Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: StyleTap - Palm-emulator voor Windows Mobile

Door Frank Zwarts Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 02 december 2006


Het hulpscherm met programma-informatie

StyleTap als programmaicoon in Windows Mobile 5

De StyleTap Application Manager

De vertrouwde Palm Launcher onder StyleTap

FBTV als snelkoppeling in het Windows Mobile startmenu

FBTV in de standaardresolutie van StyleTap: 160x160 pixels

FBTV opgeschaald naar 240x240 pixels

Met het programma StyleTap is het voor PocketPC-gebruikers mogelijk om programma's te draaien die specifiek voor het PalmOS-besturingssysteem zijn geschreven. StyleTap kan daarom gekwalificeerd worden als een ware Palm-emulator op het Windows Mobile-platform.

Aangezien ik een tijd geleden overgestapt ben van Palm naar Windows Mobile, trok StyleTap vrij snel mijn aandacht. Achteraf maak ik er niet eens veel gebruik van omdat voor nagenoeg alle PalmOS-programma's wel een goed alternatief voor Windows Mobile te vinden is. Momenteel gebruik ik StyleTap alleen nog voor FBTV. Zodra Frans besluit van FBTV ook een versie voor Windows Mobile te maken, zal StyleTap vermoedelijk van mijn PocketPC verdwijnen. Voor anderen kan het programma natuurlijk nog steeds een goede aanvulling zijn om de vertrouwde PalmOS-omgeving ook op de PocketPC te hebben.

Mijn ervaring met StyleTap beperkt zich tot mijn eigen Qtek S200. Dit is een Windows Mobile PocketPC Phone Edition, draaiende op Windows Mobile 5 met een OMAP850 dual-core processor (195 Mhz) en een schermresolutie van 240x320 pixels.

Werking en bediening

Na installatie is StyleTap gereed voor gebruik. Op de desktop-pc wordt het programma "StyleTap Application Installer" geïnstalleerd waarmee Palm-applicaties op de PocketPC kunnen worden geïnstalleerd. Tevens worden de extensies .PRC en .PDB aan deze installer gekoppeld, waarmee het mogelijk wordt om met één dubbelklik het programma op de PocketPC te installeren. Het is overigens ook mogelijk om Palm-applicaties rechtstreeks op het Windows Mobile-device te downloaden en te installeren.

Op de PocketPC wordt het programma StyleTap geïnstalleerd. Dit programma is, net als alle andere Windows Mobile-applicaties, met een snelkoppeling (shortcut) aan te roepen, waarna een scherm verschijnt dat er uit ziet als een Palm-scherm met een resolutie van 160x160 pixels (lowres). StyleTap neemt ongeveer anderhalve megabyte van het programmageheugen in beslag.

Omdat de standaardresolutie van Windows Mobile 240x320 pixels is, wordt het scherm standaard uitgerekt naar 240x240 pixels. Ik moet zeggen dat StyleTap dit goed voor elkaar heeft: het valt nauwelijks op dat het scherm uitgerekt is. Als alternatief kun je voor de originele resolutie (160x160 pixels) kiezen, zodat er een kader om het scherm zichtbaar wordt.

Qua werking is er nauwelijks verschil tussen StyleTap en een Palm, hoewel de launcher-interface enigszins Spartaans aandoet. Maar na installatie van bijvoorbeeld Zlauncher is dit niet onoverkomelijk. Er worden geen Palm-applicaties meegeleverd (met uitzondering van de standaardlauncher), zodat je aangewezen bent op software van derden. Alle functies van de Palm zijn terug te vinden in StyleTap. Verder zijn ook de functies van Windows Mobile binnen Styletap bruikbaar. Zo is zowel Wi-Fi als GPRS beschikbaar en kan over en weer tussen Palm- en Windows Mobile-applicaties geknipt en geplakt worden. Binnen Styletap is geen multitasking mogelijk, maar wel tussen StyleTap en Windows Mobile-applicaties onderling. Ook de vijf-weg navigatieknop is volledig bruikbaar.

Snelkoppelingen

Om Palm-applicaties te kunnen draaien hoeft niet eerst StyleTap te worden gestart. Na installatie van een Palm-applicatie wordt in het Windows Mobile-startmenu een snelkoppeling geplaatst. Deze snelkoppeling kan - net als alle andere snelkoppelingen - verplaatst, hernoemd, gewist en gekopieerd worden. Bij het starten van de PalmOS-applicatie wordt automatisch zonder dat je het in de gaten hebt StyleTap gelanceerd. Op deze manier worden de Palm-applicaties volledig geïntegreerd in het Windows Mobile-besturingssysteem.

Gelijkwaardige programma's

Zoals reeds in de inleiding vermeld, zijn voor nagenoeg alle Palm-applicaties tegenhangers onder Windows Mobile te vinden - vaak zelfs van dezelfde fabrikant. Mobimate heeft bijvoorbeeld Worldmate voor zowel Palm als Windows Mobile uitgebracht. Hetzelfde geldt voor Splashphoto van Splashdata, Resco Explorer van Resco (was zelfs oorspronkelijk alleen voor Windows Mobile), de spelletjes van Astraware, Tomtom Navigator, Handyshopper enzovoort. In alle gevallen heb ik persoonlijk ervaren dat de originele Windows Mobile-versies de voorkeur genieten boven de PalmOS-programma's binnen de StyleTap-emulator.

Conclusie

Voor Palm-gebruikers die (willen) overstappen naar Windows Mobile is StyleTap een goede mogelijkheid om gebruik te kunnen blijven maken van de oude, vertrouwde Palm-software. StyleTap functioneert naar behoren en maakt het mogelijk om Palm-programma's te integreren in het Windows Mobile-besturingssysteem. Het is echter niet ondenkbaar dat je uiteindelijk toch op zoek gaat naar een alternatieve versie onder Windows Mobile, al dan niet van dezelfde ontwikkelaar. Om vervolgens alleen voor dat ene specifieke Palm-programma StyleTap aan te schaffen, moet met een verkoopprijs van $49,95 relatief diep in de buidel worden getast.

Pluspunten

  • Goede Palm-emulator voor Windows Mobile
  • Prima integratie in Windows Mobile-besturingssysteem

Verbeterbaar

  • Spartaanse gebruikersinterface

Specificaties

  • Programma: StyleTap voor PocketPC 1.0
  • Geschikt voor: Windows Mobile 2003 (SE), Windows Mobile 5
  • Programmagrootte: 1,70MB
  • Prijs: $49,95 USD
  • Te koop bij: StyleTap

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Voldoende

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Goed

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android