Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: Palm Treo 680 - deel 1 van 3

Door Gonny van der Zwaag en Jean-Paul Horn Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 10 december 2006


De Treo 680

De vier nieuwe kleuren, van links naar rechts: Graphite, Copper, Arctic, Crimson

De Treo 680 met ingeschakeld scherm; nieuwe Phone-applicatie

De achterzijde van de Treo 680

De (ongewijzigde) multi-connector aan de onderkant

Het sd-kaartgeheugenslot zit nu aan de rechterzijkant

Het simkaartslot is nu verplaatst achter de batterij

De simkaart plaats je met een slim schuifmechanisme

Aan de bovenkant vind je alleen nog de mute-knop en de infraroodpoort (niet in beeld)

De scroll-/volumeknoppen zijn nu iets makkelijker te bedienen

De toetsen zijn iets vierkanter en wijken niet meer af naar rechts

De batterij is een stuk dunner geworden. Helaas betekent dit ook een fors lagere capaciteit

Door het weglaten van de antenne wordt de Treo 680 een stuk compacter

Een zij-aan-zij zicht van de Treo 680 (links) en de Treo 650 (rechts)
De Treo 680 werd aangekondigd als de meest betaalbare Treo ooit, compacter dan z'n voorgangers en bij uitstek geschikt voor beginnende smartphonegebruikers. Na een week met de Treo 680 te hebben gewerkt, kijken we in deel 1 van deze driedelige test in hoeverre dat op het gebied van hardware wordt waargemaakt. In deel 2 bekijken we de telefoonapplicatie en in deel 3 de software en batterijduur.

Introductie 

De Treo 680 is de vierde Treo die Palm in 2006 introduceert, maar het is pas het eerste model dit jaar dat voor vaste bezoekers van deze website interessant is. De drie eerdere modellen werden namelijk alleen in de VS uitgebracht en/of waren voorzien van Windows Mobile. De Treo 680 werd aangekondigd als een betaalbare smartphone voor nieuwe gebruikers; het idee is dat mensen die voorheen een featurephone gebruiken door dit model gaan overstappen. Een pluspunt is in ieder geval de lagere prijs: de Treo 650 had bij de lancering een adviesprijs van €699, terwijl de adviesprijs van de Treo 680 nog maar €429 is. 

De hoge prijs is namelijk een van de factoren die potentiële nieuwe gebruikers van smartphones afschrikt. Ook de ingewikkelde bediening en het forse formaat schrikken af. Bij de Treo 680 probeert Palm daar iets aan te doen. De prijs is laag, de behuizing is compact, het gewicht is merkbaar lager en de bediening is als vanouds intuïtief, ook voor beginners. Door de ribbel aan de zijkant heeft het toestel een betere grip dan de Treo 650 en dankzij de vele kleuren en het (eindelijk!) ontbreken van de antenne is dit een toestel waarmee je gezien kunt worden. Tegelijk is de Treo 680 een toestel dat voor bestaande Treo 650-gebruikers eigenlijk niet zoveel nieuws te bieden heeft. Kortom: er valt genoeg over te vertellen. Zoveel zelfs, dat we dit review in drie delen hebben opgesplitst: hardware (deel 1), telefoon en telefoonapplicatie (deel 2) en tenslotte batterijduur en software (deel 3).

Prijs

De kortgeleden gelanceerde Treo 750v met Windows Mobile was aanvankelijk alleen via Vodafone verkrijgbaar. Bij de Treo 680 is dat niet het geval: geen enkele mobiele provider heeft een exclusieve deal, zodat je de simlockvrije Treo 680 overal kunt aanschaffen. De adviesprijs van de Treo 680 is €429. Dit is ook de prijs die je betaalt in de Palm Store. Toch loont het de moeite om goed rond te kijken, want de prijzen verschillen nogal: bij SallandAutomatisering.nl betaal je €367,46, bij BelStore.nl €379, bij Smartphoneshop.nl (en PDAshop.nl) en Palm2You.nl €389 en bij Smartphonestunts.nl €435 (allemaal inclusief verzendkosten; prijzen 10 december 2006).

