Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: QStarz BT-Q810 gps-ontvanger

Door gonny Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 25 november 2006


De Qstarz BT-Q810 wordt ook verkocht onder de naam iBlue 737.

Verpakking van de Qstarz gps-ontvanger.

Aan de zijkant vind je een mini-usb-aansluiting om de gps-ontvanger op te laden.

Behalve de normale aan/uitknop heeft de Qstarz ook een automatische uitschakelfunctie.

Er zit een compacte mini-usb-stroomadapter bij.

Deze foto geeft een indruk van de grootte van de Qstarz gps-ontvanger in vergelijking met een Treo.

Ook als de gps-ontvanger in een tas op de achterbank ligt, ontvang je nog genoeg satellieten.

Uit de test van GpsPasSion blijkt de Qstarz zeer goed te presteren.

We hebben ook zelf zo'n test gedaan. In het begin zijn beide gps-ontvangers flink de weg kwijt, maar binnen een minuut zitten ze op het juiste spoor. De SiRFstar-ontvanger maakt bij bochten nogal wilde uitschieters; de Qstarz snijdt de bocht wat meer af m
Bijna alle gps-ontvangers op de markt zijn voorzien van een SiRFstar III-chipset. Daarom is het interessant om eens te kijken naar een gps-ontvanger die de compleet nieuwe 32-kanaals MTK-chipset gebruikt: de Qstarz BT-Q810. De hoge gevoeligheid en 50% minder energieverbruik dan SiRFstar III klinken veelbelovend.

Verpakking

In de verpakking vinden we de QStarz BT-Q810 gps-ontvanger, een autolader en stroomadapter (beide mini-usb), een 1000 mAh batterij, een snelstart-handleiding en een garantiekaart waarmee je 12 maanden garantie krijgt. Een positief punt is dat de stroomadapter erg compact is, zodat je geen loodzware stekker hoeft mee te slepen als je de gps-ontvanger op vakantie meeneemt. Dankzij de mini-usb-aansluiting kun je de gps-ontvanger ook via de pc opladen.

Aan de zijkant van de doos staan iconen met de belangrijkste eigenschappen: 32 kanalen, een batterijduur van 25 uur, een gevoeligheid van -158 dBm, automatische on/off, snelle time-to-fix, smart power-functie, ondersteuning voor WAAS, EGNOS en Bluetooth 1.2. De batterij blijkt bij installatie al te zijn opgeladen, maar even blijladen kan geen kwaad.

Uiterlijk

De gps-ontvanger heeft gangbare afmetingen, met aan de ene zijkant een aan/uitknop en aan de andere kant een mini-usb-aansluiting om op te laden. De onderkant is voorzien van een rubberachtig antislip-vlak, zodat de gps-ontvanger niet wegglijdt. De LED-verlichting kan vier kleuren tonen: blauw voor Bluetooth, oranje voor het gps-signaal en rood/groen voor de batterijstatus. Het batterijvak sluit wat moeizaam, maar gelukkig is het plaatsen van de batterij een eenmalige handeling. Er zit geen oogje aan waarmee je de gps-ontvanger aan een keycord of iets dergelijks zou kunnen dragen. De kleur van het apparaatje is rookachtig grijs metallic, dat fonkelt als het licht erop schijnt.

Ingebruikname

De meegeleverde handleiding legt uit hoe je de batterij moet plaatsen, hoe je een koppeling met de gps-ontvanger maakt (de standaardcode 0000 geldt ook hier) en hoe je eventueel de juiste seriële poort instelt in je navigatiesoftware. We testen dit uit op een Tungsten T|X en een Treo 650 met respectievelijk ViaMichelin 5.0 en TomTom NAVIGATOR 6. In beide gevallen levert het koppelen met de Palm geen probleem op en verschijnt de gps-ontvanger als 'iBT-GPS' in de lijst met Trusted Devices.

