groot is, was het ondoenlijk om dit allemaal te testen. Ervaringen met deze 3rd-party applicaties kun je laten weten in de daarvoor bestemde discussie.

Hoofdscherm

Bij het openen van de telefoonapplicatie kom je allereerst op het hoofdscherm (middelste tabblad) terecht. Dit is een soort welkomstpagina met een achtergrondafbeelding waarop je de datum en tijd kunt zien, maar die verder niet zoveel mogelijkheden bevat. Je kunt in de instellingen eventueel aangeven dat je bij het opstarten liever een van de vier andere tabbladen wilt zien.

Op het hoofdscherm vind je een menuoptie om je visitekaartje te beamen en kun je ook aangeven dat je het eerstvolgende agenda-item wilt zien. Het hoofdscherm wordt daarmee een simpel alternatief voor het Today-scherm dat je bijvoorbeeld in DateBk6 en kLauncher vindt. In de instellingen kun je de achtergrondafbeelding wijzigen door een eigen afbeelding van 320 x 240 pixels te kiezen. Is de afbeelding groter, dan wordt een 4:3 uitsnede gemaakt. Met de schuifknop Fade kun je de helderheid van de afbeelding aanpassen: van -75% (heel donker) tot +75% (heel licht, bijna transparant). Het is niet mogelijk om de afbeelding automatisch te laten wisselen.

Vanaf het hoofdscherm kun je meteen gaan bellen. Je hebt daarvoor twee mogelijkheden: je begint met het intikken van nummers, waarbij je meteen wordt doorgeschakeld naar het tabblad Dial Pad, of je voert letters in om te zoeken in het adresboek en schakelt daarvoor door naar het tabblad Contacts. Je kunt beide zoekmogelijkheden niet afwisselend gebruiken, maar moet in de instellingen één van beide kiezen. Wanneer je op het hoofdscherm bent, kun je ook op de groene belknop drukken om een pop-up met de 10 laatstgebelde telefoonnummers te zien. Heb je driemaal met de voicemail gebeld, dan verschijnt dit nummer maar éénmaal in je lijstje; een kleine verbetering ten opzichte van de Treo 650. Met de navigatieknop kun je meteen een van de nummers in het lijstje selecteren om opnieuw te bellen. 

Het hoofdscherm is aardig, maar biedt naar mijn idee te weinig functionaliteit. Palm had er een echt Today-scherm van kunnen maken, met weersinformatie, een klok, verbruikte hoeveelheid dataverkeer en andere nuttige informatie. Nu wordt het scherm grotendeels gevuld met een plaatje en eventueel wat komende afspraken.

Dial Pad

Het invoeren van telefoonnummers doe je op de Dial Pad. Deze is opnieuw ontworpen en ziet er beter uit. Ook zijn de knoppen groter gemaakt, zodat je makkelijker met je vingertoppen een nummer kunt intoetsen. Na het intoetsen van het nummer druk je op de groene knop om meteen te bellen. Er is ook een omslachtige manier: druk eerst op de middenknop van de 5-weg navigatietoets, waarna je kunt kiezen uit bellen ('Dial') of een sms-bericht sturen ('Message'). Tijdens het bellen verschijnt een scherm met naam en nummer van de gesprekspartner, eventueel een contactfoto, de duur van het gesprek en vier knoppen: Speakerphone (handsfree via speaker praten), Hold (wachtstand), Dial Pad (voor voiceresponse-systemen) en Mute (ruggespraak).

De knop om een gesprek op te hangen ontbreekt in deze nieuwe Phone-applicatie; je kunt alleen ophangen met de rode hardwareknop. Voor Treo 650-gebruikers is het even wennen, maar nieuwe gebruikers zullen er geen moeite mee hebben omdat de rode ophangknop op elke mobiele telefoon dé manier is om een telefoongesprek te beëindigen.

Tijdens het bellen kun je op twee manieren de microfoon uitschakelen: via Mute (ruggespraak) of Hold (wachtstand). Kies je de laatste optie, dan kun je in de wachtstand een tweede nummer bellen. Vervolgens kun je wisselen tussen deze twee gesprekken of een conferentiegesprek starten, waarbij je met twee of meer personen tegelijk kunt bellen. Tijdens het conferentiegesprek kun je de afzonderlijke gesprekken ook weer afsplitsen naar losse gesprekken, zodat je even onderling kunt overleggen. Ik heb dit uitgeprobeerd en het werkt eigenlijk prima: op het scherm zijn iconen met onderschrift te zien die aangeven welke mogelijkheden je hebt. Alles wat je zou willen doen tijdens een één-op-één gesprek of conferentiegesprek, is beschikbaar.