Kleuren

De Treo 680 is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: Graphite (iets donkerder dan de Treo 650), Arctic (wit), Crimson (vuurrood) en Copper (oranje). Bij de gekleurde modellen is alleen het raamwerk rondom het scherm en het camera/speaker-vlak aan de achterzijde grijs gekleurd, de rest heeft de gekozen kleur, inclusief het toetsenbord. Het zal nog niet meevallen om een gekleurde Treo 680 te bemachtigen, want vrijwel alle winkels hebben alleen het grafietkleurige model in het assortiment. De felgekleurde modellen trekken absoluut de aandacht, maar onze verwachting is dat grafiet het best zal verkopen en de witte het minst goed.

Treo 650-gebruikers: upgraden of niet? 

Gaan bezitters van de Treo 650 erop vooruit als ze naar de Treo 680 overstappen? (groen is beter)

 Treo 680Treo 650
PalmOS5.4.95.4
Processor312Mhz Intel PXA270312Mhz Intel PXA270
Scherm320x320 pixels, 65000 kleuren320x320 pixels, 65000 kleuren
Bluetooth1.21.1
Geheugen128MB (69MB vrij)32MB (21MB vrij)
TelefoonfunctieGSM/GPRS/EDGE (klasse 10)GSM/GPRS/EDGE (klasse 10)
GSM-frequentiesQuadband, 850/900/1800/1900 MHzQuadband, 850/900/1800/1900MHz
CameraVGA 640x480, 0,3 megapixelsVGA 640x480, 0,3 megapixels
BatterijLi-Ion 1200 mAh Li-Ion 1800 mAh
Uitbreidingsslotsd, mmc, sdiosd, mmc, sdio
Afmetingen11,2 x 5,8 x 2,011,2 x 5,8 x 2,2
Gewicht156 gram178 gram

De Treo 650 werd in oktober 2004 gelanceerd. Het is opvallend dat er ten opzichte van een twee jaar oude smartphone technisch gezien eigenlijk weinig is veranderd aan de Treo: er zit een iets nieuwere versie van het besturingssysteem op, dubbel zoveel geheugen en een iets nieuwere Bluetooth-versie. Met de batterij moet je een stap terug doen. Je zult dan ook vooral overstappen naar de Treo als je toe bent aan een iets moderner uitziend apparaat zonder antenne. 

Palm noemt zelf de volgende redenen voor Treo 650-gebruikers om te upgraden: vormfactor, prijs/kwaliteitverhouding en de verbeterde Phone-applicatie. De Treo 680 zou de huidige 650-gebruikers echt moeten aanspreken, maar wij betwijfelen of de genoemde redenen genoeg zijn om een nieuwer device aan te schaffen. De ware gadgetfreak zal er waarschijnlijk niet eens over na hoeven te denken: die koopt de Treo 680 meteen, maar voor de doorsnee gebruiker die zuinig op z'n apparaat is en er het liefst zo lang mogelijk mee doet, is ons advies: blijf bij de Treo 650.

In de doos 

Geen blisterverpakking zoals bij de goedkope Palm-modellen, maar een kartonnen doos met daarin:

 • Treo 680;
 • Verwisselbare batterij (1200 mAh);
 • Stroomadapter met 4 internationale stekker-opzetstukken;
 • USB-synchronisatiekabel (geen cradle);
 • 2,5 mm headset;
 • Quick Start Guide (beknopte handleiding);
 • Installatie-cd voor Windows en Mac;
 • Bonus-cd met extra software;
 • Een screenprotector, die je zelf op maat moet knippen.
De usb-kabel heeft een smalle connector en één knop, maar geen lampje. De connector past alleen in de synchronisatiepoort (het linker gedeelte van de connector), zodat je met deze usb-kabel de Treo niet kan opladen. Als je een kabel wilt waarmee je kunt synchroniseren én opladen zul je daarvoor een losse kabel via bijvoorbeeld Brando moeten kopen. Aanschaf van een (oprolbare) laad/sync-kabel is best een goed idee, want de meegeleverde stroomadapter is te groot om in je tas mee te nemen. Normaalgesproken hoeft dat ook niet, maar zoals je verderop in dit review zult lezen is de batterijduur van de Treo 680 zo dramatisch dat een extra laadkabel op je werk of in de auto wel aan te raden is.

