Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Review: I-Phone Bluetooth headsets (normaal en mini)

Door Roel van der Vegte Klik op de plaatjes voor een vergrote versie
Publicatiedatum: 15 november 2006


Verpakking van de i-Phono Plus

Verpakking van de i-Phono Mini

De Plus met laadkabel en handleiding

De Mini met laadkabel, handleiding en opbergzakje

De Plus in het gebruik met uitgeklapte microfoon

De Mini in het gebruik, de microfoon is niet uitklapbaar

Luisteren naar muziek op je Treo kan natuurlijk met een simpele koptelefoon. Dat gaat dan nog altijd via een draadje en die blijven (bij mij in ieder geval) nog wel eens vastzitten, waardoor je je hoofd niet makkelijk kan bewegen. Gelukkig hebben we ook Bluetooth en komen er steeds meer goede stereo Bluetooth-koptelefoons.

Bluetake i-Phono Plus en Mini 

De Treo 750v (Windows Mobile) biedt uit zichzelf al stereogeluid via Bluetooth. Op de Treo 650 en 680 is dat alleen mogelijk als je Softick Audio Gateway installeert. Met die combinatie heb ik twee modellen van Bluetake uitgeprobeerd: de i-Phono Plus en de i-Phono Mini Bluetooth Stereo Headphones. 

De verpakking

Palm2You is zo vriendelijk geweest mij te voorzien van twee reviewexemplaren. De i-Phono Plus-uitvoering wordt geleverd in een kubusachtige kartonnen verpakking, inclusief een usb-oplaadkabel, een Engelstalige handleiding en een mini-cd met de handleiding in meerdere talen (niet in het Nederlands). De iPhone Mini wordt geleverd in een (makkelijk te openen!) blisterverpakking; de inhoud van de verpakking is verder identiek. Als extra zit er een fraai zakje bij om je koptelefoon te beschermen.

De ingebruikname

Beide apparaten waren al opgeladen toen ik ze uit de verpakking haalde. Opladen gebeurt overigens door het bijgeleverde kabeltje aan te sluiten op een usb-poort of usb-hub met stroomvoorziening. Let wel op, want beide headsets een gebruiken een eigen formaat stekker aan de headsetkant. Om de headset snel gebruiksklaar te houden zul je de Treo en de headset eerst moeten pairen. Je moet hiervoor de aan/uit-knop op de headset een paar seconden ingedrukt houden totdat het blauwe lampje rood/blauw gaat knipperen. Nu kun je vanaf de Treo (of andere Bluetooth-apparaten, zoals je pc) het apparaat gaan zoeken en pairen. Code 0000 is ook hier de gebruikte standaard-pincode.

Op mijn Treo 650 en op de Treo 680 is het nodig gebruik te maken van Softick Audio Gateway. De nieuwe Treo 680 ondersteunt weliswaar Bluetooth 1.2, maar dat is niet voldoende om ook stereo te kunnen luisteren. Daarvoor moet ondersteuning voor het A2DP-profiel aanwezig zijn. Bij de Treo 750v (die op Windows Mobile draait) is dit programma niet meer nodig, omdat daarin het A2DP-profiel al standaard wordt ondersteund. Op een Treo 750v konden we deze headsets direct out of the box gebuiken om audio te streamen/geluid over te brengen.

Het gebruik

Beide koptelefoons hang je met een beugeltje aan je oorschelp. De apparaten zijn zo licht dat je ze al snel nauwelijks meer voelt. Het draadje van de Mini kun je achter je hoofd hangen, maar ook onder je kin laten bungelen. De beugel van de Plus hoort achter je hoofd te zitten. Bij de Plus moet je de scharnieren wel goed in de juiste positie draaien, anders zit het geheel niet stevig. Tijdens het luisteren naar muziek kun je het volume makkelijk regelen met een grote + en - knop op de Plus en een klein tuimelschakelaartje op de Mini. Dezelfde knoppen/schakelaars kun je ook wat langer indrukken om een nummer voor- of achteruit te spoelen.