Tijdens een gesprek kun je andere applicaties opstarten, zonder dat de verbinding wegvalt. Je kunt bijvoorbeeld in je agenda, Documents To Go, de rekenmachine of het adresboek kijken. Niet mogelijk is het afspelen van muziek en films en toepassingen waarvoor een gprs-verbinding nodig is, bijvoorbeeld iets opzoeken in de browser, je aandelen in TinyStocks updaten of een nieuwe weersverwachting ophalen in WorldMate.

De enige functie die op het Dial Pad-tabblad mist, is nummerherhaling. Als een nummer in gesprek is, zou het makkelijker moeten zijn om een nummer opnieuw te bellen. Nu moet je naar de Call Log bladeren of de belgeschiedenis op het hoofdscherm tevoorschijn halen om een nummer opnieuw te bellen. 

Favorieten

Het Favorites-tabblad bestond voorheen uit 14 vakken, verdeeld over twee kolommen. Je kon maximaal 5 favorietenpagina's vullen. Nu is dat anders: de favorieten worden in één kolom getoond en je kunt de lijst zo lang maken als je zelf wilt. Dit maakt het geheel wel onoverzichtelijker. Stel dat je graag tennist en voorheen al je tennisgerelateerde applicaties en contactpersonen op één pagina had staan, dan moet je ze nu in een lange lijst zien terug te vinden. Je kunt de favorieten wel selecteren, maar geen aparte pagina's creëren. Je kunt de volgorde van favorieten ook niet meer met drag&drop verplaatsen, maar moet ze met Option+Up of Option+Down verschuiven in de lijst. 

Het is lastig om door een lange lijst met favorieten te bladeren. Als je ze alfabetisch hebt gesorteerd kun je niet de T indrukken om snel naar de favorieten te springen die met een T beginnen. Je zult handmatig met de navigatieknop moeten bladeren. Voorheen kon je op een leeg vakje tikken om een nieuwe favoriet toe te voegen. Nu is dat iets omslachtiger: je moet via het menu de optie New Favorite kiezen.

Omdat er nu nog maar één kolom is, verschijnen er nog maar 7 favorieten gelijktijdig in beeld, wat een achteruitgang is ten opzichte van de Treo 650. Aan elke favoriet kun je nog wel een Quick Key (sneltoets) toewijzen. Voicemail heeft standaard bijvoorbeeld Quick Key 1 toegewezen gekregen; je kunt voicemail bellen door het cijfer 1 op het toetsenbord even ingedrukt te houden. Je kunt ook letters als Quick Key instellen.

Het is duidelijk: het werken met favorieten is op een aantal punten achteruitgegaan ten opzichte van de Treo 650. Wat wel prettig is, is dat je nog steeds een mix van snelkoppelingen naar contactpersonen, webpagina's, documenten én applicaties kwijt kunt. 

Contacts

Het losse adresboek is op de Treo 680 voorgoed verdwenen en is nu volledig opgenomen in de Phone-applicatie. De Contacts-icoon is nog wel in de launcher aanwezig, maar stuurt je door naar het Contacts-tabblad in de Phone-applicatie. Deze keuze heeft tot gevolg dat er minder ruimte op het scherm is: in plaats van 11 regels passen er nog maar 8 gegevensregels op het scherm. Dit komt enerzijds door de tabbladen van de Phone-applicatie, maar ook omdat de dropdownlijst om op categorie te filteren niet langer in de statusbalk bovenin het scherm staat, maar verder naar beneden is verplaatst.

Er zijn nog meer veranderingen doorgevoerd, waardoor naar onze mening de bediening er niet op vooruit is gegaan. Zo is de knop New Contact verdwenen en moet je voortaan via de menuoptie New Contact (Menu/N) een nieuwe contactpersoon toevoegen. Dit vergt twee stappen en is dus geen verbetering. Het bellen van een contactpersoon is nog wel hetzelfde: selecteer op een telefoonnummer en druk op de groene knop om het nummer rechtstreeks te bellen. Je kunt ook op de navigatieknop drukken om te kiezen uit bellen of sms-bericht sturen. Quick Lookup, waarbij je bijvoorbeeld eerste letter voornaam, eerste letter achternaam intoetst, werkt gelukkig nog steeds.