Design

Over de Treo 650 werd regelmatig gezegd dat het design verouderd was. Bij de Treo 680 blijkt dat een paar cosmetische veranderingen wonderen kunnen doen. Onderdelen zoals telefoonspeaker, toetsenbord en volumeknop zitten nog op dezelfde plaats, maar zijn iets aangepast. Doordat de achterkant minder bol is gemaakt en vanaf de zijkant wat scherper naar achteren wegloopt, oogt de 680 slanker dan de 650. In de praktijk maakt het niet veel uit: de lengte en breedte zijn hetzelfde gebleven, alleen de dikte is 2 mm afgenomen: van 23 naar 21 mm. Vooral aan de onderzijde is de 680 veel platter dan z'n voorganger, maar er zijn meer optische trucjes toegepast. Bijvoorbeeld een lichter gekleurde groef langs de zijkant, die bovendien de grip op het apparaat verbetert. Door de ingebouwde camera naar beneden te verplaatsen kon ook het uitstekende 'camera-oog' vlakbij de antenne verdwijnen. Tenslotte maakt de ingebouwde antenne van de 680 het apparaat voor veel mensen eveneens aantrekkelijker.

Wat wel jammer is, is dat de matte rubberachtige coating die Palm op de Treo 750v heeft aangebracht, niet is toegepast bij de Treo 680. Toen ik een maand geleden tijdens een persbijeenkomst hiernaar vroeg, vertelde een Palm-medewerker dat dit op de uiteindelijke toestellen wel aanwezig zou zijn, maar die informatie blijkt niet te kloppen, tenminste niet bij ons grafietkleurige testmodel. Misschien is het bij de rode, oranje en witte Treo 680 wel het geval. Door de coating wordt de Treo iets stroever en heeft daardoor betere grip. Het nadeel is echter, dat je de Treo minder makkelijk in je zak kunt laten glijden. 

Uiterlijk

Aan de voorzijde van de Treo vind je het scherm, met daarboven de telefoonspeaker en een kleine LED. Onder het scherm is het toetsenbord aanwezig, dat grotendeels dezelfde indeling heeft als het toetsenbord op de Treo 650. Bovenop de 680 vind je een zwart gedeelte met de infraroodpoort en de muteknop. Het geheugenkaartslot en het simkaartslot zijn naar elders verhuisd. Bij de muteknop zijn twee veranderingen doorgevoerd: een oranje vlakje geeft aan dat het geluid is uitgeschakeld en de Treo trilt kort zodra je de muteknop naar de uit-stand schuift. Dit geeft je een extra bevestiging dat de mutefunctie is ingeschakeld.

Aan de rechter zijkant is achter een klepje het sd-slot te vinden. Dit is een goede keuze, omdat het kwijtraken van sd-kaartjes nu niet meer mogelijk zou moeten zijn. Wel zou het klepje na intensief gebruik wat los kunnen gaan zitten. Aan de linker zijkant zit de volumeknop en een knop waarmee je voicememo's kunt starten. Als je wilt, kun je aan deze knop ook een andere functie toewijzen. Aan de onderzijde zit de connector, een 2,5 mm oortelefoonaansluiting en een microfoongaatje. Het resetgaatje blijkt te zijn verdwenen. In plaats daarvan moet je de batterij even loshalen om te zorgen dat de Treo een herstart uitvoert. Bij een harde reset houd je de aan/uit-knop ingedrukt, terwijl je de batterij even loshaalt en weer plaatst.