MTK-chipset 

MediaTek Inc, de maker van de MTK, chipset is gevestigd in Taiwan en maakte tot nu toe chipsets voor cd/dvd-branders en dvd-spelers. De MTK-chipset is compleet nieuw. De gevoeligheid van -158 dBm verschilt niet zoveel van de -159m van SiRFstar III. In een vergelijkende test door GpsPasSion blijkt dat de MTK behoorlijk nauwkeurig is: de lichtblauwe lijn is de route die de MTK-chipset heeft vastgelegd. De MTK- en Nemerix-chipsets blijken het daarbij beter te doen dan de SiRFstar III en uBlox. Een vloeiende lijn met zo weinig mogelijk uitschieters is gunstig, want het voorkomt bijvoorbeeld dat je bij een ritje langs de kust op het scherm van je navigatiesoftware de indruk krijgt dat je in zee of op een parallelweg rijdt. GpsPasSion heeft de testritten uitgevoerd in Parijs en in de 'urban canyons' van Manhattan. Je zou verwachten dat een nieuwkomer als MTK minder goed presteert dan SiRF, die veel meer ervaring heeft door de vele generaties SiRFstar die inmiddels zijn verschenen, maar het omgekeerde blijkt het geval.

Dat de Qstarz BT-Q810 ook onder moeilijke omstandigheden genoeg satellieten ontvangt blijkt uit het bijgevoegde screenshot: de gps-ontvanger zat in een tas op de achterbank van de auto tijdens een rit buiten de bebouwde kom en was toch in staat om 12 satellieten te ontvangen. Soms viel de ontvangst terug naar 6 of 7 satellietsignalen, maar dat is meer dan voldoende om te kunnen navigeren. De gps-ontvanger kan maximaal 32 kanalen aan, dus ook dat is ruim voldoende.

Auto on/off

De Qstarz bevat een auto on/off-functie, wat erg handig is wanneer je regelmatig vergeet om de gps-ontvanger uit te schakelen. In de handleiding is te lezen hoe dit werkt. Als de Bluetooth-verbinding verbroken wordt omdat je bijvoorbeeld de pda uit zet of de navigatiesoftware verlaat, schakelt de gps-ontvanger automatisch over naar een energiebesparende slaapmodus. Dit is te herkennen aan een blauw LED-lampje, dat elke 5 seconden knippert. De gps-ontvanger staat dan als het ware in stand-by modus. Zodra je weer via Bluetooth verbinding probeert te maken wordt de gps-ontvanger vanzelf weer 'wakker'. Het blauwe LED-lampje gaat frequenter knipperen en de oranje LED knippert ook. Andere reviewers vonden het knipperen van de felle LED nogal irritant als je 's nachts moet rijden, maar zoals gezegd is de gevoeligheid goed genoeg om de gps-ontvanger weg te stoppen op een plek waar je geen last hebt van het voortdurende geknipper.

Batterijduur

De meegeleverde batterij met een capaciteit van 1000 mAh lijkt misschien wat aan de magere kant, maar is voor een gps-ontvanger een gangbare capaciteit. De verpakking van de Qstarz belooft een batterijduur van 25 uur. Die hoge gebruiksduur heeft ermee te maken dat de MTK-chipset energiezuiniger is dan andere chipsets. Als de gps-ontvanger regelmatig terugvalt naar slaapstand zijn die 25 uur misschien wel te halen, maar bij onze test kwamen we niet verder dan 21,5 uur; toch ook een behoorlijke prestatie. Op het moment dat de LED rood begint te knipperen, om aan te geven dat de batterij bijna leeg is kun je er nog ruim een uur mee blijven doorrijden. Een interessant alternatief voor de BT-Q810 is trouwens de BT-Q815, die is voorzien van een zonnecel zodat je bij zonnig weer de gps-ontvanger helemaal niet meer handmatig hoeft op te laden. Deze is iets groter van formaat en heeft nog een ander minpuntje: de auto on/off-functie ontbreekt.

Conclusie

De Qstarz BT-Q810 doet tijdens het gebruik niet onder voor gps-ontvangers met SiRFstar III-chipset. Sterker nog: uit de tests van GpsPasSion blijkt dat de gebruikte MTK-chipset de route nauwkeuriger vastlegt dan de concurrentie. Dat is knap voor een nieuwkomer. Minpunten van deze gps-ontvanger kunnen we eigenlijk nauwelijks bedenken; of het moet zijn dat het design nog net iets spannender had kunnen zijn. De Qstarz BT-Q810 lijkt nu nog teveel op de talloze andere gps-ontvangers die al op de markt zijn. Qua functionaliteit en nauwkeurigheid blijkt het echter een prima keuze.

Pluspunten

  • lange batterijduur
  • redelijke prijs
  • automatische slaapstand (auto on/off)
  • goede prestaties

Verbeterbaar

  • mooier design zou leuk zijn geweest

Specificaties

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Goed
Prijs Beoordeling Palmclub: Goed
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android