Gebruikers hebben ook al een fout in de Contacts-applicatie ontdekt: normaalgesproken kijkt de zoekfunctie van het PalmOS eerst in de actieve applicatie, maar op de Treo 680 gebeurt dat niet. Op ons testtoestel proberen we vanuit het Contacts-tabblad te zoeken naar 'Technical Support', maar de zoekfunctie kijkt eerst in SheetToGo, daarna in DocumentsToGo, WordToGo en Pics&Videos om tenslotte pas in het adresboek te zoeken. Bij een grote hoeveelheid documenten kan dit onnodige vertraging bij het zoeken opleveren. Dit probleem is bekend bij Palm (zie reactie #39), maar het is niet bekend of en wanneer dit opgelost wordt.

Call Log

Het meest rechtse tabblad in de Phone-applicatie is de Call Log, oftewel belgeschiedenis. Je ziet hier een lijst van contactpersonen of nummers waarmee je hebt gebeld. De lijst toont ook het tijdstip van het telefoongesprek, meer niet. Met de menuoptie Details zou je meer informatie over het gesprek kunnen zien, maar dit scherm toont eigenlijk nauwelijks meer details: je ziet alleen naam, nummer, datum en tijdstip. Twee gegevens ontbreken ten opzichte van de Treo 650: de gespreksduur en het feit of er sprake is van roaming. Ook de totaallijst is beperkter dan voorheen: je ziet het totale aantal minuten dat je sinds de laatste teller-reset hebt gebeld, maar het is niet zoals voorheen uitgesplitst in gesprekken via het eigen netwerk en roaminggesprekken.   

Door het gebruik van tabbladen in de Phone-applicatie passen er minder nummers op het scherm: de Call Log toont geen 11 maar 9 laatstgebelde telefoonnummers. Via een dropdownmenu kun je filteren op All, Incoming, Missed en Outgoing. Nummers waarmee je hebt gebeld kun je via de menuoptie Add Contact snel toevoegen aan je adresboek. Overigens verschijnt er na het bellen met een nieuw of onbekend nummer ook een tussenscherm met de mogelijkheid om het nummer op te slaan in het adresboek.

Links- en rechtshandig 

Op het Contacts- en Call Log-tabblad is het categoriefilter verplaatst van middenboven naar linksboven. Volgens sommige reviewers is dit onhandig voor rechtshandige gebruikers, omdat ze deze functie niet meer eenhandig kunnen bedienen. Als rechtshandige gebruiker ben ik het daar niet mee eens: ik houd de Treo meestal in m'n linkerhand, zodat ik de rechterhand vrij heb. Het ligt er dus maar net aan in welke hand je de Treo van nature vasthoudt en of je al dan niet een stylus gebruikt.

Conclusie

De integratie van de contactenlijst in de telefoonapplicatie is een logische keuze; op een mobiele telefoon zul je meestal willen bellen met contactpersonen. Vanuit de e-mail en messaging-applicatie merk je niets van het feit dat Contacts geen losse applicatie meer is. Wel zouden er in de uitvoering van de Phone-applicatie wat zaken verbeterd kunnen worden. Het nieuwe Favourites-tabblad vinden we persoonlijk geen verbetering ten opzichte van de Treo 650, maar voor nieuwe gebruikers is er prima mee te werken.

Pluspunten

  • Betere ontvangstkwaliteit
  • Lagere SAR-waarde
  • Integratie van adresboek in telefoonapplicatie is logische keuze
  • Dial Pad is duidelijker en beter te bedienen

Verbeterbaar

  • Mp3-bestanden nog steeds alleen via aparte applicaties als beltoon in te stellen
  • Hoofdscherm van Phone-applicatie bevat te weinig functionaliteit
  • Nummerherhaling alleen via Main en Call Log bereikbaar, maar niet via Dial Pad
  • Gebruiksgemak van favorietenlijst is slechter geworden; minder informatie in beeld, bediening is omslachtiger

Specificaties

  • Te koop bij: diverse winkeliers; zie deel 1 onder kopje Prijs voor een aantal leveranciers 
  • PalmOS: versie 5.4.9
  • Processor: 312 MHz Intel PXA270
  • Scherm: 320 x 320 resolutie, 65.000 kleuren
  • Bluetooth: versie 1.2
  • Geheugen: 64 MB non-volatile flash (gegevens niet weg als batterij leegraakt)
  • Telefoonfunctie: GSM/GPRS/EDGE klasse 10
  • GSM-frequenties: quadband 850/900/1800/1900 MHz
  • Camera: VGA 640 x 480, 0,3 megapixels met digitale zoom en videofunctie
  • Batterij: Li-ion 1200 mAh
  • Uitbreidingsslot: sd, mmc, sdio
  • Afmetingen: 11,2 x 5,8 x 2,0 cm
  • Gewicht: 156 gram
  • Prijs: €375 tot €435 zonder abonnement

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Voldoende
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via deze thread in het forum

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android