De stylus bevindt zich zoals gebruikelijk aan de achterzijde. Achter een rubberen klepje gaat niet alleen de carkitaansluiting schuil, maar er zit hier ook een schroefje, dat met een miniscule Palm-sticker is afgeplakt. Blijkbaar kan Palm hiermee zien of iemand de Treo heeft geprobeerd open te schroeven. Blikvanger aan de achterzijde is echter een rechthoekig vlak in het midden, waarin de camera, een spiegeltje en de speaker zijn aangebracht. Het batterijklepje is te openen door een knop aan de onderzijde in te drukken. Binnenin vind je de batterij. Als je die verwijdert, wordt de plastic lade voor de simkaart zichtbaar. De batterijconnectoren zitten nog op dezelfde plaats, zodat de batterij uit de Treo 650 in principe past. Het enige probleem is dat de batterij van de Treo 650 veel dikker is dan die van de Treo 680, waardoor het batterijklepje niet meer sluit. We komen daar onder het kopje Batterij en in deel 3 in meer detail op terug.

Accessoires

Een aantal accessoires krijg je al bij de Treo 680 meegeleverd, namelijk een screenprotector, een oplader, een HotSync usb-kabel en een 2,5 mm mono-headset. Het is jammer dat Palm niet de stereo-headset met dubbele functie meelevert die je wel in de doos van de Treo 750v (met Windows Mobile) vindt, waarmee je afwisselend kunt bellen en muziek luisteren. De mono-headset die bij de Treo 680 wordt geleverd heeft slechts één oordopje.  

Heb je al een hoop accessoires voor de Treo 650 in bezit, dan valt de overstap mee. Bijna alle accessoires voor de Treo 650 passen ook op de Treo 680. Dit geldt voor: Bluetooth headsets, cradles, carkits, screenprotectors, stroomadapters, HotSync-kabels, Bluetooth-toetsenbordjes en dergelijke. Er zijn echter ook een aantal cruciale accessoires die niet passen, namelijk: cases, reservebatterijen en vervangende styli.

Omdat de Treo 680 slechts 0,2 mm dunner is dan de Treo 650 passen de hoesachtige cases waar je de telefoon los in kunt schuiven, nog steeds. Wanneer er specifieke uitsparingen voor de knoppen, camera en speaker van de Treo 650 zijn gemaakt, bijvoorbeeld bij siliconencases of hardcases, zal de case niet passen.

Intern: processor en geheugen

In de Treo 680 zit een 312 MHz PXA270 Intel XScale, dezelfde processor die ook in de Treo 650 zat. Op de Treo 650 was processorsnelheid eigenlijk geen beperkende factor en op de Treo 680 is dat ook niet het geval. In de Treo 680 zit ook de nieuwe BCM2133 M-Stream chipset van Broadcom, die zorgt voor betere en stabielere telefoonontvangst. We hebben daar eerder al iets over geschreven. Waarschijnlijk heeft Palm hiervoor gekozen om te zorgen dat de interne antenne dezelfde of misschien zelfs een betere ontvangstkwaliteit heeft, dan eerdere modellen. We hebben het verschil in ontvangskwaliteit gemeten met TreoHelper, waarmee je de SignalQuality kunt uitlezen. Hierbij is een Telfort-simkaart gebruikt en is het signaal binnen op exact dezelfde plek getest. De Treo 650 laat een SignalQuality van 11 zien, terwijl de Treo 680 de waarde 14 teruggeeft. Ondanks het ontbreken van een antenne is de signaalsterkte van de Treo 680 dus hoger dan de Treo 650.

De Bluetooth-chipset met de naam Blutonium BCM2045 wordt eveneens door Broadcom gemaakt. De GSM-functie is quad-band en ondersteunt klasse 10 GPRS/EDGE tot een maximale snelheid van 200 kbps. 

Palm levert op dit model 128MB non-volatile intern flashgeheugen mee, waarvan 69MB beschikbaar is voor de gebruiker. Het andere 59MB-deel is gereserveerd voor het PalmOS en de ingebouwde applicaties. De 69MB vrije geheugenruimte is een zeer welkome verbetering ten opzichte van de magere 21MB op de Treo 650. Een andere grotere verbetering is de hoeveelheid gereserveerde dbcache en vrije heap-ruimte. Deze zijn met 24MB (dbcache) en 10MB (heap) respectievelijk toegenomen met 13MB en 5MB ten opzichte van de Treo 650.