Echt handig worden deze koptelefoons pas als je wordt gebeld: gewoon aannemen met de telefoontoets en je kunt een gesprek voeren. Bij de Plus moet je alleen nog even de microfoon in de rechterschelp uitklappen. Na het gesprek gaat de muziek weer verder waar je gebleven was.
Hierbij moet ik wel opmerken dat dit met de Plus prima werkte met mijn Treo 650 via Softick Audio Gateway. Bij de Mini lukte het me niet om een gesprek te voeren.

Wanneer ik met mijn Treo naar het werk loop, gaat het luisteren van muziek prima. Hierbij stop ik de Treo wel bovenin mijn rugzak; dat geeft de minste storing. Met de Treo in een jaszak viel de verbinding af en toe weg. Ook je hoofd teveel draaien kan de verbinding verstoren. Of dit komt door de Treo of de koptelefoon, danwel de combinatie is niet duidelijk.

Uiteraard kun je deze koptelefoon ook prima koppelen met je pc om op die manier te kunnen luisteren naar muziek en om (Skype-) gesprekken te voeren. Met een voldoende sterk signaal hoef je daarbij niet in de buurt van je pc te blijven.

Prestaties

Ik heb naar allerlei soorten muziek geluisterd en alleen bij hoge tonen met een flink volume merkte ik kwaliteitsverlies. De Vier Jaargetijden van Vivaldi moet je er dus eigenlijk niet op luisteren, maar verder klinken deze beide koptelefoons net zo goed als mijn Minibuds. Met een volle accu horen de Bluetooth-headsets het ruim 6 uur vol te houden. Zolang heb ik ze niet gebruikt (lastig met een kwartiertje naar je werk wandelen), maar ik heb zeker niet hoeven bijladen. Uiteraard wel uitzetten als je ze niet gebruikt.

Extra mogelijkheden

Bluetake levert onder andere een Bluetooth stereo dongle, waarmee je Bluetooth toe kan voegen aan audiapparatuur, om op die manier deze koptelefoons ook met die apparaten te kunnen gebruiken. Ik heb dit niet uit kunnen proberen. Voor gebruik met een Treo 650/680 heb je zoals eerder gezegd ook nog een extra programma zoals Softick Audio Gateway nodig.

Conclusie

Voor wie graag draadloos wil werken en daarbij zowel naar (stereo)muziek wil luisteren en tegelijk gesprekken wil kunnen voeren, zijn dit handige koptelefoons. Het gebruik van de Plus is door het formaat lekkerder. De Mini is daarentegen veel compacter en daardoor handiger om mee te nemen. Soortgelijke koptelefoons zijn vaak twee keer zo duur, wat een extra pluspunt is voor deze modellen van Bluetake uit Taiwan.

Pluspunten

 • Draadloos via Bluetooth
 • Te gebruiken bij allerlei soorten audioapparatuur
 • Te gebruiken voor muziek en spraak

Verbeterbaar

 • Verbinding valt soms weg; onduidelijk of dit komt door de Treo of de koptelefoon

Specificaties

 • Te koop bij Palm2You
 • Afmetingen:
  Plus: opgevouwen: 100 * 88 * 77 mm, uitgevouwen: 150 * 140 * 75 mm, gewicht: 98 gram
  Mini: 44 * 37 * 20 mm, gewicht: 44 gram
 • Prijs:
  Plus: € 79,-
  Mini: € 75,-

 

Beoordeling

Gebruik Beoordeling Palmclub: Goed
Uiterlijk Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Prijs Beoordeling Palmclub: Uitstekend
Duurzaamheid Beoordeling Palmclub: Goed

Eindoordeel Beoordeling Palmclub: Uitstekend

Relevante links

Als je dit een leuk review vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in:

Vragen, opmerkingen of discussie?

Via dit nieuwsbericht

Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android