Stylus

De stylus van de Treo 650 was geheel van metaal, maar bij de Treo 680 (en trouwens ook bij de Treo 750v) heeft Palm een andere keuze gemaakt. De stylus is lichter van gewicht en grotendeels van kunststof gemaakt, met een kort uiteinde van metaal. De nieuwe stylus is dankzij een uitsparing gemakkelijker tevoorschijn te pakken, ook als je korte nagels hebt. Dat is het positieve nieuws. Maar het negatieve nieuws is dat de stylus nogal buigzaam is. Wanneer je druk uitoefent op het scherm buigt de stylus enigszins door. De stevige, zware stylus van de Treo 650 was toch een stuk prettiger in gebruik. Misschien denkt Palm dat dankzij de eenhandsnavigatie de meeste mensen toch geen stylus zullen gebruiken.

Connector

De Treo 680 is voorzien van dezelfde Multi-Connector als je ook al op de Treo 650, de Palm T|X, de Tungsten|E2 en andere modellen kon aantreffen. Je kunt cradles zoals de INNODock van Seidio en de eigen cradle van Palm gewoon blijven gebruiken. Gebruik je de meegeleverde accessoires, dan moet je de usb-kabel en de stroomadapter allebei aansluiten als je wilt synchroniseren én laden. De meegeleverde usb-kabel is namelijk alleen bedoeld voor gegevensuitwisseling en kan niet laden.

Batterij

De batterij is half zo plat en heeft een lagere capaciteit: geen 1800 mAh, maar slechts 1200 mAh. De standbytijd zou echter hetzelfde moeten zijn gebleven: 300 uur. In de praktijk blijkt die belofte niet te worden waargemaakt: de Treo 680 heeft een extreem korte gebruiksduur, zelfs wanneer je het apparaat nauwelijks gebruikt. Meer hierover kun je lezen in deel 3 van dit review, waarin we de batterij en de batterijduur onder de loep gaan nemen.

Maar er is hoop: Seidio heeft namelijk een 3200 mAh-batterij ontwikkeld die veel langer meegaat. Dit heeft echter ook een nadeel: de batterij is veel groter, waardoor je een apart batterijklepje zult moeten gebruiken, dat de Treo veel dikker maakt. Er is echter nog een andere oplossing: als je nog een (reserve)batterij voor de Treo 650 hebt liggen, kun je die in noodgevallen ook gebruiken. Je moet dan wel het batterijklepje verwijderen en de batterij met plakband vastmaken. We hebben dit geprobeerd en het past inderdaad, maar het ziet er niet geweldig uit.

Toetsenbord

De indeling van het QWERTY-toetsenbordje is grotendeels hetzelfde gebleven. De letters bevinden zich logischerwijs nog op dezelfde plaats, maar ook de speciale karakters bevinden zich nog op de plek waar je ze op de Treo 650 kon vinden. De toetsenbordknoppen zijn niet langer ovaal met een uitsteeksel naar rechtsboven, maar meer vierkanter en platter. Gelukkig zijn ze nog even goed te bedienen. Daarnaast is het toetsenbord voorzien van achtergrondverlichting. De 5-voudige navigatieknop is groter en vierkanter geworden, heeft een matte afwerking gekregen en is daardoor iets makkelijker te bedienen.

De functieknoppen vlak onder het scherm zijn wel gewijzigd. Je ziet nu een grote langgerekte groene en rode knop om gesprekken te starten en te beëindigen. De rode knop is net als voorheen de aan/uit-knop. De telefoonapplicatie heeft nu een eigen knop gekregen. Van links naar rechts vind je knoppen voor Phone-applicatie, agenda, e-mail en home. Met uitzondering van de groene, rode en Phone-knop kun je de functies wijzigen die aan een knop zijn toegewezen. De grootste verandering waar je aan zult moeten wennen, is dat de Menu-knop (weer) naar rechtsonder is verplaatst. Dit was op de Handspring Treo 600 ook al zo en naar onze mening niet de meest ideale plaats. Vervelender is dat rechter shifttoets daardoor is komen te vervallen. De Homeknop (nu uiterst rechts in plaats van linksboven) heeft nog een extra functie gekregen: als je deze ingedrukt houdt verschijnt een popup-lijstje met de acht laatstgebruikte applicaties.

Treo 650-gebruikers die maar niet kunnen wennen aan de nieuwe indeling kunnen LudusP installeren, waarmee je de knopconfiguratie weer naar hun originele Treo 650-functie kunt terugzetten.

Simkaartslot

Voorheen vond je het simkaartslot aan de bovenkant van de Treo; een handige plek als je vaak van telefoon wisselt, maar je loopt ook het risico dat de simkaart tijdens een val eruit schiet. Daarnaast werden er op de Treo 650 nogal wat problemen gemeld met simkaarten die niet goed contact maakten met de contactpunten. Dit noopte Palm zelfs tot een vervangende simkaartray, alhoewel een paar op maat geknipte papiertjes ook wonderen deed. Op de Treo 680 wordt de simkaart nu weggestopt in een uitschuifbare lade achter de batterij. Het kost wat moeite om de lade open te schuiven en de simkaart te plaatsen, maar voor de meeste mensen is dit toch een eenmalige handeling. Bij deze plek kan je simkaart in ieder geval niet meer wegraken, maar of het contactmoment ook is verbeterd kunnen we nu nog niet zeggen.

Geheugenkaartslot 

Iedereen die bij de Treo 600 of 650 wel eens een sd-kaartje is kwijtgeraakt, zal blij zijn dat het kaartslot ook naar binnen is verplaatst. Aan de rechter zijkant zit een klepje, die met een flexibele plastic scharnier op z'n plaats wordt gehouden. Het uitbreidingsslot ondersteunt ook sdio, maar door het afsluitklepje en de lokatie aan de zijkant is het lastiger om ver uitstekende sdio-modules te gebruiken. Voor mensen die veel extern geheugen nodig hebben is er goed nieuws: de Treo 680 ondersteunt nu ook FAT32 en is standaard geschikt voor kaarten tot 2 GB, maar veel 4 GB geheugenkaarten zullen ook werken (met uitzondering van SDHC-kaarten). Een tegenvaller is dat Wi-Fi sd-kaarten niet werken in het kaartslot, zelfs niet Palm's eigen Wi-Fi-insteekkaart. Palm heeft aangegeven dat ze op geen enkele manier Wi-Fi zullen ondersteunen op dit apparaat, dus ook niet via het sdio-uitbreidingsslot.   

Wi-Fi

Over Wi-Fi gesproken: veel mensen hadden gehoopt dat Palm eindelijk Wi-Fi in de Treo zou inbouwen, temeer omdat bijna alle Windows Mobile-smartphones tegenwoordig al voorzien zijn van deze technologie. De meningen zijn verdeeld, maar duidelijk is wel dat Palm bewust geen Wi-Fi heeft ingebouwd. Een paar redenen die zoal genoemd worden:

 • Wi-Fi zou de prijs alleen maar opdrijven, terwijl de Treo 680 juist betaalbaar moest zijn;
 • Wi-Fi is een aanslag op de batterijduur, alles wat teveel energie vreet laat Palm liever weg;
 • Palm had geen tijd of geen zin om de benodigde drivers te schrijven;
 • De mobiele operators in de VS willen het niet en zelfs het machtige Nokia moest Wi-Fi uit de E61 verwijderen, anders zou het apparaat niet in de winkel komen;
 • Consumenten gaan Wi-Fi op de Treo vooral gebruiken om muziek, videoclips en andere content te downloaden, terwijl de mobiele operators liever zien dat je dit via hun betaalde T-Zones of Vodafone Live-achtige diensten doet;
 • Wi-Fi is vooral van belang voor zakelijke gebruikers en aangezien de Treo 680 op de consument is gericht, is Wi-Fi dus niet relevant.

De laatstgenoemde opmerking klinkt plausibel, maar heeft een belangrijk tegenargument: de nadrukkelijk zakelijk gepositioneerde Treo 750v heeft óók geen Wi-Fi. Een opmerkzame bezoeker op een ander Palmforum was opgevallen dat in vacatures op de Palm-website bijzonder vaak naar Wi-Fi-kennis wordt gevraagd, dus blijkbaar is Palm wel iets van plan. Met 110 vacatures online is dat moeilijk na te trekken, maar het grote aantal geeft wel aan dat het blijkbaar goed gaat met Palm. Terug naar de redenen om geen Wi-Fi toe te voegen: het heeft wellicht met de mobiele operators te maken: waarschijnlijk kan Palm over betere toestelsubsidies onderhandelen als er geen Wi-Fi op zit, dat immers een concurrent is voor de data-abonnementen en de downloadshops van de operators. Bij operators gaat het immers alleen om ARPU, oftewel het geld dat ze aan een klant kunnen verdienen. Bovendien: de lage prijs trekt meer mensen over de streep dan de aanwezigheid van Wi-Fi. Dat kunnen mensen immers al in alle Windows Mobile-apparaten vinden, dus daarmee onderscheidt Palm zich niet.

Bluetooth

De Treo 680 heeft ingebouwde Bluetooth, versie 1.2. Dit heeft vooral als voordeel dat je meerdere Bluetooth-apparaten gelijktijdig kunt koppelen. Dat is vooral van belang voor mensen die vaak in de auto zitten: als je een navigatiesysteem gebruikt is je Bluetooth-poort al bezet door de Bluetooth-gps-ontvanger en kun je niet gelijktijdig met een Bluetooth-headset bellen. Bij Bluetooth 1.2 kan dat wel. Palm heeft niet voor Bluetooth 2.0 gekozen, dat met Enhanced Data Rate (EDR) ook nog eens voor snellere gegevensuitwisseling had kunnen zorgen. 

Scherm

Het scherm met een resolutie van 320 x 320 pixels en 65.000 kleuren is identiek aan die van de Treo 650, al lijkt het scherm van de 680 iets helderder en zijn de kleuren wat sprekender. De schermresolutie is beter dan de 240 x 240 van de Treo 750v. Voor mensen die overstappen van een featurephone naar de Treo 680 is het ook een hele vooruitgang; schermen van simpele Nokia Series 60-telefoons zijn bijvoorbeeld maar 208 x 176 pixels en bij vierkante schermen 208 x 208 pixels.

Je kunt de helderheid van het scherm met Option-P aanpassen. Hoe hoger de helderheid, hoe meer stroomverbruik. Onze ervaring leert dat een helderheid op een kwart of net voor het midden nog een prima zicht geeft, zonder dat dit teveel ten koste gaat van de accuduur.

Camera 

De ingebouwde VGA-camera van 0,3 megapixel is verschoven naar middenachter, naast de speaker. De maximale resolutie van foto's is 640 x 480 en bij videofilmpjes die je in .3gp-formaat kunt opnemen is de maximale resolutie 352 x 288. De camera heeft automatische lichtbalans en 2x digitale zoom. Tot zover niets nieuws: dit is dezelfde camera die ook al in de Treo 650 zat en die dezelfde slechte beeldkwaliteit levert. Wel is de blauwe zweem en het mistige uiterlijk van de foto's iets verbeterd. Voor snapshots en contactfoto's is het voldoende, maar niet voor foto's die je op een weblog zou willen zetten. 

Bezitters van een 'gewone' telefoon gaan er in ieder geval niet op vooruit, want in de Nokia's en Sony Ericsson's van van tegenwoordig vind je camera's van 1.3, 2.0 en zelfs 3.2 megapixels. De nieuwe gebruikers die door de kleurige Treo 680-modellen worden aangetrokken (jong, actief, vrouw?) verwachten waarschijnlijk iets beters. 

Audio

Er zitten twee speakers in de Treo 680: een telefoonspeaker aan de voorzijde die je voor telefoongesprekken gebruikt en een grotere speaker aan de achterzijde voor ringtones, alarm, muziek en systeemgeluiden. De speaker bevindt zich achter een rooster met 6 x 6 gaatjes, in een rechthoekig vlak naast de camera en het bijbehorende spiegeltje. Dit vlak is lichtgrijs en steekt daardoor af ten opzichte van de rest van de achterkant, vooral als je een oranje of rood model hebt gekocht. 

De speaker is goed te horen en prima geschikt voor beltonen, navigatie-aanwijzigingen of audioboeken, maar vervormt als je de muziek te luid zet. Voor het luisteren van muziek kun je beter gebruikmaken van de 2,5 mm hoofdtelefoonaansluiting aan de onderkant. Palm levert een mono-headset mee met één oordopje; niet de luxere dual-mode headset van de Treo 750v waarmee je ook in stereo naar muziek kunt luisteren.

Conclusie

In dit review hebben we de Treo 680 vooral vergeleken met de Treo 650. Het is belangrijk te realiseren dat de Treo 680 niet bedoeld is als upgrade ten opzichte van de de Treo 650, maar als update. Het toestel is op een aantal punten verbeterd, maar de veranderingen zijn niet spectaculair. Het is eigenlijk verbazend om te zien dat technologie van twee jaar geleden volgens Palm nog prima meekan in een iets goedkoper apparaat. Veel dingen zijn immers hetzelfde gebleven: de camera, de processor, het scherm en de telefoonfunctionaliteit. Treo 650-gebruikers zullen dan ook vooral overstappen omdat ze aan een nieuw, moderner toestel met meer geheugen toe zijn, of wanneer hun mobiele contract afloopt waardoor ze de Treo 680 met flinke korting kunnen aanschaffen. Wat batterij betreft gaan ze er echter op achteruit.

Voor nieuwe gebruikers is de Treo 680 wel een grote verbetering en z'n prijs meer dan waard. Speciaal voor nieuwe gebruikers zullen we nog een review met de titel 'Treo 680 voor beginners' maken, waarin de vragen van mensen die het PalmOS en de Treo 650 nog niet kennen, centraal staan. De Treo 680 moet nieuwe smartphonegebruikers overhalen door het slankere uiterlijk, de aantrekkelijke prijs en de vrolijke kleuren. Wat dat betreft is Palm erin geslaagd om een toestel te maken dat een grote groep gebruikers zal aanspreken. 

ln deel 2 van dit review kijken we naar de telefoonfuncties en de nieuwe telefoonapplicatie. 

Pluspunten

 • Slanker en lichter dan de Treo 650;
 • Betere grip door groeven aan de zijkant;
 • Simkaart en sd-kaart raken minder snel zoek door intern opbergvak;
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding voor beginnende smartphonegebruikers. 

Verbeterbaar

 • Stylus ligt niet erg stevig in de hand;
 • Beperkte batterijduur (meer hierover in deel 3 van het review);
 • Camera blijft achter bij wat telefoongebruikers bij Nokia, Sony Ericsson en Samsung inmiddels gewend zijn.

Specificaties

 • Te koop bij: diverse winkeliers; onder het kopje Prijs worden een aantal genoemd
 • PalmOS: versie 5.4.9
 • Processor: 312 MHz Intel PXA270
 • Scherm: 320 x 320 resolutie, 65.000 kleuren
 • Bluetooth: versie 1.2
 • Geheugen: 128MB (waarvan 69MB voor gebruiker beschikbaar) non-volatile flash (gegevens niet weg als batterij leegraakt)
 • Telefoonfunctie: GSM/GPRS/EDGE klasse 10
 • GSM-frequenties: quadband 850/900/1800/1900 MHz
 • Camera: VGA 640 x 480, 0,3 megapixels met digitale zoom en videofunctie
 • Batterij: Li-ion 1200 mAh
 • Uitbreidingsslot: sd, mmc, sdio
 • Afmetingen: 11,2 x 5,8 x 2,0 cm
 • Gewicht: 156 gram
 • Prijs: €375 tot €435 zonder abonnement

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android